Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

ΟΙ ΗΠΑ ΑΒΑΝΤΑΡΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟ ΚΟΥΡΔΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ

Ο ενεργειακός κολοσσός ”Exxon-Mobil” φαίνεται να μην εισακούει τις απειλές της Βαγδάτης και αποφάσισε να συνεργαστεί κανονικά με τους Κούρδους του βορείου Ιράκ.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, η αμερικανική εταιρία την διαβεβαίωσε πως θα συνεχίσει την συνεργασία και θα τιμήσει το συμβόλαιο που έχει υπογράψει με το Ερμπίλ, ανεξαρτήτως των απειλών και οχλήσεων από τη κεντρική κυβέρνηση στη Βαγδάτη.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν, ότι ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί συναντήθηκε στην Ουάσιγκτον με τον διευθύνοντα σύμβουλο της αμερικανικής εταιρίας Ρεξ Τάιλερσον.

 Ο οποίος Τάιλερσον του ανακοίνωσε πως η εταιρία του θα συνεχίσει τις εργασίες της στο Κουρδιστάν.

Υπενθυμίζεται πως η ”Exxon-Mobil” έχει υπογράψει με το Ερμπίλ συμφωνία από τον Νοέμβριο του 2011, με σκοπό να εκμεταλλευτεί έξι «οικόπεδα» στο Κουρδιστάν.

Η Βαγδάτη θεωρεί πως κάθε συμφωνία μεταξύ εταιριών και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης η οποία δεν έχει τη συγκατάθεσή της είναι άκυρη, ενώ απειλεί πως σε περίπτωση που μία εταιρία διαλέξει για συνεργάτη κάποιον χωρίς τη συγκατάθεσή της, αναφορικά με τους όρους της συνεργασίας, θα την αποκλείσει αυτομάτως από κάθε άλλη δραστηριότητα σε ολόκληρη της χώρα.

Στην προκειμένη περίπτωση η Βαγδάτη απειλεί την ”Exxon-Mobil” πως δεν πρόκειται να τη συμπεριλάβει στο πρόγραμμα ανάπτυξης και εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων στα νότια της χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί, όπως ποστηρίζει σχετικά το ”Defencecet”, πως η ένταση μεταξύ Κούρδων και της σιιτικής κυβέρνησης του Νούρι Αλ-Μάλικι αυξάνεται καθημερινά, αφού το τελευταίο επεισόδιο εμπεριείχε κατηγορίες προς τους Κούρδους πως πουλάνε λαθραία πετρέλαιο στο Ιράν, κάτι το οποίο το Ερμπίλ αρνείται κατηγορηματικά.

www.elkeda.gr

 πηγή

 

http://hellenicrevenge.blogspot.com/2012/04/blog-post_4220.html

Related Posts
0 Comments

No Comment.