Επικοινωνήστε μαζί μας στο εμαιλ: filoumenosgr@ hotmail.gr

Γάλλοι και Ισραηλινοί και φυσικά ο “εθνικός ευεγέρτης” Μπόμπολας στη Θεσσαλονίκη για την ΕΥΑΘ.

 

της Άννης Καρολίδου

Αρχίζουν να κινούνται τα πράγματα σχετικά με την πώληση του 51% της ΕΥΑΘ ΑΕ, με κάπως ταχύτερους ρυθμούς. Σήμερα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για επαφές με τη διοίκηση της εταιρείας και ενημέρωση, πενταμελής ομάδα των Γάλλων της Suez Environment με επικεφαλής την εκτελεστική αντιπρόεδρο Νταιάν Ντ. Αρράς, ενώ στα μέσα της προηγούμενης εβδομάδας ήταν στη Θεσσαλονίκη εκπρόσωποι της ισραηλινής Mekorot που συμμετέχει στο σχήμα Αποστολόπουλου- MIYA – ΤΕΡΝΑ.

Τελικά, η κυβέρνηση, μέσω βεβαίως του ΤΑΙΠΕΔ, φαίνεται πως θα σπρώξει την αποκρατικοποίηση της εταιρείας, αφού τακτοποίησε και το ζήτημα των οφειλών του δημοσίου και των φορέων γενικής κυβέρνησης ( ΦΕΚ 2410/β τεύχος, 26/9/2013) προς ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Βεβαίως, οι οφειλές προς την ΕΥΑΘ ήταν ελάχιστες σε σχέση με τα ανοίγματα προς την ΕΥΔΑΠ, αφορούσαν ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού και ανέρχονταν σε 12,867 εκατ.ευρώ. Και αυτό όμως το ποσό δεν είναι μικρό για τους ενδιαφερόμενους επενδυτές και ήταν οπωσδήποτε μία εκκρεμότητα που έπρεπε να ρυθμιστεί εν όψει της παραχώρησης.

Picture 0 for Γάλλοι και Ισραηλινοί στη Θεσσαλονίκη για την ΕΥΑΘ

Να σημειωθεί ότι μετά από καθυστερήσεις, το σχέδιο της σύμβασης παραχώρησης, εκτιμάται, όπως πληροφορείται η Voria.gr από το ΤΑΙΠΕΔ, πως θα είναι τελικά έτοιμο μέχρι το τέλος Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι στη τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας, αρχές καλοκαιριού, είχε λεχθεί πως το σχέδιο θα ήταν έτοιμο στα τέλη Ιουλίου!

Το ζήτημα είναι πως κάποια θέματα που σχετίζονται με τη μεταβίβαση της ΕΥΑΘ, έστω και με καθυστερήσεις ρυθμίζονται, για αυτό και οι επισκέψεις των υποψηφίων που πέρασαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, στη Θεσσαλονίκη.

Το γαλλικό team, που βρίσκεται σήμερα στη Θεσσαλονίκη, ζήτησε συνάντηση με τους εκπροσώπους του Σωματείου των εργαζομένων, αίτημα στο οποίο δεν υπήρξε ανταπόκριση, ενώ νωρίτερα οι Γάλλοι συναντήθηκαν με στελέχη των Οικολόγων- Πρασίνων και τον πρώην Ευρωβουλευτή τους Μιχάλη Τρεμόπουλο. Τα διευθυντικά στελέχη της Suez ενημερώνονται από τη διοίκηση της εταιρείας.

Να ληφθεί υπόψη πως με το ενδιαφέρον της Αποστολόπουλος για την ΕΥΑΘ, πιθανότατα συνδέεται η επίσκεψη του Βασίλη Αποστολόπουλου στο Ισραήλ, διευθύνοντα συμβούλου του ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Ο κ. Αποστολόπουλος συμμετέχει στην ομάδα των επιχειρηματιών που συνόδευσε στο Ισραήλ τον πρωθυπουργό και το κυβερνητικό επιτελείο.

Όπως είχε δηλώσει σε αποκλειστική συνέντευξη στη Voria.gr,  ο κ. Αποστολόπουλος,  ο Όμιλος ενδιαφέρεται για την ΕΥΑΘ, πιθανότατα και για την ΕΥΔΑΠ. Στην κίνηση του για την εταιρεία της Θεσσαλονίκης, συνεργάζεται με δύο μάλιστα εταιρείες του Ισραήλ, τη Mekorot και τη MIYA.

Aπό την άλλη πλευρά, η SUEZ Environment SAS και σε αυτό το διαγωνισμό για την ΕΥΑΘ, κατεβαίνει μαζί με την ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις Α.Ε.

