Αξιολόγηση Χρήστη:  / 0
ΧειρότεροΚαλύτερο 

 

Είναι «λίγο νωρίς», να αποφασίσουμε προς τα πού θα γίνονται οι εξαγωγές - προς Άπω Ανατολή ή Ευρώπη».

 

 

ΤΟΥ ΠΕΤΡΟΥ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗ

Κοιτάσματα 3 έως και 9 τρισεκατομμυρίων κυβικών ποδών φυσικού αερίου -με πιθανότητα γεωλογικής επιτυχίας 60%- αναμένει η Νoble Εnergyαπό το «Οικόπεδο 12», σύμφωνα με τη χθεσινή παρουσίαση του προέδρου και άλλων ανώτατων στελεχών της αμερικανικής εταιρείας σε χρηματιστηριακούς αναλυτές στο Χιούστον του Τέξας. Αναμένονται επίσης και 3,7 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου από το σύνολο των κοιτασμάτων της περιοχής, στα οποία η εταιρεία κατέχει τα δικαιώματα. Μάλιστα η αναφορά για τα κοιτάσματα της περιοχής μας έγινε υπό τον τίτλο, «περισσότερο φυσικό αέριο ακόμα κι από αυτό που ονειρευτήκαμε, ενώ δοκιμάζουμε για πετρέλαιο».

Ο «Φ» παρακολούθησε ζωντανά (μέσω ίντερνετ) τη χθεσινή απογευματινή ενημέρωση των αναλυτών για τα πεπραγμένα της εταιρείας, η οποία διήρκεσε τέσσερις ώρες και στην οποία παρουσιάστηκαν 140 περίπου σελίδες γραφικών. Ο επικεφαλής της Νoble είπε ότι για πρώτη φορά η εταιρεία δοκίμασε στο «Αφροδίτη» το υπερσύγχρονο σύστημα ραδιοβολήσεων εντός του φρεατίου για λεπτομερή απεικόνιση του κοιτάσματος, ώστε να μην προκληθεί ζημιά κατά την είσοδο του γεωτρύπανου, κάτι για το οποίο έγραψε ο «Φ».

Όσον αφορά στο τεράστιο χάσμα της πρόβλεψης (μεταξύ τριών και εννιά τρισ. κ.π.), όπως μας επεξηγήθηκε αργότερα, η διαφορά προκύπτει βάσει της «κλίμακας πιθανοτήτων του Μονακό», δηλαδή οι υπολογισμοί καλύπτουν το εύρος «πιθανότητα επαλήθευσης 25% και 75%». Η πρόβλεψη αυτή τοποθετεί το κοίτασμα στο «Αφροδίτη» ως παρόμοιο με αυτό του «Ταμάρ» του Ισραήλ (με 9 τρισ. κ.π. φυσικού αερίου), χωρίς να αποκλείει το ενδεχόμενο να είναι μικρότερο. Στοιχεία του «Φ» δείχνουν ότι στις περιπτώσεις των κοιτασμάτων σε «Ταμάρ» και «Λεβιάθαν», οι επίσημες εκτιμήσεις ήταν για ευνόητους λόγους χαμηλότερες των τελικών ανακοινώσεων, που αναθεωρούνταν επανειλημμένα προς τα πάνω. Πάντως, σύμφωνα μετην ισραηλινή «Globus» η χθεσινή ανακοίνωση των προσδοκιών κάτω των 10 τρισ. που αναμενόταν, κρίθηκε χαμηλή και έφερε πτώση αξίας μετοχών της Delekκαι άλλων εταιρειών που αναμένουν να πάρουν το 30% των δικαιωμάτων της Νoble στο «Οικόπεδο 12».

Η αντιπρόεδρος ανάπτυξης και νέων εκμεταλλεύσεων της Νoble Εnergy, Σούζαν Κάνιγχαμ, μιλώντας χθες στους διεθνείς χρηματιστηριακούς αναλυτές, ανέφερε ότι η αξιολόγηση του κοιτάσματος βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε εξέλιξη. Να σημειωθεί ότι η Νoble παρουσίασε το «Οικόπεδο 12» με μόνο 70% δικαιώματά στο όνομά της, εξηγώντας ότι εκκρεμεί η έγκριση του 30% για τις εταιρείες του Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», η γενική αναφορά έγινε κατόπιν της παράκλησης της υπουργού Εμπορίου της Κύπρου (για την οποία γράψαμε χθες). Η Υπουργός ζήτησε οι ανακοινώσεις για το κοίτασμα στο «Αφροδίτη» να γίνουν από κοινού με την κυβέρνηση και όχι από την ίδια την εταιρεία εκμετάλλευσης με βάση την καθιερωμένη διεθνή πρακτική.

Σε σχέση με τα κοιτάσματα πετρελαίου της περιοχής, είναι η πρώτη φορά που γίνεται δημόσια αναφορά από πλευράς Νoble, σε αναμενόμενες ποσότητες πετρελαίου που βρίσκονται στις ίδιες περιοχές, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος από το φυσικό αέριο. Ανάλογες αναφορές είχαν γίνει μόνο σε κλειστές παρουσιάσεις σε συνέδρια ειδικών.

