Παρά τις Ολλανδικές διαφημιστικές αθλιότητες Ελληνικές μπύρες βραβεύονται και είναι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ !!!
Σε δυσφήμηση πρώτου μεγέθους της ελληνικής επιχειρηματικότητας και μάλιστα της νεανικής παραπέμπει η «χαριτωμενιά» με τη διαφήμιση της ολλανδικής Amstel, που διακωμωδεί την προσπάθεια δύο πιτσιρικάδων της διπλανής πόρτας να φτιάξουν τη δική τους «μπράντα» μπίρας.
Στο τέλος συμβιβάζονται με την ανημποριά τους, το προϊόν βγαίνει «μούφα» και οι νεαροί, με τα όνειρα εξωστρέφειας, διασκεδάζουν τον πόνο τους, ξεδιψώντας με μια «κανονική» μπίρα, που δεν είναι άλλη από την Amstel.
Το μήνυμα είναι σαφές και δεν χωρά διπλή ανάγνωση. Κάθε προσπάθεια μικρών και ανεξάρτητων παραγωγών μπίρας σε αυτή τη χώρα είναι από μάταιη έως γελοία. Μόνο φαντασμένοι και… ψώνια που ονειρεύονται να βάλουν τη Στικούδη στην ετικέτα μπορεί να έχουν τέτοια όνειρα. Και στο τέλος, το προϊόν βγαίνει τόσο σκάρτο, που ντρέπονται και οι ίδιοι να το καταναλώσουν.
Αυτά πάντα σύμφωνα με το εμπνευσμένο τρέιλερ της Amstel.
Μόνο που στην Ελλάδα δεν υπάρχει νομικό πλαίσιο για τέτοιου είδους αρνητικές διαφημίσεις, που διακωμωδούν το προϊόν του ανταγωνιστή και μάλιστα με μια εκδοχή χιούμορ φτηνή αλλά και άκρως προσβλητική για τη χώρα.
Αυτή, λοιπόν, η «εξυπναδούλα» των Ολλανδών και της όποιας διαφημιστικής την επιμελήθηκε έπρεπε ήδη να έχει προκαλέσει την επέμβαση των αρμόδιων εποπτικών Αρχών. Των Αρχών, δηλαδή, που επιβλέπουν τους κανόνες ανταγωνισμού, τον χώρο της διαφήμισης και τα όρια δεοντολογίας στα ραδιοτηλεοπτικά μηνύματα.
Οι Αρχές αυτές είτε κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου είτε αποφεύγουν, για άλλους λόγους, να τα βάλουν με πολυεθνικά μεγαθήρια. Ετσι η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, που επανειλημμένως έχει κατηγορηθεί για κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της, εξακολουθεί να αλωνίζει ανενόχλητη. Κοινό μυστικό είναι ότι πρωτοστάτησε στην προσπάθεια επιβολής φόρου στις μικρές ελληνικές ζυθοποιίες, η οποία σκόνταψε ευτυχώς στη Βουλή. Επιχείρησε, δηλαδή, να εξοντώσει μικρούς ανταγωνιστές που παλεύουν για την επιχειρηματική επιβίωσή τους με ποσοστό που δεν ξεπερνά το 10% της συνολικής αγοράς.
Και τώρα που είδε ότι δεν τα κατάφερε, επιχειρεί με μια διαφήμιση-όνειδος να μας εξηγήσει ότι όσοι ονειρεύονται να φτιάξουν ελληνική μπίρα χάνουν τον χρόνο τους γιατί το προϊόν είναι «μάπα».
Ε, λοιπόν, «μάπα» είναι η διαφήμισή τους. Ελληνική μπίρα υπάρχει και είναι εξαιρετική, με πρώτο και καλύτερο παράδειγμα την ακριτική Βεργίνα, η οποία έχει ενοχλήσει τους Ολλανδούς περισσότερο απ’ οποιονδήποτε άλλο.
Βραβεία στη “Βεργίνα” και “Νήσος”
Παρά την προπαγάνδα και τις αποτρεπτικές για τους Έλληνες επενδυτές διαφημίσεις από την ολλανδική Amstel, η αλήθεια είναι άλλη..
η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων με την ΝΗΣΟΣ Pilsner κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία Bohemian – Style Pilsner και η Ζυθοποιιά Μακεδονίας – Θράκης που με την ΒΕΡΓΙΝΑ Weiss κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στην κατηγορία South German Style – Hefeweizen Hell.
