Του Μάνου Χατζηγιάννη
Τυχαία αναφορά ή μεθοδευμένη παραποίηση; Σε κάθε περίπτωση πολλά ερωτήματα γεννά έκθεση για τους διωγμούς των Χριστιανών σε Συρία και Ιράκ όπου αποφεύγεται ο όρος γενοκτονία και προτιμάται ο διπλωματικά αποδεκτός, αλλά ανούσιος όρος “κατακλυσμιαία κρίση“.
Συγκεκριμένα, οι χριστιανικές κοινότητες της Συρίας και του Ιράκ βρίσκονται εν μεσω μιας «κατακλυσμικής κρίσης», σύμφωνα με την έκθεση της οργάνωσης Open Doors “Ελπίδα για τη Μέση Ανατολή”.
Σημειώνει βέβαια πως η ίδια η ύπαρξή τους είναι σε κίνδυνο, καθώς ο κόσμος στέκεται μάρτυρας σε μια από τις μεγαλύτερες απειλές για τη Χριστιανική Εκκλησία στη Μέση Ανατολή από τη γέννησή της, τονίζει πως οι Χριστιανοί αντιμετωπίζουν στοχευμένες διώξεις και στη Συρία και στο Ιράκ με αυξανόμενο ρυθμό, προειδοποιεί πως αν ο ρυθμός της μετανάστευσης συνεχίσει, μέσα σε λίγα χρόνια οι χριστιανικές κοινότητες σε αυτές τις χώρες θα είναι εντελώς κατεστραμμένες, αλλά για γενοκτονία ούτε λόγος!
Η έκθεση, που συντάχθηκε από το Open Doors σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου, προειδοποιεί ότι ο πόλεμος στη Συρία και στο Ιράκ έχει «εξαπολύσει ένα παλιρροϊκό κύμα βίαιης δίωξης». Αυτή η δίωξη έχει στόχο την ιδιαίτερα ευάλωτη κατηγορία του χριστιανικού πληθυσμού και έχει επιταχύνει δραματικά την απομάκρυνση των Χριστιανών από το Ιράκ και τη Συρία.
Πριν από το 2011, η Συρία αριθμούσε Χριστιανούς όσο περίπου το 8% του πληθυσμού των 22 εκατομμυρίων. Σήμερα, περίπου το ήμισυ πιστεύεται ότι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα.
Αντιστοίχως, πριν από το 2003, υπήρχαν περίπου 1,5 εκατομμύριο Χριστιανοί στο Ιράκ περίπου 5% του πληθυσμού. Σήμερα, οι εκτιμήσεις κυμαίνονται μεταξύ 200.000 και 250.000.
8 στους 10 Χριστιανούς πιστεύεται ότι έχουν φύγει χωρίς ελπίδα ή προσδοκία επιστροφής. Πολλοί εξ αυτών χαρακτηρίζονται ως εσωτερικά εκτοπισμένοι και έχουν αναζητήσει καταφύγιο σε άλλες περιοχές του Ιράκ ή της Συρίας. Άλλοι έχουν καταφύγει σε χώρες όπως η Ιορδανία, ο Λίβανος, η Τουρκία και τα σπίτια, οι περιουσίες και οι επιχειρήσεις τους, κατασχέθηκαν ή καταστράφηκαν.
Παρά την κρίση αυτή μόλις 51 χριστιανοί από τη Συρία έχουν μετεγκατασταθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο στο πλαίσιο του καθεστώτος επανεγκατάστασης ευάλωτων ατόμων της κυβέρνησης.
Η έκθεση αποφεύγει συστηματικά να αποδχτεί τον όρο γενοκτονία και το μόνο που αναφέρει είναι το εξής:
“Ορισμένοι πολιτικοί φορείς έχουν ήδη περιγραφεί αυτό ως γενοκτονία”.
Τι σημασία έχει; Μεγάλη, καθώς ο όρος γενοκτονία συνιστά συγκεκριμένο έγκλημα του διεθνούς (ποινικού) δικαίου, ενώ οποιοσδήποτε άλλος χαρακτηρισμός είναι απλά προφάσεις εν αμαρτίαις…