Αλλά τα όπλα δεν καταθέτει και η πρωτοβουλία SOSTE το ΝΕΡΟ, που αντιτίθεται στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ Α.Ε. Μάλιστα, βγάζει κάρτα, κυρίως στη γαλλική Suez, έχοντας καλέσει σε εκδήλωση, στις 21 Οκτωβρίου, την αντιδήμαρχο Παρισιού  Άν Λεστράτ (Αnne le Strat)  και πρόεδρο της δημοτικής επιχείρησης Eau de Paris, για να μεταφέρει την εμπειρία από τον αποκλεισμό ιδιωτικών εταιρειών από τη διαχείριση του νερού και τα οφέλη από το συγκεκριμένο εγχείρημα. 

Στην ίδια εκδήλωση θα μιλήσει και ο δήμαρχος Δικελίου Τουρκίας, Οσμάν Οζγκιουβέν, για το σχέδιο διάθεσης νερού στους δημότες σε πάρα πολύ χαμηλό κόστος, κάτι για το οποίο κατέληξε στα δικαστήρια μετά από κυβερνητική παρέμβαση, αλλά αθωώθηκε.

 

 

Σχόλιο:

 

«Οι βαρόνοι του νερού» http://www.icij.org/water/default.aspx, Δ. Παπαγεωργίου «Ιδιωτικοποίηση του νερού: Σκοτώνοντας τη ζωή», «Ο πόλεμος του νερού και των ιδιωτικοποιήσεων» http://thesecretrealtruth.blogspot.com, «Σώστε το νερό από την ιδιωτικοποίηση»):

 

  • Η εταιρεία «Suez», που η πλειοψηφία των μετοχών της ανήκει στο γαλλικό κράτος, μαζί με την επίσης γαλλική «Veolia» ήλεγχαν το νερό του Παρισιού από το 1985. Εκδιώχτηκαν από την ίδια την πρωτεύουσα της Γαλλίας, από το Παρίσι, το 2008, όταν πια το Δημοτικό Συμβούλιο της γαλλικής πρωτεύουσας ήταν αδύνατον να παρακάμψει τις μελέτες που αποδείκνυαν τόσο την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών όσο και την κλοπή που υφίσταντο οι καταναλωτές ύψους δεκάδων εκατομμυρίων κάθε χρόνο από τα τιμολόγια των εταιρειών. Η τιμή του νερού, μετά την εκδίωξη των πολυεθνικών, μειώθηκε κατά 9% και το κόστος λειτουργίας των υπηρεσιών ύδρευσης κατά 35 εκατομμύρια ευρώ!
  •  
  • Η εταιρεία «Suez» δρα στη Νότια Αφρική. Αποτέλεσμα ήταν το 2000 να ξεσπάσει επιδημία χολέρας στο Γιοχάνεσμπουργκ με πάνω από 250 νεκρούς και 120.000 αρρώστους ως συνέπεια ότι οι φτωχοί Νοτιοαφρικανοί, αδυνατώντας να πληρώσουν τις τιμές του νερού, έπιναν νερό από λίμνες και ποτάμια…
  •  
  • Η εταιρεία «Suez» μόλις εμφανίστηκε στην Αυστραλία, είχε ως συνέπεια, το 1998, το νερό στο Σίδνεϊ να μολυνθεί σε ασύλληπτα επίπεδα από παράσιτα, αφού η εταιρεία δε θεωρούσε ότι ήταν υποχρεωμένη να αφαιρεί αυτούς τους οργανισμούς από το νερό.
  •  
  • Η εταιρεία «Suez» εξαγόρασε στις αρχές της δεκαετίας του ’90 την εταιρεία ύδρευσης της Αργεντινής. Η τιμή, μέχρι την εκδίωξη της «Suez» το 2006, διπλασιάστηκε. Οπως επιπλέον αποδείχτηκε, το 90% των λυμάτων η εταιρεία αντί να τα επεξεργάζεται τα έριχνε στον ποταμό Ρίο ντε λα Πλάτα.
  •  
  • Η εταιρεία «Suez» οδηγήθηκε το 2009 στα δικαστήρια από την πόλη Κάμντεν του Νιού Τζέρσεϊ που απαιτούσε αποζημίωση ύψους 29 εκατ. δολαρίων, λόγω των ευθυνών της όσον αφορά στην απώλεια νερού, τη μη συντήρηση του δικτύου και τις διακοπές στην υδροδότηση.
  •  
  • Η εταιρεία «Suez» αποκαλύφθηκε πως για λόγους αύξησης του κέρδους της είχε αδρανοποιήσει τις αντλίες ακατέργαστων λυμάτων στην πόλη Μιλγουόκι, τα οποία κατά δισεκατομμύρια γαλόνια έριχνε στη λίμνη Μίτσιγκαν…

 

 

Πάμε και στην ισραηλινή εταιρία

 

 

Τα εγκλήματα της Mekorot που διεκδικεί την ΕΥΑΘ. Εκτός από το ΠΡΟΦΑΝΕΣ έγκλημα της “ιδιωτικοποίησης”, από μία άλλη ΚΡΑΤΙΚΗ εταιρεία.

