Οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση την παραχώρηση επιπλέον χώρου της αμερικανικής βάσης στη Σούδα προκειμένου να σταθμεύουν πρόσθετα μαχητικά…
Η Ελλάδα δεν θα αποφύγει πάλι την συμμετοχή της στις επιδρομές αμερικανικών αεροσκαφών -ίσως με κάλυψη του ΝΑΤΟ-, μετά το αίτημα που υπέβαλε η αμερικανική κυβέρνηση προς την Ελλάδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες της πάντα ενημερωμένης σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Κύρας Αδάμ, που δημοσίευσε στην «Ελλάδα Αύριο», οι Ηνωμένες Πολιτείες ζήτησαν από την ελληνική κυβέρνηση…
Την παραχώρηση επιπλέον χώρου της αμερικανικής βάσης στη Σούδα προκειμένου να σταθμεύουν πρόσθετα μαχητικά, αεροσκάφη ηλεκτρονικού πολέμου και αεροσκάφη ανεφοδιασμού εν πτήσει.
Προς διευκόλυνσή μας, αν το «καθαρώς αμερικανικό» αίτημα προκαλέσει «δυσκολίες» στην υλοποίησή του στην ελληνική κυβέρνηση (λόγω αντιδράσεων της αντιπολίτευσης, που θα είναι όμως μόνον στα λόγια, όπως πιστεύει ο υπογραφόμενος, αφού η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δεν φτάνει μέχρι του σημείου σοβαρής ενόχλησης των Η.Π.Α., όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι τώρα), τότε το ίδιο αίτημα -υποστηρίζει η αμερικανική πλευρά- θα μπορούσε να τροποποιηθεί.
Η στάθμευση, δηλαδή, των επιπλέον αυτών αεροσκαφών να γίνει μέσω αιτήματος του NATO, γιατί ως γνωστόν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συμφωνήσει την παραχώρηση των στρατιωτικών αεροδρομίων της χώρας, σε καιρό ειρήνης, στην Ατλαντική Συμμαχία, και δεν θα χρειασθεί να έρθει το θέμα στην Βουλή -όπως έπραξε και ο κ. Σημίτης με τους βομβαρδισμούς κατά της Σερβίας-, ενώ για την στάθμευση ξένων στρατευμάτων απαιτείται ψήφιση νόμου.
Πρόσχημα, ότι οι επιδρομές κατά Συρίας -μάλλον- ή αλλού -γιατί όχι και Αφρική;- να έχουν την έγκριση του ΟΗΕ -όπως συνέβη με την εκστρατεία κατά του Αφγανιστάν και Ιράκ- αποκλείεται, αφού τα δύο από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας -Ρωσία και Κίνα- δεν συζητούν καν τέτοιο ενδεχόμενο. Και στο Σ.Α. απαιτείται ομοφωνία.
Τελευταίες πληροφορίες, που μεταφέρει η ειδικευμένη σε στρατιωτικά θέματα ιστοσελίδα defencenet, φέρουν τον κ. Δ. Αβραμόπουλο (γιατί όχι τον κ. Π. Παναγιωτόπουλο, ως υπουργό Εθνικής Άμυνας;), μετά από διαβούλευσή του με τον πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, να ενημέρωσε άτυπα τις Η.Π.Α ότι εγκρίνεται το αίτημα για μεταστάθμευση αμερικανικών αεροναυτικών δυνάμεων στη ναυτική και αεροπορική βάση της Σούδας στην Κρήτη. Θα ακολουθήσει και η τυπική έγκριση.
Αυτός είναι και ο λόγος που σπεύσαμε εχθές να δημοσιεύσουμε σημείωμα για την Συρία, αφού πολλές είναι οι σαφείς ενδείξεις, ότι οδεύουμε προς έναρξη επιχειρήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο.
Η χώρα μας επομένως, θα πληρώσει πάλι τα «κερατιάτικα» (συγχωρείστε με για την αγοραία έκφραση, αλλά νομίζω πως είναι η πλέον κατάλληλη), όπως συνέβη και με την Λιβύη. Όπου σπεύσαμε να υποστηρίξουμε την πτώση του καθεστώτος Καντάφι, και ως αντάλλαγμα έχουμε τους Λίβυους αντικαταστάτες του, απέναντί μας στο θέμα της ΑΟΖ.
Οι δε Τούρκοι, αρχικώς υποστήριξαν τον Καντάφι, και μόνο μετά την υπόσχεση ότι θα έχουν ανταλλάγματα άλλαξαν θέση, χωρίς ουσιαστικά να συμβάλλουν στην αλλαγή της κατάστασης, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου τα αμερικανικά αεροπλάνα εξορμούσαν -και- από την Σούδα. Μόνο που στην Λιβύη έφτασε αμέσως ο κ. Νταβούτογλου, ενώ εμείς είχαμε ΥΠΕΞ τον κ. Δρούτσα (θεέ της Ελλάδας! ποιον άλλον πολιτικό αστέρα θα δούμε στο έρμο ΥΠΕΞ;)
Με την Συρία προβλέπεται να βρεθούμε σε δυσκολότερη θέση. Ο κ. Αβραμόπουλος τάχθηκε αμέσως στο πλευρό των μισθοφόρων, όπως επιτάσσει η αμερικανική πολιτική. Μόνο που, έτσι ευνοούνται τα σχέδια των Τούρκων, και ταυτόχρονα δέχεται ισχυρό πλήγμα το 10% του πληθυσμού Ελληνόρθοδοξων Σύρων και πολύ μεγάλο ποσοστό Αλεβιτών. Οι μισθοφόροι τι θα μας προσφέρουν, εκτός από την συνδυασμένη επίθεσή τους κατά κάθε τι χριστιανικού στη Συρία;
Οι Ρώσοι είναι έτοιμοι, και επίσημα ο στόλος τους βρίσκεται πλησίον της Συρίας, επειδή όπως είπε ο πλοίαρχος Κομαρόφ: «Ρωσικά πλοία συμμετέχουν σε ασκήσεις επιχειρησιακής ετοιμότητας στην θαλάσσια περιοχή ανοιχτά της Συρίας, αλλά δεν εμπλέκονται ενεργά σε επιχειρήσεις αυτήν την ώρα. Βρίσκονται σε ετοιμότητα αν απαιτηθεί να απομακρύνουν Ρώσους πολίτες από την Συρία».
Επίσης, η ρωσική πρεσβεία στην Αθήνα έχει έρθει σε επαφή με ελληνικό εφοπλιστικό όμιλο για την μεταφορά, αν χρειαστεί, περίπου 35.000 Ρώσων υπηκόων από την Συρία σε λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
Η αδυναμία των μισθοφόρων να καταφέρουν θανατηφόρο πλήγμα στο καθεστώς Άσαντ, θα υποχρεώσει τους Αμερικανούς να επέμβουν. Η αβεβαιότητα στη Συρία καθυστερεί τις «ανθρωπιστικές» επεμβάσεις στις άλλες χώρες της Μ. Ανατολής και Ασίας. Το πρόσχημα το έχουν κάνει ήδη γνωστό. Ο κ. Άσαντ θα χρησιμοποιήσει χημικά (τα ίδια είχαν πει και για τον Σαντάμ του Ιράκ, και είχαν μάλιστα τρομοκρατήσει τόσο πολύ τους Ευρωπαίους, ώστε οι Ελβετοί έσπευσαν να προμηθευτούν αντιασφυξιογόνες μάσκες!).