Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΤΑ «ΦΙΛΕΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ» ΣΤΟ ΜΑΤΙ ΞΕΝΩΝ FUNDS ΚΑΙ ΟΙΚΩΝ

Ρεπορτάζ : Ρόη Χάικου
(από τον Τύπο της Κυριακής)

Μεγάλα ξένα funds και χρηματοοικονομικοί και επενδυτικοί οίκοι πληθαίνουν το τελευταίο διάστημα τις επισκέψεις τους στην Αθήνα, με σκοπό να «χτίσουν» θέσεις στον υπό διαμόρφωση επενδυτικό χάρτη της Ελλάδας.

Το «ξεπάγωμα» της διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων ελκύει επενδυτές από το εξωτερικό, οι οποίοι καταρχήν βολιδοσκοπούν στόχους σε ενέργεια, τουρισμό και ακίνητα, και «ζυγίζουν» προθέσεις από κοινού με τους εν Ελλάδι συνεργάτες και εκπροσώπους τους….

Και όσο κι αν στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να διατηρήσουν χαμηλό προφίλ, ώστε να μην αποδειχθεί… άνθρακες ο θησαυρός του ενδιαφέροντος και δεν μετουσιωθεί σε πράξεις, δέχονται κρούσεις για επαφές και συναντήσεις. «Υπάρχει κινητικότητα και οι ξένοι θέλουν να δουν πώς κινούνται τόσο η ελληνική οικονομία όσο και το θέμα των επενδύσεων και αποκρατικοποιήσεων. Ενδιαφέρον καταγράφεται, αλλά όλοι περιμένουν», είναι το σχόλιο που έκανε στον «ΤτΚ» κυβερνητικό στέλεχος που έχει άμεση γνώση των funds και των διεθνών οίκων που προσεγγίζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης και το φορέα προσέλκυσης επενδύσεων InvestinGreece.

Κάποια από αυτά τα ξένα funds, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του «ΤτΚ», έχουν υπογράψει με το InvestinGreece και συμφωνίες εμπιστευτικότητας, προκειμένου να μη δημοσιοποιηθούν τα ονόματά τους, καθώς είναι εισηγμένες εταιρίες σε διεθνή χρηματιστήρια. «Πρόκειται για σοβαρές εταιρίες, χωρίς να αποκλείονται και επενδυτές-“φαντάσματα”, γι’ αυτό και το οικονομικό επιτελείο προτού προχωρήσει σε μια συνάντηση ζητεί πρώτα σαφείς πληροφορίες για το ποιον εκπροσωπούν τα funds. Αν αυτά τα στοιχεία δεν δοθούν, δεν ορίζεται καμία συνάντηση», επισήμανε σχετικά αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Ανάπτυξης.

Στο πλαίσιο αυτό, πρόσφατα υπήρξε επίσκεψη κορυφαίου fundmanager στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να έχει μια πρώτη διερευνητική συνάντηση για πιθανούς επενδυτικούς στόχους στην Ελλάδα στο πλαίσιο των επικείμενων αποκρατικοποιήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όλο αυτό το διάστημα, τα στελέχη που είναι επιφορτισμένα με τις επενδύσεις και τα γραφεία μεγάλων ελεγκτικών εταιριών έχουν έρθει σε επαφή με μεγάλους επενδυτικούς ομίλους, κυρίως από τις ΗΠΑ και δευτερευόντως από άλλες χώρες, όπως οι EatonVanceManagement (με κεφάλαια υπό διαχείριση 163,1 δισ. δολάρια), EmergingSovereignGroup (1,5 δισ. δολάρια), FintechAdvisoryGroup (3 δισ. δολάρια), MorganStanleyInvestmentManagement (400 δισ. δολάρια), WellingtonManagementCompany (537 δισ. δολάρια) και PrinceStreetCapital (300 δισ. δολάρια).

Στο πρόσφατο παρελθόν, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, συναντήσεις είχαν γίνει και με εκπροσώπους της βρετανικής SchroderInvestmentManagement (με 228 δισ. δολάρια υπό διαχείριση) και της ρωσικής VRCapitalGroup (με 1 δισ. δολάρια). Τα ξένα funds ζητούν πληροφορίες για την ελληνική οικονομία, καθώς και για το νομικό και φορολογικό καθεστώς ανάλογα με τον τομέα της οικονομίας που δυνητικά ενδιαφέρονται να επενδύσουν.

