O ΟΗΕ μας παροτρύνει να τρώμε έντομα στο μέλλον!

1
Σουβλάκια από ακρίδες, γρύλοι µε πικάντικη σος, πουρές από γιγάντια σκαθάρια, κάµπιες τηγανητές, σκορπιοί µε σοκολάτα. Το µενού µπορεί να µην είναι τόσο ορεκτικό, ίσως όµως πρέπει να το συνηθίσουµε. Η ανάπτυξη της κατανάλωσης εντόµων ως υποκατάστατων του κρέατος ή του ψαριού εξετάζεται πολύ σοβαρά από πολλούς εµπειρογνώµονες όπως αυτοί του FΑΟ, του οργανισµού του ΟΗΕ για τη διατροφή και τη γεωργία, ώστε να εξασφαλιστεί η παγκόσµια επισιτιστική ασφάλεια τις επόµενες δεκαετίες.

Αποδοτικότερη εκτροφή

Η εντοµοφαγία παρουσιάζει, σύµφωνα µε τους διαφηµιστές της, πολλαπλά πλεονεκτήµατα. Τα έντοµα είναι πολύ θρεπτικά. Περιέχουν πρωτεΐνες, λιπίδια, ιχνοστοιχεία (ψευδάργυρος, σίδηρος), βιταµίνες, µερικές φορές σε µεγαλύτερες ποσότητες απ' ό,τι το κρέας ή το ψάρι. Επίσης, η εκτροφή τους είναι πολύ αποδοτικότερη από την παραδοσιακή κτηνοτροφία. «Χρειάζονται 10 κιλά φυτική τροφή για να παραχθεί 1 κιλό µοσχάρι», εξηγεί ο Άρνολντ Βαν Χάις, εντοµολόγος στο Πανεπιστήµιο του Βαγκενίνγκεν (Ολλανδία). «Χρειάζονται όµως µόνο ένα ή δύο για να παραχθεί η ίδια ποσότητα βρώσιµων εντόµων». «Έχουμε ανάγκη από εναλλακτικές πηγές πρωτεϊνών και τα έντοµα είναι µια τέτοια πηγή», εκτιµά ο Πολ Βαντόµ της διεύθυνσης δασών του FΑΟ. Είναι διαθέσιµα σε µεγάλες ποσότητες στη φύση, ενώ και η εκτροφή τους γίνεται εύκολα επειδή αναπαράγονται γρήγορα σε κλειστούς χώρους. Ο περιορισµός τους επιτρέπει να αποφεύγονται ενδεχόµενες µολύνσεις.

Μένει να αρθεί το αίσθηµα της αηδίας που µας προκαλεί η προοπτική να φάµε µια τραγανιστή ταραντούλα, ακόµη και τηγανισµένη.

Ωστόσο, η απώθηση που προκαλούν τα έντοµα δεν είναι πανανθρώπινη. Περίπου 1.400 είδη εντόµων θεωρούνται βρώσιµα και καταναλώνονται στην Αφρική, την Ασία και τη Λατινική Αµερική: κάµπιες κολεόπτερων, µυρµήγκια, σκουλήκια, ακρίδες, χρυσαλλίδες µεταξοσκωλήκων, σκαθάρια, τζιτζίκια, γρύλοι, αράχνες, σκορπιοί.

«Εορταστικά πιάτα»

Οι Κινέζοι, οι Ιάπωνες, οι Ταϊλανδοί, οι Νοτιοαφρικανοί, οι Μεξικανοί περιλαµβάνονται µεταξύ των κυριότερων καταναλωτών. «Σε ορισµένες περιπτώσεις, τα έντοµα προσφέρονται ως εορταστικά πιάτα ή ως µεζέδες που οι καλοφαγάδες εκτιµούν πολύ», υπογραµµίζει ο Νικολά Σεζάρ, εθνολόγος, ειδικός στις σχέσεις µεταξύ εντόµων και ανθρώπων. Οι ειδικοί λένε πως είναι θέµα ψυχολογίας. «Αρκεί να δοκιµάσεις για να ξαναδοκιµάσεις», υποστηρίζουν οι λάτρεις του είδους. Στη Βρετανία, η Εdible (www.edible.com) προσφέρει ζαχαρωτά µε σκορπιούς, φρυγανισµένα γιγάντια µυρµήγκια, ταραντούλες στο φούρνο κ.ά.

Ιαπωνικός οδηγός µαγειρικής για... τολµηρούς

Ένας ειδικός είπε ότι «οι καλύτερες κάµπιες είναι αυτές που παίρνετε κατ’ ευθείαν από τη φωλιά, όταν ακόµη κινούνται. Είναι γλυκές και κρεµώδεις». Μετά αρκεί να τις πλύνετε και να τις φάτε κρύες βουτώντας τις σε ένα µείγµα σάλτσας σόγιας και ουασάµπι (η γιαπωνέζικη πολύ καυτερή µουστάρδα).
Η συνταγή αυτή για κάµπιες σφήκας είναι µία από τις 80 που περιγράφονται στο βιβλίο «Η διασκεδαστική κουζίνα των εντόµων». Ο συγγραφέας του, ο Σοΐτσι Ουτσιγιάµα, ο οποίος αυτοχαρακτηρίζεται «ερευνητής της κουζίνας των εντόµων», λατρεύει τα πιάτα µε βάση κατσαρίδες, µεταξοσκώληκες ή αράχνες. Στο Ναγκάνο της Κεντρικής Ιαπωνίας, απ’ όπου κατάγεται, εξηγεί, η κατανάλωση εντόµων είναι µέρος της παράδοσης. Εδώ οι ακρίδες και οι κάµπιες της µέλισσας αποτελούν τροφές από αρχαιοτάτων χρόνων.

