Όπως θα δείτε από την παρακάτω ιστοσελίδα, η «Ευρωπαϊκή Ανθρωπιστική Ομοσπονδία» (European Humanist Federation) για την οποία έγραψα σε προηγούμενή μου ανάρτηση, ΕΔΩ, έχει δημιουργήσει και Ελληνικό Παράρτημα oνομαζόμενο “Ηumanist Union of Greece”. Στην ακόλουθη ιστοσελίδα, που λέγεται ότι είναι του παρατηρηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα, βλέπετε καθαρά ότι το ελληνικό παράρτημα της ομοσπονδίας αυτής, το ΗUG, κοινοποιεί στον έλληνα πρωθυπουργό τον τελευταίο καιρό επιστολές διαμαρτυρίας-καταγγελίας-απειλών με ταυτόχρονες αντίστοιχες κοινοποιήσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για μια σειρά εκβιαστικών μεταρρυθμίσεων, όπως να φύγει ο χριστιανικός σταυρός και τα άλλα θρησκευτικά σύμβολα από τα σχολεία, και να χωρισθεί η εκκλησία από το κράτος, μεταξύ άλλων, με το πρόσχημα ότι όσο καιρό παραμένουν τα σύμβολα και η εκκλησία είναι δεμένη με το κράτος παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΙΝΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ
Η με ημερομηνία 19 Φεβρουαρίου επιστολή τους στον Έλληνα πρωθυπουργό βρίσκεται ΕΔΩ.
Η με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου επιστολή τους στον Έλληνα πρωθυπουργο βρίσκεται ΕΔΩ.
Ακολουθεί μετάφραση της δεύτερης επιστολής από τις δύο προαναφερθείσες (της 27ης Ιανουαρίου):
Aνθρωπιστική Ένωση Ελλάδος (HUG)
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
27 Ιανουαρίου 2010
Ελλάδα: Aνοιχτή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό για τα θρησκευτικά σύμβολα:
To θέμα έχει όντως τεθεί!
Η Ανθρωπιστική Ένωση της Ελλάδας (HUG) έστειλε σήμερα στον Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου την ακόλουθη επιστολή που αφορά το θέμα των θρησκευτικών συμβόλων και τις αναφορές στο θρήσκευμα σε δημόσιους χώρους. Αντίγραφα της επιστολής στάλθηκαν στον Υπουργό Πολιτισμού Παύλο Γερουλάνο, στην Υπουργό Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, στον Υπουργό Δικαιοσύνης Χάρρυ Καστανίδη, στον Υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση και στον Έλληνα Οmbudsman Γιώργο Καμίνη.
Mr. George Papandreou
Prime Minister of Greece
CC: Mr. Pavlos Geroulanos, Minister of Culture; Ms. Anna Diamantopoulou, Minister of Education;Mr. Harry Kastanidis, Minister of Justice; Mr. Giannis Ragoussis, Minister of Interior; Mr. George Kaminis, Ombudsman
27 Ιανουαρίου 2010
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Η Ανθρωπιστική Ένωση της Ελλάδας (HUG)είναι ένας σύλλογος προσώπων που ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2010, με 65 μέλη μέχρι στιγμής. Σκοπόν έχει την προώθηση του κοσμικού κράτους και της ανθρωπιστικής άποψης των πολιτιστικών, κοινωνικών και ηθικών αξιών, και την εργασία για κοινωνική και πολιτιστική πρόοδο.
Ο πυρήνας των ιδρυτικών μελών του συμπεριλαμβάνει γυναίκες και άνδρες οι οποίοι, από το 2008, έχουν θέσει ενώπιον των αρμοδίων κρατικών αρχών, συμπεριλαμβαμένου του Ombudsman, τα ακόλουθα θέματα:
1. Την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία μαζί με την κατάργηση της προσευχής και του εκκλησιασμού κατά την διάρκεια των σχολικών ωρών, της υποχρεωτικής δήλωσης του θρησκεύματος για απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, και της υποχρεωτικής αναγραφής του θρησκεύματος στα σχολικά διπλώματα.
2. Την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα δικαστήρια, τα οποία έχουν ήδη αποφασίσει ότι το θέμα εμπίπτει στην δικαιοδοσία του Υπουργού Δικαιοσύνης.
3. Την απομάκρυνση του ερωτήματος για την θρησκεία για τους αλλοδαπούς στις αιτήσεις για νέες άδειες παραμονής αλλοδαπών ή ανανεώσεις τους και,
4. Την απομάκρυνση της προσευχής από την αρχή των καθημερινών δημόσιων ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.
