Αξιολόγηση Χρήστη:  / 2
ΧειρότεροΚαλύτερο 

Πολλές φορές σκέπτομαι τι είναι η εξέλιξη; Και πως γίνεται ένα νοήμον όν να εξελιχτεί; Ο μαθηματικός θα σου μιλήσει για εξισώσεις, ο φυσικός για τύπους και ο βιολόγος για γονίδια! Αλλά ποιος έχει δίκιο; Σύμφωνα πάντα με τον τομέα του, ο καθένας είναι σωστός!

Αλλά και όλες μαζί οι απαντήσεις, μπορούν πολλές φορές να οδηγήσουν σε ένα επιστημονικό τύπο που να δώσει την απάντηση της εξέλιξης. Κατά άλλους όμως, υπάρχουν και πιο απλά πράγματα που βοηθάνε στην εξέλιξη!

Για παράδειγμα πολλοί ανθρωπολόγοι υποστηρίζουν ότι, ο πρωτόγονος άνθρωπος εξελίχτηκε απέναντι στα ζώα και ήρθε σε πλεονεκτικότερη θέση από αυτά, όταν άρχισε να περπατά ευθεία και να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για όπλα. Μια τόσο δα κίνηση του σώματος και όμως του έδωσε ένα κλικ πιο πάνω στην εξέλιξη, σε σχέση με το περιβάλλον που ζούσε μέχρι εκείνη την στιγμή.

https://singularityhub.com/wp-content/uploads/2016/09/synthetic-biology-evolution-future-11.jpg

 

Ναι οι λεπτομέρειες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στον τομέα της εξέλιξης! Αλλά δεν ήταν μόνο αυτό, η γνώση του να μετατρέψει την απλή πέτρα σε εργαλείο ή όπλο του έδωσε ακόμα ένα κλικ παραπάνω . Ναι, οι απλές και ίσως για τους πολλούς ασήμαντες λεπτομέρειες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο. Και εδώ τίθεται το ερώτημα που ο γραφών επιμένει και σε άλλα κείμενα του! πόσο σημαντικό ρόλο παίζει η γνώση ενός πράγματος στην εξέλιξη είτε είναι συλλογική αυτή, είτε ατομική;

Ας αφήσουμε το μακρινό χθες και την πρωτόγονη εποχή και ας έρθουμε πιο κοντά στο σήμερα! Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι κάθε νέα γενιά είναι ανώτερη σε εγκεφαλικό επίπεδο από την προηγουμένη. Αυτό δεν οφείλεται σύμφωνα πάντα με την επιστήμη, μόνο στην διασταύρωση τον γονιδίων που γίνεται κατά την σύλληψη του παιδιού, αλλά οφείλεται και ένα μεγάλο μέρος του στο περιβάλλον και τα ερεθίσματα του !(εδώ τίθεται η γνώση που λέγαμε).

Ένα παράδειγμα που έχουμε ξαναφέρει σε παλαιότερα κείμενα, είναι το διαδίκτυο. Σήμερα ο νέος χάρη στο διαδίκτυο εξοικονομεί χρόνο, ώστε να βρει την κατάλληλη πληροφορία που τον ενδιαφέρει. Εκτός της εξοικονόμησης χρόνου, διαθέτει και περισσότερα ερεθίσματα που αυτό σημαίνει περισσότερη πληροφορία (περισσότερη γνώση).

Θα αναρωτηθεί κάποιος, μα κάτι τόσο απλό μπορεί να συμβάλλει στην εξέλιξη; Θυμηθείτε ότι μία απλή σωματική κίνηση μας έδωσε ένα βήμα εξέλιξης, πόσο μάλλον τα χιλιάδες ερεθίσματα που δεχόμαστε από το διαδίκτυο. Και εδώ τίθεται το ερώτημα, μπορεί εκείνο το βήμα να γίνει και σε ατομικό επίπεδο; Μα τα πρώτα βήματα, πάντα γίνονται σε ατομικό επίπεδο !

Και ναι οι λεπτομέρειες θα κρίνουν πάντα την εξέλιξη των ειδών . Το ότι ο άνθρωπος του σήμερα, με τον άνθρωπο του χθες μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο ώστε να κερδίσει την γνώση, είναι ένα σημαντικό εξελικτικό πλεονέκτημα του σήμερα!

Δείτε τον τρόπο και το χρόνο που χρειαζόταν ο άνθρωπος πριν 50 χρόνια, για να βρει μια πληροφορία σε σχέση με σήμερα και θα καταλάβετε την εξελικτική διαφορά, αλλά και το κλειδάκι της δύναμης που διαθέτουμε σε σχέση με το χθες. Και φυσικά αναφέρω το διαδίκτυο, γιατί είναι το πιο εύκολο παράδειγμα !