Οι ακρίδες, βρασµένες και µετά περασµένες από ένα µείγµα ζάχαρης, σάλτσας σόγιας και µιρίν (γλυκό σάκε που χρησιµοποιείται στη µαγειρική) αντιπροσώπευαν και εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν ένα εξαιρετικό συνοδευτικό του άσπρου ρυζιού, ακόµη και του πράσινου τσαγιού. Όσο για τις κάµπιες της µέλισσας, συνήθως πωλούνται αναµεµειγµένες µε µέλι. Πρόκειται για ένα πιάτο που το ζητούν διότι θεωρείται πως κάνει καλό στην υγεία και είναι µάλλον ακριβό, αφού κοστίζει γύρω στα 2.000 γιεν (18 ευρώ) τα 80 γραµµάρια.
Και µια διατροφική πληροφορία: 100 γραµµάρια ακρίδες δίνουν 26,3 γραµµάρια πρωτεϊνών. Η αντίστοιχη ποσότητα µοσχαρίσιου κρέατος δεν προσφέρει παρά 20,2 γραµµάρια.

http://www.sigmalive.com/simerini/world ... ita/272510
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: O ΟΗΕ μας παροτρύνει να τρώμε έντομα στο μέλλον!

2
Κι εγώ έχω πολύ ωραίες ιδέες, για το μενού των ΟΗΕδων !!! :cooll
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

H EE προωθεί στο έπακρο την βρώση εντόμων!

3
Γράφει η Μαρία Δεναξά, δημοσιογράφος
 
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λοιπόν από χθες, επέτρεψε μεταξύ άλλων τη διάθεση στην αγορά κατεψυγμένων προνυμφών αλευροσκώληκων ή αποξηραμένων σε μορφή πολτού και σε μορφή σκόνης (alphitobius diaperinus) ως συστατικό σε διάφορα τρόφιμα για τον γενικό πληθυσμό και σε συμπληρώματα διατροφής  (https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32023R0058)

 Επίσης, ένας άλλο “νέο τρόφιμο”, η σκόνη του Acheta domesticus (οικοδίαιτος γρύλος), θα χρησιμοποιείται σε πολύσπορα ψωμιά και ψωμάκια, αλμυρά μπισκότα (κράκερ) και κριτσίνια, μπάρες δημητριακών, ξηρά προμείγματα για ψημένα προϊόντα αρτοποιίας και ζαχαροπλαστικής, μπισκότα, προϊόντα με βάση αποξηραμένα παραγεμισμένα και μη παραγεμισμένα ζυμαρικά, σάλτσες, μεταποιημένα προϊόντα πατάτας, πιάτα με βάση ψυχανθή και λαχανικά, πίτσα, προϊόντα με βάση ζυμαρικά, σκόνη ορού γάλακτος, ανάλογα κρέατος, σούπες και σούπες σε συμπυκνωμένη μορφή ή σκόνη, σνακ με βάση το αλεύρι καλαμποκιού, ποτά παρόμοια με την μπύρα, είδη ζαχαροπλαστικής από σοκολάτα, καρποί με κέλυφος και ελαιούχοι σπόροι, σνακ εκτός από πατατάκια, και παρασκευάσματα κρέατος, που προορίζονται για τον γενικό πληθυσμό (https://eur-lex.europa.eu/legal-content ... 32023R0005).

Όμως ρίχνοντας μια ματιά στη σύνθεση των “νέων τροφίμων”, μπορεί να διαπιστώσει κανείς, ότι μεταξύ άλλων περιέχουν στο ένα κιλό: χιλιοστόγραμμα τέφρας, μόλυβδο, κάδμιο, διοξίνες αλλά και κυάνιο ίσο ή λιγότερο απο 5mg! 

Πληροφοριακά, το κυάνιο είναι ένα δηλητήριο του οποίου η κατάποση μιας δόσης μεταξύ 0,5 και 3,5 χιλιοστογραμμων ανά κιλό μπορεί να αποβεί θανατηφόρα, δηλαδή μεταξύ 0,03 και 0,2 γραμμαρίων για ένα άτομο 60 κιλών, σύμφωνα με την Figaro! (https://sante.lefigaro.fr/…/pour-eviter ... xication…/)
 Πληροφοριακά επίσης η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων EFSA που χρηματοδοτείται από το Ιδρυμα Μελίντα και Μπιλ Γκέιτς* έδωσε το μονοπώλιο διάθεσης στην αγορά αυτών των προϊόντων στην εταιρεία «Cricket One Co. Ltd με έδρα το Βιετνάμ


 Και τώρα ας βγουν οι «ειδικοί» ή η αστυνομία της σκέψης και οι οπαδοί τους, για να υποστηρίξουν πως δεν είναι έτσι το στόρι!


