Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Ξεπουλάνε και την ΔΕΗ;

ΔΕΗ-Silcio: «Μπλόκο» στο deal ετοιμάζει ο ΣΕΦ

του Γιώργου Παπανικολάου

Τη νομική οδό εξετάζει ο ΣΕΦ, θεωρώντας ότι δεν απαντήθηκαν από τη ΔΕΗ οι αιτιάσεις του στα θέματα ανταγωνισμού που θα προκύψουν από ένα deal της με τη Silcio. Αποφασισμένος να προχωρήσει ο Ζερβός, εν όψει… εκλογών!

Προσηλωμένος στην υλοποίηση του μνημονίου στρατηγικής συνεργασίας, που υπέγραψε η ΔΕΗ με τη Silcio, εμφανίζεται ο πρόεδρός της Αρθούρος Ζερβός, παρά τις αντιδράσεις που έχουν εκδηλωθεί και το γεγονός ότι εντός των ημερών προκηρύσσονται εκλογές.

Υπενθυμίζεται ότι το μνημόνιο το οποίο έφερε στη δημοσιότητα το Euro2day.gr προβλέπει την απόκτηση ποσοστού 49% στα εργοστάσια παραγωγής φωτοβολταϊκών της Silcio και πρωτίστως την απόκτηση ίδιου ποσοστού από τη ΔΕΗ σε εταιρεία λιανικής παροχής υπηρεσιών στον χώρο της ενέργειας, η οποία θα αναπτύξει δίκτυο καταστημάτων με τη μέθοδο franchising ανά την ελληνική επικράτεια.

Παρά την ακραιφνώς στρατηγική σημασία αυτής της κίνησης, που, αν υλοποιηθεί θα δεσμεύσει μακροχρόνια τη ΔΕΗ μέσα σε ένα μικτό σχήμα με ιδιωτικό όμιλο στη λιανική αγορά ηλεκτρικού και όχι μόνο στα φωτοβολταϊκά, ο κ. Ζερβός επέλεξε να προχωρήσει σε μνημόνιο με τον συγκεκριμένο ιδιωτικό όμιλο, χωρίς να προηγηθεί κάποια ανοιχτή διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος, ώστε να προσδιοριστούν οι πιθανοί ενδιαφερόμενοι.

http://www.euro2day.gr/news/enterprises … ticle.aspx

 

 

Το θέμα δεν είναι αυτό μόνο, κάποιος πονηρά σκεπτόμενος ,μπορεί να το συνδυάσει και τις πρόσφατες εξελίξεις με την ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τα σκάνδαλα που βγήκαν στο προσκήνιο.Δεν γνωρίζω αν όντως εχουν γίνει ή οχι,υποτίθεται γίνεται εισαγγελική έρευνα,αλλά διαβάστε και το παρακάτω.Το κακό είναι οτι αυτός που τα διαβάζει πια δεν ξέρει τι είναι αλήθεια και τι οχι και ισως αυτή ειναι η μια ακόμα νίκη τους.Οι  αμφιβολίες και η έλλειψη γνώσης είναι μειονέκτημα απέναντι στο σύστημα με αποτέλεσμα οι αντιδράσεις να είναι αποσπασματικές,αν όχι καθοδηγούμενες ερήμην μας.


ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ: «Χυδαιότητες, επειδή καταδείξαμε το ρόλο των ιδιωτών»


Στις θέσεις που έχει λάβει η ΓΕΝΟΠ κατά της ιδιωτικοποίησης λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, του μνημονίου και του τρόπου λειτουργίας της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, απέδωσε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Ν. Φωτόπουλος την επίθεση που υφίσταται η Ομοσπονδία, σύμφωνα με δημοσίευμα του ΑΠΕ.

Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ μίλησε για χυδαίες και λυσσαλέες επιθέσεις κατά της Ομοσπονδίας τις οποίες απέδωσε, μεταξύ άλλων, στις καταγγελίες της ΓΕΝΟΠ για παράβαση των κανόνων του ανταγωνισμού σε βάρος τη ΔΕΗ και υπέρ ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο στην παραγωγή όσο και στην εμπορία, για παράνομη κρατική ενίσχυση υπέρ της εταιρίας ΑΤΕ, για το ασφαλιστικό. Την απέδωσε επίσης στην προσφυγή κατά του μνημονίου στο Συμβούλιο της Επικρατείας, καθώς και στις κινητοποιήσεις κατά του τέλους ακινήτων που επιβλήθηκε μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

Επί της ουσίας των καταγγελιών για τη διαχείριση στον Οργανισμό Κοινωνικών Δραστηριοτήτων της ΓΕΝΟΠ ο κ. Φωτόπουλος ανέφερε ότι το πόρισμα του ελέγχου που έκανε το ΣΔΟΕ «αποτελεί ηθική δικαίωση της ΓΕΝΟΠ και κόλαφο για τους λασπολόγους που θα έπρεπε να μας ζητήσουν συγνώμη». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ το πόρισμα αναφέρει ότι δεν διαπιστώθηκε λήψη εικονικών τιμολογίων, ούτε υπερτιμολογήσεις. Υπάρχουν ωστόσο διαφορές μεταξύ της αξίας των τιμολογίων που πληρώθηκαν από τη ΓΕΝΟΠ σε ταξιδιωτικά γραφεία και των πραγματικών δαπανών για τη φιλοξενία συνδικαλιστών ξένων χωρών τις οποίες ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ απέδωσε σε πιθανή φοροδιαφυγή των εταιρειών που εμπλέκονται. Έκανε πάντως και αυτοκριτική, λέγοντας ότι το συνδικάτο έχει δώσει δικαιώματα και τονίζοντας ότι στο μέλλον δεν θα ανατίθενται μελέτες σε συγγενείς συνδικαλιστών, όπως συνέβη στο παρελθόν, ενώ επανέλαβε την πρόταση για άνοιγμα των λογαριασμών των συνδικαλιστών.

Ο κ. Φωτόπουλος επιτέθηκε τέλος:

– Στον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για το πόρισμα του ελέγχου που έκανε στη ΓΕΝΟΠ, λέγοντας ότι «θα πρέπει να ελεγχθεί για τον ρόλο του».

– Στην παράταξη του ΠΑΜΕ, τα στελέχη της οποίας όπως είπε διαφωνούσαν με τον ΟΚΔΕ αλλά πήγαιναν, ωστόσο, ταξίδια.

Σε συνέντευξη Τύπου σήμερα ο κ. Φωτόπουλος αποκάλυψε επίσης ότι η γενική διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν με επιστολή της προς τη διοίκηση της ΔΕΗ την περασμένη Τρίτη 3 Απριλίου ζητά τις απόψεις της για την πώληση τεσσάρων λιγνιτικών μονάδων (Αμύνταιο 1 και 2, Μελίτη και Μεγαλόπολη 3) που περιλαμβάνονται -κατά τη ΓΕΝΟΠ- στην πρόταση της κυβέρνησης προς την ΕΕ. Η πρόταση για πρόσβαση τρίτων στη λιγνιτική παραγωγή της ΔΕΗ περιλαμβάνεται στο «πακέτο» απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, όπως και στο μνημόνιο και συνοδεύεται επίσης από πρόταση για ανταλλαγή ενέργειας (swap) μεταξύ ΔΕΗ και τρίτων, από τις μονάδες της Καρδιάς 1 και 2. Η ΔΕΗ, είπε ο κ. Φωτόπουλος επικαλούμενος το έγγραφο της Κομισιόν, έχει περιθώριο ως τις 20 Απριλίου να απαντήσει. Είπε επίσης ότι ο ίδιος θα ζητήσει μετάθεση στις υπό ιδιωτικοποίηση μονάδες του Αμυνταίου, για την οποία πάντως προειδοποίησε με σκληρές κινητοποιήσεις.

http://www.tovima.gr/society/article/?a … 33&h1=true

Related Posts
0 Comments

No Comment.