Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Παρανομία στο αντιρατσιστικό νομοσχέδιο – Αγνοεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία

 
 
Με τον αντιρατσιστικό νόμο, ποινικοποιείται και η προβολή απόψεων στο διαδίκτυο – Όμως υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που το απαγορεύει – Την σχετική έκθεση υπέγραφε ο κ. Λαμπρινίδης, ευρωβουλευτής ΠΑΣΟΚ – Στα υπόψιν, όταν θα ψηφίσετε το νομοσχέδιο, κύριοι βουλευτές
 
Γράφει ο Θάνος Τάκης

 
 
Αντιρατσιστικό νομοσχέδιο. Το σύγχρονο γεφύρι της Άρτας. Όλο το μαστορεύουμε αλλά δεν το ολοκληρώνουμε. Η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ θα το ψηφίσουν. Η τελευταία, ανυπομονεί, μάλιστα. Από τους λοιπούς, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Χρυσή Αυγή, με διαφορετικό σκεπτικό το κάθε κόμμα, δήλωσαν ότι θα το καταψηφίσουν, ενώ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες επιφυλάχθηκαν για να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια.
 
Η συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου υπήρχε και παραμένει πρωταθλητής της μειωμένης αντίληψης περί δημοκρατικών θεσμών. Κυβερνά με αντιδημοκρατικές Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, χωρίς να καταθέτει και χωρίς να συζητά νομοσχέδια, ντριπλάροντας την Βουλή και προφυλάσσοντας τους βουλευτές της, καθώς με αυτό τον τρόπο είναι το Διευθυντήριο που αποφασίσει (και διατάζει). Τις περισσότερες φορές δικαιολογείται ότι πράττει έτσι για λόγους ‘επείγοντος’. Αλλού πάλι, ‘τα ζώα μου αργά’. Τούτο ισχυρίζεται ότι ισχύει στο ‘αντιρατσιστικό’, ο παλιός συνεταίρος στα ρατσιστικά εγκλήματα, αποκλειστικά κατά Ελλήνων, η ΔΗΜΑΡ, καθώς κυκλοφόρησε οργισμένη ανακοίνωση:
 
«Με παρελκυστική τακτική, επιδιώκει η κυβέρνηση να αποτρέψει την ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου. Ενώ ολοκληρώθηκε στις 3/12/2013 στην αρμόδια διαρκή επιτροπή της Βουλής, η συζήτηση επί του νομοσχεδίου και η β’ ανάγνωση θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί μετά από 7 ημέρες, αυτή ματαιώθηκε επί τρεις συνεχόμενες φορές (10.12.13, 17.12.13,09.01.14) χωρίς μέχρι σήμερα (σ.σ. 27.01.2014) να έχει οριστεί νέα ημερομηνία συζήτησης.
Είναι προφανές πλέον οι εσωτερικές ιδεολογικοπολιτικές αντιθέσεις της κυβέρνησης, θέτουν φραγμούς στην αντιμετώπιση του φασιστικού φαινομένου και εκθέτουν τη χώρα ως προς την εκπλήρωση των διεθνών της υποχρεώσεων. Προς τι η καθυστέρηση;».
 
Εντυπωσιακό είναι ότι η αγωνία της ΔΗΜΑΡ για την μη ψήφιση του αντιρατσιστικού νομοσχεδίου, έως σήμερα, συναρτάται μόνο με την αντιμετώπιση του ‘φασιστικού φαινομένου’. Παρότι ο συντάκτης της ανακοίνωσης μάλλον αναφερόταν στον ναζισμό και μάλλον μπερδεύει τις έννοιες φασισμός και ναζισμός, εντούτοις γεννιέται το ερώτημα:μόνο αυτό ενδιαφέρει την ΔΗΜΑΡ, ως ρατσιστικό έγκλημα που πρέπει να καταπολεμηθεί; Τα λοιπά, που περιγράφει το νομοσχέδιο; Δεν την νοιάζουν; Κατά δεύτερον, η καθυστέρηση, αναφέρει ότι ‘εκθέτει την χώρα ως προς την εκπλήρωση των διεθνών της υποχρεώσεων’. Μπα, έχουμε αναλάβει συγκεκριμένες διεθνείς υποχρεώσεις; Να μάθουμε κι εμείς, αυτό που γνωρίζετε, κύριοι της ΔΗΜΑΡ, δηλαδή τι ακριβώς χρωστάμε, πόσα και σε ποιούς;
 
