Αξιολόγηση Χρήστη:  / 1
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

 

Ο διαβολέας και προδότης και ψευδομάρτυρας είναι χειρότερος ακόμη και από τον διάβολο (του αγίου Νικοδήμου). Από τις μεγαλύτερες αμαρτίες είναι η διαβολή, το να συκοφαντήσεις κάποιον άνθρωπο λέγοντας ψέματα για αυτόν. Είναι πραγματικά κάτι το οποίο σε κάνει να γίνεσαι όμοιος με τον διάβολο και σατανά, τον αρχηγό των δαιμόνων. Κατά την Αγία Γραφή, ο Σατανάς είναι  «ο κατήγορος των αδελφών ημών, ο κατηγορών αυτούς ενώπιον του Θεού ημών ημέραν και νύκτα» (Αποκάλυψη, ιβ 10). Κατά τον άγιο Νικόδημο τον Αγιορείτη, «Το πρώτο κακό, που προξενούν στον εαυτό τους οι διαβαλτές και οι προδότες, οι συκοφάντες και οι ψευδομάρτυρες, είναι  το να δέχονται στην καρδιά τους τον διάβολο, και αυτοί μεν να λέγονται υιοί του διαβόλου και ο διάβολος να λέγεται πατέρας τους».

 

Ακολουθεί απόσπασμα από τον 4ο λόγο της ‘’Χρηστοήθειας Χριστιανών’’ του αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτη, σχετικά με αυτό το φοβερό πάθος.

«Λέει ο θείος Χρυσόστομος, ότι ο διάβολος ονομάζεται από την Αγία Γραφή μονιός, δηλαδή αγριόχοιρος, εξ αιτίας της αγριότητάς του και της βρωμιάς του (Λόγος 6ος στην προς Φιλιππησίους). Και ο διαβολέας και ο προδότης και ο ψευδομάρτυρας άνθρωπος τέτοιος είναι· διότι τρέχει σαν τον αγριόχοιρο πάνω κάτω, ζητώντας ποιες διαβολές να συρράψει κατά του αδελφού του, και διότι κυλίεται αυτός μέσα στην λάσπη των ακαθαρσιών και έπειτα φροντίζει να μολύνει και τους άλλους ως ακαθάρτους.

 

Ο διάβολος ονομάζεται λέοντας για την αρπακτικότητά του, σύμφωνα με τον Χρυσόστομο· και ο διαβολέας και ο ψευδομάρτυρας παρόμοιος είναι, διότι περπατεί σαν λιοντάρι θυμωμένο και ζητεί ποιόν να καταπιεί με τις συκοφαντίες του και τις ψευδομαρτυρίες του.

 

Ο διάβολος ονομάζεται φίδι και σκορπιός για το φαρμακερό και θανατηφόρο αφανιστικό  της ενέργειάς του, όπως λέει ο Χρυσόστομος· και ο διαβολέας και προδότης και ψευδομάρτυρας τέτοιος άνθρωπος είναι, διότι πότε δηλητηριάζει σαν το φίδι με τις συκοφαντίες και τις ψευδομαρτυρίες του και πότε πληγώνει σαν τον σκορπιό με τις επιβουλές του.

 

Ο διάβολος ονομάζεται δράκοντας και ασπίδα για τη δύναμη που έχει και για το θανατηφόρο του φαρμάκι, κατά τον Χρυσόστομο· και ο διαβολέας και προδότης και ψευδομάρτυρας τέτοιος άνθρωπος είναι, διότι αυτός μυστικά είναι δράκοντας δυνατός και μεγάλος, κρύβοντας μέσα στην καρδιά του την καταστροφή του αδελφού του και φανερά ασπίδα, διότι με τα ήρεμα και τα γλυκά λόγια που έχει, δηλητηριάζει και θανατώνει εκείνους που τον ακούν , όπως και η ασπίδα με τη γλυκύτητα θανατώνει εκείνους που δαγκώνει, όπως λένε οι ιστορικοί· και για να πω με συντομία, όπως ο διάβολος είναι θηρίο πολυποίκιλο και δυνατό και ανακατώνει όλον τον κόσμο, όπως λέει ο Χρυσόστομος: ‘’Πολύπλοκο είναι το θηρίο και ποικίλο και έχει μεγάλη δύναμη, όλα τα ανακινεί και τα ανακατώνει, όλα τα κάνει άνω κάτω’’, έτσι και ο διαβολέας και προδότης και ψευδομάρτυρας άνθρωπος· είναι θηρίο πολυποίκιλο και πολύπλοκο.

 

Ταράσσει τα κριτήρια, χωρίζει ανδρόγυνα, συγχύζει τους δικαστές, προκαλεί εξεγέρσεις, ξεσηκώνει ανθρώπους τον ένα εναντίον του άλλου, χωρίζει τους φίλους, χύνει αίμα, ζημιώνει, αρπάζει, αδικεί, κάνει πτωχούς τους πλουσίους, γυμνώνει τα ορφανά, θλίβει χήρες, φθείρει σπίτια, χαλά χωριά, ερημώνει πόλεις και εξαφανίζει γένη ολόκληρα· γι’ αυτό και ο Διογένης, όταν ρωτήθηκε, ποιο θηρίο βλάπτει χειρότερα από όλα, απάντησε: ‘’Από τα μεν άγρια, ο συκοφάντης, από δε τα ήμερα ο κόλακας’’.

 

Να πω ακόμη μεγαλύτερο; Ο διαβολέας και προδότης και ψευδομάρτυρας είναι χειρότερος ακόμη και από τον διάβολο».

 

(Απόσπασμα από τον Δ’ Λόγο της ‘’Χρηστοήθειας’’ του αγίου Νικοδήμου, σελ. 78- 79)

Πηγή

 

Πηγή

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα