Αυτή η θέση για «πάρε-δώσε» (νερό έναντι αερίου) έχει διατυπωθεί και στο παρελθόν και αποτελεί άποψη του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών. Θέση που επανέρχεται ενόψει και πιθανής επανάληψης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αλλά και επειδή οι Τούρκοι βλέπουν κινητικότητα και στο πεδίο της ενέργειας.
Η αποχώρηση της ENI-KOGAS για την επόμενη περίοδο, η επάνοδος της γαλλικής TOTAL και οι συμφωνίες με την Αίγυπτο για πώληση φυσικού αερίου, συνιστούν εξελίξεις που παρακολουθούνται από κοντά από την Άγκυρα.
Μιλώντας σε διάλεξη στην Ουάσινγκτον για τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις τον 20ό αιώνα, ο Τσιτσέκ είπε ότι η επιστροφή της ελληνοκυπριακής πλευράς στο τραπέζι των συνομιλιών θα αναζωογονήσει τις ελπίδες για μία λύση στην Κύπρο.
Είπε, όμως και κάτι το οποίο θεωρείται αρκούντως αποκαλυπτικό και για τη συνέχεια. Ότι «είναι άκρως ατυχές που η ελληνοκυπριακή πλευρά εγκατέλειψε τις συνομιλίες σαν αποτέλεσμα των μέτρων που λήφθηκαν από την Τουρκία για την προστασία των δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων μετά τις μονομερείς ενέργειες της ελληνοκυπριακής πλευράς για τη διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες». Μια τοποθέτηση που θα καθορίσει ενδεχομένως και την τουρκική στάση μετά την 6η Απριλίου.
Γράφει: Κώστας Βενιζέλος