ΥΓ. Ο Μπιλ Γκέιτς μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει εργοστάσιο κουνουπιών με στόχο λέει την εξάλειψη των ασθενειών https://www.sportime.gr/…/bil-gkeits-parousiazi…/ αλλά την ίιδα ώρα μιλάει για θανατηφόρα πανδημία που μεταδίδεται από τα κουνούπια και αποτελεί μεγαλύτερη απειλή για την ανθρωπότητα.  https://eleftherostypos.gr/…/vinteo-otan-o-bil-gkeits
 Επίσης, είναι ο μεγαλύτερος γαιοκτήμονας σε ολόκληρη την Αμερική  https://www.newmoney.gr/…/farmer-bill-o ... ts-ine.../ προωθεί το συνθετικό κρέας  https://www.cnbc.com/…/bill-gates-and-richard-branson… θέλει να ψεκάσει… (δεν γράφω τη συνέχεια γιατί η αστυνομία της σκέψης μου βγάζει κόκκινη κάρτα) https://www.newsbomb.gr/…/o-mpil-gkeits-ypostirizei… είναι υπερ της παραγωγής νερού απο επεξεργασμένα κόπρανα για τον αναπτυσσόμενο κόσμο  https://www.kathimerini.gr/…/o-mpil-gkeits-ipie…/…. Κτλ κτλ κτλ
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: H EE προωθεί στο έπακρο την βρώση εντόμων!

5
Θες να ξεράσω;
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: H EE προωθεί στο έπακρο την βρώση εντόμων!

8
Εντομοφαγία: Και με την σφραγίδα της ΕΕ ψωμί, μακαρόνια, μπισκότα και πίτσα από αλεύρι γρύλου!

Με τον κανονισμό 2023/5 η ΕΕ ενέκρινε την διάθεση στην Ευρωπαϊκή αγορά της μερικώς απολιπασμένης (έχει αφαιρεθεί το λίπος) σκόνης Acheta domesticus (οικιακός γρύλος). Η αίτηση για κυκλοφορία του εντόμου ως “Νέα Superfood Τροφή” στην Ευρώπη έγινε το 2019 από την Cricket One Co. Ltd.
Η νέα τροφή είναι σκόνη που λαμβάνεται από ολόκληρο Acheta domesticus (οικιακό γρύλο) ακολουθώντας μια σειρά βημάτων που περιλαμβάνουν μια περίοδο νηστείας 24 ωρών των εντόμων για να τους επιτρέψει να απορρίψουν το περιεχόμενο του εντέρου τους και την επεξεργασία των εντόμων με κατάψυξη, πλύσιμο, θερμική επεξεργασία, ξήρανση, εξαγωγή λαδιού (μηχανική εξώθηση) και λείανση.

Το 2022 η Ευρωπαϊκή Αρχή ασφάλειας τροφίμων EFSA, αποφάνθηκε πως όταν η σκόνη οικιακού γρύλου χρησιμοποιείται υπό τις προτεινόμενες συνθήκες και επίπεδα χρήσης είναι ασφαλής (sic).
Μόνο η εταιρεία Cricket One Co. Ltd είναι εξουσιοδοτημένη να διαθέτει στην αγορά εντός της  Ευρωπαϊκής Ένωσης τα νέα τρόφιμα, για περίοδο 5 ετών από τις 24 Ιανουαρίου 2023, εκτός εάν ένας επόμενος αιτών λάβει σχετική άδεια χωρίς αναφορά στα επιστημονικά δεδομένα που προστατεύονται σύμφωνα με το Άρθρο 3 ή με την συμφωνία της Cricket One Co. Ltd.

Η ονομασία του νέου τροφίμου στην επισήμανση των τροφίμων που το περιέχουν είναι «Acheta domesticus (οικιακός γρύλος) μερικώς απολιπανθείσα σκόνη».
Και μαζί με το ήδη υπάρχων καρμίνιο έρχονται να εμπλουτίσουν την λίστα των εντόμων που βρίσκονται σε φανερή θέα, στην διατροφή μας.
Η επισήμανση των τροφίμων που περιέχουν σκόνη Acheta domesticus (οικιακός γρύλος) θα πρέπει να φέρει δήλωση ότι αυτό το συστατικό μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις σε καταναλωτές με γνωστές αλλεργίες στα καρκινοειδή, τα μαλάκια και τα παράγωγά τους καθώς και στα ακάρεα της σκόνης. Αυτή η δήλωση θα εμφανίζεται πολύ κοντά στον κατάλογο των συστατικών.

Το εγχώριο έντομο έφτασε “επιτέλους” στα ευρωπαϊκά μενού.
Αφού αντιστάθηκε για λίγο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πήρε μια ιστορική απόφαση και παραχώρησε στηνβιετναμέζικη startup, το μονοπώλιο να ταΐζει τον άνθρωπο με έντομα.
Το αλεύρι γρύλου επιτρέπεται να προστεθεί σε: Πολύσπορο ψωμί και ψωμάκια, Κράκερ και κριτσίνια, Μπάρες δημητριακών, Ξηρά προμίγματα για ψημένα προϊόντα, Μπισκότα, Ξηρά γεμιστά και μη γεμιστά προϊόντα με βάση ζυμαρικά, Σάλτσες, Επεξεργασμένα προϊόντα πατάτας, Όσπρια και πιάτα με βάση τα λαχανικά, Πίτσα, Προϊόντα με βάση τα ζυμαρικά, Σκόνη ορού γάλακτος, Ανάλογα κρέατος (Το συνθετικό “κρέας” και η Μεγάλη Επανεκκίνηση στην διατροφή), Σούπες και συμπυκνώματα ή σκόνες σούπας, Σνακ με βάση το αλεύρι αραβοσίτου (καλαμπόκι, το πλέον τροποποιημένο προϊόν!), Ποτά που μοιάζουν με μπύρα, Γλυκά με σοκολάτα, Ξηροί καρποί, Ελαιούχοι σπόροι (από όπου παράγονται τα σπορέλαια – ήταν που ήταν!), Σνακ εκτός από πατατάκια.

