Η εποχή της τεχνολογίας εισβάλλει στον χώρο των Σουπερμάρκετ αλλάζοντας τελείως την σημερινή τους μορφή. Ένα πρώτο, “έμμεσο” δείγμα της νέας τεχνολογικής εποχής είχαμε παρακολουθήσει στην Ν. Κορέα όταν η Tesco, ο τρίτος σε μέγεθος λιανοπωλητής του πλανήτη μας, τον Μάιο του 2011 δημιούργησε το πρώτο εικονικό κατάστημα αγορών στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό της Σεούλ (βλπ. σχετικό άρθρο μας με τίτλο TESCO: Νέος επαναστατικός τρόπος αύξησης των πωλήσεων με εικονικό κατάστημα σε κεντρικό σταθμό του … ΜΕΤΡΟ! ).
Εννέα μήνες αργότερα (Φεβρουάριος 2012) ακολούθησε το εικονικό κατάστημα που δημιούργησε η Woolworths στον κεντρικό σταθμό Town Hall του Σίδνευ στην Αυστραλία. Στο εικονικό αυτό κατάστημα, οι διερχόμενοι επιβάτες του σταθμού έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν μεταξύ 120 βασικών και δημοφιλών προϊόντων, μέσω μιας εφαρμογής υψηλής τεχνολογίας του κινητού τους τηλεφώνου και να παραλάβουν στο σπίτι τους τα προϊόντα που επέλεξαν χωρίς επί πλέον κόστος μεταφοράς. Αρκετά νωρίτερα (2008) στην αχανή Κίνα υπήρξε ένα νέο σύστημα αγορών μέσα σε ορισμένα καταστήματα με την χρησιμοποίηση ειδικών, μικρών συρμών-τρόλεϊ, χωρητικότητας 2 ατόμων, οι οποίοι κινούνται σε σταθερή βάση ξεναγώντας τους επισκέπτες στα ράφια του καταστήματος για την πιο εύκολη πραγματοποίηση των αγορών τους (μπορείτε να δείτε σχετικό video κάνοντας κλικ εδώ)
Η νέα τεχνολογική εποχή στον χώρο των Σουπερμάρκετ που πλησιάζει ταχύτατα, καταργεί ουσιαστικά την μέχρι σήμερα κυριαρχούσα «αναγνώριση» των προϊόντων με το γνωστό μας Ean Bar Code το οποίο υπάρχει στην συσκευασία όλων των προϊόντων και απαιτεί την «επαφή» των αριθμών του γραμμωτού κώδικα σε ευθεία γραμμή με το σύστημα αναγνώρισης. Η νέα τεχνολογία RFID (Radio Frequency Identification – ή Ασύρματη Αναγνώριση με Ραδιοκύματα) είναι ήδη γνωστή σε εμάς μέσω άλλων εφαρμογών όπως το e–pass που χρησιμοποιούμε για την αυτόματη διέλευση μας από τα διόδια κλειστών αυτοκινητοδρόμων ή εθνικών οδών.
Η εφαρμογή της τεχνολογίας RFID επιτυγχάνει την αναγνώριση προσώπων ή αντικειμένων από απόσταση ανοίγοντας ένα τεράστιο πεδίο εφαρμογών που θα επιτρέψει μια πραγματική επανάσταση στους τρόπους με τους οποίους κάνουμε σήμερα τις αγορές μας. Για την εφαρμογή της νέας τεχνολογίας, είναι απαραίτητη η ύπαρξη ενός μικροτσίπ (αντί του Ean Bar Code) σε κάθε προϊόν, δηλαδή τα RFID tags όπως αποκαλούνται. Σε αυτά αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την αναγνώριση κάθε προϊόντος.
Η Γερμανική METRO (τέταρτη στην παγκόσμια κατάταξη του 2010, σύμφωνα με την Deloitte – βλπ. άρθρο μας 31/1/2012 με τίτλο Top 10: Οι δέκα μεγαλύτερες αλυσίδες του παγκόσμιου λιανεμπορίου για το 2010) πειραματίζεται από το 2007 στο «έξυπνο τρόλεϊ» (Smart Trolley) που δημιουργεί νέα δεδομένα στον τρόπο αγοράς και εξόφλησης των προϊόντων από τα Σουπερμάρκετ, όπως πειραματίζονται και άλλοι μεγάλοι λιανοπωλητές του πλανήτη μας πάνω σε διάφορες εφαρμογές των νέων τεχνολογιών.
Το «έξυπνο τρόλεϊ» είναι ένα συνηθισμένο τρόλεϊ το οποίο έχει ένα υπολογιστή ενσωματωμένο σε μια οθόνη αφής. Όταν ο μελλοντικός πελάτης παραλαμβάνει ένα «έξυπνο τρόλεϊ» το πρώτο πράγμα που θα κάνει θα είναι να βάλει την προσωπική του μαγνητική κάρτα, στην οποία θα βρίσκονται αποθηκευμένα όλα τα προσωπικά του δεδομένα, στον υπολογιστή του «έξυπνου τρόλεϊ». Ο υπολογιστής τον αναγνωρίζει και εμφανίζει αμέσως στην οθόνη τον (έτοιμο από το σπίτι) κατάλογο αγορών που περιλαμβάνει η μαγνητική κάρτα. Αν ο πελάτης δεν έχει προλάβει να ετοιμάσει τον κατάλογο των αγορών του, το «έξυπνο τρόλεϊ» του παρουσιάζει ένα κατάλογο με βάση τις προηγούμενες αγορές που είναι καταχωρημένες στην μνήμη της προσωπικής του μαγνητικής κάρτας.
Το «έξυπνο τρόλεϊ» εμφανίζει επίσης το σχέδιο του καταστήματος, τους πόντους που θα έχει συγκεντρώσει ο πελάτης από τις αγορές του στην συγκεκριμένη αλυσίδα, τις προσφορές που υπάρχουν στα προϊόντα που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο καθώς και το ακριβές σημείο που βρίσκεται κάθε ένα προϊόν του καταλόγου. Αν πάλι ο πελάτης θελήσει ένα προϊόν που δεν έχει αγοράσει ποτέ στο παρελθόν και δεν υπάρχει σε κανένα δικό του κατάλογο, δεν έχει παρά να εισάγει στην οθόνη το όνομα ή το εμπορικό σήμα του προϊόντος που θέλει και το «έξυπνο τρόλεϊ» θα υποδείξει αμέσως το ράφι και το σημείο ακριβώς που βρίσκεται.
Όταν ξεκινήσουν οι αγορές, το «έξυπνο τρόλεϊ» αναγνωρίζει κάθε προϊόν που τοποθετείται στο τρόλεϊ, εμφανίζει την αξία του στην οθόνη και το αφαιρεί από τον κατάλογο των αγορών. Αν ο πελάτης θελήσει πρόσθετες πληροφορίες για το προιόν (συστατικά, θερμίδες, θρεπτική αξία, συνταγές, επιβάρυνση περιβάλλοντος κ.π.α – μάλλον αποκλείεται το πλήθος των παρεχομένων πληροφοριών να περιλαμβάνει και την χώρα παραγωγής του προϊόντος για τους ίδιους λόγους που αναφέρονται στο άρθρο μας 4/7/2012 Αγοράζουμε Ελληνικά (10): Ο μύθος του κωδικού 520 (EAN Bar Code) και η μεγάλη εξαπάτηση των ελλήνων καταναλωτών!) αυτές θα εμφανίζονται αυτόματα στην οθόνη του «έξυπνου τρόλεϊ».
Όλες οι πινακίδες των προσφορών που συνηθίσαμε να βλέπουμε στους διαδρόμους των σημερινών Σουπερμάρκετ αντικαθίστανται με ηλεκτρονικές πινακίδες που θα εμφανίζονται στην οθόνη του «έξυπνου τρόλεϊ» μόλις θα περνάμε από τους συγκεκριμμένους διαδρόμους του Σουπερμάρκετ του μέλλοντος. Επί πλέον, ανάλογα με το φύλο του πελάτη που θα έχει καταγραφεί στην προσωπική μαγνητική κάρτα, θα προβάλλονται οι υφιστάμενες αφίσες για γυναικεία ή για ανδρικά προϊόντα.
Εαν ο πελάτης του μέλλοντος αποφασίσει να επιλέξει ένα οπωροκηπευτικό προϊόν (το οποίο σήμερα ζυγίζουμε και κολλάμε το χαρτάκι που τυπώνει η ζυγαριά πάνω στην σακούλα του ζυγισμένου προϊόντος), θα το επιδείξει στην «έξυπνη ζυγαριά» η οποία έχει ενσωματωμένη μια κάμερα που αναγνωρίζει τα πάντα από την μορφολογία και το χρώμα τους. Αν δηλαδή ο πελάτης του μέλλοντος επιλέξει μήλα διαφορετικής ποιότητας και τιμής και τα βάλει στην ίδια σακούλα, η «έξυπνη ζυγαριά» θα τα αναγνωρίσει αμέσως και θα τα τιμολογήσει ανάλογα. Το ίδιο θα συμβεί αν μέσα στην ίδια σακούλα τοποθετηθούν προϊόντα διαφορετικού είδους, ποιότητας και τιμής!
Το Σουπερμάρκετ όμως του μέλλοντος κρύβει και πολλές άλλες εκπλήξεις όπως το «έξυπνο δοκιμαστήριο ρούχων», τον «έξυπνο καθρέπτη», το ψηφιακό πάτωμα που αλλλάζει όψη ανάλογα με το τμήμα του Σουπερμάρκετ και πολλά άλλα!
Η πιο σημαντική όμως υπηρεσία που θα προσφέρει το Σουπερμάρκετ του μέλλοντος είναι η κατάργηση των γνωστών μας ταμείων με την χρονοβόρα διαδικασία «αναγνώρισης» όλων των προϊόντων ένα προς ένα. Η έξοδος από το Σουπερμάρκετ του μέλλοντος θα είναι πολύ απλή: Το μόνο που θα έχει να κάνει ο πελάτης θα είναι να περάσει το «έξυπνο τρόλεϊ» από δύο αισθητήρες RFIDοι οποίοι αναγνωρίζουν αυτομάτως όλα τα προιόντα που ήδη αποτυπώνονται στην οθόνη του «έξυπνου τρόλεϊ» με την συνολική αξία να εξοφλείται στον ταμία με μετρητά ή με κάρτα και την παραλαβή της εξοφλητικής απόδειξης!
Κατά την έξοδο υπάρχει υποχρεωτική διέλευση του «έξυπνου τρόλεϊ» από την πύλη απενεργοποίησης της μαγνητικής κάρτας (RFID De–Activator) ώστε να ολοκληρωθεί πλήρως η νέα διαδικασία αγορών.
Λεωνίδας Κουμάκης*
10 Ιουλίου 2012