Είναι πάντως εντυπωσιακό, πώς ορισμένα κόμματα σπεύδουν να εντάξουν τον αυριανό νόμο στην πολιτική φαρέτρα τους. Προφανώς καλύπτονται από την αναφορά, ότι τιμωρείται ακόμη και ο προφορικός λόγος, καθώς και η προβολή απόψεων μέσω του διαδικτύου (άρα και blogging) εφόσον σχετίζονται με εγκλήματα που κατηγοριοποιούνται ως ρατσιστικά. Ειδικότερα:
 
«Όποιος με πρόθεση, δημόσια, προφορικά ή διά του τύπου, μέσω του διαδικτύου ή με οποιοδήποτε άλλο μέσο ή τρόπο, παροτρύνει, προκαλεί ή διεγείρει σε βιαιοπραγίες ή μίσος, κατά προσώπου ή ομάδας προσώπων, που προσδιορίζονται με βάση τη φυλή, το χρώμα, τη θρησκεία, τις γενεαλογικές καταβολές, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την ταυτότητα φύλου, τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον έξι (6) μηνών και  χρηματική ποινή πέντε έως είκοσι χιλιάδων (5.000 – 20.000) ευρώ».
 
Όμως, οι πολιτικές απόψεις ειδικά στο Διαδίκτυο, όσο αμφιλεγόμενες κι αν είναι, δεν μπορεί να διώκονται ποινικά, όπως δέχθηκε το 2009 η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, με την έγκριση της «Έκθεσης Λαμπρινίδη»(1), η πατρότητα της οποίας αποδίδεται στον κ. Σταύρο Λαμπρινίδη, τέως Αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τ. Υπουργό Εξωτερικών και νυν ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα,
 
«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο,
 
–   έχοντας υπόψη την πρόταση σύστασης προς το Συμβούλιο που υπέβαλε ο Σταύρος Λαμπρινίδης εξ ονόματος της Ομάδας PSE σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας και των θεμελιωδών ελευθεριών στο Διαδίκτυο… απευθύνει στο Συμβούλιο τις ακόλουθες συστάσεις:
 
ιβ)  να εξασφαλίσει ότι η έκφραση αμφιλεγόμενων πολιτικών αντιλήψεων μέσω του Διαδικτύου δεν υπόκειται σε ποινική δίωξη».
 
Το ψαλίδισε λιγάκι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο(2), καθώς στην πρότασή του ο κ. Λαμπρινίδης έγραφε τα ακόλουθα:«να εξασφαλιστεί ότι η έκφραση αμφιλεγόμενων πολιτικών αντιλήψεων μέσω του Διαδικτύου, μεταξύ άλλων και σε σχέση με την τρομοκρατία, δεν θα υπόκειται σε ποινική δίωξη» (3)Το αφήνω ασχολίαστο, στην κρίση σας.
 
Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε την «Έκθεση Λαμπρινίδη», με μεγάλη πλειοψηφία, την 26ηΜαρτίου 2009(5). Ορισμένοι ευρωβουλευτές κατέθεσαν τροπολογία διαγραφής(6) ειδικά της πιο πάνω πρόβλεψης.Καταψηφίστηκε και ο κ. Λαμπρινίδης δήλωσε σχετικά:
 
«… κάποιοι προσπάθησαν να περιορίσουν σημαντικά την ελευθερία έκφρασης, επιχειρώντας να διαγράψουν την παράγραφο ότι “η έκφραση ριζοσπαστικών πολιτικών αντιλήψεων μέσω του Διαδικτύου δεν υπόκειται σε ποινική δίωξη”. Μα η ελευθερία έκφρασης — και δη έκφρασης πολιτικής γνώμης — ειδικά τότε πρέπει να προστατεύεται, όταν εκφράζει κάτι με το οποίο η πλειοψηφία δεν συμφωνεί — αλλιώς δεν χρήζει προστασίας! Προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία ότι κάποιοι συνάδελφοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επιθυμούν όχι απλά να μην εκφράζεται κάποια αμφιλεγόμενη πολιτική αντίληψη, αλλά και να διώκεται ποινικά» (4).
 
Θα είχε ενδιαφέρον να ερωτηθεί, σήμερα, ο κ. Λαμπρινίδης αν συνεχίζει να στηρίζει το πνευματικό παιδί του κι αν συνεχίζει να στηρίζει την αρχή ότι οι «αμφιλεγόμενες πολιτικές αντιλήψεις» ό,τι κι αν περιλαμβάνουν, δεν πρέπει να διώκονται ποινικά. Όπως ήδη ανέφερα, ορισμένοι πολιτικοί φορείς, ίσως παρασυρμένοι από την συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, περιμένουν με αγωνία την ψήφιση του συγκεκριμένου νομοσχεδίου. Τούτο διότι θεωρούν ότι θα πλήξουν, ίσως και θανάσιμα, πολιτικούς αντιπάλους τους, δια της νομοθεσίας.
 
Κατά την προσωπική μου άποψη, θα βρουν μπροστά τους, τις πρόνοιες του νόμου που οι ίδιοι θα ψηφίσουν, εφόσον τις χρησιμοποιήσουν προς τούτο.
 
Καλά τα γράφει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καλά τα έλεγε κι ο κ. Λαμπρινίδης. Η ελευθερία έκφρασης, και ακόμη περισσότερο, έκφρασης αμφιλεγόμενης πολιτικής γνώμης, ειδικά τότε πρέπει να προστατεύεται, όταν εκφράζει κάτι με το οποίο η πλειοψηφία δεν συμφωνεί – αλλιώς δεν χρήζει προστασίας! Είτε η γνώμη βασίζεται σε ακροδεξιές είτε σε ακροαριστερές αντιλήψεις.
 
Η γνώμη είναι σκέψη και η σκέψη δεν ποινικοποιείται!
 
Η ελληνική Βουλή, θα πάει κόντρα σε αυτό.
 
Όμως έχουν την ‘κακή’ συνήθεια, τέτοιοι περιορισμοί να γυρνούν μπούμερανγκ προς τους εμπνευστές τους.
 
 
Υ.Γ. Δήμαρχε, ακόμη περιμένουμε τις εξηγήσεις που υποσχέθηκες, για την μισθοδοσία της κ. Scheiner,«από το Βερολίνο». Το υποσχέθηκες στις 20.01.2014. Δέκα μέρες πέρασαν άπρακτες.
Υ.Γ.2 Τα μέλη της «Πρωτοβουλίας», δεν έχετε ούτε την ανθρώπινη περιέργεια, πέραν της υποχρέωσης, να πληροφορηθείτε για τα απλήρωτα χρέη προς τους συνεργάτες σας, για την προεκλογική εκστρατεία του 2010; Πολλές χιλιάδες Θεσσαλονικείς και μη, διαβάζουν εδώ, ότι η «Πρωτοβουλία» του κ. Μπουτάρη λειτουργεί ως μπαταξής και κακόβουλα αρνείται να πληρώσει, σαράντα μήνες μετά. Είμαι κανένας τρελός εγώ που τα γράφω;
Υ.Γ.3 Αν είμαι τρελός, ή συκοφάντης, τότε, δεν επιβάλλεται να μου υποβάλλετε μήνυση και αγωγή; Εφόσον τα έχετε τακτοποιήσει όλα, μέχρι τελευταίου ευρώ;
Υ.Γ.4 Αλλά, καλύτερα να ρωτήσετε, έστω κατά μόνας και διακριτικά τον κ. Μπουτάρη, ή τον κ. Αβραμόπουλο, ή τον κ. Κουράκη, αν αυτά που γράφω είναι αλήθεια.
Υ.Γ.5 Και επειδή είναι αλήθεια, πληρώστε τους ανθρώπους.
Υ.Γ. Μη φοβάστε που δεν συμπεριλάβατε τα πιο πάνω έξοδα στις εκλογικές δαπάνες και (κατά νόμο) υπάρχει ισόποσο πρόστιμο. Δεν θα σας καταγγείλει κανείς, πιθανολογώ, για την χοντρή παρανομία σας.
 
 
 
(1)   Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την ενίσχυση της ασφάλειας και των θεμελιωδών ελευθεριών στο Διαδίκτυο (2008/2160(INI)):http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?type=REPORT&reference=A6-2009-0103&language=EL
(2)   Συζήτηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προ της ψηφοφορίας: http://www.europarl.europa.eu/sides/getDoc.do?pubRef=-//EP//TEXT+CRE+20090325+ITEM-011+DOC+XML+V0//EL
(3)   Πρόταση Λαμπρινίδη, σελ 7 από 14, εδ. θ: http://www.adae.gr/fileadmin/docs/nomoi/Eyropaiki_Enosi/Ekthesi_Labrinidi.pdf
(4)   Λαμπρινίδης περί αμφιλεγομένων απόψεων: http://www.lambrinidis.gr/index.php?pathID=1_997_1182_1183_1192&aid=2227
(6)   Πρόταση καταψήφισης διάταξης: http://elawyer.blogspot.gr/2009/03/blog-post_7084.html
 
 
Related Posts
0 Comments

No Comment.