“Επενδυτές από το εξωτερικό μας έχουν ήδη χτυπήσει την πόρτα. Περίπου 70 πολύ μεγάλα ακίνητα είναι στη διαδικασία να αξιοποιηθούν σε συνεργασία με εξωτερικούς επενδυτές. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε εικόνα των “επιλεγμένων ακινήτων”. Αυτό δήλωσε ο κ. Μαρζάβας, κατά την έγκριση του διορισμού του ως Διευθύνων Σύμβουλος της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου (Κ.Ε.Δ. Α.Ε) και στη θέση του προέδρου της εταιρίας, από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής, με τις…. θετικές ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΛΑΟΣ. Από την πλευρά τους, ΝΔ, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν λευκό.Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Μαρζάβας, στην καταγραφή και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας τονίζοντας χαρακτηριστικά: “Η καταγραφή της δημόσιας περιουσίας είναι αυτή τη στιγμή το μεγαλύτερο έργο που μπορεί να κάνει το κράτος για να την εντοπίσει, να την κατηγοριοποιήσει, να την αξιοποιήσει και να έχει έσοδα”.
Ο κ. Μαρζάβας χαρακτήρισε ρεαλιστικό τον στόχο του υπουργείου Οικονομικών για αύξηση των εσόδων του από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν σημαίνει και ότι “αύριο το πρωί βάζεις λεφτά στο ταμείο σου”.
“Η αξιοποίηση των δημόσιων ακινήτων θέλει βάθος χρόνου, η απόδοσή τους θα φανεί μετά από 2-3 χρόνια. Μόνο από ενοίκια μπορείς να τα έχεις άμεσα”, τόνισε και πρόσθεσε: “Φέτος είναι η χρονιά που θα μας ανοίξει τα μάτια και θα βάλει το νερό στο αυλάκι”.
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ ΑΕ, μέχρι τέλος του έτους θα βγουν στην αγορά 13 “επιλεγμένα ακίνητα” και για άλλα 20 θα προκηρυχθεί διαγωνισμός.
Ο κ. Μαρζάβας μίλησε για σοβαρές αδυναμίες που είχαν διαπιστωθεί στη λειτουργία της ΚΕΔ τα προηγούμενα χρόνια, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι “δεν μπορεί σε μια εταιρία με 75.000 ακίνητα στο μητρώο της να μην είναι διαπιστωμένη η αξιοποίηση τους. Ήταν ένας κουβάς γης που ο καθένας έβαζε το χέρι του και έπαιρνε”.
Ο κ. Μαρζάβας έκανε λόγο “για αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των διευθύνσεων αλλά και «στεγανά» που υπήρχαν”, και τόνισε: “Μηδαμινή η καταγραφή που παραλάβαμε. Ήταν μόνο στο 1% και ταυτόχρονα τεράστιες παραχωρήσεις σε διάφορους φορείς. Σε ορισμένες περιπτώσεις διαπιστώσαμε ότι δεν πάτησαν ποτέ στο κτίριο ενώ ένας μάλιστα μας “φέσωσε” και τα κοινόχρηστα. Ψάχναμε να βρούμε αν πράγματι λειτουργούν τα κτίρια».
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΚΕΔ συμπλήρωσε στο σημείο αυτό, ότι έχει ξεκινήσει ήδη ο έλεγχος σε ακίνητα που έχουν παραχωρηθεί ενώ ταυτόχρονα, προανήγγειλε και την ανάκληση ορισμένων από αυτά, λέγοντας χαρακτηριστικά:
“Στις παραχωρήσεις δεν γινόταν έλεγχος. Δεν τηρείτο καμία διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικές οι παρατηρήσεις του δημόσιου ελεγκτή που διαπίστωσε “παραχωρήσεις μη επιτρεπτές”. Με εντολή μου από τον Νοέμβριο ξεκινήσαμε την διαδικασία ελέγχου, οργανωμένα. Χαρακτηριστική περίπτωση της κατάστασης που επικρατεί, είναι ότι σε ένα καταπληκτικό διαμέρισμα που είχε παραχωρηθεί σε δημόσιο φορέα, δεν κατοικήθηκε ποτέ ενώ έναν άλλο φορέα, επί δύο μήνες τον ψάχναμε και τον εντοπίσαμε μόνο στη κοπή της πίττας”.
Και ο κ Μαρζάβας συμπλήρωσε: “Δεν αποκλείεται, και είναι πολύ πιθανόν, να υπάρχουν και ακίνητα που έχουν μισθωθεί αλλά να έχουν λήξει τα μισθώματα και να συνεχίζεται η χρήση. Γίνεται λοιπόν μια επαναξιολόγηση της παραχώρησης και θα προχωρήσουμε και σε ανακλήσεις όπου γίνονται τέτοιες διαπιστώσεις”.
Επίσης, έκανε γνωστό ότι πολλά ακίνητα της ΚΕΔ θα παραχωρηθούν σε δημόσιους φορείς όπως, Τοπική Αυτοδιοίκηση, υπουργεία, πυροσβεστική και αστυνομία και πρόσθεσε ότι «ήδη παραδίδεται τις επόμενες μέρες το κτίριο Κεράνης» όπου θα εγκατασταθεί το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ενώ ο εργολάβος έχει δεσμευτεί να το συντηρεί μέχρι 31/12/2011».
Τέλος ο κ. Μαρζάβας, δεσμεύτηκε ότι θα καταθέσει στην Βουλή το κατάλογο με τις 22 ΜΚΟ στις οποίες έχουν παραχωρηθεί από την ΚΕΔ δημόσια κτίρια.
http://greeknation.blogspot.com/2011/02/blog-post_8854.html