Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση της Οικονομίας της Ελλάδος ή Συρρίκνωση;

1
Για να απαντήσουμε στο ερώτημα σχετικά με το αν η Ελλάδα αναπτύσσεται Οικονομικά ή Συρρικνώνεται θα πρέπει πρώτα να κατανοήσουμε την έννοια της Οικονομικής Ανάπτυξης και την διαφορά της με την Μεγέθυνση και έπειτα να προσδιορίσουμε αν επιτυγχάνεται ή όχι ή αν συμβαίνει το αντίθετο, δηλαδή Συρρίκνωση, όπως επίσης και να εξοικοιβθούμε με μία σειρά από οικονομικούς όρους και έννοιες όπως είναι η αγοραστική δύναμη, το ΑΕΠ, το κατα κεφαλήν ΑΕΠ κτλ. 

Οικονομική Ανάπτυξη / Μεγέθυνση (Economic growth)Οικονομική ανάπτυξη / οικονομική μεγέθυνση είναι η αυξανόμενη δυνατότητα μιας κοινωνίας να ικανοποιεί τις οικονομικές ανάγκες των μελών με το πέρασμα του χρόνου, συνέπεια της αύξησης των διαθέσιμων παραγωγικών συντελεστών.
Παράδειγμα:
Η αύξηση του πληθυσμού συνεπάγεται και αύξηση του εργατικού δυναμικού σε μια κοινωνία.
Επίσης με τον καιρό αυξάνονται το κτήρια, τα μηχανήματα και άλλα στοιχεία του υλικού κεφαλαίου (capital) που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή, ενώ οι εξελίξεις στην τεχνολογία και οι επιστημονικές έρευνες επιτρέπουν συνήθως την καλύτερη αξιοποίηση ορισμένων πρώτων υλών, την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων ορυκτών ή την εκμετάλλευση κοιτασμάτων που προηγουμένως ήταν αδύνατο να χρησιμοποιηθούν.
Πηγή: Ευρετήριο Οικονομικών Όρων
https://euretirio.com/oikonomiki-anaptyxi/ 

Ο όρος ανάπτυξη στα οικονομικά αναφέρεται στην αύξηση της πραγματικής παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών σε μία οικονομία με την πάροδο του χρόνου. Κατά σύμβαση, ως μέτρο ή δείκτης της ανάπτυξης ορίζεται ο μακροχρόνιος μέσος ποσοστιαίος ρυθμός αύξησης του πραγματικού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος. Ο δείκτης αυτός υπολογίζεται σε πραγματικούς όρους, δηλαδή διορθωμένους ως προς τον πληθωρισμό, και όχι σε ονομαστικούς όρους. Η ανάπτυξη αναφέρεται στη μακροχρόνια τάση (δεκαετίες, αιώνες) και όχι στη βραχυχρόνια διακύμανση (τρίμηνα, εξάμηνα, έτη) του παραγόμενου προϊόντος.

Πηγή:  ocw.mit.edu/courses/economics Introduction to Macro Data Αρχειοθετήθηκε 2011-11-12 στο Wayback Machine., page 47 of 51.

Βέβαια, για να δούμε την κατάσταση της χώρας θα πρέπει να ελέγξουμε και το κατα κεφαλήν ΑΕΠ (που ενδιαφέρει περισσότερο και τους πολίτες): παρακάτω βλέπουμε πως διαμορφώνεται στην ΕΕ

Συνολικά στην ΕΕ κυμάνθηκε από 63% έως 146% του μέσου όρου της ΕΕ στα 27 κράτη μέλη.
Εικόνα
Βλέπουμε λοιπόν παραπάνω, ότι η Ελλάδα είναι κάτω από το μέσο Όρο της Ευρώπης. 

Όπως και το 2017, συνεπώς δεν έχει διαφοροποιηθεί ιδιαίτερα.... δεν έγινε κανένα οικονομικό θάυμα ώστε να λέμε ότι αναπτύχθηκε η Ελλάδα τραγικά τα τελευταία χρόνια, ωστόσο, ο καταναλωτής βέβαια μπορεί να βλέπει διαφορετικά τα πράγματα συγκρίνοντας την αγοραστική δύναμη του αλλά αυτό είναι άλλο θέμα προς συζήτηση.

Ωστόσο, αν δούμε την συνολική οικονομία καθόλη την ιστορία της Ελλάδος από το 1833 έως σήμερα θα διαπιστώσουμε ότι είμαστε σε σχετικά καλά επίπεδα ως προς την οικονομία της Ελλάδος. 
Εικόνα
https://economichistorygreece.net/2021/ ... %B9%CE%BA/

Συμπέρασμα, το πρόβλημα ξεκινάει όταν συγκρίνουμε την Οικονομία της Ελλάδος με άλλες χώρες της ΕΕ, και ως προς το κατα κεφαλήν ΑΕΠ, διότι, η οικονομία της Ελλάδος μπορεί να έχει βελτιωθεί σε σχέση με το 1833 και να είναι σε καλά επίπεδα, αλλά σε σχέση με τις άλλες χώρες της ΕΕ είμαστε κάτω από το μέσο, συνεπώς θεωρούμαστε μία φτωχή χώρα με χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης (με ακόμα φτωχότερες, χώρες όπως η Αλβανία, Σκόπια, Βουλγαρία κτλ).

Γενικώς η ανάπτυξη της Ελλάδος κυμμένεται μεταξύ 1-6%
Κομισιόν: Ανάπτυξη 6% φέτος και μόλις 1% το 2023 στην Ελλάδα – Μεγάλο αγκάθι ο πληθωρισμός Με ρυθμούς 6%, σχεδόν διπλάσιους του μέσου όρου της Ευρωζώνης, θα αναπτυχθεί φέτος η ελληνική οικονομία. Πέφτει απότομα ο πήχυς στο 1% για το 2023.11 Νοε 2022
 
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση της Οικονομίας της Ελλάδος ή Συρρίκνωση;

2
Αν λάβουμε υπ όψιν πως δεν συνορεύουμε με κανένα ευρωπαϊκό κράτος το οποίο βρίσκεται πάνω από τον οικονομικά μέσο όρο, και βρισκόμαστε στα επίπεδα της Ισπανίας και Ιταλίας, οι οποίες αυτές οι δύο χώρες συναλλάσσονται απ' ευθείας με τις οικονομικά ισχυρές Γαλλία και Ελβετία, τότε είμαστε σε πάρα πολύ καλή θέση.

Re: Οικονομική Ανάπτυξη και Μεγέθυνση της Οικονομίας της Ελλάδος ή Συρρίκνωση;

3
aetos64 έγραψε: 21 Δεκ 2022, 13:05 Αν λάβουμε υπ όψιν πως δεν συνορεύουμε με κανένα ευρωπαϊκό κράτος το οποίο βρίσκεται πάνω από τον οικονομικά μέσο όρο, και βρισκόμαστε στα επίπεδα της Ισπανίας και Ιταλίας, οι οποίες αυτές οι δύο χώρες συναλλάσσονται απ' ευθείας με τις οικονομικά ισχυρές Γαλλία και Ελβετία, τότε είμαστε σε πάρα πολύ καλή θέση.
Έχεις απόλυτο δίκιο. 
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”

cron