Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Και όμως η Ελλάδα έχει πετρέλαιο και μάλιστα άρκετο!!!Ας ενημερώσει κάποιος τον Πρωθυπουργό μας!!

Πρόσφατα δημοσιεύτηκε στον Ελληνικό τύπο η είδηση για το κοίτασμα του Μπάμπουρα στην Θάσο.

 

Η Ενεργειακή Αιγαίου έχει πλέον το 75% του «Μπάμπουρα»

Πρόσφατα η εταιρεία, «Eλληνικές Eκμεταλλεύσεις», θυγατρική της «Eνεργειακής Aιγαίου» απέκτησε το 75% των δικαιωμάτων για έρευνες εντοπισμού υδρογονανθράκων σε περιοχές ανατολικά και δυτικά της Θάσου.
Παράλληλα η επικλινής υποθαλάσσια γεώτρηση, που εκτελεί η Eνεργειακή Aιγαίου στο πεδίο Eψιλον στον κόλπο της Kαβάλας, έχει φτάσει σε βάθος 3.830 μέτρων μέσα σε χρονικό διάστημα περίπου 1,5 μήνα και αναμένεται μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου – αρχές Iανουαρίου να προσεγγίσει τον στόχο των 5.500 μέτρων.

Mέχρι στιγμής, δεν έχουν αντιμετωπιστεί τεχνικά προβλήματα και η διαδικασία συνεχίζεται, ενώ στα τελευταία 800 μέτρα προβλέπεται ότι η γεώτρηση θα κινείται μέσα στο κοίτασμα πετρελαίου.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς (ερευνητικά, αλλά και πρακτικά δεδομένα), σε πρώτη φάση το πεδίο Eψιλον μπορεί, εφόσον ευοδωθεί η τρέχουσα γεώτρηση, να αποφέρει παραγωγή περίπου 2.500 βαρελιών ημερησίως, η οποία θα προστεθεί στα υφιστάμενα 2.500-2.700 βαρέλια, που εξάγονται καθημερινά από τα «πηγάδια» του κοιτάσματος του Πρίνου.

Στο επίπεδο των 5.000 βαρελιών ημερησίως η μοναδική αυτή επένδυση των 200 εκατ. δολ., θα μπορεί να αποκομίζει σημαντικά κέρδη με το επίπεδο της τιμής του βαρελιού πετρελαίου ανάμεσα στα 75-80 δολάρια.
Για την αξιοποίηση του κοιτάσματος του πεδίου Eψιλον δεν θα απαιτηθεί κάποια νέα πλατφόρμα, αλλά η άντληση θα πραγματοποι-είται υπογείως με εκμετάλλευση των δυνατοτήτων των υφιστάμενων εγκαταστάσεων του Πρίνου. η «Ενεργειακή Αιγαίου»

 

Kάποιοι λένε οτι το εν λόγω κοίτασμα ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’70 και οτι η κρίση στα Ελληνοτουρκικα το 1987,οφείλεται στο κοίτασμα αυτό το οποίο κρύβει απολήψιμες ποσότητες πετρελαίου άνω των 500 εκατ. βαρελιών και να κατατάσσεται στην κατηγορία των «μεγάλων κοιτασμάτων.

Στην πραγματικότητα όμως το κοίτασμα είναι γνωστό απο το 1909 το λιγότερο,αφού η εταιρία Standard Oil ,η οποία παρεπιμπτόντως και συμπτωματικά ανήκει στην οικογένεια Rockefeller,έκανε γεωτρήσεις απο το γραφείο της στην Σμύρνη στην θέση Καρντακ (τα σημερινά Ίμια) και στην θέση Μπάμπουρας στην Θάσο!!!

 

 Ήδη υπάρχει κοίτασμα στον Πρίνο που υφίσταται εκμετάλευση χρόνια τώρα, σύντομα θα έχουμε παραγωγή και απο τον Μπάμπουρα,για να μην αναφερθούμε στα πετρέλαια του Νοτίου Αιγαίου που υπάρχει φόβος στο αναφέρουμε καν και την υπαρξή τους.

  Ακόμα και η wiki το ξέρει :

 

Το Αιγαίο πέλαγος είναι και ένας τεράστιος πετρελαιοφόρος ορίζοντας κάτι το οποίο φέρνει την Ελλάδα και την Τουρκία σε σύγκρουση για την αξιοποίηση αυτών των κοιτασμάτων. Το 1978, πριν μπει η Ελλάδα στην ΕΟΚ, πραγματοποιήθηκε μελέτη 10 ναυτικά μίλια από το ακρωτήριο Μπάμπουρας της Θάσου, όπου βρέθηκε κοίτασμα με κόστος εξόρυξης ίσο με αυτό των πηγαδιών στην Σαουδική Αραβία. Αυτό ήταν το πρώτο κοίτασμα που βρέθηκε στο Αιγαίο, και ακολούθησαν και άλλα με σημαντικότερες, 14 περιοχές ανάμεσα σε Ρόδο και Κω, όπου τέλη του 95′ υπήρχαν διάφορα σενάρια ύπαρξης πετρελαίου.

Πολλά κράτη, ενδιαφέρθηκαν για την αξιοποίησή τους , που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ λόγο του καθεστώτος αστάθειας που επικρατεί στην περιοχή. Απειλές κρίσεων όπως αυτές του Σισμίκ, των Ιμίων και άλλες κατέστησαν τις περιοχές αυτές, υπό τις λεγόμενες Γκρίζες Ζώνες και τίθενται προς αμφισβήτηση η εδαφική κυριαρχία τους από την Τουρκία.

 

O Πρωθυπουργός μας ομως …..;;;;;

Related Posts
0 Comments

No Comment.