Re: Οικονομική ανάλυση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα

19
ΔΝΤ: Παρά τις κρίσεις, η παγκόσμια ανάπτυξη θα είναι υψηλότερη της προσδοκώμενης το 2023
ΗΠΑ, Κίνα και Ευρώπη παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις ανθεκτικότητας, αναφέρει το Ταμείο

Newsroom
31.01.2023 • 07:04

Διαπιστώνοντας ότι η παγκόσμια οικονομία αντέχει καλύτερα απ’ ό,τι προβλεπόταν τα επανειλημμένα σοκ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναθεώρησε προς το καλύτερο την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη το 2023, εκτιμώντας πως το φάσμα της ύφεσης απομακρύνεται για αρκετές χώρες, ιδίως στην ευρωζώνη, ενώ το πρόσφατο πλήρες άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας δημιουργεί κατ’ αυτό ελπίδες για επιπρόσθετη ώθηση.
Το ΔΝΤ προβλέπει πλέον ρυθμό ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας 2,9% το 2023, κατά τη νεότερη έκθεσή του, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα αργά τη Δευτέρα. Πρόκειται για ρυθμό ανώτερο κατά 0,2 εκατοστιαία μονάδα σε σύγκριση με την προηγούμενη πρόβλεψη, που δημοσιοποιήθηκε από τον διεθνή χρηματοπιστωτικό θεσμό της Ουάσιγκτον τον Οκτώβριο.
«Οι προοπτικές είναι λιγότερο δυσοίωνες από τις προβλέψεις μας τον Οκτώβριο», σχολίασε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρανσά, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με δημοσιογράφους.
Προειδοποίησε πως η χρονιά αυτή «θα παραμείνει δύσκολη», όμως μολαταύτα «μπορεί» να αποδειχθεί «σημείο καμπής» πριν από την ανάκαμψη της ανάπτυξης το 2024 και την «επιβράδυνση» του πληθωρισμού.
Η επιβράδυνση της δραστηριότητας αναγγέλλεται λιγότερο σοβαρή από ό,τι αναμενόταν σε αρκετές ανεπτυγμένες οικονομίες, ειδικά αυτή των ΗΠΑ (προβλέπεται να αναπτυχθεί με ρυθμό 1,4% το 2023, ρυθμό υψηλότερο κατά 0,4% από αυτόν για τον οποίο γινόταν λόγος τον Οκτώβριο).
Αλλά και στη Γερμανία και στην Ιταλία, το ΔΝΤ δεν φοβάται πλέον πως θα ενσκήψει ύφεση, αντίθετα με τις εκτιμήσεις που δημοσιοποιούσε τον Οκτώβριο. Η ανάπτυξη στην ευρωζώνη, που άντεξε καλύτερα από ό,τι αναμενόταν την ενεργειακή κρίση εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία, αναμένεται έτσι να φθάσει το 0,7% (+0,2% σε σχέση με την πρότερη πρόβλεψη).
Σημαντικός παράγοντας χαρακτηρίζεται το πλήρες άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας, μετά τον απότομο τερματισμό της πολιτικής zero COVID τον Δεκέμβριο. Παρά τη χαοτική διαχείρισή του και τη μεγάλη αύξηση των μολύνσεων από τον κορωνοϊό στην Κίνα, η απόφαση αυτή αναμένεται να επιταχύνει την ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας (στο 5,2%, από 4,4% που προβλεπόταν πριν από τρεις μήνες), δίνοντας ώθηση στην παγκόσμια οικονομία, κατά το ΔΝΤ.
Εξάλλου ο πληθωρισμός, που ανέβηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα λίγο ως πολύ παντού στον κόσμο, επιβραδύνεται πλέον και αναμένεται να είναι λιγότερο υψηλός το 2023 από ότι το 2022 στις περισσότερες χώρες, πάντα σύμφωνα με τις προβλέψεις του Ταμείου.
Ο θεσμός της Ουάσιγκτον προβλέπει πάντως πως θα είναι υψηλότερος από ό,τι έλεγε τον Οκτώβριο, ότι θα φθάσει το 6,6% (από 6,5%). Παρ’ όλα αυτά, εκτιμά πως θα επιστρέψει το 2024 σε επίπεδα κατώτερα αυτών του 2021 (4,3% έναντι 4,7%).
Οι αριθμοί αυτοί είναι πιο αισιόδοξοι από εκείνους που έδωσε στη δημοσιότητα η Παγκόσμια Τράπεζα στα μέσα του μήνα, προβλέποντας περαιτέρω επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης. Όμως οι προβλέψεις εκείνες είχαν ετοιμαστεί πριν από το τέλος των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας στην Κίνα. Εξάλλου, οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη από τους δυο θεσμούς είναι διαφορετικοί.
Υφεση στη Βρετανία
Οι τρεις ατμομηχανές της παγκόσμιας οικονομίας —ΗΠΑ, Κίνα, Ευρώπη— παρουσιάζουν σαφείς ενδείξεις ανθεκτικότητας, για διαφορετικούς λόγους στην κάθε περίπτωση. Και στο σύνολό τους οι ανεπτυγμένες οικονομίες αναμένεται να καταγράψουν φέτος ανάπτυξη, έστω ισχνή.
Εξαίρεση: η Βρετανία αναμένεται να είναι η μοναδική χώρα της G20 που θα βιώσει ύφεση φέτος, με τη συρρίκνωση του ΑΕΠ να αναμένεται να είναι της τάξης του 0,6% (το ποσοστό αυτό είναι λίγο καλύτερο από το 0,9% για το οποίο γινόταν λόγος τον Οκτώβριο).
Αντίθετα, η Ρωσία ενδέχεται να αποφύγει την ύφεση, παρά τις κυρώσεις που της επέβαλε η διεθνής κοινότητα αφότου ο στρατός της εισέβαλε στην Ουκρανία, καταγράφοντας οριακή ανάπτυξη το 2023 (0,3%), που αναμένεται μάλιστα να επιταχυνθεί το 2024 (+2,1%), σύμφωνα με το ΔΝΤ.
Σε άλλες περιοχές του κόσμου, προβλέπεται ταχεία ανάπτυξη στην υποσαχάρια Αφρική (3,8%, σχεδόν αμετάβλητη από τον Οκτώβριο), όπως και στη Μέση Ανατολή και στην κεντρική Ασία (3,2%, πρόβλεψη κατά 0,4% χαμηλότερη από τον Οκτώβριο), πολύ πιο υψηλή από την περιφέρεια της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όπου αναμένεται να είναι κατώτερη του παγκόσμιου μέσου όρου (1,8%).
Για τις δυο ατμομηχανές της λατινοαμερικάνικης οικονομίας —Βραζιλία, Μεξικό— η πρόβλεψη για την ανάπτυξη (1,2 και 1,7% αντίστοιχα) βρίσκεται πολύ πιο χαμηλά από άλλες μεγάλες χώρες που κατατάσσονται στις αναδυόμενες οικονομίες, ιδίως την Κίνα και την Ινδία (6,1%).
Το 2024, η παγκόσμια ανάπτυξη αναμένεται να φθάσει το 3,1%, ποσοστό ελαφρά μειωμένο από αυτό που προβλεπόταν τον Οκτώβριο (–0,1%).
Για το τρέχον και το επόμενο έτος «η παγκόσμια ανάπτυξη θα παραμείνει χαμηλή σε σχέση με τους ιστορικούς κανόνες», συνόψισε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

https://www.kathimerini.gr/economy/inte ... s-to-2023/
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Οικονομική ανάλυση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα

21
aetos64 έγραψε: 20 Μαρ 2023, 01:55 Ποιος διάσημος έβαλε στοίχημα ότι το Bitcoin θα φτάσει σε 3 μήνες το 1.000.000 δολάρια και γιατί...

 
καταλαβαίνεις πιστεύω ότι ο τύπος απλά θέλει να προωθήσει το bitcoin
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Οικονομική ανάλυση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα

22
LAPTONAS έγραψε: 27 Μαρ 2023, 23:15
aetos64 έγραψε: 20 Μαρ 2023, 01:55 Ποιος διάσημος έβαλε στοίχημα ότι το Bitcoin θα φτάσει σε 3 μήνες το 1.000.000 δολάρια και γιατί...
 
καταλαβαίνεις πιστεύω ότι ο τύπος απλά θέλει να προωθήσει το bitcoin
Λοιπόν, έχουμε από τη μία τις κεντρικές τράπεζες που έχουν βάλει πλώρη να περάσουν στο ψηφιακό νόμισμα, το οποίο θα το εκδίδουν οι ίδιες απευθείας στους πολίτες και δεν αποκλείω η τραπεζική κατάρρευση που βρίσκεται σε εξέλιξη να είναι από τις ίδιες φτιαχτή (βλέπε πανδημία και lockdowns) για να πετύχουν το σκοπό τους, εφόσον οι εμπορικές τράπεζες σε εθελοντική βάση δεν θα το επέτρεπαν.
Από την άλλη έχουμε το ψηφιακό νόμισμα Bitcoin που έχει προγραμματιστεί με τρόπο που δέν ελέγχεται από κανέναν και κυκλοφορεί ελεύθερα και ανεξέλεγκτα στο διαδίκτυο. Και δημιουργήθηκε το 2009, με αμετάκλητη ποσότητα των 2 εκατομμυρίων τεμαχίων  μετά την πρώτη κατάρρευση των τραπεζών για να προστατεύσει από τυχόν επόμενη κατάρρευση.
Το πού λοιπόν θα προσφεύγει ο κόσμος όσο καταρρέουν οι τράπεζες για να σώσει τα λευτά του είναι προφανές. 

Ο Balaji Srinivasan που έβαλε το στοίχημα είναι πρώην τεχνολογικός επικεφαλής της Coinbase, μιας από τις μεγαλύτερες αγορές κρυπτονομισμάτων των ΗΠΑ.
Το στοίχημα του… 1 εκατ. δολαρίων
Η συζήτηση σχετικά με το πού θα μπορούσε να πάει η τιμή του ψηφιακού νομίσματος φέτος είναι έντονη από τότε που ο Balaji Srinivasan, επενδυτής και πρώην επικεφαλής τεχνολογίας της Coinbase, στοιχημάτισε στις 17 Μαρτίου ότι το bitcoin θα άξιζε 1 εκατομμύριο δολάρια ή και περισσότερο σε 90 ημέρες. Στοιχημάτισε 2 εκατομμύρια δολάρια.
Το στοίχημα ήταν απάντηση σε έναν χρήστη του Twitter που δήλωσε ότι θα στοιχημάτιζε 1 εκατομμύριο δολάρια ότι οι ΗΠΑ δεν θα εισέλθουν σε υπερπληθωρισμό.
www.newmoney.gr/roh/agores/psifiakos-ch ... -ekat/amp/
 
 
 
 
 
 
 

Re: Οικονομική ανάλυση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα

24
aetos64 έγραψε: 31 Μαρ 2023, 12:19
aetos64
Και δημιουργήθηκε το 2009, με αμετάκλητη ποσότητα των 2 εκατομμυρίων τεμαχίων  
 
Διόρθωση: όχι 2 αλλά 21 είναι τα εκατομμύρια πού έχουν δημιουργηθεί.
Αυτά που λέγονται για το bitcoin είναι για να σώσουν κάποιοι τα λεφτά του πουλώντας κάτι που δεν έχει καμία αξία ακριβότερα από ότι το αγόρασαν, είναι δηλαδή φούσκα που σύντομα θα ξεφουσκώσει, σαν τα χρηματιστήρια αν θυμάσαι πριν δέκα χρόνια....

Περισσότερα στο λήμμα: greater fool theory:

Στα οικονομικά, η θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου προτείνει ότι μερικές φορές μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα μέσω της αγοράς υπερτιμημένων περιουσιακών στοιχείων — ειδών με τιμή αγοράς που υπερβαίνει δραστικά την εγγενή αξία — αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν αργότερα να μεταπωληθούν σε ακόμη υψηλότερη τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας «ανόητος» μπορεί να πληρώσει για ένα υπερτιμημένο περιουσιακό στοιχείο, ελπίζοντας ότι μπορεί να το πουλήσει σε έναν ακόμη «μεγαλύτερο ανόητο» και να βγάλει κέρδος. Αυτό λειτουργεί μόνο εφόσον υπάρχουν αρκετοί νέοι «μεγαλύτεροι ανόητοι» πρόθυμοι να πληρώσουν όλο και υψηλότερες τιμές για το περιουσιακό στοιχείο. Τελικά, οι επενδυτές δεν μπορούν πλέον να αρνηθούν ότι η τιμή είναι εκτός πραγματικότητας, οπότε μια πώληση μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση της τιμής έως ότου πλησιάσει την εύλογη αξία της, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι μηδενική.

http://bogan.dyson.cornell.edu/doc/Hart ... rFools.pdf

Όπως έχουμε πεις κι αλλού  οδεύουμε προς ένα παγκόσμιο νόμισμα το οποίο θα είναι ψηφιακό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι το Bitcoin. 

Δες την πορεία του κινέζικου γουάν εδώ το οποίο είναι σε ανοδική πορεία και δες και το γράφημα του bitcoin εδώ που είναι σε πτωτική πορεία. Εσύ σε ποιο από τα δύο θα στοιχημάτιζες ;
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Οικονομική ανάλυση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα

25
LAPTONAS έγραψε: 03 Απρ 2023, 00:00
aetos64 έγραψε: 31 Μαρ 2023, 12:19
aetos64
Και δημιουργήθηκε το 2009, με αμετάκλητη ποσότητα των 2 εκατομμυρίων τεμαχίων  
 
Διόρθωση: όχι 2 αλλά 21 είναι τα εκατομμύρια πού έχουν δημιουργηθεί.
Αυτά που λέγονται για το bitcoin είναι για να σώσουν κάποιοι τα λεφτά του πουλώντας κάτι που δεν έχει καμία αξία ακριβότερα από ότι το αγόρασαν, είναι δηλαδή φούσκα που σύντομα θα ξεφουσκώσει, σαν τα χρηματιστήρια αν θυμάσαι πριν δέκα χρόνια....

Περισσότερα στο λήμμα: greater fool theory:

Στα οικονομικά, η θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου προτείνει ότι μερικές φορές μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα μέσω της αγοράς υπερτιμημένων περιουσιακών στοιχείων — ειδών με τιμή αγοράς που υπερβαίνει δραστικά την εγγενή αξία — αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν αργότερα να μεταπωληθούν σε ακόμη υψηλότερη τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας «ανόητος» μπορεί να πληρώσει για ένα υπερτιμημένο περιουσιακό στοιχείο, ελπίζοντας ότι μπορεί να το πουλήσει σε έναν ακόμη «μεγαλύτερο ανόητο» και να βγάλει κέρδος. Αυτό λειτουργεί μόνο εφόσον υπάρχουν αρκετοί νέοι «μεγαλύτεροι ανόητοι» πρόθυμοι να πληρώσουν όλο και υψηλότερες τιμές για το περιουσιακό στοιχείο. Τελικά, οι επενδυτές δεν μπορούν πλέον να αρνηθούν ότι η τιμή είναι εκτός πραγματικότητας, οπότε μια πώληση μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση της τιμής έως ότου πλησιάσει την εύλογη αξία της, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι μηδενική.

http://bogan.dyson.cornell.edu/doc/Hart ... rFools.pdf

Όπως έχουμε πεις κι αλλού  οδεύουμε προς ένα παγκόσμιο νόμισμα το οποίο θα είναι ψηφιακό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι το Bitcoin. 

Δες την πορεία του κινέζικου γουάν εδώ το οποίο είναι σε ανοδική πορεία και δες και το γράφημα του bitcoin εδώ που είναι σε πτωτική πορεία. Εσύ σε ποιο από τα δύο θα στοιχημάτιζες ;
Ακριβώς τα ίδια πίστευα κι εγώ μέχρι που αναγκάστηκα από συζητήσεις με κάποιο πρόσωπο συγγενικό μου να ασχοληθώ εντατικά με το θέμα.
Όπως έγραψα σε άλλο ποστ για το bitcoin δεν πρόκειται απλά για ένα νόμισμα αλλά για την κορωνίδα μιας νέας τεχνολογίας, αυτής των Blockchains που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο της ζωής μας.
Όσο για το θέμα με τις κεντρικές τράπεζες που δεν θα δεχόταν το bitcoin σαν ψηφιακό νόμισμα συμφωνώ γιά τον λόγο που το bitcoin δεν ελέγχεται. Υπάρχει όμως άλλο, κρυπτονόμισμα, το XRP της Ripple Labs το οποίο δημιουργήθηκε στα πρότυπα των προδιαγραφών των κεντρικών τραπεζών και ήδη διαπραγματεύεται με πολλές κεντρικές τράπεζες.

Re: Οικονομική ανάλυση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα

26
aetos64 έγραψε: 03 Απρ 2023, 00:35
LAPTONAS έγραψε: 03 Απρ 2023, 00:00
aetos64 έγραψε: 31 Μαρ 2023, 12:19
aetos64
Και δημιουργήθηκε το 2009, με αμετάκλητη ποσότητα των 2 εκατομμυρίων τεμαχίων  
 
Διόρθωση: όχι 2 αλλά 21 είναι τα εκατομμύρια πού έχουν δημιουργηθεί.
Αυτά που λέγονται για το bitcoin είναι για να σώσουν κάποιοι τα λεφτά του πουλώντας κάτι που δεν έχει καμία αξία ακριβότερα από ότι το αγόρασαν, είναι δηλαδή φούσκα που σύντομα θα ξεφουσκώσει, σαν τα χρηματιστήρια αν θυμάσαι πριν δέκα χρόνια....

Περισσότερα στο λήμμα: greater fool theory:

Στα οικονομικά, η θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου προτείνει ότι μερικές φορές μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα μέσω της αγοράς υπερτιμημένων περιουσιακών στοιχείων — ειδών με τιμή αγοράς που υπερβαίνει δραστικά την εγγενή αξία — αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν αργότερα να μεταπωληθούν σε ακόμη υψηλότερη τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας «ανόητος» μπορεί να πληρώσει για ένα υπερτιμημένο περιουσιακό στοιχείο, ελπίζοντας ότι μπορεί να το πουλήσει σε έναν ακόμη «μεγαλύτερο ανόητο» και να βγάλει κέρδος. Αυτό λειτουργεί μόνο εφόσον υπάρχουν αρκετοί νέοι «μεγαλύτεροι ανόητοι» πρόθυμοι να πληρώσουν όλο και υψηλότερες τιμές για το περιουσιακό στοιχείο. Τελικά, οι επενδυτές δεν μπορούν πλέον να αρνηθούν ότι η τιμή είναι εκτός πραγματικότητας, οπότε μια πώληση μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση της τιμής έως ότου πλησιάσει την εύλογη αξία της, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι μηδενική.

http://bogan.dyson.cornell.edu/doc/Hart ... rFools.pdf

Όπως έχουμε πεις κι αλλού  οδεύουμε προς ένα παγκόσμιο νόμισμα το οποίο θα είναι ψηφιακό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι το Bitcoin. 

Δες την πορεία του κινέζικου γουάν εδώ το οποίο είναι σε ανοδική πορεία και δες και το γράφημα του bitcoin εδώ που είναι σε πτωτική πορεία. Εσύ σε ποιο από τα δύο θα στοιχημάτιζες ;
Ακριβώς τα ίδια πίστευα κι εγώ μέχρι που αναγκάστηκα από συζητήσεις με κάποιο πρόσωπο συγγενικό μου να ασχοληθώ εντατικά με το θέμα.
Όπως έγραψα σε άλλο ποστ για το bitcoin δεν πρόκειται απλά για ένα νόμισμα αλλά για την κορωνίδα μιας νέας τεχνολογίας, αυτής των Blockchains που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο της ζωής μας.
Όσο για το θέμα με τις κεντρικές τράπεζες που δεν θα δεχόταν το bitcoin σαν ψηφιακό νόμισμα συμφωνώ γιά τον λόγο που το bitcoin δεν ελέγχεται. Υπάρχει όμως άλλο, κρυπτονόμισμα, το XRP της Ripple Labs το οποίο δημιουργήθηκε στα πρότυπα των προδιαγραφών των κεντρικών τραπεζών και ήδη διαπραγματεύεται με πολλές κεντρικές τράπεζες.
 
Ωραια, ξεδίπλωσε τα ευρήματα της ενασχόλησης σου λοιπόν, αν θέλεις.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Οικονομική ανάλυση σε παγκόσμιο επίπεδο και στην Ελλάδα

27
LAPTONAS έγραψε: 03 Απρ 2023, 00:48
aetos64 έγραψε: 03 Απρ 2023, 00:35
LAPTONAS έγραψε: 03 Απρ 2023, 00:00
aetos64 έγραψε: 31 Μαρ 2023, 12:19
aetos64
Και δημιουργήθηκε το 2009, με αμετάκλητη ποσότητα των 2 εκατομμυρίων τεμαχίων  
 
Διόρθωση: όχι 2 αλλά 21 είναι τα εκατομμύρια πού έχουν δημιουργηθεί.
Αυτά που λέγονται για το bitcoin είναι για να σώσουν κάποιοι τα λεφτά του πουλώντας κάτι που δεν έχει καμία αξία ακριβότερα από ότι το αγόρασαν, είναι δηλαδή φούσκα που σύντομα θα ξεφουσκώσει, σαν τα χρηματιστήρια αν θυμάσαι πριν δέκα χρόνια....

Περισσότερα στο λήμμα: greater fool theory:

Στα οικονομικά, η θεωρία του μεγαλύτερου ανόητου προτείνει ότι μερικές φορές μπορεί κανείς να κερδίσει χρήματα μέσω της αγοράς υπερτιμημένων περιουσιακών στοιχείων — ειδών με τιμή αγοράς που υπερβαίνει δραστικά την εγγενή αξία — αν αυτά τα περιουσιακά στοιχεία μπορούν αργότερα να μεταπωληθούν σε ακόμη υψηλότερη τιμή. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας «ανόητος» μπορεί να πληρώσει για ένα υπερτιμημένο περιουσιακό στοιχείο, ελπίζοντας ότι μπορεί να το πουλήσει σε έναν ακόμη «μεγαλύτερο ανόητο» και να βγάλει κέρδος. Αυτό λειτουργεί μόνο εφόσον υπάρχουν αρκετοί νέοι «μεγαλύτεροι ανόητοι» πρόθυμοι να πληρώσουν όλο και υψηλότερες τιμές για το περιουσιακό στοιχείο. Τελικά, οι επενδυτές δεν μπορούν πλέον να αρνηθούν ότι η τιμή είναι εκτός πραγματικότητας, οπότε μια πώληση μπορεί να προκαλέσει σημαντική πτώση της τιμής έως ότου πλησιάσει την εύλογη αξία της, η οποία σε ορισμένες περιπτώσεις θα μπορούσε να είναι μηδενική.

http://bogan.dyson.cornell.edu/doc/Hart ... rFools.pdf

Όπως έχουμε πεις κι αλλού  οδεύουμε προς ένα παγκόσμιο νόμισμα το οποίο θα είναι ψηφιακό. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι το Bitcoin. 

Δες την πορεία του κινέζικου γουάν εδώ το οποίο είναι σε ανοδική πορεία και δες και το γράφημα του bitcoin εδώ που είναι σε πτωτική πορεία. Εσύ σε ποιο από τα δύο θα στοιχημάτιζες ;
Ακριβώς τα ίδια πίστευα κι εγώ μέχρι που αναγκάστηκα από συζητήσεις με κάποιο πρόσωπο συγγενικό μου να ασχοληθώ εντατικά με το θέμα.
Όπως έγραψα σε άλλο ποστ για το bitcoin δεν πρόκειται απλά για ένα νόμισμα αλλά για την κορωνίδα μιας νέας τεχνολογίας, αυτής των Blockchains που θα αλλάξει ριζικά τον τρόπο της ζωής μας.
Όσο για το θέμα με τις κεντρικές τράπεζες που δεν θα δεχόταν το bitcoin σαν ψηφιακό νόμισμα συμφωνώ γιά τον λόγο που το bitcoin δεν ελέγχεται. Υπάρχει όμως άλλο, κρυπτονόμισμα, το XRP της Ripple Labs το οποίο δημιουργήθηκε στα πρότυπα των προδιαγραφών των κεντρικών τραπεζών και ήδη διαπραγματεύεται με πολλές κεντρικές τράπεζες.
 
Ωραια, ξεδίπλωσε τα ευρήματα της ενασχόλησης σου λοιπόν, αν θέλεις.
 
 
 
 
Τί να ξεδιπλώσω, από πού να αρχίσω, εδώ ολόκληρος ο κόσμος δεν δύναται να διανοηθεί τι συμβαίνει. Όποιος όμως ενδιαφέρεται μπορεί να διασταυρώσει αυτά που λέω.
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”