Αυτές οι ενέργειες έγιναν δημόσια. Σχολιάσθηκαν από τα Ελληνικά και από τα διεθνή ΜΜΕ, και δέχθηκαν δριμύα κριτική από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία. Πράγματι, πριν δύο εβδομάδες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δια μέσου της αντιπροσώπου της στην Ελλάδα, η οποία ενημερώνει για θέματα διακρίσεων, ζήτησε και έλαβε λεπτομερή πληροφόρηση από μας. Λεπτομερείς πληροφορίες για τις ενέργειές μας μπορούν να βρεθούν στο:
http://cm.greekhelsinki.gr/index.php?sec=192&ctg=278
Ως εκ τούτου, νοιώσαμε έκπληξη όταν, χθες, ενώ απαντούσατε σε μια σχετική ερώτηση ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Συνάθροισης του Συμβουλίου της Ευρώπης, δηλώσατε:
“To θέμα [των θρησκευτικών συμβόλων]… δεν έχει τεθεί στην Ελλάδα. Παραδοσιακά υπάρχουν θρησκευτικά σύμβολα στα σχολεία μας, αλλά αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα.»
Ταυτόχρονα, εκτιμήσαμε ιδιαιτέρως την θέση σας για το θέμα:
“To θέμα των θρησκευτικών συμβόλων είναι πάρα πολύ επίμαχο. Όπου υπάρχουν ζητήματα σύγκρουσης, αντί να τα δυναμώνουμε και να προκαλούμε πόλωση στις κοινωνίες μας, χρειάζεται να βρούμε τρόπους αλληλοκατανόησης… Καθώς οι σύγχρονες κοινωνίες γίνονται πιο πολυεθνικές και πολυθρησκευτικές, η ευθύνη των πολιτικών είναι να χειρισθούν αυτά τα ζητήματα με σεβασμό, αναγνωρίζοντας και την παράδοση και τα δικαιώματα όλων. Το να πετύχουμε την σωστή ισορροπία δεν είναι εύκολο. Και για τον λόγο αυτό βρισκόμαστε εδώ.»
Για τον λόγο αυτό ζητούμε με σεβασμό μια συνάντηση μαζί σας, ή με οποιοδήποτε άλλο πρόσωπο αποφασίσετε. Επιθυμούμε να συζητήσουμε την εξεύρεση τέτοιων τρόπων αλληλοκατανόησης για τον χειρισμό αυτών των ζητημάτων πάνω στην βάση των διεθνών συνθηκών και του Ελληνικού Συντάγματος, όπως έχουν ερμηνευτεί πολλές φορές από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, του οποίου η νομολογία έχει ενσωματωθεί από το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους στις εργασίες του για την νομική γνωμοδότηση τουλάχιστον από το 2007.
Ειλικρινά δικοί σας,
Η προσωρινή γραμματεία του HUG,
Παναγιώτης Δημητράς, Νίκος Θεοδώρου, Ελεάννα Ιωαννίδου, Γιώργος Σαριγιαννίδης
Ακολουθεί μετάφραση στα ελληνικά της πρώτης επιστολής από τις δύο προαναφερθείσες (19ης Φεβρουαρίου):
Kύριον Γεώργιο Παπανδρέου,
Πρωθυπουργό της Ελλάδας
Αγαπητέ κύριε Παπανδρέου,
Η Ευρωπαϊκή Ανθρωπιστική Ομοσπονδία ενώνει πάνω από 40 ανθρωπιστικούς και κοσμικούς οργανισμούς σε πάνω από 20 χώρες της Ευρώπης, κι έχει επαφές σε πολύ περισσότερες. Σκοπός μας είναι να αντιπροσωπεύουμε τις απόψεις των ανθρώπων που δεν έχουν θρήσκευμα (ίσως το ένα τρίτο των Ευρωπαίων) και να προωθήσουμε το κοσμικό κράτος, δηλαδή, τον διαχωρισμό της πολιτικής από την θρησκεία και τα πιστεύω.
Είμαστε αναγνωρισμένοι για διάλογο με την Ευρωπαϊκή Ένωση βάσει της Συνθήκης της Λισσαβώνας. Δραστηριοποιούμεθα στις συναντήσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα του OSCE. Είμαστε μέλη της Πλατφόρμας του Πρακτορείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ για διαβούλευση με την κοινωνία των πολιτών, κι έχουμε πολιτική αντιπροσώπευση στην Διάσκεψη των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο Συμβούλιο της Ευρώπης.