Και επενδυτικές τράπεζες στο χορό των μνηστήρων

Την Ελλάδα προσεγγίζουν, μεταξύ άλλων, οι Citigroup, GoldmanSachs, DeutscheBank, CreditSuisse, UBS, Βank οfΑmerica-MerrillLynch, BarclaysCapital, HSBC και Rothschild

ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ το τελευταίο διάστημα έχουν βρεθεί εκπρόσωποι και των μεγαλύτερων ξένων επενδυτικών τραπεζών και οίκων, που ενδιαφέρονται και για τις διαδικασίες ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών και για τις ιδιωτικοποιήσεις. Ο λόγος είναι διπλός: Κατ’ αρχήν, ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στις επικείμενες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών ως ανάδοχοι. Κατά δεύτερον, «διεκδικούν» θέσεις συμβούλων στις αποκρατικοποιήσεις και ιδιαίτερα σε διαγωνισμούς που αναμένεται να προσελκύσουν επενδυτές από όλο τον κόσμο, όπως είναι ο ΟΠΑΠ, τα ΕΛ.ΠΕ. κ.λπ.

Τα πρόσωπα-«κλειδιά» των επενδυτικών τραπεζών έλαβαν από την κυβέρνηση το μήνυμα ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν θα καθυστερήσουν άλλο, όπως σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς. Οι κυριότεροι διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί είναι περιορισμένοι σε αριθμό, αλλά συνθέτουν τους κυριάρχους «παίκτες» στην παγκόσμια χρηματοοικονομική σκηνή. Διαθέτουν διεθνή αξιοπιστία, εμβέλεια, εμπειρία και γνώση στην ανάλυση και τον υπολογισμό της καλύτερης τιμής πώλησης, αλλά και των διαθέσεων των διεθνών επενδυτών.

Την Ελλάδα προσεγγίζουν, μεταξύ άλλων, για την ανάληψη τέτοιων εργασιών οι Citigroup, GoldmanSachs, DeutscheBank, CreditSuisse, UBS, Βank οf Αmerica-MerrillLynch, BarclaysCapital, HSBC και Rothschild. Μάλιστα, στο παρελθόν έφτασαν στην πόρτα του υπουργείου Οικονομικών πρόεδροι ή διευθύνοντες σύμβουλοι τέτοιων τραπεζών προκειμένου να προωθήσουν την υποψηφιότητά τους. Ενδεικτικά, η DeutscheBank ήδη είναι σύμβουλος του υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η δε Citigroup Global Markets Limited υπό την ιδιότητα του ανεξάρτητου εκτιμητή αξιολόγησε την αξία της option που διατηρούσε η ΔΕΗ για την απόκτηση ποσοστού ως 30% της ΔΕΠΑ.

Επαφές φέρονται να έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα και με οίκους όπως οι MorganStanley και JPMorgan, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια είχαν «τιμωρηθεί» λόγω του ρόλου τους στα δομημένα ομόλογα, αποκλειόμενοι από δουλειές του Ελληνικού Δημοσίου. «Το κοντέρ έχει μηδενιστεί. Ολα ξεκινούν από την αρχή και προχωρούν σε νέες βάσεις. Εκπρόσωποι των μεγαλύτερων επενδυτικών τραπεζών ήδη έχουν προσεγγίσει το υπουργείο Οικονομικών ζητώντας να ενημερωθούν για τις αποκρατικοποιήσεις», ανέφεραν στελέχη με γνώση του θέματος.

Το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς σε μια διαδικασία ιδιωτικοποίησης σπάνια αναλαμβάνει το έργο μόνο μία τράπεζα και σχεδόν πάντα δημιουργούνται κοινοπρακτικά σχήματα, τα οποία περιλαμβάνουν και μία ελληνική τράπεζα που θα βοηθήσει στη διαδικασία.

Στην Ελλάδα βρίσκονται και στελέχη μεγάλων οίκων αξιολόγησης που έχουν αναλάβει να «ξεσκονίσουν» τα οικονομικά στοιχεία των τεσσάρων μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών, οι οποίες στην πρώτη φάση της ανακεφαλαιοποίησης έλαβαν 24 δισ. ευρώ (18 δισ. ευρώ αρχικά συν επιπλέον 6 δισ. ευρώ η Πειραιώς για το κεφαλαιακό κενό της ΑΤΕ). Στόχος των διεθνών οίκων είναι να καταγράψουν την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος λίγο πριν από τη δεύτερη φάση της ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα προβλέπει και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο τους ξένους είναι οι επισφάλειες (έχουν ξεπεράσει το 20% των συνολικών χορηγήσεων) και κρίνουν ότι η διαγνωστική μελέτη της BlackRock, η οποία βασίζεται σε στοιχεία του 2011, είναι ουσιαστικά παρωχημένη.

