Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΤΟΥΡΚΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΩΣ ΑΤΥΠΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ – «Να ανοίξει η Χάλκη σε αντιστάθμισμα με την εκλογή μουφτήδων στη Θράκη»


Τονίζει ο Σελίμ Εγκελί, πρόεδρος του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, σε συνέντευξή του σε ελληνικό περιοδικό. Η σημερινή συγκυρία είναι ιδανική για να φέρει τις δύο πλευρές πλησιέστερα μέσω της οικονομίας, θεωρεί ο Τούρκος επιχειρηματίας, ο οποίος επίσης πιστεύει πως και στο πολιτικό πεδίο τα πράγματα είναι θετικά, αφού οι πρωθυπουργοί και των δύο χωρών είναι ένθερμοι υποστηρικτές της βελτίωσης των διμερών σχέσεων. Ο Σελίμ Εγκελί αξιολογεί ως πολύ σημαντική εξέλιξη τις εξαγορές των Finansbank και Tekfenbank από την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank. Είναι σημαντικό ότι η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα της Ελλάδας έχει δραστηριότητα στην Τουρκία. Έτσι, οι Έλληνες επιχειρηματίες έχουν καλύτερη πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικές με τουρκικές βιομηχανικές επιχειρήσεις, αλλά έχουν και καλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης πιθανών επενδυτικών σχεδίων τους στην Τουρκία.(σ.σ. Πράγματι, προσφάτως η Eurobank διοργάνωσε -χωρίς πολλή δημοσιότητα- ενημερωτική συνάντηση στην Αθήνα, στην οποία Έλληνες επιχειρηματίες συζήτησαν με τον Μουράτ Μερτζάν, βουλευτή – πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μεγάλης Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης).

Όπως, όμως, η πολιτική παρείχε το έναυσμα για τη μέχρι τώρα πρόοδο στις ελληνοτουρκικές οικονομικές σχέσεις, υπάρχουν και πολιτικές συνθήκες που ακόμη λειτουργούν ανασταλτικά. Οι Ελληνορθόδοξοι της Τουρκίας δεν μπορούν να λειτουργήσουν τη θεολογική σχολή τους, ενώ οι Μουσουλμάνοι της Ελλάδας δεν μπορούν να εκλέξουν τον θρησκευτικό ηγέτη τους. Μάλλον είναι καιρός να αλλάξει το καθεστώς που επιβλήθηκε με τη Συνθήκη της Λωζάννης, υποστηρίζει ο Εγκελί.
Παρ’ όλα αυτά καταλήγει, πιστεύω ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα που ειλικρινά επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στο επιχιερηματικό πεδίο τώρα οι Τούρκοι επενδυτές έχουν μείνει λίγο πίσω, κατά τους οικονομικούς αναλυτές του εξωτερικού εμπορίου της Τουρκίας. Το τελευταίο διάστημα έγιναν κάποια βήματα, με την είσοδο των εταιρειών ένδυσης Koton και İpekyol στην ελληνική αγορά (ήδη καταστήματά τους λειτουργούν στο εμπορικό κέντρο «The Mall» στο Μαρούσι στην Αθήνα και αλλού). Η εταιρεία επίπλων İstikbal έχει, επίσης, αναπτύξει συνεργασίες με ελληνικές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν καταστήματα με την εν λόγω (ηγετική στην τουρκική αγορά) φίρμα σε διάφορες πόλεις της βόρειας και της κεντρικής Ελλάδας. Από πλευράς τροφίμων η διάσημη για τα παγωτά της αλυσίδα καφε-ζαχαροπλαστείων Mado σχεδιάζει την είσοδό της στην ελληνική αγορά. Το Τουρκο-Ελληνικό Επιχειρηματικό Συμβούλιο θα διοργανώσει εφέτος έξι διμερείς συναντήσεις, τρεις στην Ελλάδα και τρεις στην Τουρκία

xronos.gr

 

Aπο http://greeknation.blogspot.com/2010/05/blog-post_435.html

Related Posts
0 Comments

No Comment.