Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ BLACKROCK.Aυτοί που κρύβονται απο πίσω.

ΣΕ ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΟΙΓΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΕΡΚΟΠΟΡΤΑ ΦΕΡΝΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΗΝ BLACKROCK

     Όταν η Ελλάδα αποφάσισε να συνεργαστεί με την BlackRock , παρέχοντας σε μια ιδιωτική εταιρία την αποκλειστική και εξαιρετικής σημασίας αρμοδιότητα να ελέγξει να δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών και επιτρέποντάς της με αυτόν τον τρόπο να περάσει από ακτινογραφία τις ελληνικές τράπεζες και μέσω αυτών ένα μεγάλο τμήμα της ελληνική οικονομίας και κοινωνίας , είναι πιθανό να μην γνώριζε ( εγώ προσωπικά δεν το νομίζω ) , την χρηματιστηριακή της φιλία με την Goldman Sachs , την εταιρία που αποτέλεσε την πέτρα του σκανδάλου στην υπόθεση όπου η χώρα μας κατηγορήθηκε πως απέκρυψε το χρέος της και ότι έκλεψε προκειμένου να πάρει μια θέση στην Ευρωζώνη , γεγονός που χρησιμοποιήθηκε στην αρχή της ελληνικής κρίσης για να την μεγεθύνει .
     Και όμως , η BlackRock είναι το τρίτος μεγαλύτερος θερμικός επενδυτής ( μεγαλομέτοχος ) στην Goldman Sachs κατέχοντας το 3,95% των μετοχών της μέσω της BlackRock Fund Advisors ( Financial Times ) και έτσι η χρηματιστηριακή της φιλία και οι σχέσεις της μαζί της είναι πολύ ισχυρές .
     Και για ν’ αρχίσουμε να ξετυλίγουμε το κουβάρι ..

imagesCANO0I55
     Η Lazard , μια εταιρία η οποία προσελήφθη από την Ελλάδα ως σύμβουλος του ελληνικού κράτους στην κρισιμότερη περίοδο των τελευταίων 60 ετών , είχε χρηματιστηριακή σχέση με την Goldman Sachs , καθώς η τελευταία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής ( μέτοχος ) , στην Lazard , κατέχοντας το 3,83% των μετοχών της ( Financial Times ) .
     Επίσης , στους δέκα μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές ( μετόχους ) της BlackRock συμπεριλαμβάνεται η εταιρία Paulson & Co.,Inc με 1,39% ,ιδιοκτήτης της οποίας είναι ο δισεκατομμυριούχος κερδοσκόπος John Paulson ( 39ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο : Forbe 2011 ) ο οποίος στις 03 Μαρτίου του 2010 κατηγορήθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ότι μαζί με τους Soros , Cohen και Einhorn οργάνωσε την επίθεση στο ευρώ .
     Ως μια από τις χαρακτηριστικότερες και με ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα φιλίες της BlackRock μπορεί να αναφερθεί αυτή με την εταιρία Neuberger Berman LLC ( ιδρυτής της ο Roy Rothchild Neumerger ) , η οποία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής ( μέτοχος ) της BlackRock .
H Neuberger Berman ήταν αν όχι η πρώτη , μία από τις πρώτες εταιρίες που πούλησαν μαζικά μετοχές της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας ( 1,7 εκατομμύρια μετοχές ) στο κρίσιμο τελευταίο τρίμηνο του 2009 , προκαλώντας εμμέσως την κατάρρευση του ελληνικού χρηματιστηρίου .( συμπεριλαμβάνεται στο βιβλίο Υπόθεση Ελληνική Κρίση – Περίεργες Συμπτώσεις , εκδόσεις Λιβάνη ) .
Παράλληλα , η Neuberger Berman , είναι από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές ( μετόχους ) , του οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s ( ποσοστό 2,71% ) .
Ο νυν πρόεδρος της Νeuberger Berman ήταν πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της Lehman Brothers και πρώην συνεταίρος και πρόεδρος του επενδυτικού τμήματος της Goldman Sachs .
     Επειδή έγινε αναφορά στους οίκους αξιολόγησης , αξίζει να σημειωθεί πως η Black Rock είναι ο τρίτος μεγαλύτερος θεσμικός επενδυτής ( μέτοχος ) , με 3,51% μέσω της BlackRock Fund Advisors και 2,83% μέσω της BlackRock Advisors , στην Μoody’s και ο τέταρτος στην Mc Graw-Hill Companies ,μητρικής του οίκου Standard and Poors , που με τις υποβαθμίσεις τους προκάλεσαν μια άνευ προηγουμένου βλάβη την χώρα , ενώ κατηγορήθηκαν από Έλληνες , Ευρωπαίους και Αμερικανού αξιωματούχους για τον ρόλο τους τόσο στην αμερικανική και την διεθνή , όσο και στην ελληνική και ευρωπαϊκή κρίση .
     Επίσης , την δική της ιδιαίτερη σημασία έχει η σχέση της BlackRock με την Barclays Bank , στην οποία είναι ο μεγαλύτερος επενδυτής ( μέτοχος ) , κατέχοντας το 8% των μετοχών της Τράπεζας , πρόεδρος της οποίας είναι ο Μarcus Agius , πρώην προέδρου της Lazard ( σημερινός σύμβουλος της Ελλάδας ) και  νυν σύζυγος της Katherine Rothschild , κόρης του τραπεζίτη Edmund De Rothschild της ίδιας τραπεζικής οικογένειας με αυτήν του Roy Rothschild της Neuberger Berman .
     Ιδιαίτερη είναι η σχέση της Black Rock και με την Νorges Bank Investment Μanagement , το επενδυτικό σχήμα της Νορβηγίας που μέχρι και το 2010 ήταν ο μεγαλύτερο θερμικός επενδυτής ( μέτοχος ) στο ΧΑ και επενδυτικός σύμβουλος του οποίου είναι η La Compagnie Benjamin De Rothschild S.A. , της ίδιας τραπεζικής δυναστείας με αυτής που αναφέρθηκε παραπάνω .
Η Norges Bank Investment κατέχει το 7,30% των μετοχών της BlackRock και είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της .
     Αλλά και η ίδια η BlackRock είχε μεγάλη συμμετοχή το ΧΑ , καθώς ήταν ο δεύτερος μεγαλύτερος επενδυτής ( μέτοχος ) στο ελληνικό χρηματιστήριο το 2010 ( Financial Times ) , ενώ ακόμη και σήμερα κατέχει μέσω της BlackRock Fund Advisors το 5% της ΔΕΗ και είναι μέσα στους δέκα μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές ( μετόχους ) σε ελληνικές τράπεζες όπως η Εθνική και η Eurobank ( Financial Times ) .

 

(Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ελληνικό τύπο στις 08 Ιουνίου 2010 και περιλαμβάνεται στο βιβλίο “’Υπόθεση Ελληνική Κρίση – Περίεργες Συμπτώσεις” εκδόσεις Λιβάνη, είχε αναφερθεί πως: η Black Rock είναι παράλληλα: ο δεύτερος μεγαλύτερος διεθνής επενδυτής στο ΧΑ, βασικός μέτοχος στη Goldman Sachs, βασικός μέτοχος στους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s και S&P).

Ο αντίλογος, βέβαια, σε όλα τα παραπάνω και άλλα στοιχεία που αναδεικνύουν ένα ισχυρό πλέγμα συμφερόντων με επίκεντρο την BlackRock, μπορεί να είναι ότι όλα αυτά δεν είναι παρά συμπτώσεις άνευ σημασίας οι οποίες μπορούν να συναντηθούν μέσα στο χρηματιστηριακό κόσμο και ιδιαίτερα μεταξύ κολοσσιαίων τραπεζών και επενδυτικών εταιριών.

Ίσως αυτό να ισχύει πράγματι.

Τότε, δεν έχει καμία σημασία πως η BlackRock είναι ο πέμπτος μεγαλύτερος μέτοχος της Noble Energy, Inc, της εταιρίας που ανέλαβε τις τρέχουσες έρευνες γιατην ανεύρεση φυσικού αερίου σε περιοχή της κυπριακής Aποκλειστικής Oικονομικής Zώνης (AOZ).

Και σίγουρα τότε θα είναι συμπτωματικό ότι ο μεγαλύτερος μέτοχος της Noble Energy (κατέχει το 12,36% των μετοχών της) είναι η Fidelity Management & Research Co (υποδιευθυντής της – senior vice president – είναι ο Bill Rothschild) η οποία τυχαίνει να είναι και ο όγδοος μεγαλύτερος μέτοχος της BlackRock. Σίγουρα θα πρόκειται τότε για σύμπτωση πως η Fidelity αγόρασε 2,73 εκ, μετοχές της Noble Energy μεταξύ 31 Μαρτίου και 30 Ιουνίου του 2011.

Και φυσικά σε μία τέτοια περίπτωση είναι άνευ ουσίας και συμπτωματικά και τα επτά έγγραφα (εκ των οποίων τα έξι απόρρητα) που εστάλησαν μεταξύ Αυγούστου 2008 και Ιουλίου 2009 από την αμερικανική πρεσβεία στην Kύπρο προς το Στέιτ Nτιπάρτμεντ και που δημοσιοποιήθηκαν από τη Wikileaks, όπου αναφέρεται ότι «ο εκπρόσωπος της Noble Energy μας είπε ότι αποφάσισαν να κάνουν προσφορά (σ.σ. στον πλειοδοτικό διαγωνισμό εκμετάλλευσης της κυπριακής AOZ) μόνο την τελευταία στιγμή, κατά κύριο λόγο με παρότρυνση από τους Iσραηλινούς εταίρους τους» (δημοσιεύτηκε στην Ημερησία, 27 Αυγούστου 2011).

Όπως και να έχει, ο χρηματιστηριακός κόσμος έχει αποδείξει την επικινδυνότητα του και αν υπάρχει κάτι δεδομένο σε αυτόν είναι πως οι ‘κάτοικοι’ του ενδιαφέρονται πολύ περισσότερο για τα δικά τους συμφέροντα παρά για αυτά ενός η περισσότερων κρατών. Και η Ελλάδα έχει ανοίξει ‘παρτίδες’ με τους ισχυρότερους παίκτες αυτού του αμείλικτου κόσμου, χωρίς να έχει μακρόχρονη χρηματιστηριακή ‘κουλτούρα’, χωρίς την κατάλληλη τεχνογνωσία, την υποδομή, τα μέσα ή τις δυνάμεις για να αμυνθεί αν οι ‘διαπραγματεύσεις’ κάποια στιγμή χαλάσουν.

Πάνος Παναγιώτου
Επικεφαλής χρηματιστηριακής τεχνικής ανάλυσης
XrimaNews.gr, GSTA/EKTA Ltd, WTAEC Ltd

     Συμπτώσεις λοιπόν όλα τα παραπάνω ή βάλαμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα ;;

 

Πηγή

Related Posts
0 Comments

No Comment.

Αλλαγή μεγέθους γραμματοσειράς
Αντίθεση