Ενέργεια, τουρισμός και ακίνητα, καθώς και μια σειρά ΔΕΚΟ είναι οι «πόθοι» για διεθνείς και εγχώριους ομίλους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να κονταροχτυπηθούν
Αναζητούνται οι νομικές φόρμουλες για να προχωρήσει η ενοικίαση και εκμετάλλευση μικρών νησιών και βραχονησίδων, με περισσότερα από 40 να είναι δυνητικοί στόχοι

Η ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ του ΤΑΙΠΕΔ και η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει σοβαρά δείγματα γραφής στο πεδίο των αποκρατικοποιήσεων, φέρνοντας στο προσκήνιο εταιρίες-φιλέτα, όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΠΑ, τα ΕΛ.ΠΕ. κ.λπ. ώστε να ενισχύσει τα κρατικά ταμεία, «κεντρίζουν» τα ραντάρ της παγκόσμιας επιχειρηματικής σκηνής. Ενέργεια, τουρισμός και ακίνητα, καθώς και μια σειρά ΔΕΚΟ είναι οι στόχοι για διεθνείς και εγχώριους ομίλους, οι οποίοι σε ορισμένες περιπτώσεις αναμένεται να κονταροχτυπηθούν.

Η απόφαση να δρομολογηθεί νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα ο διαγωνισμός για την πώληση του 29% του ΟΠΑΠ δεν είναι το… κερασάκι στην τούρτα, αλλά η απόδειξη ότι «κάτι πρέπει να γίνει σε αυτή τη χώρα για να έρθουν ξένες επενδύσεις και όχι μόνο να επιβάλλονται μέτρα και φόροι», όπως ανέφεραν στον «ΤτΚ» παράγοντες της αγοράς. Παράλληλα, αναζητούνται οι νομικές φόρμουλες για να προχωρήσει η ενοικίαση και εκμετάλλευση μικρών νησιών και βραχονησίδων, με περισσότερα από σαράντα να είναι δυνητικοί στόχοι επενδυτών, κυρίως για τουριστική ανάπτυξη.

Για τον ΟΠΑΠ αναμένεται συνωστισμός διεθνών και εγχώριων ομίλων από τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών, αφού είναι «η δεύτερη μεγαλύτερη λοταρία του κόσμου και η πιο κερδοφόρα εισηγμένη επιχείρηση του κλάδου πανευρωπαϊκά»,(σχόλιο:εδώ βέβαια τίθεται το ερώτημα γιατί τον ξεπουλάνε;) όπως δήλωσε πρόσφατα στο πρακτορείο Bloomberg ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κωνσταντίνος Λουρόπουλος. Επιπλέον, ο ΟΠΑΠ είναι εκ των διεκδικητών στο διαγωνισμό για τα Κρατικά Λαχεία και το Ξυστό, ενώ προγραμματίζει επέκταση στο Διαδίκτυο και στις παιγνιομηχανές (VLTs).

Η ονοματολογία για τους υποψήφιους μνηστήρες έχει ήδη φουντώσει, υπό την εκτίμηση ότι ουδείς μεγάλος ανταγωνιστής του ΟΠΑΠ δεν θα πάρει κατ’ αρχήν στα χέρια του το τεύχος του διαγωνισμού. Στους υποψηφίους φέρεται να συγκαταλέγονται η ιταλική Lottomatica, η βρετανική Camelot, καθώς και Γάλλοι, Αυστριακοί κ.ά. Πλήθος σεναρίων κυκλοφορεί ήδη και για τους εγχώριους συνεταίρους των συγκεκριμένων διεθνών ομίλων, όπως η Intralot, η Centric, οι όμιλοι Βαρδινογιάννη, Μελισσανίδη, Κοντομηνά, Κοπελούζου κ.ά. Αν και το ποιοι θα περάσουν όλες τις φάσεις της διαδικασίας, θα φανεί κατά το επόμενο διάστημα…

Η πορεία πώλησης του 29% του ΟΠΑΠ, με την απόφαση να επισημοποιείται την επόμενη Τετάρτη από το ΤΑΙΠΕΔ, δεν είναι ανεξάρτητη από την πώληση των Κρατικών Λαχείων. Και αυτό γιατί στους τρεις διεκδικητές -από την προηγούμενη φάση της διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας- που καλούνται να υποβάλουν δεσμευτικές προσφορές περιλαμβάνεται και η κοινοπραξία στην οποία μετέχει ο Οργανισμός μαζί με τις Lottomatica (Ιταλία), Intralot και ScientificGames (ΗΠΑ). Οι άλλοι φιναλίστ είναι η Αυστριακή Λοταρία (Österreichische Lotterien Gesellschaft mbH) και η σύμπραξη της ιταλικής Sisal SpA με τον όμιλο Κοπελούζου (Damco Energy και Damlot).

Επίσης, θα εγκριθούν τα αντίστοιχα κείμενα ώστε να ξεκινήσει και η δεύτερη φάση του διαγωνισμού για την αξιοποίηση του ακινήτου έκτασης 500 στρεμμάτων στην περιοχή της Κασσιόπης στην Κέρκυρα. Σε αυτό το διαγωνισμό είχε εκδηλωθεί ενδιαφέρον μόνο από τον αμερικανικό όμιλο NCH, ο οποίος κατέθεσε προσφορά μέσω των funds NCH New Europe Property Fund II L.P. και NCH Balkan Fund L.P.

Αυτό πάντως που πρέπει να αποσαφηνιστεί είναι ο ρόλος του Ελληνικού Δημοσίου σε στρατηγικής σημασίας ΔΕΚΟ. Το «ποιος θα ελέγχει τη ΔΕΗ ή την ΕΥΔΑΠ» δεν είναι ένα ρητορικό ερώτημα, αλλά καθοριστικό για αγαθά κοινής ωφελείας, οπότε η «γραμμή» που θα χαράξει η κυβέρνηση (π.χ. θα προκρίνει Ελληνες επενδυτές, θα διατηρήσει ποσοστό συμμετοχής κ.λπ.) είναι ένα «καυτό» ζητούμενο.

Στα σκαριά μπαίνει και η αξιοποίηση του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (ΙΒC). Τρεις υποψήφιοι θα κληθούν να καταθέσουν δεσμευτικές προσφορές για την απόκτηση της επικαρπίας επί του δικαιώματος αποκλειστικής αξιοποίησης, χρήσης, διαχείρισης και εκμετάλλευσης του IBC για 90 χρόνια. Πρόκειται για τις LamdaDevelopment, REDS (ΕΛΛΑΚΤΩΡ)(σχόλιο:Kαι πάλι ο Μπόμπολας!!!) και Talima Ventures (εταιρία που δραστηριοποιείται στο χώρο του real estate κυρίως στη Λατινική Αμερική και είναι ιδιοκτήτρια του εμπορικού κέντρου Athens Metro Mall στη Δάφνη). Το κτίριο του IBC περιλαμβάνει το γνωστό εμπορικό κέντρο Golden Hall, που διαθέτει υπέργειους χώρους 73.000 τ.μ., συμπεριλαμβανομένων 4.500 τ.μ. γραφειακών χώρων, καθώς και υπόγειο χώρο 59.200 τ.μ. για στάθμευση και αποθήκευση.

Στα ενεργειακά, «ανοίγει» ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, έπειτα και από τη συμφωνία της ΔΕΗ με το ΤΑΙΠΕΔ για παραίτηση από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ. Στην πρώτη φάση του διαγωνισμού είχαν προκριθεί 14 από τους 17 ενδιαφερόμενους, στους οποίους συγκαταλέγονται ισχυροί «παίκτες» της παγκόσμιας αγοράς ενέργειας. Μεταξύ αυτών είναι η Socar (Αζερμπαϊτζάν), οι ρωσικές Negusneft και Gazprom, η αλγερινή Sonatrach, η ολλανδική Vopak, η ισραηλινή Israel Corp. και η κοινοπραξία των Ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη.

Το πλάνο και το χρονοδιάγραμμα του ΤΑΙΠΕΔ

ΠΗΓΗ

Αναδημοσίευση απο : ena1.org

Related Posts
0 Comments

No Comment.