Η Ελλάδα είναι, φυσικά, συμβεβλημένο κράτος της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, κι έχει πρόσφατα υπογράψει το EU charter των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Αυτές οι δεσμεύσεις είναι καλοδεχούμενες, αλλά σε ορισμένους τομείς δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Για τον λόγο αυτό, ενοχληθήκαμε όταν διαβάσαμε τα λόγια του πληρεξουσίου Υπουργού Εξωτερικών, Σπυρίδωνα Κουβελη, στην Ελληνική Βουλή στις 5 Φεβρουαρίου. Απαντώντας στον κύριο Άδωνι Γεωργιάδη, πλαγίως απείλησε έναν μη κυβερνητικό οργανισμό, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι, για την εργασία του στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ελλάδα.
Αυτός ο οργανισμός έχει με επιτυχία φέρει έναν αριθμό σημαντικών υποθέσεων ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, παίρνοντας καταδικαστικές αποφάσεις κατά της Ελλάδας σε υποθέσεις όπως τα δικαιώματα των μειονοτήτων, ο ρατσισμός, κι άλλες υποθέσεις στις οποίες οι παραδοσιακές πρακτικές δεν σέβονται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για παράδειγμα, ο πολύ στενός σύνδεσμος του κράτους με την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία παραβιάζει τα δικαιώματα ανθρώπων με άλλα ή καθόλου θρησκευτικά πιστεύω, κι αναμφισβήτητα αντίκειται στις αρχές του σύγχρονου κοσμικού κράτους που σέβεται την ελευθερία των πιστεύω όλων των πολιτών του. Η υπόθεση που αναφέρθηκε από τον κύριο Γεωργιάδη ήταν τέτοια που έπειτα από μια ξεκάθαρη κρίση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι υποστηρίζει έναν αριθμό υποθέσεων που επιζητούν την απομάκρυνση των θρησκευτικών συμβόλων από τα σχολεία πάνω στην βάση του ότι παραβιαζουν το δικαίωμα των γονέων να ανατρέφουν τα παιδιά τους σύμφωνα με τις δικές τους, κι όχι με της εθνικής εκκλησίας τις πεποιθήσεις (βλέπε Άρθρο 2 του πρώτου πρωτοκόλλου της Ευρωπαϊκής Συνθήκης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα).
Παρά ταύτα, ο κύριος Κουβελης είπε ότι ο οργανισμός “δυσφήμισε την Ελλάδα”. Το να λέμε την αλήθεια, το να υψώνουμε το ανάστημά μας για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το να παροτρύνουμε την Ελλάδα να εφαρμόσει πλήρως τις δεσμεύσεις της, θεωρείται τώρα από έναν υπουργό της κυβέρνησής σας, ως “δυσφήμιση της Ελλάδας”;
Eπιπλέον, ο κύριος Κουβέλης αναφέρθηκε σε ένα μητρώο Ελληνικών Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στο οποίο είναι εγγεγραμμένα στοιχεία για τις σχέσεις τους με την κυβέρνηση που φαίνεται πως πάνε πολύ πιο πέρα από την τυπική πλευρά της εγγραφής, των λογαριασμών και της φορολόγησης. Είπε ότι το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι “έχει εγγραφεί ως [ένας οργανισμός] που συκοφαντεί την Ελλάδα, όπως φαίνεται αυτό θα μπει στην εγγραφή κι όταν θα εκτιμήσουμε τα δεδομένα και τις προτάσεις, αυτό θα το λάβουμε υπόψη.”
Αυτή η απειλή για το μέλλον του οργανισμού είναι παράνομη και αξιοθρήνητη. Αυτή η ίδια αποτελεί συγκαλυμένη παράβαση της εγγύησης της ελευθερίας του λόγου στην Ευρωπαϊκή Συνθήκη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα έχει την συνέπεια – ίσως την συνέπεια που σκόπευαν- της αποθάρρυνσης άλλων μη κυβερνητικών οργανώσεων από το να ασκούν μη ευνοϊκή κριτική στις αρχές. Όταν ο φόβος εμποδίζει τον ελεύθερο λόγο, τότε οι καταχρήσεις ανθίζουν.
Με αντίγραφα αυτής της επιστολής, φέρνω το θέμα αυτό υπόψη (μεταξύ άλλων) του Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και Επιτρόπου για την Δικαιοσύνη, για τα Θεμελιώδη Δικαιώματα και για την Εθνικότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευτεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μια δέσμευση που υπερβαίνει κάθε παρόμοια προώθησή τους σε ολόκληρο τον κόσμο και μέσα στην ίδια την Ένωση. Αυτός είναι ένας ρόλος που η Ευρωπαϊκή Ανθρωπιστική Ομοσπονδία προτρέπει ισχυρά την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκπληρώνει πλήρως, με όλη της την ισχύ. Θα καλοδεχόμουν τις παρατηρήσεις σας επί του θέματος.