Η πιλοτική γεώτρηση για πετρέλαιο, θα ξεκινήσει από το «Λεβιάθαν» του Ισραήλ 30 χλμ από το «Αφροδίτη» - στις αρχές του 2012.


Πέντε σχέδια για εξαγωγές LΝG
ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟτων παρουσιάσεων, ο πρώτος αντιπρόεδρος της Νoble, αφού ανέλυσε τις σημαντικές ποσότητες υδρογονανθράκων που συγκεντρώνονται στην περιοχή, εξήγησε ότι πρόκειται για ποσότητες πολύ μεγαλύτερες απ’ ό,τι οι ανάγκες των χωρών της περιοχής και η εταιρεία εξετάζει διάφορες λύσεις για εξαγωγές του φυσικού αερίου σε μορφή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LΝG). Είπε ότι η Νoble βρίσκεται στο στάδιο των μελετών προκαταρκτικού μηχανολογικού σχεδιασμού (Ρre-FΕΕD) για την εξαγωγή LΝG από την περιοχή. Το θέμα της επιλογής της μεθόδου βρίσκεται σε εξέλιξη, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι «αξιολογούνται πολλές τοποθεσίες». Παρουσίασε, μάλιστα, χάρτη που δείχνει ότι η εταιρεία μελετά το ενδεχόμενο δημιουργίας τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο ή στο Ισραήλ, όπως και τη σύνδεση με υφιστάμενες μονάδες υγροποίησης της Αιγύπτου, ενώ ανοικτό είναι και το ενδεχόμενο για πλωτή μονάδα υγροποίησης.

Ακόμα, επιβεβαίωσε ότι για το σχεδιασμό αυτό θα αναζητηθούν στρατηγικοί συνεργάτες, όπως και ότι προσλαμβάνουν «συμβούλους για να βοηθηθούν στην επιλογή (screening) λύσης», υποδεικνύοντας ότι «μέχρι τον Μάρτιο του 2012 θα έχουμε πάρει οριστική απόφαση». Σε ερωτήσεις αναλυτών ως προς το τι θα κρίνει τη λύση για εξαγωγές, ο επικεφαλής της Νoble απάντησε πως για την εταιρεία «κριτήρια είναι η πιο καλή αγορά και τα πιο ευνοϊκά οικονομικά δεδομένα. Όμως», πρόσθεσε, «οι συνεργάτες μας έχουν και άλλα πρωτεύοντα κριτήρια - και δεν θα πω περισσότερα». Σε άλλη ερώτηση, απάντησε πως είναι «λίγο νωρίς», να αποφασίσουμε προς τα πού θα γίνονται οι εξαγωγές - προς Άπω Ανατολή ή Ευρώπη».


http://www.philenews.com/digital/

 

http://infognomonpolitics.blogspot.com

 

    Kατεβάστε το άρθρο σε pdf:
     
  •   
  •   

Προσθήκη νέου σχολίου

Κωδικός ασφαλείας
Ανανέωση

  • Ότι είσαι, αυτό βλέπεις, ότι ζητάς, αυτό βρίσκεις. Αν έλθεις στο Άγιον Όρος και ζητάς να βρεις αρετή, θα ψάξεις και θα την ανακαλύψεις. Αν ζητάς σκάνδαλα, θα τα βρεις. Όμως το πραγματικό, το άλλο Άγιον Όρος θ' αγρυπνεί μυστικά και θα υφαίνει την ιστορία του υπόγεια και σιγαλά. Μοναχός
  • «Ὅσοι ἀπομείναμε πιστοὶ στὴν παράδοση, ὅσοι δὲν ἀρνηθήκαμε τὸ γάλα ποὺ βυζάξαμε, ἀγωνιζόμαστε, ἄλλος ἐδῶ, ἄλλος ἐκεῖ, καταπάνω στὴν ψευτιά. Καταπάνω σ᾿ αὐτοὺς ποὺ θέλουνε την Ἑλλάδα ἕνα κουφάρι χωρὶς ψυχή, ἕνα λουλούδι χωρὶς μυρουδιά.» Φώτης Κόντογλου

Bίος Αγίου Φιλουμένου

Ο ιερομάρτυρας Φιλούμενος μαρτύρησε στο ιστορικό Φρέαρ του Ιακώβ στις 29 Νοεμβρίου του 1979, καθώς τελούσε την ακολουθία του Εσπερινού.

Περισσότερα

Κυπρος η πραγματική αλήθεια για το '74

 Μέρος Α κ'   Μέρος Β'


 

Η μασωνία στην Ελλάδα

Η ΕΒΡΑΙΟΜΑΣΩΝΙΑ ΞΕΣΚΕΠΑΖΕΤΑΙ!

Περισσότερα

Δωρεάν τρόφιμα

Δωρεάν τρόφιμα ,ρούχα και φάρμακα.

Μάθετε που μπορείτε να τα βρείτε.

Κάντε κλικ στην εικόνα