Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ ἐλέησόν με - Ὑπεραγία Θεοτόκε, σῶσον ἡμᾶς
Ο εκ δεξιών πειρασμός! Σχόλιο στην Κυριακή της Ορθοδοξίας • Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
Ημερομηνία : 25 Μάιος 2020, 17:30


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Ο εκ δεξιών πειρασμός! Σχόλιο στην Κυριακή της Ορθοδοξίας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 23 Οκτ 2014, 17:11 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 19 Ιαν 2014, 18:58
Δημοσ.: 3548
Thanks:
Thanked:
time στο post
Ο εκ δεξιών πειρασμός! Σχόλιο στην Κυριακή της Ορθοδοξίας

Εικόνα

Αρχιμ. Πορφύριος, Ηγούμενος Ι.Μ. Τιμίου Προδρόμου Βέροιας

Αντί γιά άλλη εορτή και πανήγυρη σήμερα, ήθελα να ήξερα ποιός διάβασε τον βίο Ομολογητών Πατέρων, και μάλιστα της φρικτής περιόδου της Εικονομαχίας.

Οι Στουδίτες εξορίζονταν, στον Όλυμπο της Βιθυνίας το τί τράβηξαν οι πατέρες;!

Και οι άλλοι έριχναν τα ιερά εικονίσματα στην θάλασσα και τα ξέβραζε στον τόπο της Κυρίας Θεοτόκου, στο Περιβόλι της, στο Άγιο Όρος.

Μία βασίλισσα έκανε καθρέφτη τα εικονίσματα του Χριστού και της Παναγίας μας.
 Αλλά τώρα θέλω κάτι άλλο να πω και να σχολιάσω.

Το πώς δηλαδή ο πειρασμός τους πήρε από τα δεξιά τους εικονομάχους και έλεγαν ότι υπερασπίζονται την Εκκλησία.

Γιατί, έλεγαν, είναι ειδωλολατρία να ζωγραφίζονται τα ιερά πρόσωπα και να προσκυνούνται.

Και έτσι γύμνωσαν τους τοίχους των αγίων μας εκκλησιών από τον στολισμό τους, στέρησαν τους πιστούς από το να βλέπουν τα ιερά πρόσωπα των συγγενών μας, των αγίων.


Ο πειρασμός από τα δεξιά είναι πιο δύσκολος. Όταν έρχεται με μορφή κακού, λές είναι πειρασμός. Όταν όμως παίρνει την μορφή του καλού και σε πλησιάζει, τότε είναι πιο δύσκολα τα πράγματα.

Σε παγιδεύει και δεν το καταλαβαίνεις. Σε εγκλωβίζει μέσα στην πλάνη, και πιστεύεις ότι έχεις την αλήθεια, και η αλήθεια είναι μοναδική, και είναι η δική σου άποψη. Και αγωνίζεσαι να εξαφανίσεις τους άλλους, γιατί τους θεωρείς πλανεμένους, ενώ μόνον εσύ είσαι πλανεμένος.

Και αλοίμονο αν έχεις και εξουσία. Θέλεις να επιβάλεις την δική σου πλάνη, σαν να είναι η μοναδική αλήθεια. 


Τον άγιο Μεθόδιο, πατριάρχη της Βασιλευούσης, τον έκλεισαν μέσα σε έναν υπέργειο, σε μορφή δωματίου, τάφο.

Και εκεί μέσα είχε πεθάνει και άλλος φυλακισμένος, πριν από τον άγιο, αλλά δεν τον πήραν να τον θάψουν. Και ο άγιος Μεθόδιος ζούσε δίπλα σε ένα λείψανο που σάπιζε και έλυωνε.

Ζώθαπτος. Κύριε, ελέησον… Πόσο αποκτηνώνει ο θρησκευτικός φανατισμός και η πλάνη.


Οι δεξιοί λογισμοί έχουν και μία τραγικότητα. Χάνεσαι και νομίζεις πως μόνον εσύ σώζεσαι.
Να μερικοί δεξιοί λογισμοί: υπερασπιστές της ορθοδοξίας που πλανώνται πλάνην οικτράν.

Είπαμε κάποτε σε υποστηρικτή της γνώμης του, μεγάλον θεολόγο (;), Η Εκκλησία έχει ανάγκη, κατ’ άνθρωπον, από ησυχία και καθαρότητα βίου.