Δικός σας ειλικρινά,
David Pollock,
Πρόεδρος
————————————————————————————
Ο ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΑΞΙΟΤΙΜΟ ΠΡΟΕΔΡΟ DAVID POLLOCK και προς την Προσωρινή Ελληνική Γραμματεία του ΗUG:
Το Ελληνικό Σύνταγμα από την αρχική του δημιουργία μέχρι τώρα ανέκαθεν στήριζε τον σεβασμό των άλλων θρησκειών, ή πιστεύω, με το άρθρο για την ΑΝΕΞΙΘΡΗΣΚΕΙΑ.
Οι Έλληνες αλλά και άλλοι χριστιανικοί ορθόδοξοι λαοί, είναι λαοί με αισθήματα αγάπης και συμπόνοιας και δεν είναι προκατειλημμένοι θρησκευτικά. Έχοντας βασανισθεί και μαρτυρήσει από τους μωαμεθανούς Τούρκους επί πολλούς αιώνες, αλλά και από τους παπικούς “χριστιανούς” στις σταυροφορίες, αλλά και στην νεώτερη ιστορία τους από τους παπικούς “ουνίτες χριστιανούς” για τα θρησκευτικά τους πιστεύω, γνωρίζουν τι είναι η καταπάτηση αυτών των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων πολύ καλά, και γι αυτό υπερασπίζονται τόσο την ελευθερία του λόγου όσο και την ανεξιθρησκεία, συνταγματικά. Ανέκαθεν υποστηρίζουν και δεν υπονομεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματα, και σέβονται το δικαίωμα του κάθε συνανθρώπου τους να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά και ζητούν από τους άλλους να σέβονται τα δικά τους πιστεύω.
Επομένως, το επιχείρημα για δήθεν καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το γεγονός ότι υπάρχουν ορθόδοξα χριστιανικά σύμβολα στα σχολεία της Ελλάδας, όχι μόνο δεν ευσταθεί, αλλά είναι και παραπλανητικό.
Οι Έλληνες, παρ’ όλο που δεν είναι πλούσιος λαός, βοηθούν από το υστέρημά τους κάποιες φορές άλλους λαούς που πλήττονται από άδικους πολέμους, ή από φυσικές καταστροφές, και οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν έχουν ορθόδοξους χριστιανικούς πληθυσμούς (Παλαιστίνιους, Λιβανέζους, Ταυλανδους κλπ) γιατί ποτέ δεν έκαναν, ούτε κάνουν τέτοιου είδους διακρίσεις. Για τον λόγο αυτό, η Ελλάδα χαίρει της εκτίμησης των κρατών όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως του τι θρήσκευμα έχουν οι κάτοικοί τους.
Και είναι πασίγνωστο ότι η Ελληνική Ορθόδοξη Χριστιανική Εκκλησία πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους βοήθειες στους αλλόθρησκους αλλά και στους ομόθρησκους συνανθρώπους μας όταν χρειάζονται βοήθεια.
Εδώ στην Ελλάδα οι περισσότεροι είμαστε ορθόδοξοι χριστιανοί. Ως τέτοιοι, ποτέ δεν κάναμε αιματηρούς επιθετικούς πολέμους όπως έκανε η παπική εκκλησία του Βατικανού, η λεγόμενη Καθολική, με τις σταυροφορίες.
Μια καλύτερη ανάγνωση της διδασκαλίας και της ιστορίας της Ανατολικής Χριστιανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας θα σας βοηθήσει να καταλάβετε ότι καμμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ του χρησιμοθηρισμού της Καθολικής Εκκλησίας και του αιματοκυλίσματος του πλανήτη μέσω των σταυροφοριών και της Ιεράς Εξέτασης της Καθολικής εκκλησίας της οποίας ηγείται ο Πάπας της Ρώμης, και του ταπεινού φρονήματος,της έμπρακτης αγάπης και της αρετής της αληθινής διδασκαλίας του Χριστού που κηρύττει και πιστεύει η Ορθοδοξία μας.
Μακάρι και άλλοι λαοί να είχαν την αγάπη και την πηγαία ανεξιθρησκεία που έχουν οι περισσότεροι Έλληνες!