Όμως πολλά τα άλυτα ερωτήματα, σχετικά με την υγιεινή μιας τέτοιας διατροφής.


Ο κανονισμός σχολιάζει την ύποπτη αλλεργιογόνο τροφή με βάση τους οικιακούς γρύλους ως εξής:

“Μέχρι να αξιολογήσει ο Οργανισμός τα δεδομένα που προέκυψαν από την έρευνα και θεωρώντας ότι τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί μέχρι στιγμής για την άμεση σχέση μεταξύ της κατανάλωσης Acheta domesticus και των περιπτώσεων πρωτοπαθούς υπερευαισθησίας και αλλεργιών δεν είναι πειστικά. Η Επιτροπή πιστεύει ότι ο κατάλογος της Ένωσης με τα εγκεκριμένα νέα τρόφιμα δεν χρειάζεται να περιλαμβάνει ειδικές απαιτήσεις επισήμανσης σχετικά με την πιθανότητα το Acheta domesticus να προκαλεί πρωτογενή υπερευαισθησία.”
Ωστόσο, το ερώτημα αν πρόκειται για υγιεινή τροφή δεν σταματά μόνο στην αλλεργιογόνο δράση της.

Το Faktograf παρόλο υπέρμαχος του νέου αυτού φαγητού, αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

“Τα έντομα είναι ευαίσθητα σε μολυσματικές ασθένειες που προκαλούνται από μεγάλο αριθμό ιών. Ορισμένες ομάδες ιών που μολύνουν έντομα είναι ευρέως γνωστοί ως αιτιολογικοί παράγοντες ασθενειών των ανθρώπων και των ζώων.”

Οι εκτροφείς εντόμων και σκουληκιών ενδιαφέρονται επίσης για κάθετες φάρμες, επομένως η γαλλική Ynsect χρηματοδοτεί την κατασκευή της μεγαλύτερης κάθετης φάρμας βόρεια του Παρισιού, η οποία θα παράγει 100.000 τόνους αλευροσκούληκα ετησίως. Στις 6 Ιανουαρίου 2023, η Επιτροπή της ΕΕ δημοσίευσε έναν Εκτελεστικό Κανονισμό για την διάθεση του κατεψυγμένου και αποξηραμένου μικρού αλευροσκούληκου (Alphitobius diaperinus) στην αγορά ως νέο τρόφιμο. Ο κανονισμός τέθηκε σε ισχύ από τις 26 Ιανουαρίου 2023.

Όλα αυτά δύσκολα μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς αποτελεσματικό λόμπι.

Όπως σε όλους τους άλλους τομείς, ξεκίνησε για πρώτη φορά η συνηγορία από τους λομπίστες που δρουν στις Βρυξέλλες. Το IPIFF είναι μια ομάδα λόμπι 54 αντιπροσώπων που ιδρύθηκε το 2012 με την επωνυμία The International Platform of Insects for Food and Feed. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός της ΕΕ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παραγωγών εντόμων στους φορείς χάραξης πολιτικής της
ΕΕ, τους μετόχους και τους Ευρωπαίους πολίτες. Τα μέλη του IPIFF είναι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν έντομα για την ευρωπαϊκή αγορά.
Η επισιτιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται στα μενού των χωρών του υπανάπτυκτου κόσμου.
“Σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, στο Βιετνάμ, το Λάος και την Ταϊλάνδη, τα έντομα είναι η κύρια πηγή κρέατος για τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας”, λέει ο Δρ Radomir Jaskula, ζωολόγος από το Πανεπιστήμιο του Lodz.


“Το κρέας των εντόμων είναι πλούσιο σε αμινοξέα, λίπη, σάκχαρα και έχει υψηλή συγκέντρωση βιταμινών Β και Κ – λέει ο ειδικός από το Τμήμα Ζωολογίας και Υδροβιολογίας Ασπόνδυλων του Πανεπιστημίου του Λοτζ.
Οι άνθρωποι τρώνε έντομα για πάνω από 5 εκατομμύρια χρόνια. Οι πρόγονοί μας – τα πρώτα ανθρωποειδή, πλάσματα που έμοιαζαν με πιθήκους περισσότερο από τους ανθρώπους και περιπλανήθηκαν στις σαβάνες της Αφρικής, κατανάλωναν έντομα ως πρόσθετη πρωτεϊνική τροφή. Η κατάσταση έχει αλλάξει με τις χιλιετίες, αλλά τα έντομα παραμένουν στο μενού πολλών ανθρώπων παγκοσμίως.” συνεχίζει ο Δρ Radomir Jaskula.

Το παρουσιάζουν σαν νέο “super food” για το καλό σου (φυσικά) και για το καλό της ψεύτικης κλιματικής αλλαγής…

Κίνδυνοι της κατανάλωσης γρύλων.


Γνωρίστε τους κινδύνους από την κατανάλωση γρύλων και άλλων εντόμων προτού ακολουθήσετε αυτήν την μόδα που προωθείται από διασημότητες και ελιτιστές. Επικρατεί η ιδέα ότι μπορούμε να σώσουμε το περιβάλλον τρώγοντας γρύλους και σκουλήκια αλευριού, αλλά μια σταθερή διατροφή αυτών των εντόμων απελευθερώνει μια σειρά από προβλήματα υγείας, όπως αλλεργίες, φλεγμονές και άσθμα. Τα μέσα ενημέρωσης διαφημίζουν τα έντομα ως τροφή  που μπορεί να σώσει το περιβάλλον (όπως και τα χάρτινα καλαμάκια), αλλά η καλλιέργεια κοτόπουλων σε μια αυλή είναι εξίσου φιλική προς το περιβάλλον και πολύ καλύτερη για την υγεία μας…

Οι διασημότητες διαλαλούν αυτή την νέα μόδα, υποστηρίζοντας ότι τα έντομα είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης. Δεν είναι. Το Cricket Bites ισχυρίζεται ότι έχει 6 γραμμάρια πρωτεΐνης σε μία συσκευασία. Η κατανάλωση μιας μερίδας 85γρ. κοτόπουλου θα σας προσφέρει 27 γραμμάρια πρωτεΐνης σε αντίθεση με αυτά τα 6 γραμμάρια από τους γρύλους. Τα κοτόπουλα που ζουν στην αυλή σας παράγουν πολύ λίγο αέριο μεθανίου, που σημαίνει ότι είναι φιλικά προς το περιβάλλον.
Γιατί λοιπόν οι διασημότητες δεν διαφημίζουν το κοτόπουλο και δεν προτείνουν σε όλους να κρατήσουν μερικές κότες στο κτήμα τους; Αλλά ας μην επεκταθώ σε αυτό… Παρακολουθήστε (αν αντέχετε) την Νικόλ Κίντμαν να τρώει σκουλήκια και διάφορα άλλα έντομα, ενώ περιστασιακά κλείνει το μάτι στην κάμερα. Κάντε μια αναζήτηση στο YouTube “Nicole Kidman Eats Bugs”. Όλες οι σαύρες, έντομα τρώνε.

Ο Ironman, Robert Downey Jr, προωθούσε πρόσφατα σκόνη πρωτεΐνης εντόμων στον Stephen Colbert. Και πάλι, υποστήριξε ότι τα έντομα είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος κατανάλωσης πρωτεΐνης χωρίς να δείχνει κανένα σοβαρό στοιχείο πάνω σε αυτό. Υποτίθεται ότι τον εμπιστευόσαστε γιατί είναι ένας “σούπερ ήρωας” στην μεγάλη οθόνη και επαναπαύεσαι μόνο σε αυτό.

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση γρύλων περιλαμβάνουν φλεγμονή κι αλλεργικές αντιδράσεις.

Ένας συγγραφέας στο Substack, ο 2ος πιο έξυπνος τύπος στον κόσμο, δημοσίευσε ένα ανησυχητικό άρθρο σχετικά με τους κινδύνους από την κατανάλωση γρύλων και άλλων εντόμων. Τα έντομα έχουν έναν εξωσκελετό (που σημαίνει ότι τα οστά τους βρίσκονται στο εξωτερικό του σώματός τους). Ένα σημαντικό στοιχείο αυτών των εξωσκελετών είναι η χιτίνη. Η χιτίνη όχι μόνο είναι τοξική για τον άνθρωπο, αλλά μπορεί επίσης να χαλάσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα και να προκαλέσει φλεγμονή.
Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2018 (Chitin and Its Effects), οι άνθρωποι δεν μπορούν να συνθέσουν χιτίνη. Η κατανάλωση των πρωτεϊνών με χιτίνη για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορεί να προκαλέσει βλάβη στους ιστούς και ελλείψεις σε βιταμίνες Α και Ε. Αλλά όχι στις σαύρες και στα πουλιά.  Οι άνθρωποι χρειάζονται βιταμίνη Α για ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα. Η βιταμίνη Ε είναι ζωτικής σημασίας για την εξάλειψη των ελεύθερων ριζών που βλάπτουν τα κύτταρα στο σώμα μας.
Οι κίνδυνοι της κατανάλωσης γρύλων περιλαμβάνουν την έκθεση σε επικίνδυνα παράσιτα. Οι γρύλοι μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες, συμπεριλαμβανομένων των παρασίτων και της σαλμονέλας. Σύμφωνα με μια μελέτη που έγινε το 2019 (A parasitological evaluation), διαπιστώθηκε ότι η κατανάλωση εντόμων σας εκθέτει στον κίνδυνο παθογόνων παρασίτων στο 30% των περιπτώσεων.

Οι κίνδυνοι από την κατανάλωση γρύλων είναι πάρα πολλοί για να είναι νόμιμη πρωτεΐνη.

Γιατί λοιπόν η ξαφνική ώθηση να καταναλωθούν τα έντομα ως βιώσιμη πηγή πρωτεΐνης;

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο (Good grub: why we might be eating insects soon) που υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι πρέπει να τρώνε έντομα για να σώσουν το περιβάλλον!

Με αυτό το άρθρο, δημοσίευσαν ένα γράφημα που συγκρίνει τα αέρια του θερμοκηπίου μεταξύ των εντόμων, των κοτόπουλων, των χοίρων και βοοειδών. Σύμφωνα με το διάγραμμα, τα αέρια του θερμοκηπίου που παράγουν τα κοτόπουλα δεν είναι διαθέσιμα. Αυτό με κάνει να υποψιάζομαι ότι τα κοτόπουλα είτε ότι παράγουν τα ίδια αέρια θερμοκηπίου ανά ζωντανό βάρος με τους γρύλους είτε παράγουν ακόμη λιγότερα.
Εικόνα

Η εισαγωγή εντόμων στην σύγχρονη διατροφή των ανθρωπόζωων δεν είναι δυστυχώς κάτι καινούργιο, αφού τα σερβίρει αθόρυβα, χρόνια τώρα, η βιομηχανία των τυποποιημένων προϊόντων. Καθώς, έχει χαρακτηριστεί ως “ασφαλές” από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων.

Βέβαια ως καταναλωτές ενημερωνόμαστε για τα προσθετικά (συντηρητικά, βελτιωτικά, χρωστικές) των τυποποιημένων τροφίμων, τα λεγόμενα ‘Ε’, αλλά ποιος θα κάτσει τώρα να ασχοληθεί τι ακριβώς κρύβεται πίσω από την χρωστική Ε120 που δίνει ελκυστικό κόκκινο χρώμα σε τροφές, καλλυντικά και φάρμακα;

Η παγίδα του ανώνυμου σκαθαριού.

Μέχρι το 2011 το καρμίνιο αναφερόταν στις ετικέτες ως πρόσθετο χρώμα, χωρίς περισσότερες λεπτομέρειες, όμως η Αμερικανική Διεύθυνση Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) υποχρέωσε εδώ και αρκετό καιρό τις εταιρείες που χρησιμοποιούν σκόνη σκαθαριού στα προϊόντα τους να αναγράφουν καθαρά (;) την λέξη “καρμίνιο”. Ωστόσο, απέρριψε το αίτημα για την επισήμανση της προέλευσης της χρωστικής ουσίας.

Έτσι το σκαθάρι θα συνεχίσει να καταλήγει στο στομάχι ή στο δέρμα των καταναλωτών με το εξής όνομα: E120 (i) Καρμίνη (είναι η χρωστική ουσία), E120 (ii) Κοχενίλη (είναι το ακατέργαστο εκχύλισμα.). Όπως επίσης με τα ονόματα CI Natural Red 4, Carmine (Καρμίνιο), Crimson Lake, Cochineal (Κοχινίλη), Carminic acid (Καρμινικό οξύ), C.I. 75470. Θεωρείται “φυσική χρωστική”.

Η Κοχενίλη ή Καρμινικό οξύ (E120) πρόκειται για μια κόκκινη χρωστική, η οποία παράγεται από το εκχύλισμα αποξηραμένων θηλυκών εντόμων του είδους Cochineal Dactylopius coccus Casta. Τα έντομα αυτά, τα οποία τα βρίσκουμε στα φραγκόσυκα ξοδεύουν σχεδόν όλη τους την ζωή πάνω στην φραγκοσυκιά και παράγουν μία χρωστική ουσία την οποία αποθηκεύουν στο στομάχι τους και την χρησιμοποιούν για να προστατευτούν από τους εχθρούς τους. Τα θηλυκά έντομα και τα αυγά τους συλλέγονται από τους κάκτους, αποξηραίνονται, βράζονται και φιλτράρονται, για να αποδώσουν το καρμινικό οξύ, την δηλητηριώδη ουσία που παράγει το σκαθάρι για να απωθεί τους εχθρούς του.

«Η καρμίνη χρησιμοποιείται για την ενίσχυση του φυσικού κόκκινου χρώματος του κρέατος, των λουκάνικων, των αλλαντικών των επεξεργασμένων τροφίμων και άλλων προϊόντων που καταναλώνουμε καθημερινά».

Στο Μεξικό, την Χιλή και άλλες χώρες της Αμερικής υπάρχουν φυτείες φραγκοσυκιάς αποκλειστικά για την εκτροφή Κοχενίλης. Κύριος προμηθευτής της είναι το Περού, διαθέτοντας είτε έτοιμη σε σκόνη, είτε αποξηραμένα σκαθάρια με το κιλό. Τα έντομα ζουν επίσης στη Βολιβία, την Χιλή, τα Κανάρια Νησιά και το Μεξικό. Το χρώμα ποικίλλει από έντονο ροζ, πορτοκαλί και βαθύ κόκκινο, για αποχρώσεις του μωβ, προστίθεται ασβέστης στην στυπτηρία.

Για την παρασκευή καρμίνης, τα σώματα εντόμων βράζονται σε διάλυμα αμμωνίας ή ανθρακικού νατρίου. Μετά το διαχωρισμό της αδιάλυτης ύλης, το εκχύλισμα κατεργάζεται με στυπτηρία για να καθιζάνει το ερυθρό στερεό. Η καθαρότητα του χρώματος διασφαλίζεται από την απουσία σιδήρου. Χλωριούχο κασσίτερο, κιτρικό οξύ, βόρακας ή ζελατίνη μπορεί να προστεθεί για να τροποποιηθεί. Το παραδοσιακό πορφυρό χρώμα επηρεάζεται όχι μόνο από το καρμινικό οξύ, αλλά και από την επιλογή του ιόντος χηλικού μετάλλου άλατος.

Η Καρμίνη χρωματίζει χιλιάδες προϊόντα.

Χρησιμοποιείται σε όλη την βιομηχανία ζαχαροπλαστικής, δίνοντας στην κόκκινη καραμέλα το ζωντανό χρώμα της και στα κόκκινα χρώματα ζαχαροπλαστικής που κυκλοφορούν.
Ο μακρύς κατάλογος των προϊόντων στα οποία περιλαμβάνουν ήδη καρμίνιο περιλαμβάνει: Παγωτά, γρανίτες, γιαούρτια, χυμούς, ποτά, γλυκά, μπισκότα, κέικ, καραμέλες, τσίχλες, γέμιση φρούτου σε τυποποιημένα τρόφιμα, σιρόπια, μαρμελάδες, κομπόστες, γαλακτοκομικά με φράουλα, κοκτέιλ φρούτων. Ακόμα, βρίσκεται και σε παιδικές τροφές, τυριά τσένταρ, αποξηραμένα ψάρια, σάλτσες ντομάτας, επιδόρπια με ζελατίνη (ζελέ), κερασάκια ζαχαροπλαστικής (μαρασκίνο), προϊόντα με αστακό και καβούρι, λικέρ, ξίδια, πουτίγκες, χαβιάρι, επεξεργασμένα κρέατα (λουκάνικα), βιταμίνες, φάρμακα, αλοιφές, παστίλιες για τον βήχα. Η καρμίνη δεν προστίθεται μόνο στα τρόφιμα, αλλά κρύβεται και στα αγαπημένα σας καλλυντικά προϊόντα μαλλιών και περιποίησης του δέρματος, σκιές ματιών, ρουζ, πούδρες, κραγιόν, λιπ γκλος, βερνίκια νυχιών κτλ.

«Ο πιο απλός τρόπος για να αποφύγουμε την καρμίνη είναι να αγοράζουμε προϊόντα από εταιρείες που δηλώνουν συγκεκριμένα και δημόσια ότι αποκαλύπτουν το 100% των συστατικών στην ετικέτα και βλέπουμε να ισχύει το γεγονός ότι τα καλλυντικά τους είναι vegan. Εάν ένα προϊόν είναι vegan, θα πρέπει να είναι 100% χωρίς καρμίνη.»
Nα ελέγχετε προσεκτικά τις ετικέτες και να επιλέγετε προσεκτικά τις εταιρείες από τις οποίες αγοράζετε.

Οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όταν αντελήφθησαν ότι οι καταναλωτές απέφευγαν τρόφιμα που στην ετικέτα ανέφεραν τα Ε τότε επέτυχαν μέσω της επιτροπής του Codex Alimentarius να μην αναγράφεται το Ε ακολουθούμενο από ένα τριψήφιο νούμερο π.χ Ε128 αλλά η κατηγορία προσθέτου π.χ. η χρωστική που έχει, από την χημική του ονομασία π.χ καρμινικό οξύ. Πολλές φορές όμως παραλείπεται η κατηγορία του προσθέτου οπότε ο καταναλωτής διαβάζοντας την χημική ονομασία δεν καταλαβαίνει τίποτα.

Παρά το γεγονός ότι όλες οι χρωστικές είναι εγκεκριμένες από την ΕΕ και μόνο αυτές επιτρέπεται να κυκλοφορούν, ένας αριθμός δημοσιεύσεων αναφέρει κάποιο βαθμό επικινδυνότητος για ορισμένες απο αυτές όπως: E102 (Ταρτραζίνη),Ε104 (κίτρινο της κινολίνης), Ε110, Ε120 (κοχενίλη), Ε122 (αζωρουμπίνη), Ε123 (αμαράνθη), Ε124 (ερυθρό της κοχελίνης), Ε127 (ερυθροσίνη)Ε131, Ε132 (ινδικοκαρμίνη), Ε133, Ε150, Ε150Α, Ε150C (καραμελώχρωμα). Ε154, Ε155, Ε160 (νορμπιξίνη) Ε160Α, Ε160Β, Ε160C (εκχύλισμα πάπρικας).

(Δες το άρθρο του Terrapapers “Θανατηφόρα Πρόσθετα Τροφίμων”)

Υπάρχουν ενδεχόμενες παρενέργειες που έχουν αναφερθεί όπως: καρκινογένεση, αλλεργίες, υπερκινητικότητα, αϋπνία, άσθμα, γαστρεντερικά προβλήματα, μείωση λευκών αιμοσφαιρίων, προβλήματα θυρεοειδή. Αν αντέχει το στομάχι σας, ψάξτε στην μηχανή περιήγησης  για το άρθρο (“ΕΦΕΤ: Αυτά τα ποτά περιέχουν χρωστική από έντομα” Αδιανόητες καταγγελίες για τα τρόφιμα μαζικής κατανάλωσης που φτάνουν στο τραπέζι μας από τον πρώην πρόεδρο του ΕΦΕΤ.)

Σχεδόν το σύνολο των καταναλωτών δεν μπαίνει στην διαδικασία να διαβάσει τις ΕΤΙΚΕΤΕΣ για να ξέρει τι βάζει στο στομάχι του, τι δίνει στα παιδιά του, τώρα θα πρέπει να παίρνουμε και μεγεθυντικό φακό να ψάχνουμε τα «πολύ πολύ μικρά» γράμματα της κάθε εταιρίας ώστε να διαβάσουμε τα νέα ονόματα εντόμων που φρεσκοεισήχθησαν!

Η επανάληψη μήτηρ πάσης μαθήσεως.

Για να ξαναδούμε τα ονόματα από τα “υγιεινά” εντομάκια λοιπόν: Καρμίνη / Ε120 /Κοχελίνη / Κοχινίλη /Καρμινικό Οξύ / Acheta domesticus / Cl Natural Red 4 / Carmine / Crimson Lake /Cochineal / Carminic acid, Cl 75470…


Ελληνικά προϊόντα με Καρμίνη:
Δείτε στο pdf που ακολουθεί κάποια από τα ελληνικά προϊόντα που περιέχουν Καρμίνη. Τα υπόλοιπα αναζητήστε τα στα ράφια των super market PROIONTA ME KARMINH.

Γεια τους λάτρεις της “νέας υγιεινής” διατροφής…

Γι’ αυτούς που λένε: “Ε και τι πειράζει;” και για εκείνους που θα συνεχίσουν να μην διαβάζουν τα ολοφάνερα συστατικά… παραθέτουμε και μια χρήσιμη συνταγή:
Μπράουνινγκ από αλεύρι κρίκετ

Λαδώνετε ένα ταψί 9 επί 9 ιντσών. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 350°. Χτυπάτε το βούτυρο και την ζάχαρη για 2 λεπτά (ή το κεφάλι σας στον τοίχο) σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να ενωθούν καλά. Προσθέστε τα αυγά και χτυπήστε για άλλα 2 λεπτά μέχρι το κουρκούτι (σαν το μυαλό σας) να γίνει παχύρρευστο, αφράτο και ομοιόμορφο σε υφή (οι κόκκοι της ζάχαρης πρέπει να έχουν σχεδόν φύγει). Προσθέστε την βανίλια και χτυπάτε με λύσσα ξανά.
Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατέψτε την σκόνη κακάο, το αλεύρι κρίκετ, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Χτυπάτε στο χαμηλό για 15 έως 30 δευτερόλεπτα μέχρι να ενσωματωθούν. Διπλώνετε τα κομματάκια σοκολάτας και τα ρίχνετε στο ταψί. Ψήνετε για 30 έως 35 λεπτά.

Άντε και καλοφάγωτοι …Eεεε καλοφάγωτα ήθελα να πω!

Εσύ, μην ξεχάσεις να ψηφίζεις, ν’ ακούς τους ειδικούς και να μένεις ασφαλής στις ιδεοληψίες σου.
***
@Ion Maggos / 2023
.https://terrapapers.com/karmini-os-ypertrofi/
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: H EE προωθεί στο έπακρο την βρώση εντόμων!

9
Όλα αυτά δύσκολα μπορούν να πραγματοποιηθούν χωρίς αποτελεσματικό λόμπι.

Όπως σε όλους τους άλλους τομείς, ξεκίνησε για πρώτη φορά η συνηγορία από τους λομπίστες που δρουν στις Βρυξέλλες. Το IPIFF είναι μια ομάδα λόμπι 54 αντιπροσώπων που ιδρύθηκε το 2012 με την επωνυμία The International Platform of Insects for Food and Feed. Είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός της ΕΕ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα των παραγωγών εντόμων στους φορείς χάραξης πολιτικής της
ΕΕ, τους μετόχους και τους Ευρωπαίους πολίτες
. Τα μέλη του IPIFF είναι ευρωπαϊκές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που παράγουν έντομα για την ευρωπαϊκή αγορά.
Η επισιτιστική πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής βασίζεται στα μενού των χωρών του υπανάπτυκτου κόσμου.
“Σε ορισμένες περιοχές της Ασίας, στο Βιετνάμ, το Λάος και την Ταϊλάνδη, τα έντομα είναι η κύρια πηγή κρέατος για τα φτωχά στρώματα της κοινωνίας”, λέει ο Δρ Radomir Jaskula, ζωολόγος από το Πανεπιστήμιο του Lodz.
 
 
Σχετικά με τις ΜΚΟ, τον τρόπο που συνδέονται με την Ευρώπη καιτα lobbies , έχω κάνει μία συγκέντρωση άρθρων, είναι μίας από τις λιγότερο δουλεμένες κατηγορίες, ωστόσο παρουσιάζει αρκετό ενδιαφέρον διότι συνδέεται με την Ευρωπαϊκή ολοκλήρωση του Καλλέργη
Στην ουσία,ως προς το ζήτημα της εντομοφαγίας, οι παραγωγοί εντόμων (επιχειρηματίες με κερδοσκοπικό ρόλο), θέλουν ΚΑΙ ΚΑΛΑ να συμπληρώσουν το κενό της αγοράς σε οικονομική πρωτεΐνη (υψηλή ζήτηση σημαίνει υψηλή τιμή και άρα υψηλό κέρδος)  με το πρόσχημα των εκπομπών άνθρακα (επιχείρημα της κλιματικής αλλαγής), την ποσότητα τροφής που χρειάζεται να παράγεις έντομα (επιχείρημα της έλλειψης τροφίμων) , την έκταση σε γη (επιχείρημα έλλειψης χώρου) και την ανάγκη σε νερό (πόρος που στο μέλλον που θα είναι αιτία ολοκληρωτικού πολέμου). 

Εδώ έρχονται οι ΜΚΟ, να λειτουργήσουν ως καλοθελητές, λύνοντας το πρόβλημα της επισιτιστικής κρίσης της Ευρώπης που δημιούργησε ο πόλεμος, και να συνδέσουν την αγορά με τους παραγωγούς πιέζοντας προς την κατεύθυνση της εντομοφαγίας (προώθηση των συμφερόντων) όπως επετεύχθη με την αδειοδότηση αυτών των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν έντομα.  

Ο μόνος τρόπος, για να μην προχωρήσει αυτό το πλάνο, είναι να συσπειρωθούν οι καταναλωτές σε ένα αντιθετό κίνημα - εδώ θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε τι λένε οι υπάρχοντες σύλλογοι και οι ενώσεις καταναλωτών...., διότι οι καταναλωτές ορίζουν αν θα κάνουν πωλήσεις ή όχι αυτά τα προιόντα (η μείωση πωλήσεων θα επιφέρει πτώση των εσόδων και άρα χρεοκοπία).
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Η Ιδεολογία του Θανάτου”

cron