Και μας απάντησε, δημόσια όλα αυτά εννοείται, μας απάντησε ότι αν η Εκκλησία ακολουθήσει αυτήν την θέση, τότε θα διαλυθεί.

Και πρόσθεσε ότι πρέπει να πατάξουν, αυτός και οι οπαδοί του, το κακό, και να σώσουν την Ορθοδοξία, αυτοί...


Λένε: Τί την πέρασες την Μετάληψη και κοινωνάς συνέχεια; Νομίζεις πως είναι φαΐ; Σούπα την έκανες. Μα ο Χριστός λέει ότι όποιος δεν κοινωνάει μένει νηστικός και πεινασμένος, και μακριά από τον Χριστό. Ό,τι και να πεις εσύ, αυτός έχει την άποψή του.

Στην πραγματικότητα, μπορεί και να ζηλεύει, και πίσω από την αντίδραση να κρύβει την μεγάλη ζήλεια του.


Λένε: Τί πας και λες κάθε εβδομάδα στον πνευματικό; Μην τον ζαλίζεις τον άνθρωπο. Τί το πέρασες, κάθε εβδομάδα εξομολόγηση.

Δηλαδή, κάθε πότε πρέπει να πλένει ο άνθρωπος το πρόσωπό του; την ψυχή του; Τρεις φορές τον χρόνο; Ναι, σου λέει, και πολλές είπες.

Να εξομολογηθείς και να κοινωνήσεις, μία δύο, το πολύ τρεις φορές το έτος.


Λένε: Τί πάτε και κάνετε συνέχεια στο Άγιο Όρος; Τζάμπα εισητήρια χαλνάτε. Εσύ, αδερφέ, πήγες καμιά φορά στο Όρος; Όχι. Ε, τότε, μήπως καλύτερα να πας καμιά φορά και ύστερα να μιλάς;


Λένε: Έ, τώρα, εσύ άγιασες και κάνεις νηστεία. Τί τετάρτες και παρασκευές και τί σαρακοστές; Αν ο άνθρωπος δεν φάει, χάνει τις δυνάμεις του. Εσύ, αδερφέ, κάνεις νηστεία; Αυτά είναι γιά τους παπάδες και τους καλογήρους. Και αν δουν κανέναν ρασσοφόρο να κρατάει τις νηστείες, λένε: ά, τον υποκριτή.

Και λέμε τα πιο αθώα. Όλες οι αιρέσεις, ή τουλάχιστο οι περισσότερες, στηρίζονται στην άποψη ότι υποστηρίζουν τον άνθρωπο, την υγεία του, την πνευματική του πρόοδο, την σωτηρία του.

Ξέρουν δηλαδή αυτοί, οι αιρετικοί, και λανθάνει η Εκκλησία. Ξέρει ο διάβολος και κάνει λάθος ο Χριστός.
Να φυλάξει ο Θεός να μην πλανηθούμε και εμείς, αδελφοί, από τις εκ δεξιών πλάνες, που επαναλαμβάνουν τα ερωτήματα του διαβόλου μέσα στον Παράδεισο, προς την γιαγιά μας την Εύα.

Να μας στηρίζουν οι ευχές των γονέων μας και των γερόντων μας, όπως έλεγε και ο παπαΕφραίμ, να μην πλανηθούμε με πλάνη που έρχεται από τα δεξιά., όπως το τονίζει και ο Μέγας Βασίλειος.

http://romfea.gr/foni-ierarxon/16176-20 ... 4-22-34-54


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Ο εκ δεξιών πειρασμός! Σχόλιο στην Κυριακή της Ορθοδοξίας
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 28 Σεπ 2015, 16:50 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 19 Ιαν 2014, 18:58
Δημοσ.: 3548
Thanks:
Thanked:
time στο post
Περί των οκτώ πειρασμών των Μοναχών και των λαϊκών Χριστιανών

Πατέρες και αδελφοί... Ο Μοναχός και ο αγωνιστής Χριστιανός είναι πνευματικοί μαχητές σε κάθε στιγμή της ζωής τους από την γέννηση μέχρι τον θάνατο τους.

Είναι όμως ανάγκη να γνωρίζουμε την τέχνη αυτού του αοράτου πολέμου και από ποία μέρη έρχεται εναντίον μας ο νοητός εχθρός.

Ο άγιος Μελέτιος ο Ομολογητής μας λέγει ότι ο πειρασμός έρχεται από έξι σημεία εναντίον μας, ενώ ο άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης γράφει από οκτώ, δηλ. από επάνω και από κάτω, από δεξιά και αριστερά, από εμπρός και πίσω και από μέσα και έξω.

1. Ο από επάνω πειρασμός:

Είναι δύο ειδών: Το πρώτο συμβαίνει όταν αρχίζουμε να κάνουμε μία αδιάκριτη και απερίσκεπτη άσκηση που υπερβαίνει τις δυνάμεις μας, όπως επί παραδείγματι: υπερβολική νηστεία, συνεχή αγρυπνία, πολλές μετάνοιες, και άλλες υπερβολικές ασκήσεις. Αυτή η άσκηση έχει ως αποτέλεσμα να αδυνατίζει το σώμα μας και να αδυνατούμε να εργασθούμε τις αρετές του Χριστού. Συγχρόνως ταράζεται ο νους μας γιατί δεν αναπαύεται σ’ αυτού του είδους τις ασκήσεις. Το δεύτερο είδος πειρασμού συμβαίνει όταν ερευνούμε την Αγία Γραφή χωρίς να διαθέτουμε την ανάλογη πνευματική ηλικία και κατάσταση με αποτέλεσμα, εάν κάποιος δεν ευρεθεί να μας χαλιναγωγήσει, θα φθάσουμε στην τρέλλα, την αίρεση και την βλασφημία του Θεού.

Η Αγία Γραφή είναι η απύθμενη θάλασσα της σοφίας του Θεού και απ’ αυτό το νερό εμείς πρέπει να βγάλουμε όσο είναι δυνατόν και απαραίτητο για να ανακουφισθούμε από την πνευματική μας δίψα. Απ’ αυτό το νερό ο άνθρωπος βγάζει με τον κουβά και απ’ αυτόν στην κανάτα και από εκεί παίρνει με ένα ποτήρι να δροσισθεί και δεν προσπαθεί με μία φορά να βγάλει το νερό της σοφίας του Θεού έξω, διότι δεν έχει τα κατάλληλα εργαλεία και υπάρχει βεβαίως ο φόβος να πνιγεί. Έτσι πνίγηκαν πολλοί ερευνητές των Γραφών λόγω της υπερηφάνειας των και έγιναν αρχηγοί αιρέσεων και οδήγησαν μαζί με τους εαυτούς των χιλιάδες ψυχές στον Άδη.

2. Ο από κάτω πειρασμός:

Από κάτω έρχεται ο πειρασμός και μας πειράζει με την ακηδία και οκνηρία για την επιτέλεση των έργων της αρετής και των εντολών του Θεού. Ένα παράδειγμα: Όταν κάποιος είναι δυνατός και υγιής στο σώμα και εκ προθέσεως αποφεύγει τις δουλειές ή τα διακονήματα της Μονής, τα οποία είναι ανάλογα των δυνάμεων του. Ή ένας λαϊκός, ο οποίος δεν θέλει να κοπιάσει για τα έργα των αρετών, την νηστεία, την αγρυπνία, την υπηρεσία και βοήθεια του πλησίον, την προσευχή κ.λ.π. Με την αδιαφορία ή οκνηρία μας αυτή στερούμε από την ψυχή μας τον μισθό των πνευματικών έργων, επειδή δεν κοπιάζουμε στην εφαρμογή των θείων εντολών. Καθένας από εμάς λοιπόν, έχουμε καθήκον να ανεβαίνουμε τις πνευματικές βαθμίδες των αρετών, γνωρίζοντας ότι η μέση και διακριτική οδός είναι η βασιλική, διότι τα άκρα είναι του διαβόλου.

3. Ο εκ δεξιών πειρασμός:

Αυτός ο πειρασμός πάλι είναι δύο ειδών: Το πρώτο είδος είναι, όταν εργασθούμε τα καλά έργα με κακό σκοπό, ενώ το δεύτερο είναι, εάν δεχθούμε την εμφάνιση των δαιμόνων με την μορφή αγγέλων και αγίων, ή με την μορφή του Χριστού, της Θεοτόκου και άλλων ουρανίων μορφών. Ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος λέγει ότι «οι δαίμονες της κενοδοξίας και υπερηφάνειας εμφανίζονται στους αδυνάτους στον νου ως προφήται». Ενώ ο Απόστολος Παύλος μας δείχνει στην Β' προς Κορινθίους (11,14) ότι: «ό σατανάς μετασχηματίζεται εις άγγελον φωτός».

4. Ο εξ αριστερών πειρασμός:

Από τα αριστερά μας πειράζει ο διάβολος όταν γνωρίζουμε την αμαρτία, αλλά με την θέληση μας αποφασίζουμε να την εκτελέσουμε. Ένα παράδειγμα: Κάποιος γνωρίζει ότι είναι αμαρτία να κλέπτει, να πορνεύει, να μεθά, να βλασφημεί τα Θεία, να εκδικείται τον πλησίον του ή να κάνει οποιοδήποτε άλλο κακό έργο. Παρ’ όλα όμως αυτά αφήνει τον εαυτό του να νικηθεί από την αμαρτία με την θέληση του και εις γνώσιν του. Οπότε, όταν εμείς γνωρίζουμε την αμαρτία και όμως την επιτελούμε είτε με τον νου, τον λόγο, το αίσθημα ή την πράξη, τότε πειραζόμεθα εξ αριστερών.

5. Ο εκ των έμπροσθεν πειρασμός:

Μας πειράζει από εμπρός ο διάβολος όταν μας παρουσιάζει σκέψεις και φαντασίες για έργα τα όποια δήθεν θα μας συμβούν στο μέλλον. Ένα παράδειγμα: Όταν θορυβούμεθα ότι θα έλθει εναντίον μας κάποιος κίνδυνος, κάποια παγίδα ή ασθένεια, ότι θα ξεσπάσει κάποιος πόλεμος, ότι θα δυσφημισθούμε από τους άλλους, θα γίνουμε πτωχοί, μας ταράζει κάποιος ότι δεν θα επιτύχουμε στις εξετάσεις ή σε κάποιο άλλο έργο.

Όλα αυτά μας τα φέρνει ο νοητός εχθρός στον νου μας με σκοπό να μας ταράξει και να μας κλονίσει με αυτά που νομίζουμε ότι θα έλθουν εναντίον μας.
Γι’ αυτούς τους λογισμούς ας προσέχουμε τα λόγια του Σωτήρος που λέγει: «Μη ουν μεριμνήσητε εις την αύριον, η γάρ αύριον μεριμνήσει τα έαυτής, αρκετόν τη ημέρα η κακία αυτής» δηλ. μη μερμνάτε ….φτάνει η στεναχώρια της ημέρας. (Ματθ. 6,34). Δεν δόθηκε σ’ εμάς από τον Θεό να γνωρίζουμε ούτε μία ώρα πέραν της παρούσης ώρας τι θα γίνει. Οπότε σε τέτοιου είδους πειρασμό να λέγομε: «Ας γίνει το θέλημα του Κυρίου».

6. Ο εκ των όπισθεν πειρασμός:

Πειραζόμεθα εκ των όπισθεν όταν οι δαίμονες μας ενοχλούν στον νου μας με αυτά τα έργα που κάναμε στο παρελθόν, όταν είμασταν παιδιά ή νέοι και με τις αμαρτίες που κάναμε.

Η μνήμη μας πολύ συχνά βοηθεί την φαντασία μας στα κακά που κάναμε, προπαντός όταν περάσαμε την ζωή μας χωρίς προσπάθεια για την φρούρηση και κάθαρση του νου με την νοερά προσευχή: «Κύριε Ιησού Χριστέ, Υιέ του Θεού, ελέησον με τον αμαρτωλό».

Οι Πατέρες λέγουν ότι τόσο ανόητη είναι η φαντασία, ώστε εάν ένας άνθρωπος αντίκρισε στην νεότητα του μία ωραία γυναίκα με εμπάθεια και έλθει ο καιρός να πεθάνει αυτή και ίδει την νεκροκεφαλή της, εν τούτοις η φαντασία του, του υπενθυμίζει το ωραίο πρόσωπο της, όταν ζούσε. Γι’ αυτό ονόμασαν οι Πατέρες την φαντασία «γέφυρα του διαβόλου», επειδή καμιά αμαρτία δεν περνά από τον νου και την αίσθηση παρά μόνο από την γέφυρα της φαντασίας.

Οπότε, Πατέρες και αδελφοί, για να νικήσουμε στον πόλεμο αυτό, έχουμε μεγάλη ανάγκη από την νοερά εγρήγορση και προσοχή, την μνήμη του θανάτου, των βασάνων της κολάσεως και της ακαταπαύστου νοερής προσευχής.

7. Ο εκ των έσω πειρασμός:

Πειραζόμεθα από μέσα μας με τον ερεθισμό των παθών, τα οποία εξέρχονται από την καρδιά μας, κατά τον λόγο του Σωτήρος, που λέγει: «εκ γαρ της καρδίας εξέρχονται διαλογισμοί πονηροί, φόνοι, μοιχείαι, πορνείαι, κλοπαί, ψευδομαρτυρίαι, βλασφημίαι» (Ματθ. 15,19). Η Αγία Γραφή μας λέγει ότι «βαθεία είναι η καρδία παρά πάντα» (Ίερεμ. 17,9), επειδή απ’ αυτή πηγάζουν όλες οι κακίες στον άνθρωπο που δεν την φυλάγει με την προσευχή και την μετάνοια, αλλά και απ’ αυτή πηγάζουν πάλι, όλες οι αρετές σ’ αυτόν που την καθαρίζει με τα δάκρυα της μετανοίας και την συντριβή. Οπότε απαλλασσόμεθα από τα πάθη της καρδίας μας με την ακατάπαυστη προσευχή και τα δάκρυα της μετανοίας.

8. Ο εκ των έξω πειρασμός:

Προέρχεται από τα πάθη, τα οποία εισέρχονται στην ψυχή μας από τις πέντε αισθήσεις ή όπως ονομάζονται τα παράθυρα της ψυχής, για τις οποίες ο προφήτης Ιερεμίας λέγει: «ανέβη θάνατος διά των θυρίδων υμών» (9,21). Αυτές οι πέντε αισθήσεις είναι τα πέντε ζεύγη βοών με τα οποία ζούμε στην κακία και εμπάθεια και δεν θέλουμε να πάμε στο Δείπνο που μας καλεί ο Μέγας Βασιλεύς (Λουκ. 14,19). Οπότε η απόκρουση απ’ αυτά τα πάθη γίνεται με την πολυχρόνια νήψη του νου, την ακατάπαυστη προσευχή, την συντριβή της καρδίας και με το να ζητάμε με πόνο και μετάνοια την βοήθεια του Κυρίου.

Εν κατακλείδι, παρακαλώ με ταπείνωση, Πατέρες και αδελφοί, να βοηθήσετε και εμένα τον αμαρτωλό και αδιάφορο για την σωτηρία μου, με την προσευχή σας, ώστε να αισθανθώ τουλάχιστο εντροπή για τα ανωτέρω λόγια πού σας είπα και έτσι να ξυπνήσω και εγώ από την αναισθησία μου και να καλώ το Όνομα του Κυρίου μας για βοήθεια μου. Αμήν.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΙ ΛΟΓΟΙ
Ιερομ. ΚΛΕΟΠΑ ΗΛΙΕ
Εκδ. ΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΚΥΨΕΛΗ


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 2 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Κάτι ετοιμαζόταν: 1000+ αυτόματα όπλα στην Αρτέμιδα - Kαι ολοκαίνουργια Μ16 & M4
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο την Ελλάδα
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 3
Έρευνες του ΤΡΑΟ στην κυπριακή ΑΟΖ
Δ. Συζήτηση: Η Κύπρος
Συγγραφέας: georgekemkas
Απαντησεις: 0
ΟΗΕ: Κοντά στην κατασκευή πυρηνικού όπλου το Ιράν
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 2
Τα δίνει όλα για «θύελλα» στα ελληνοτουρκικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν: Προηγείται το»ΌΧΙ» στην Τουρκία και η χώρα κινδυνεύει με πτ
Δ. Συζήτηση: Ελληνοτουρκικά
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 1
Το "πλιάτσικο" που έγινε χθες στην ΕΣΗΕΑ - Πήραν και τη σφρα
Δ. Συζήτηση: Ο εντός των πυλών ανθελληνισμός
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση : Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 1 επισκέπτης


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr