Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Παραμύθια, αλήθειες και ειδήσεις για τα αιολικά

1.  Το μεγαλύτερο παραμύθι για τα αιολικά είναι ότι παράγουν ενέργεια 
Τα αιολικά(προφανώς) δεν παράγουν τίποτα όταν δεν φυσάει, και παράγουν ενέργεια μόνο όταν φυσάει (που είναι όμως προβληματική ενέργεια, για το ηλεκτρικό δίκτυο) . Όταν δεν φυσάει, αλλά και όταν φυσάει , πρέπει να συνυπάρχει συμβατική ηλεκτροπαραγωγή σε λειτουργία, για την ασφαλή και σταθερή ηλεκτροδότηση. Τα αιολικά πληρώνονται χωρίς να εξοικονομούν σημαντικά καύσιμα, και χωρίς να υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Παράγουν τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα που είναι άχρηστο, αφού ούτε ο αέρας, ούτε το ρεύμα αποθηκεύονται, πρακτικά. Είναι μία παρασιτική οφθαλμαπάτη, που για τα 30-40 χρόνια που υπάρχει (και επιδοτείται) δεν έχει πετύχει παρά ασήμαντο ποσοστό ηλεκτροδότησης, οπουδήποτε.

2. Το επόμενο παραμύθι είναι ότι τα αιολικά παράγουν “καθαρή” ενέργεια
Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο πιο πολύ αναγκάζουν την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή να λειτουργεί, και αυτή με την σειρά, τυχαία και μεταβλητά, σαν «εφεδρεία». Αυτό, όπως σε ένα αυτοκίνητο σε κίνηση πόλης, αυξάνει και την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές ρύπων. Χώρες με πολλά αιολικά (ή φωτοβολταϊκά) δεν έχουν εξοικονομήσει καύσιμα και έχουν αυξήσει τους ρύπους. Απλά, έχουν γεμίσει με αιολικά και έχουν ακριβύνει το ρεύμα τους.
3. Το παραμύθι ότι τα αιολικά θα φέρουν έσοδα στον Δήμο
Τα αιολικά υπάρχουν και πληρώνονται (και πληρώνουν ή τάζουν υποσχέσεις) από επιδοτήσεις και φουσκωμένο ρεύμα. Οι επιδοτήσεις αυτές όμως κόβονται, πανευρωπαϊκά, και στην Ελλάδα. Ο «ΛΑΓΗΕ» (Λειτουργός Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας) έχει μεγάλο έλλειμμα, και οι περισσότεροι που «επένδυσαν» σε ΑΠΕ είναι απλήρωτοι, ενώ αντίστοιχοι στην Ευρωπαίοι οδηγούνται σε κλείσιμο. Είναι αφελές να ελπίζει ο Δήμος σε έσοδα από ελλείμματα τρίτων και από επιδοτήσεις ή φόρους που δεν αντέχονται πια από τον κόσμο. 
4. Το παραμύθι για αγράμματους είναι αυτό με το ανεξάντλητο αιολικό «δυναμικό» 
Μας λένε ότι επειδή φυσάει πολύ στις Κυκλάδες έχουμε πολύ αιολικό δυναμικό. Φυσάει πολύ, αλλά δεν φυσάει συνέχεια, και δεν φυσάει σταθερά, και το τυχαίο και μεταβλητό ρεύμα από αιολικά είναι ακατάλληλο για ηλεκτροδότηση. Άνθρακες ο θησαυρός. Το «δυναμικό» είναι άχρηστο επειδή δεν λύνει κάποιο πρόβλημα. Δεν εξοικονομεί καύσιμα. Δεν υποκαθιστά συμβατικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Απλά δικαιολογεί (και ροκανίζει) επιδοτήσεις. 
5. Το παραμύθι με το ενεργειακό μείγμα
Σαν να μας λένε «βάλτε και λίγους ζητιάνους στα φανάρια, κάνει καλό». Μας λένε «βάλτε και λίγα αιολικά για το μείγμα». Το ρεύμα θα είναι φθηνότερο χωρίς κανένα αιολικό, και όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν τόσο ανεβαίνει το κόστος, και μικραίνει η δυνατότητα συμβολής αιολικών στην ηλεκτροδότηση. Για τεχνικούς λόγους που σχετίζονται με το «τυχαίο», «μεταβλητό» και αδυναμία αποθήκευσης, τα πολλά αιολικά είναι βλαβερά στο ενεργειακό μείγμα. Όσοι μιλάνε για ηλεκτροδότηση 100% από ΑΠΕ είναι αφελείς, ή ψεύτες, και στην πραγματικότητα οδηγούν τον κόσμο σε επιστημονική φαντασία, ή καταστάσεις χωρίς ρεύμα, σε ενεργειακή φτώχεια.  
6. Το χυδαίο παραμύθι με την σωτηρία από τους καρκίνους της Πτολεμαΐδας
Οι καρκίνοι στην Πτολεμαΐδα προέρχονται από κακή διαχείριση και ελλιπή μέτρα προστασίας στα ορυχεία και τις μονάδες. Το κάρβουνο και ο λιγνίτης είναι η κύρια πηγή ηλεκτροδότησης παγκοσμίως. Τα αιολικά δεν εξοικονομούν λιγνίτη, και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν λιγνιτικές μονάδες. Είναι υποκρισία και χυδαίο ψέμα ο υπαινιγμός περί του αντιθέτου, και εκμεταλλεύεται τον φόβο μας για την αρρώστια. 
7. Το παραμύθι με την σωτηρία του «Κλίματος» ή του «Πλανήτη» 
 
Είναι αποδεδειγμένο ότι τα αιολικά είτε δεν μειώνουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, είτε τις μειώνουν σε ασήμαντο βαθμό, και, σε περιπτώσεις που έχουν γίνει μετρήσεις, τις αυξάνουν (λόγω απαραίτητης και τυχαίας και μεταβλητής λειτουργίας των «εφεδρειών»). Το ότι δεν μειώνουν εκπομπές CO2, είναι το ίδιο με το ότι δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα. Όσο γυρίζουν, δουλεύουν παράλληλα και οι συμβατικές μονάδες, και όσο πιο πολλά μπαίνουν, τόσο λιγότερη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή υποκαθιστούν.   
8. Το μεγάλο παραμύθι είναι ότι συμφέρουν, οικονομικά
Τα αιολικά υπάρχουν μόνο επειδή επιδοτούνται και το μόνο κίνητρο είναι η επιδότηση. Πρόκειται για μη ανταποδοτικό φόρο. Τα πληρώνουμε εμείς, μέσα από το ρεύμα, χωρίς εμείς να παίρνουμε κάτι, ούτε ρεύμα, ούτε καθαρό ρεύμα, ούτε τίποτα. Όσο πληρώνουμε αιολικά, αναγκαστικά πληρώνουμε, παράλληλα, και την συμβατική ηλεκτροπαραγωγή, που δεν μπορεί να υποκατασταθεί από αιολικά.Χωρίς αιολικά, το ρεύμα θα ήταν φθηνότεροΚαι τσάμπα να ήταν τα αιολικά, πάλι άχρηστα θα ήταν (για ηλεκτροδότηση) και μόνο τσάμπα δεν είναι. Επιδοτούμε, καλώς ή κακώς, ένα σωρό πράγματα, αλλά συνήθως κάτι παίρνουμε σε αντάλλαγμα. Με τα αιολικά δεν παίρνουμε τίποτα σε αντάλλαγμα, απλά πληρώνουμε πιο ακριβά το ρεύμα (που δεν παράγουν). 
 
9. Το φαύλο παραμύθι ότι τα αιολικά είναι «επένδυση» ή ότι θα φέρουν «ανάπτυξη» 
Οι μη ανταποδοτικοί φόροι δεν είναι επένδυση, είναι χαράτσια, και τα αιολικά είναι σαν ένα συνεχές χαράτσι. Ακριβαίνουν το ρεύμα για όλους, χωρίς όμως να το παράγουν. Ακριβαίνουν την βιομηχανική παραγωγή οδηγώντας σε ύφεση και ανεργία. Ακριβαίνουν το ρεύμα του καταναλωτή, οδηγώντας σε πληθωρισμό και ενεργειακή φτώχεια (όπου κόβει κόσμος το ρεύμα επειδή δεν αντέχει να το πληρώνει). Τα αιολικά είναι «αφαίμαξη», και η ύφεση, η ανεργία και ο πληθωρισμός δεν είναι «ανάπτυξη» 
10. Το παραμύθι με τις θέσεις εργασίας 
Σε καιρό ανεργίας, ο πειρασμός είναι μεγάλος. Αλλά μελέτες σε Ισπανία και Αγγλία έδειξαν ότι τα αιολικά αυξάνουν την ανεργία, και όχι την απασχόληση. Το ακριβό ρεύμα, η επιβάρυνση της βιομηχανίας, η απομάκρυνση του τουρισμού μειώνουν θέσεις εργασίας, δεν τις αυξάνουν. Τα χωματουργικά, τα μπετά, και η τοποθέτηση των αιολικών θα έχουν πρόσκαιρη απασχόληση, αλλά η ζημιά θα είναι μόνιμη. Όπου μπουν τα αιολικά, θα μείνουν για πάντα αφού δεν συμφέρει η αποξήλωσή τους, και μαζί με αυτά, η ζημιά που θα έχουν προκαλέσει. Οι θέσεις εργασίας είναι στην Γερμανία και την Δανία που εξάγουν τα αιολικά. 
 
ΓΙΑΤΙ, ΠΑΡ’ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΠΡΟΩΘΟΥΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΑΙΟΛΙΚΑ;
 
Τα αιολικά επιδοτούνται, και επιδοτούνται πλουσιοπάροχα (και όχι μόνο με έναν τρόπο).  Ποτέ και πουθενά δεν έχουν μπει χωρίς επιδοτήσεις, και όπου κόβονται οι επιδοτήσεις, εξαφανίζονται.
Οι επιδοτήσεις που παίρνουν χρηματοδοτούν πολιτικούς, Μ.Μ.Ε., και διάφορες Μη Κυβερνητικές, δήθεν περιβαλλοντικές Οργανώσεις για προπαγάνδα και πίεση. Τάζουν ποσοστά, ενοίκια και «συνεργασίες». (Το λάδωμα έχει “εκσυγχρονιστεί”).  Όλα με δικά μας, λεφτά, αφού εμείς πληρώνουμε τα διάφορα τέλη υπέρ ΑΠΕ που βαφτίστηκαν σε «ΕΤΜΕΑΡ» και με τα παραμύθια της σωτηρίας από ανύπαρκτους κινδύνους, του ανεξάντλητου δυναμικού και του τσάμπα αέρα. Επιδοτούνται πλουσιοπάροχα, και από τις επιδοτήσεις δίνουν κάτι για να πάρουν κι άλλες επιδοτήσεις. Παγκόσμιο φαινόμενο, που όμως έξω έχει «σκάσει» αφού ο κόσμος βλέπει, πλέον, τα αποτελέσματα — που δεν είναι παρά ακρίβεια στο ρεύμα, χωρίς εξοικονόμηση καυσίμων, από τις ΑΠΕ.
Και όπου μπούνε, θα μείνουν εκεί για πάντα. Και, ναι, τους φεύγουν πτερύγια, καμιά φορά πέφτουν και όλο και παίρνουν καμία φωτιά. 
 
ΚΑΙ ΣΕ ΤΙ ΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΝΑ ΑΙΟΛΙΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΑΝΕΜΟΜΥΛΟ;
Εκτός από τα προφανή, η πιο σημαντική διαφορά είναι ότι τόσο το κριθάρι και το σιτάρι αποθηκεύονται (και έχεις την πολυτέλεια να αλέθεις μόνο όταν φυσάει), ενώ ούτε ο αέρας, ούτε το ρεύμα αποθηκεύονται, και η ζήτηση για ρεύμα από το δίκτυο δεν έχει την πολυτέλεια να περιμένει τον αέρα. Και ο ανεμόμυλος ή γίνεται τουριστικό αξιοθέατο, ή γκρεμίζεται και χάνεται. Μία ανεμογεννήτρια θα μείνει εκεί που μπήκε, πολύ αφού πάψει να λειτουργεί ή να επιδοτείται.
Για όποιον έχει υπομονή και αντοχή, οι παρακάτω σύνδεσμοι είναι από έγκυρα ΜΜΕ και ιστοσελίδες, μικρό μόνο δείγμα ότι ο κόσμος ξέρει ότι τα αιολικά είναι μάλλον απάτη, και κανείς, αιρετός ή μη δεν έχει δικαίωμα να μας χαντακώνει με απάτες σε καιρό φτώχειας. 
 
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΚΑΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΚΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΑ ΜΜΕ, Ή ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΙΟΛΙΚΟΥΣ
1/11/2013            Η Γερμανία ετοιμάζει περικοπές στις επιδοτήσεις των αιολικών http://www.newmoney.gr/article/29072/perikopes-stis-epidotiseis-ton-aiolikon-etoimazei-i-germania . Όσοι ελπίζουν σε έσοδα από επιδοτούμενες δραστηριότητες, όταν κόβονται οι επιδοτήσεις είναι μάλλον …αισιόδοξοι.
25/10/2013         Όλα τα αιολικά και φωτοβολταϊκά, μαζί, δεν έχουν μειώσει ούτε ένα γραμμάριο CO2 στην Ευρώπηhttp://www.spiegel.de/international/germany/commentary-why-germany-is-waging-its-green-revolution-wrong-a-929693.html .  Η μη μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, ούτε καν «ένα γραμμάριο», είναι επειδή τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά δεν εξοικονομούν πραγματικά καύσιμα, και δεν υποκαθιστούν συμβατικές μονάδες
.
15/10/2013         Και θα ακριβαίνει το ρεύμα, και δεν θα έχουμε ρεύμα με τις Ευρωπαϊκές πολιτικές περί ΑΠΕ. http://www.theregister.co.uk/2013/10/15/lights_out_across_europe_capgemini_warns/Οι ΑΠΕ με την επιδοτούμενη, υποχρεωτική και προνομιακή τους μεταχείριση αναγκάζουν τις συμβατικές μονάδες να λειτουργούν τυχαία και μεταβλητά, και τις κάνουν ασύμφορες, χωρίς όμως να μπορούν να τις υποκαταστήσουν. Το «ασύμφορες» σημαίνει ότι τις οδηγούν σε κλείσιμο. Το ότι «δεν μπορούν να τις υποκαταστήσουν» σημαίνει ότι πρέπει να επιδοτούνται και οι συμβατικές μονάδες, αν συνεχίζουν να επιδοτούνται οι ΑΠΕ. Αυτό σημαίνει περαιτέρω ακρίβεια στο ρεύμα. Αλλά επειδή ήδη έχει ακριβύνει και οι καταναλωτές και η βιομηχανία δεν αντέχουν άλλες αυξήσεις, θα αυξηθούν οι διακοπές ρεύματος. Το πρόβλημα το ζει και η Ελλάδα με τις μονάδες αερίου που έγιναν ασύμφορες λόγω ΑΠΕ και οδήγησαν σε ανάγκη επιδότησης γνωστής σαν «ΜΑΜΚ» (Μηχανισμός ανάκτησης μεταβλητού κόστους). Ετοιμάζονται κι άλλοι τέτοιοι μηχανισμοί πρόσθετων επιδοτήσεων, και μαντέψτε ποιος θα τις πληρώνει.
.
11/10/2013         Οι ενεργειακοί κολοσσοί προειδοποιούν για πανευρωπαϊκά μπλακ άουτ. «Τι ζητούν;  Περικοπές των επιδοτήσεων στις ΑΠΕ, των φόρων και των έξτρα χρεώσεων στην ενέργεια, ώστε οι τιμές να πέσουν».  http://gr.euronews.com/2013/10/11/energy-giants-urge-end-to-subsidies-for-green-power/ .  Στις εταιρίες που έκαναν αυτή την δήλωση περιλαμβάνονται και η ENEL και η Iberdrola που ακούγονται σαν συμμετέχοντες σε αιολικά στην Ελλάδα.
.
2/10/2013            Υποτιμάται το πραγματικό και μεγαλύτερο κόστος των δικτύων για ΑΠΕ . http://www.reuters.com/article/2013/10/02/column-wynn-power-renewable-idUSL6N0HR1AQ20131002«Όσο μεγαλώνει η διείσδυση των ΑΠΕ αυξάνει η ανάγκη τυχαίας και μεταβλητής λειτουργίας των συμβατικών μονάδων και το κόστος του δικτύου».
 
25/9/2013            Η Πράσινη Ανάπτυξη είναι βασικά αέρας (που το λογοπαίγνιο στα αγγλικά είναι και οι«πορδές»)http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/09/25/green_growth Μπαίνουν πολλά αιολικά,  αλλά η συμβολή τους στην ηλεκτροδότηση δεν είναι σημαντική.
23/9/2013            Χαμένη υπόθεση τα αιολικά.  http://www.huffingtonpost.co.uk/ben-acheson/wind-energy-chalk-it-up-a_b_3974632.html  .  Το άρθρο λέει για όλα τα προβλήματα των αιολικών, από μη παραγωγή ενέργειας, μέχρι θέματα καταστροφής του τοπίου και θέματα υγείας, και ζητάει αναθεώρηση της στήριξής τους (στις ΗΠΑ η συγκεκριμένη ιστοσελίδα έχει υπάρξει πολύ «πράσινη» στο παρελθόν).
20/9/2013            Οι Γερμανοί επιχειρηματίες και βιομήχανοι ζητούν αναθεώρηση του Γερμανικού ενεργειακού μοντέλου με τις ΑΠΕ . http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424127887323308504579087291213517538 Οι ΑΠΕ ακριβαίνουν το ρεύμα και κάνουν μη ανταγωνιστική την παραγωγή.
16/9/2013            Οι επιδοτήσεις των αιολικών είναι πολύ ακριβές και τα αιολικά είναι αναξιόπιστα.Οι Τσέχοι και οι Πολωνοί τα παρατούν και επιστρέφουν στο κάρβουνο.  http://www.epaw.org/documents.php?lang=en&article=no12 . Εμείς έχουμε πιο πολλά λεφτά για πέταμα από τους Τσέχους και τους Πολωνούς;
13/9/2013            Προβληματικά για τις εταιρίες ηλεκτροπαραγωγής τα αιολικά.   http://www.nytimes.com/2013/08/15/business/energy-environment/intermittent-nature-of-green-power-is-challenge-for-utilities.html?ref=energy-environment&_r=0
6/9/2013              Στα ύψη οι λογαριασμοί του ρεύματος λόγω ΑΠΕ στην Γερμανία. http://www.realclearenergy.org/charticles/2013/09/06/german_electric_bills_soar_on.._
29/8/2013            Ακόμα και πολλά, διάσπαρτα και διασυνδεμένα αιολικά δεν μπορούν να υποκαταστήσουν συμβατική ηλεκτροπαραγωγή και είναι επικίνδυνα για το δίκτυο (εμπειρία από την Ανατολική Αυστραλία).  http://www.windturbinesyndrome.com/2013/wind-energy-is-both-a-demonstrated-flop-and-dangerous….
24/8/2013            Τα αιολικά πάρκα παράγουν αρκετή ενέργεια μόνο για λίγα φλιτζάνια τσάιhttp://www.telegraph.co.uk/earth/energy/windpower/10264185/The-wind-farms-that-generate-enough-power-to-make-a-few-cups-of-tea.html . Φυσικά και δεν παράγουν τίποτα όταν δεν φυσάει, αλλά το πρόβλημα είναι χειρότερο όταν φυσάει:   
26/8/2013 http://www.thetimes.co.uk/tto/business/industries/utilities/article3852358.ece  Όταν είναι πολλά τα αιολικά, δεν τα σηκώνει το δίκτυο αφού δεν μπορεί να κόψει την συμβατική παραγωγή γιατί θα ξεμείνει από ρεύμα με το που θα κόψει ο αέρας.
14/8/2013            Θα κοπούν κι άλλο οι επιδοτήσεις για ΑΠΕ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.  http://www.reuters.com/article/2013/08/14/column-wynn-renewable-eu-idUSL6N0GE1TJ20130814
12/8/2013            Οι Γερμανοί αμφισβητούν πλέον την μεταστροφή σε ΑΠΕ.  http://www.dw.de/germans-grow-skeptical-over-shift-to-renewables/a-17013961
25/7/2013            Τα αιολικά είναι επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία και οι αιολικοί το κρύβουν επί 25 χρόνια. http://blogs.telegraph.co.uk/news/jamesdelingpole/100227983/
21/7/2013         Η θνησιμότητα των πουλιών από αιολικά είναι μεγαλύτερη από αυτήν που είχε υπολογιστεί.  https://www.wind-watch.org/news/2013/07/21/wind-farm-bird-deaths-more-than-thought / και για αυξημένη θνησιμότητα αετών στις ΗΠΑ, στο http://energyblog.nationalgeographic.com/2013/09/12/federal-study-highlights-spike-in-eagle-deaths-at-wind-farms/
16/7/2013            Επικήδειος για τα αιολικά της Ισπανίας .http://www.forbes.com/sites/lorensteffy/2013/07/15/requiem-for-spanish-wind/ . Οι Ισπανοί κόβουν τις αιολικές επιδοτήσεις για να μειώσουν το έλλειμμα. Χωρίς επιδοτήσεις τα αιολικά δεν είναι βιώσιμα.
30/6/2013            Αναστολή αδειοδοτήσεων αιολικών σε πόλεις της Δανίας λόγω δυσαρέσκειας και ανησυχιών για επιπτώσεις στην υγεία από αιολικά http://www.tvsyd.dk/artikel/205008?autoplay=1&video_id=59585 και http://www.epaw.org/documents/Press_release_from..  (κατά τα λοιπά, το αιολικό λόμπυ τα θεωρεί «ψυχολογικά προβλήματα»
.
24/5/2013            Το υψηλό κόστος της άχρηστης αιολικής ενέργειας http://www.cato.org/sites/cato.org/files/serials/files/regulation/2013/3/v36n1-8.pdf . Τα επιδοτούμενα αιολικά δεν παράγουν ρεύμα, όταν αυτό χρειάζεται.
.
16/2/2012            Εξαφανισμένα τα 1.700 αιολικά μεγαβάτ της Ελλάδας στον πορτοκαλί συναγερμό της ΔΕΗ http://energypress.gr/news/Hrysa-Liaggoy:-Kindynos-mplak-aoyt-mehri-to-Sabbato-logw-elleipshs-fysikoy-aerioy Για τον «πορτοκαλί συναγερμό», δεν έφταιξαν τα αιολικά, έφταιξε το κρύο στην Τουρκία και την Ανατολική Ευρώπη που μείωσετην διαθεσιμότητα φυσικού αερίου για ηλεκτροπαραγωγή στην Ελλάδα, και αυτό αύξησε τον κίνδυνο μπλακ άουτ.  Τα αιολικά που υπήρχαν, αποδείχτηκαν άχρηστα, αφού τα αιολικά υπάρχουν όταν θέλουν αυτά και ο αέρας, και όχι όταν τα χρειάζεται το σύστημα. Για αυτό είναι πεταμένα λεφτά, και δεν έχουμε λεφτά για πέταμα.
.
2005                      Όσο πιο πολλά αιολικά μπαίνουν σε ένα δίκτυο, τόσο μικρότερο ποσοστό της συμβατικής ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να υποκαταστήσουν.  http://docs.wind-watch.org/eonwindreport2005.pdf  Την μελέτη αυτή την δημοσίευσε η Γερμανική εταιρία παραγωγής ηλεκτρισμού Ε.ΟΝ. Το τυχαίο και  μεταβλητό ρεύμα, όταν υπάρχουν πολλά αιολικά είναι σοβαρό πρόβλημα για το δίκτυο ηλεκτρισμού.
 
 

Read more: http://tolimeri.blogspot.com/#ixzz2lmd99HVV

Related Posts
0 Comments

No Comment.