Ο περισσότερος χρόνος μας βοηθάει να μάθουμε ανά γενιά και περισσότερα πράγματα! Περισσότερα πράγματα, σημαίνει πιο γοργά βήματα προς την εξέλιξή μας.

Ναι όσο περισσότερο γνώση και χρόνο κερδίζουμε, τόσο πιο γρήγορη εξέλιξη θα έχουμε. Και φυσικά η εξέλιξή και ο πόλεμος της επιβίωσης μας σαν είδος, θα κριθεί όπως πάντα στις λεπτομέρειες.

Τι πως είπατε; Ο χρόνος και οι λεπτομέρειες δεν παίζουν κανένα ρόλο;

Αλλάξτε το χρόνο στην γέννηση ενός παιδιού και κάντε το νεογνό να γεννηθεί πιο γρήγορα και πέστε μου μετά, αν επηρεάζει την εξέλιξη του; Αλλάξτε την λεπτομέρεια σε ένα μαθηματικό ή φυσικό τύπο ή ακόμα και σε μια χημική ουσία και δείτε μετά αν θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα. Οι λεπτομέρειες πάντα παίζουν ρόλο στο φυσικό και μη, περιβάλλον.

Το μυστικό είναι να τις εκμεταλλευόμαστε προς όφελος μας. Και να θυμάστε, ο διάβολος πάντα κρυβότανε στις λεπτομέρειες! Μπορεί πάντα μια λεπτομέρεια ή η αλλαγή της, να μας δώσει ένα βήμα πιο πάνω, αλλά μπορεί και να μας καταστρέψει!

Και εδώ τίθεται το θέμα της γνώσης! Γιατί αλλιώς κινείται και πράττει εκείνος που είναι συνειδητός παίκτης της γνώσης και αλλιώς το πιόνι. Στην πρώτη περίπτωση, οι λεπτομέρειες αναγνωρίζονται ή και δημιουργούνται από τον γνωστή, ενώ στην δεύτερη περίπτωση εξαρτάσαι από δευτερογενείς παράγοντες. Σκεφτείτε πως θα αντιμετώπιζε μια απλή ίωση ένας πρωτόγονος, που δεν διαθέτει τις λεπτομέρειες και την γνώση με έναν άνθρωπο του σήμερα;

Αλλά τελικά, αν θα εκμεταλλευτούμε τις λεπτομέρειες ή όχι θα το δείξει η ιστορία.

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Σχόλια   

 
0 #1 ΑΠ: Η ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΕΞΕΛΙΞΗΣΚατίνα 24-06-2017 15:59
Καλά και χαριτωμένα όλα αυτά, αλλά ο όρος "Εξέλιξη" ανήκει στον πλήρη τίτλο "Εξέλιξη των ΕΙΔΩΝ" και όχι "εξέλιξη του ανθρώπου", όπου υπάγονται οι βελτιώσεις που αναφέρονται στο άρθρο. Η ΘΕΩΡΙΑ της Εξέλιξης (ακόμη όχι αποδεδειγμένη, λόγω αδυναμίας να επιβεβαιωθεί επιστημονικά λόγω των υποτίθεται εκατομμυρίων ετών που χρειάστηκε η διαδικασία) αφορά την εξέλιξη μέσα στο συνολικό ζωικό βασίλειο - ήτοι, από μονοκύτταρη αμοιβάδα σε π.χ.γυρίνο, μετά σε κάποιο αμφίβιο πλάσμα, μετά σε χερσαίο, και τελικά σε ενα συγκεκριμένο είδος πιθήκων (το οποίο όμως συνεχίζει να υπάρχει, χωρίς άλλη μετάλλαξη), και τελικά μεταμορφώθηκε σε άνθρωπο - που δεν διαθέτει μόνο το ζωικό ένστικτο επιβίωσης, αλλά έχει ΚΑΙ διάσταση πνευματική - πχ την δημιουργία στις τέχνες και το θρησκεύειν... ΑΥΤΟ εννοεί ο όρος "εξέλιξη των ειδών" του Δαρβίνου.... δεν αφορά την εκμάθηση και πνευματική εξέλιξη του ανθρώπινου είδους... Για όσους δεν έχουν διαβάσει την Γένεση, ο ανθρωπος κατασκευάσθηκε από τον Δημιουργό, ΜΕΤΑ από την Δημιουργία του φυτικού και ζωικού κόσμου...
Παράθεση
 

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα