Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Νομίζατε οτι ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος μπορούν να επαναδιαπραγματευτούν το μνημόνιο;Μας δουλεύουνε ψιλό γαζί.Δείτε τι λέει το ΔΝΤ!

Η Ελλάδα πρέπει να παρακολουθήσει αυστηρά το πρόγραμμα λιτότητας –που συμπεριλαμβάνει και τη λήψη νέων μέτρων τον Ιούνιο- τόνισαν αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, αφήνοντας να εννοηθεί πως τα περιθώρια που θα έχει η νέα κυβέρνηση της χώρας να επαναδιαπραγματευτεί τους όρους της διάσωσης είναι ελάχιστα, μεταδίδει η Wall Street Journal. 

Η προειδοποίηση αυτή έρχεται καθώς η Ελλάδα μέτραγε τα αποτελέσματα των εθνικών εκλογών της Κυριακής, τα οποία έδειξαν μια σκληρή τιμωρία για τα δυο κυρίαρχα κόμματα –το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Δημοκρατία- τα οποία πλέον κυβερνούν σε μια εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού που έχει επιφορτιστεί με την εφαρμογή του προγράμματος λιτότητας της χώρας. 

Ποσοστό μεγαλύτερο του 60% των ψήφων πήγε στα μικρότερα δεξιά και αριστερά κόμματα που έχουν ταχθεί κατά του προγράμματος λιτότητας. 

«Το πρόγραμμα είναι ο μόνος τρόπος για να προχωρήσει η Ελλάδα», δήλωσε ευρωπαίος αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η όποια επαναδιαπραγμάτευση των δύσκολων στόχων θα γίνει «με αυστηρά όρια και θα είναι πολύ περιορισμένη». 

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση είναι να αποφασίσει τα νέα μέτρα περικοπής δαπανών ύψους 11,5 δισ. ευρώ, τα οποία πρέπει να ληφθούν προκειμένου να «κλείσουν» τα αναμενόμενα «κενά» στους προϋπολογισμούς του 2013 και 2014. Η τρόικα αναμένεται να μεταβεί στην Αθήνα μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι λεπτομέρειες αυτών των μέτρων.

Όμως, αξιωματούχοι του ΔΝΤ δήλωσαν πως η τρόικα δεν θα έρθει προτού υπάρξει μια νέα κυβέρνηση η οποία θα είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις. 

Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, οι εκπρόσωποί του «θα επιστρέψουν στην Ελλάδα μόνο αν η νέα κυβέρνηση είναι έτοιμη να οριστικοποιήσει τις νέες περικοπές οι οποίες έχουν ήδη συμφωνηθεί».

Όπως σημείωσε, αν και οι πιστωτές του επίσημου τομέα είναι έτοιμοι να περιμένουν μέχρις ότου σχηματιστεί μια νέα κυβέρνηση στην Αθήνα, δεν υπάρχουν σκέψεις για απόκλιση από τα συμφωνηθέντα με την προηγούμενη κυβέρνηση.

«Αν δεν υπάρξει συμφωνία για τις νέες περικοπές, οι πληρωμές προς την Ελλάδα θα παρακρατηθούν έως ότου υπάρξει μια ικανοποιητική συμφωνία», τόνισε. 

Πρόσθεσε πως το ΔΝΤ είναι ανοικτό σε συζητήσεις για την επέκταση του χρόνου επίτευξης των στόχων μείωσης του ελλείμματος της Ελλάδας κατά έναν χρόνο προκειμένου να αμβλυνθούν οι επιπτώσεις της προσαρμογής, τόνισε ωστόσο πως η απερχόμενη κυβέρνηση είχε προηγουμένως απορρίψει την ιδέα αυτή. 
euro2day.gr

 

 

Σημείωση;Αρα με λίγα λόγια,επαναδιαπραγματεύσεις δεν γίνονται ,μόνο πολυ αυστηρά περιορισμένες και μόνο ως προς την επέκταση του χρόνου επίτευξης,πράγμα που η κυβέρνηση Παπαδήμου είχε αρνηθεί(γιατί άραγε;)

Related Posts
0 Comments

No Comment.