…Όταν τα γράφαμε, είμασταν συνωμοσιολόγοι. Οπως και για το Βρετανικό δίκαιο. Μας έχουν δέσει χειροπόδαρα με το έγκλημα του μνημονίου που γύρισε “ομολογίες” σε ενυπόθηκα δάνεια. Δεν είναι απλά προδότες, είναι γελοίοι προδότες και όσοι τους στήριξαν συνένοχοι. Μα βεβαίως και όσοι τους καλύψουν στην εξεταστική…
Στην πληρωμή εγγυημένου από το Ελληνικό Δημόσιο ομολόγου του ΟΣΕ θα προχωρήσει σήμερα η Κυβέρνηση.
Το ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ περίπου συγκαταλέγεται στα ομόλογα των 6,4 δισ. ευρώ
που δεν κουρεύτηκαν στα πλαίσια του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων (PSI), καθώς οι κάτοχοί του δεν είχαν συναινέσει στο κούρεμα των τίτλων.
Ο φόβος νέου πιστωτικού γεγονότος, αλλά και των κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου στο εξωτερικό, ανάγκασε το Ελληνικό Δημόσιο να αποπληρώσει το «ακούρευτο» ομόλογο όπως έκανε και τον Μάιο με το ομόλογο των 435 εκατ. ευρώ.
Έτσι, διευρύνεται το ζήτημα αξιοπιστίας για το PSI και ανοίγει νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών από θεσμικούς και ιδιώτες που αποδέχτηκαν το haircut.
Το υπουργείο Οικονομικών είχε προ τριμήνου δηλώσει ότι η πληρωμή του ομολόγου των 435 εκατ. ευρώ δεν αποτελεί «δεδικασμένο» και για την πληρωμή των υπολοίπων αντίστοιχων δανείων, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της ελληνικής στάσης μετά τις εκλογές. Ωστόσο, και η Κυβέρνηση Σαμαρά επέλεξε να προχωρήσει στην πληρωμή ακούρευτου ομολόγου.
Πληροφορίες αναφέρουν πως το ομόλογο του ΟΣΕ διακρατείται από ολλανδούς επενδυτές.
Η Ελλάδα αποδεικνύεται ιδιαίτερα γαλαντόμα με τους ξένους ομολογιούχους που…
επέλεξαν να μείνουν εκτός PSI, αλλά δεν φαίνεται να δείχνει το ίδιο ή και λιγότερο ενδιαφέρον για τους 10.000 μικρούς επενδυτές που αγόρασαν ελληνικά ομόλογα και έχασαν σε μία νύχτα τα μισά τους χρήματα.
Πρόσφατα, πάντως, η Ελλάδα είχε πληρώσει και 3,2 δισ. για ένα ομόλογο που έληγε και ήταν στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και το οποίο ήταν επίσης εκτός PSI.
Αυτή τη φορά κανένα από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ε.Ε. δεν «υποσχέθηκε» να βοηθήσει την Ελλάδα να αποπληρώσει ή να μην αποπληρώσει το συγκεκριμένο ομόλογο.
Η φάμπρικα αυτή με την πληρωμή στο ακέραιο ομολόγων εκτός PSI ξεκίνησε τον περασμένο Μάιο, με τη λήξη τίτλου αξίας 436.000.000.
Τότε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε υποσχεθεί βοήθεια στην Ελλάδα, υπονοώντας ότι θα μας στήριζε η Ενωση, ώστε να μην το πληρώσουμε. Τελικά, όταν ήρθε η ώρα, δεν μας στήριξε κανείς και έκτοτε η Ελλάδα πληρώνει κανονικά τα αντίστοιχα ομόλογα.
Η αρχή με το να πληρώνει η χώρα στο ακέραιο τα ομόλογα που δεν είχαν ενταχθεί στο PSI έγινε στα μέσα του περασμένου Μαΐου, όταν με εισήγηση του Λουκά Παπαδήμου (ήταν ήδη πρώην πρωθυπουργός) πληρώθηκε ένα δάνειο με τα χαρακτηριστικά που προαναφέραμε, ύψους 436.000.000 ευρώ.
Τότε οι πολιτικοί αρχηγοί «πείστηκαν» από την εισήγηση του Λουκά Παπαδήμου να πληρωθεί το δάνειο των 436.000.000 ευρώ, καθώς ο πρώην τραπεζίτης έβαλε στο τραπέζι το επιχείρημα της ανώμαλης κατάστασης που υπήρχε στην Ελλάδα και δεν έπρεπε να επιβαρυνθεί περισσότερο από την ενεργοποίηση των CDS.
Πριν από την απόφαση εκείνη, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είχε αφήσει να εννοηθεί ότι η χώρα θα «στηριχθεί κατάλληλα», ώστε να αποφύγει την πληρωμή του συγκεκριμένου τίτλου.
Την κρίσιμη όμως ώρα οι διαβεβαιώσεις Γιούνκερ φάνηκαν ότι δεν είχαν καμία αξία και η Ελλάδα πλήρωσε τα 436.000.000 στην Dart Container Corporation, ένα αρπακτικό επενδυτικό fund, του Αμερικανού επιχειρηματία Kenneth Dart.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο προαναφερόμενος, όπως είχαν γράψει παλαιότερα οι «New York Times», κατέχει την «πατέντα» της αγοράς ομολόγων χωρών που χρεοκοπούν, ώστε στη συνέχεια να βγάζει τεράστια κέρδη.
Ο βίος και η πολιτεία του επιχειρηματία/επενδυτή είναι ο ορισμός των «αρπακτικών» επενδυτικών εταιριών (vulture funds) που επωφελούνται από την καταστροφή που φέρνει σε μια χώρα η χρεοκοπία.
Η Ελλάδα δεν είναι το πρώτο θύμα. Μαζί με το επίσης κερδοσκοπικό κεφάλαιο Elliott Associates, ο Dart κυνηγάει ακόμα στα δικαστήρια την Αργεντινή, η οποία χρεοκόπησε το 2002, και απαιτεί περί τα δύο δισ. δολάρια μέσω των αμερικανικών δικαστηρίων.
Οπως και η Elliott Associates φέρεται ως ενορχηστρωτής αντίστοιχων κερδοσκοπικών παιχνιδιών με τα ομόλογα χωρών όπως η Ρωσία, η Τουρκία, η Βραζιλία και το Εκουαδόρ.
http://www.24h.gr/section/oikonomia/plironoun-akoureuto-omologo-tou-ose
http://kontiloforos.blogspot.gr/2012/09/psi.html