Η φράση «ρήτρα μηδενικής κρατικής εγγύησης» τα λέει όλα. Το ελληνικό κράτος – σε πρώτη φάση για τις επικουρικές – παύει να εγγυάται την καταβολή τους.
Για να το κάνουμε πιο κατανοητό, θα τις δίνει όποτε και αν έχει!
Όπως πολλές φορές έχουμε γράψει από το Newsbomb η ενέργεια αυτή είναι προμήνυμα για το τι πρόκειται να ακολουθήσει και για τις κύριες συντάξεις αφού ο στόχος των δανειστών είναι να δημιουργήσουν μια ενιαία βασική σύνταξη για όλους, της τάξεως των 360 ευρώ και από εκεί και πέρα το επιπλέον ποσόν θα καταβάλλεται ανάλογα με τα αποθεματικά των ταμείων.
Οι ιθύνοντες σκέφτηκαν ότι με την κατάργηση των ταμείων και με τη δημιουργία ενός νέου που θα λειτουργεί ως “ομπρέλα” για όλα μαζί, θα μπορέσουν να “σώσουν” το υπό κατάρρευση ασφαλιστικό σύστημα, που στο σύνολό του, μόνο για φέτος χρειάζεται επιπλέον 2 δις ευρώ.
Με το πολυνομοσχέδιο που ψηφίστηκε στη Βουλή τον περασμένο Μάρτιο οι δυο κυβερνητικοί εταίροι προχώρησαν στην κατάργηση τουλάχιστον 24 κοινωνικών πόρων που χρηματοδοτούν επικουρικά ταμεία και ταμεία πρόνοιας, παράλληλα με την θεσμοθέτηση του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης τα μέτρα αυτά οδηγούν σε βέβαιο «θάνατο» τις επικουρικές συντάξεις. Οι οποίες δεν αποκλείεται, στον ευρύτερο σχεδιασμό των τριών ταμείων για όλους, να ενσωματωθούν στην κύρια ασφάλιση.
Τα ταμεία που από την 1η Ιανουαρίου του 2015 χάνουν τους κοινωνικούς πόρους, που σε πολλές περιπτώσεις αναπληρώνουν ασφαλιστικές εισφορές είναι: ΤΑΠΕΤ (τυπογραφείο), ΤΑΠΙΤ (ιδιωτικός τομέας), ΕΤΕΑΜ (επικουρικό ΙΚΑ), ΤΠΔΥ (εφάπαξ), ΤΕΑΔΥ (δημόσιοι υπάλληλοι), ΤΕΠΟΚΑ (οργανισμοί κοινωνικής ασφάλισης), ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΝΑΤ και ΤΕΑ – ΕΑΠΑΕ (επικουρικό ασφαλιστικών επιχειρήσεων).
Εκτιμάται, ότι τα ταμεία θα στερηθούν περισσότερα από 1,5 δισ. ευρώ. Μάλιστα, όλα τα παραπάνω ταμεία, αποτελούν πλέον, κλάδους του Ενιαίου Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), στο οποίο θα μεταφερθούν τα ελλείμματα. Παράλληλα, εφαρμόζεται η “ρήτρα μηδενικός ελλείμματος”, μια μνημονιακή δέσμευση, η οποία αναφέρει οτι αν δημιουργούνται ελλείμματα, θα υπάρχουν αυτόματες περικοπές. Άρα, γεννάται το ερώτημα αν οι μειώσεις σταματήσουν εδώ ή η επερχόμενη κατάρρευση των ταμείων θα φέρει και νέο “κούρεμα” αποδοχών σε χιλιάδες συνταξιούχους.
Στο νομοσχέδιο, επαναδιατυπώνεται η αλλαγή που προβλεπόταν στον υπό έγκριση νέο Κανονισμό του ταμείου. Έτσι, και με τη βούλα του νόμου, το ΕΤΕΑ θα λειτουργεί για όσους ασφαλίζονται για πρώτη φορά από 1.1.2014 με βάση το διανεμητικό σύστημα προκαθορισμένων εισφορών με νοητή κεφαλαιοποίηση. Το ίδιο σύστημα θα εφαρμόζεται και για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013 για το χρόνο ασφάλισης από 1.7.2014 και εφεξής. Οι ασφαλιστικές εισφορές που καταβάλλονται θα τηρούνται σε ατομικές μερίδες από 1.1.2014.
Για τους ασφαλισμένους μέχρι 31.12.2013, οι οποίοι συνταξιοδοτούνται μετά την 1.7.2014, το ποσό της σύνταξης θα αποτελείται από το άθροισμα δύο τμημάτων:
α) το τμήμα σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους έως 30.6.2014 και υπολογίζεται σύμφωνα με τις οικείες καταστατικές διατάξεις και τη γενικότερη νομοθεσία, όπως ισχύουν,
β) το τμήμα της σύνταξης που αντιστοιχεί στο χρόνο ασφάλισής τους από 1.7.2014 και εφεξής και υπολογίζεται με τον νέο τρόπο.
Εδώ, ο νομοθέτης επιδιώκει μια βελτίωση στο ύψος της μείωσης, καθώς ο κανονισμός προέβλεπε μεν διπλό σύστημα, αφορούσε όμως από το 2000 και μετά, και όχι από τον Ιούλιο του 2014, που ορίζεται ως η ημερομηνία έναρξης ισχύος του νέου τρόπου υπολογισμού και αναπροσαρμογής των συντάξεων.
Πλέον, η μέση επικουρική σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 180 ευρώ, όταν πριν τη σημερινή μείωση ήταν στα 190 ευρώ.
Σύμφωνα με ειδικούς της κοινωνικής ασφάλισης, όμως, η μείωση στις επικουρικές συντάξεις θα είναι της τάξης του 25%, χωρίς να υπολογίζονται σε αυτήν, τα μελλοντικά (από το 2015) ελλείμματα που θα δημιουργήσει η διακοπή χρηματοδότησης μέσω των κοινωνικών πόρων.
newsbomb.gr