“Νήσος”
Η ομάδα της Τηνιακής μπύρας πήγε στον διαγωνισμό ” European Beer Star ” του 2014, απλά και μόνο για την εμπειρία και έφυγε με το αργυρό μετάλλιο!
42 χώρες, όλες οι ήπειροι, 1613 μπύρες, τυφλή γευσιγνωσία από 105 ειδικούς κριτές: «European Beer Star», ο Διαγωνισμός των Διαγωνισμών στη καρδιά της Βαυαρίας, αναδεικνύει για πρώτη φορά μία Ελληνική μπύρα, τη «Νήσος» Pilsner, στο βάθρο των νικητών.
Όπως είχε γράψει τότε το news247, ο διαγωνισμός
” European Beer Star ” ξεκίνησε πριν από 11 χρόνια και τα βραβεία του θεωρούνται διεθνώς τα πιο σημαντικά και τιμητικά στο χώρο της παγκόσμιας ζυθοποιίας.
Να τονίσουμε ότι είναι ένας από τους δύο διαγωνισμούς (ο άλλος είναι το World Beer Cup) που υποστηρίζεται επίσημα από την EBCU (European Beer Consumers Union) για την αντικειμενικότητα της διεξαγωγής του.
Σημειώνεται ότι μέχρι σήμερα καμία ελληνική μπύρα δεν είχε διακριθεί σε κάποιον από τους παραπάνω δύο διαγωνισμούς.
Η Μικροζυθοποιία Κυκλάδων στην Τήνο ήταν μεταξύ των νικητών. Στη «Νήσος Pilsner» απονεμήθηκε το αργυρό μετάλλιο στην κατηγορία της Bohemian Style Pilsner.
Ο ανταγωνισμός για την μπύρα «Νήσος» ήταν εντυπωσιακός: συνολικά, συμμετείχαν 1.613 μπύρες από 42 χώρες και όλες τις ηπείρους. Οι μπύρες αξιολογούνται από μία 105-μελή κριτική επιτροπή –η πιο πολυπληθής από κάθε άλλο διαγωνισμό- αποτελούμενη από ζυθοποιούς, sommeliers μπύρας και αναγνωρισμένους ειδικούς του κλάδου από 25 χώρες.
Η αξιολόγηση γίνεται με τη διαδικασία της τυφλής γευσιγνωσίας, δηλαδή οι κριτές δεν βλέπουν τις ετικέτες από τις μπύρες που δοκιμάζουν. Οι μπύρες αξιολογούνται με βάση το χρώμα, το άρωμα, τη γεύση, τα οπτικά χαρακτηριστικά και τη γενική εντύπωση που παρουσιάζουν.
nisos1
«Όλη η ομάδα της “Νήσος” δήλωσε: «είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι και συγκινημένοι. Τολμήσαμε να λάβουμε μέρος στο διαγωνισμό “European Beer Star” για την εμπειρία της συμμετοχής. Ξέραμε ότι φτιάχνουμε μια καλή μπύρα, τη δεύτερη θέση στο βάθρο όμως δεν την περιμέναμε.»
«Ιστορικά στον συγκεκριμένο διαγωνισμό διακρίνονται μπύρες από την Τσεχία και τις ΗΠΑ. Τώρα και η Ελλάδα μπαίνει για πρώτη φορά στον παγκόσμιο χάρτη με τις κορυφαίες μπύρες, απίστευτο και όμως αληθινό» είπε ο ενθουσιασμένος ο ιδιοκτήτης της Μικροζυθοποιίας Κυκλάδων στην Τήνο Αλέξανδρος Κουρής, κατά τη διάρκεια της τελετής απονομής στην έκθεση BrauBeviale στη Νυρεμβέργη.
«Το βραβείο που από σήμερα θα κοσμεί και την ετικέτα μας επιβεβαιώνει με τον πλέον αντικειμενικό τρόπο ότι η “Νήσος” προσφέρει μια ανώτερη γευστική εμπειρία. Το αφιερώνουμε σε όλους τους φίλους μας που μας τιμούν με την αγάπη και την επιλογή τους, ακόμα στην Τήνο, τις Κυκλάδες και τα Ελληνικά νησιά που τόσο μας εμπνέουν, καθώς και σε όλους όσοι, παρά τις αντιξοότητες, επιμένουν να παράγουν και να δημιουργούν στην Ελλάδα.»