 

Εντάξει, θα τα αποκαλύψει και ο ΔΟΛ, αλλά σπεύδουμε και εμείς για να τους πάρουμε την πρωτιά…

Υπάρχει όμως το προφανές: Πως είναι δυνατόν να “ιδιωτικοποιεί” το κράτος μία εταιρεία και ως ενδιαφερόμενος να παρουσιάζεται μία άλλη… κρατική εταιρεία;

Είμαστε έξυπνοι εμείς οι Ελληναράδες και βλάκες οι Ισραηλινοί που τους φορτώνουμε το …σαπάκι;

Ή μήπως έχουμε επανάληψη του εγκλήματος ΟΤΕ.

Όπως είναι γνωστό, εδώ και μήνες, μια από τις διεκδικήτριες για το ξεπούλημα της ΕΥΑΘ (αλλά και της ΕΥΔΑΠ), είναι η ισραηλινή εταιρία ύδρευσης Mekorot σε κοινοπραξία με τη ΓΕΚ και τον επιχειρηματία Αποστολόπουλο του Ομίλου Ιατρικό Αθηνών.

Η Mekorot είναι κρατική ισραηλινή πολυεθνική που δραστηριοποιείται σε διάφορες περιοχές του πλανήτη κι έχει γίνει στόχος λαϊκών εκστρατειών σε πόλεις όπως η Λισσαβώνα, το Λος Άντζελες και το Μπουένος Άιρες, τόσο λόγω των προβλεπόμενων αυξήσεων στις τιμές όσο και λόγω της συνενοχής της στα εγκλήματα του ισραηλινού απαρτχάιντ. Ας δούμε, συνοπτικά, ποια είναι αυτά.
Τα εγκλήματά της ξεκινούν από τη δεκαετία του ’50 με την κατασκευή του τεράστιου δικτύου ύδρευσης που εκτρέπει νερά του Ιορδάνη ποταμού προς όφελος των Ισραηλινών και εις βάρος της Δυτικής Όχθης και των γειτονικών αραβικών κρατών.
Το 1982, η υποδομή ύδρευσης της Δυτικής Όχθης που ελεγχόταν από τον ισραηλινό στρατό κατοχής, παραδόθηκε στη Mekorot. Σήμερα η Mekorot λειτουργεί 42 πηγές στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, κυρίως στην περιοχή της Κοιλάδας του Ιορδάνη, που κυρίως υδροδοτούν τους, παράνομους σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο, εποικισμούς. Αυτό επιτρέπει στη Mekorot να κερδοφορεί από τους παράνομους εποικισμούς και τις σχετικές με αυτούς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Επίσης η Mekorot εκμεταλλεύεται το παράνομο Τείχος του Απαρτχάιντ ή της Προσάρτησης, καθώς κάποιες πηγές είναι πλέον πίσω από αυτό, αποκόπτοντας έτσι τους Παλαιστίνιους από την πρόσβαση στις ίδιες τους τις πηγές και επιτρέποντας στην Mekorot την αποκλειστική εκμετάλλευση των υπόγειων υδάτινων πόρων.
Η Mekorot, συστηματικά, κάνει διακρίσεις εναντίον των Παλαιστινίων: Η παλαιστινιακή κατανάλωση στα Κατεχόμενα είναι περίπου 70 λίτρα τη μέρα κατά κεφαλήν -αρκετά κάτω από τα 100 λίτρα κατά κεφαλήν που συνιστάται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ)- όταν η ισραηλινή ημερήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση είναι περίπου 300 λίτρα, δηλαδή τέσσερις φορές μεγαλύτερη. Σε κάποιες αγροτικές κοινότητες οι Παλαιστίνιοι επιβιώνουν με πολύ λιγότερα, έως και 20 λίτρα τη μέρα, το ελάχιστο που συνιστάται από τον ΠΟΥ σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης.
Τα τελευταία χρόνια οι Παλαιστίνιοι αναγκάζονται και αγοράζουν σημαντικές ποσότητες νερού που αντλεί η Mekorot, κάτι που δεν θα χρειαζόταν αν τους επιτρεπόταν να αντλήσουν και να διατηρήσουν τα δικά τους πηγάδια. Έτσι η Mekorot εκμεταλλεύεται το συνολικό σύστημα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων της κατοχής.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το οικονομικό κόστος από τις χαμένες ευκαιρίες αρδευόμενης γεωργίας φτάνει έως και το 10% του ΑΕΠ και τις 110.000 θέσεις εργασίας.
Τέλος, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Press TV η Mekorot αντλεί ύδατα δίπλα ακριβώς από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας, «κλέβοντάς» της νερό και ταυτόχρονα προκαλώντας εισδοχή υφάλμυρου νερού, από τη Μεσόγειο, στα υπόγεια ύδατά της.

Σύλλογος Ιντιφάντα
http://intifadagr.wordpress.com/

 

Related Posts
0 Comments

No Comment.