ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ «ΝΕΣΤΩΡ»

1
* Το δωδεκαώροφο «μάτι» που βλέπει τους αόρατους κοσμικούς αγγελιοφόρους, οι εξωγαλαξιακοί πλανήτες και ο μυστικός κώδικας της δημιουργίας

Ενα πείραμα πέρα από τη φαντασία, ένα ταξίδι στον χωροχρόνο του Σύμπαντος και οι πρώτες κλεφτές ματιές από τον βυθό

Επιχείρηση Νετρίνα στην Πύλο του... Διαστήματος

ΣΤΑ ΑΝΟΙΧΤΑ της Πύλου (κοντά στο φρέαρ των Οινουσσών) βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε πλήρη εξέλιξη ένα από τα μεγαλύτερα πειράματα της υφηλίου. Εκεί ­ στο βαθύτερο σημείο της Μεσογείου ­ προετοιμάζεται πυρετωδώς ένα απίστευτο και αλλιώτικο «ταξίδι» στον χωροχρόνο του Σύμπαντος. Η αντίστροφη μέτρηση μόλις άρχισε... Ο «Νέστωρ», το εντυπωσιακό υποβρύχιο τηλεσκόπιο (που πήρε το όνομά του από τον βασιλιά της περιοχής στην αρχαιότητα), πέρασε με επιτυχία τα πρώτα δοκιμαστικά τεστ στα 4.200 μέτρα υπό την επιφάνεια της θάλασσας και ετοιμάζεται να «αναλάβει δράση» σε ακόμη μεγαλύτερα βάθη. Είναι ειδικά κατασκευασμένο για να ανιχνεύει τα ανεπαίσθητα ίχνη που αφήνουν στο στιγμιαίο πέρασμά τους από τον πλανήτη μας οι αρχέγονοι κοσμικοί αγγελιοφόροι, τα νετρίνα, τα μυστηριώδη εκείνα στοιχειώδη σωματίδια με τη σχεδόν μηδενική μάζα και με καθόλου ηλεκτρικό φορτίο που γεννήθηκαν μαζί με το... άπειρον και «ζουν» μέσα σε αυτό διασχίζοντας ανεμπόδιστα με την ταχύτητα του φωτός οτιδήποτε βρεθεί στον δρόμο τους: γαλαξίες, νεφελώματα, μαύρες τρύπες, αστέρια και πλανήτες. Οι επιστήμονες ευελπιστούν τώρα ότι μέσα από τα μάτια του «Νέστορα» θα μπορέσουν να «δουν» κάτι από το αόρατο άγνωστο· να καταγράψουν έστω και μία στιγμούλα από την αστραπιαία λάμψη του άπιαστου, που κουβαλάει μέσα του τις χαμένες σελίδες από το μυθιστόρημα του χάους. Για να ανακαλύψουν στις... περγαμηνές του το αιώνιο ζητούμενο: τον μυστικό κώδικα της δημιουργίας του κόσμου. Να προσπελάσουν τα αδιάβατα μονοπάτια του χρόνου. Να ανοίξουν ένα παράθυρο με θέα στο εσωτερικό μιας μαύρης τρύπας, στα έγκατα ενός εξωγαλαξιακού πλανήτη ή τη στιγμή ακριβώς της έκρηξης ενός αστεριού που βρίσκεται σε απόσταση δισεκατομμυρίων ετών φωτός. Εκείνο όμως που συναρπάζει τους επιστήμονες πιο πολύ είναι ότι θα γίνουν μάρτυρες φαινομένων και γεγονότων που πιθανόν να αγνοούν ακόμη και την ύπαρξή τους! Μπορεί όλα αυτά να μοιάζουν περισσότερο με σενάριο επιστημονικής φαντασίας, εδώ, όμως, στην Ελλάδα, λίγο πιο έξω από τον ιστορικό Κόλπο του Ναυαρίνου, γράφεται τώρα ο πρόλογος ενός νέου κεφαλαίου στην επιστήμη, της αστρονομίας των νετρίνων.


Στο πείραμα συμμετέχουν περισσότεροι από 70 ειδικοί ερευνητές (από πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας). Το σύνολο των εργασιών συντονίζεται από την ελληνική επιστημονική ομάδα του Ινστιτούτου Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Ανάπτυξης, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λεωνίδα Κ. Ρεσβάνη, ο οποίος είναι και ο εμπνευστής του πρωτοποριακού αυτού εγχειρήματος το οποίο στο πλαίσιο του «Mega Science» του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έχει αναγνωριστεί ως ένα από τα συνολικά τέσσερα μεγάλης κλίμακας πειράματα που πραγματοποιούνται παγκοσμίως.

Αρχικά η ιδέα της πόντισης ενός υποβρυχίου τηλεσκοπίου που θα ανιχνεύει νετρίνα ίσως να ακούγεται απλή. Στην πραγματικότητα όμως πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο και ιδιαιτέρως πολύπλοκο. Κατ' αρχήν κάτι τέτοιο δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ προηγουμένως σε βάθος μεγαλύτερο του ενός χιλιομέτρου και όμως ήδη τα πρώτα κομμάτια του «Νέστορα» έχουν πιάσει πάτο στα 4,2 χιλιόμετρα, ενώ τα επόμενα χρόνια προγραμματίζεται να κατεβεί ακόμη πιο βαθιά, στα 5.000 μέτρα! Επιπλέον το μόνο κοινό του «Νέστορα» με τα τηλεσκόπια που γνωρίζουμε ως σήμερα είναι ο χαρακτηρισμός του ως... τηλεσκοπίου. Κατά τα άλλα πρόκειται για μια περίπλοκη και τεράστια κατασκευή δέκα πολυώροφων «πύργων» με υπερευαίσθητους φωτοπλασιαστές και ηλεκτρονικά συστήματα πρωτοποριακής τεχνολογίας.

* Αστρονομία στο σκοτάδι

Η ερευνητική ομάδα του «Νέστορα» ξεκίνησε τις προετοιμασίες του πειράματος το 1991. Στη θαλάσσια περιοχή της Πύλου δοκιμάζονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια οι αντοχές των υλικών και η αξιοπιστία των ηλεκτρονικών συσκευών. Εκατοντάδες εξαρτήματα συναρμολογούνται σχολαστικά, βυθίζονται στη θάλασσα και στη συνέχεια επιστρέφουν στο εργαστήριο για έλεγχο και καταγραφή. Μια μακρόχρονη διαδικασία που επαναλαμβάνεται διαρκώς ολοένα και σε μεγαλύτερα βάθη, ως ότου να επιβεβαιωθεί ότι τα πάντα θα λειτουργήσουν στην εντέλεια στα τέσσερα χιλιόμετρα κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας.

«Εκείνο που ετοιμαζόμαστε να επιχειρήσουμε τώρα, είναι να κάνουμε αστρονομία, αλλά χωρίς να κοιτάζουμε το φως» λέει μιλώντας στο «Βήμα» ο καθηγητής Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Κ. Ρεσβάνης και εξηγεί: «Ολοι οι τύποι τηλεσκόπιων που χρησιμοποιούνται, ανιχνεύουν ένα σωματίδιο μόνο: Το φωτόνιο. Εγώ και οι συνεργάτες μου δεν είμαστε αστρονόμοι. Είμαστε φυσικοί Στοιχειωδών Σωματιδίων και αυτό ακριβώς κάνουμε, ανιχνεύουμε στοιχειώδη σωματίδια. Η αρχική μας σκέψη λοιπόν ήταν γιατί να κάνουμε αστρονομία μόνο με το φως (τα φωτόνια) και να μην ανιχνεύσουμε κάποιο άλλο σωματίδιο που θα μπορεί να μας δώσει περισσότερες πληροφορίες. Από τα περίπου 250 στοιχειώδη σωματίδια, μόνο ένα πληροί όλες εκείνες τις απαραίτητες προϋποθέσεις που χρειάζονται έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάρουμε περισσότερες πληροφορίες από αυτές που μας δίνουν τα φωτόνια: Είναι το νετρίνο. Και είναι αλήθεια ότι με τα νετρίνα μπορούμε να δούμε πιο βαθιά μέσα στα άστρα και πιο μακριά μέσα στο Σύμπαν...».

* Τα παράξενα σωματίδια

Οπως μας εξηγεί ο καθηγητής, το νετρίνο είναι ένα παράξενο, σχεδόν φανταστικό σωματίδιο που λόγω των τριών βασικών ιδιοτήτων του είναι και εξαιρετικά πολύτιμο: Δεν έχει σχεδόν καθόλου μάζα, είναι ηλεκτρικά ουδέτερο, δεν επηρεάζεται από τις λεγόμενες ισχυρές επιδράσεις και ταξιδεύει αδιάκοπα στις αχανείς εκτάσεις του σύμπαντος με την ταχύτητα του φωτός. Τα χαρακτηριστικά δηλώνουν σε απλά ελληνικά ότι το νετρίνο κινείται ευθύγραμμα στο διάστημα χωρίς να παρεκκλίνει από τα μαγνητικά πεδία και χωρίς να αντιδρά και να διασπάται από τη μεσοαστρική ύλη. Αντίθετα μάλιστα, δεν επηρεάζεται καθόλου από την ύλη. Η Γη, όπως και όλα τα υπόλοιπα ουράνια σώματα είναι «διάφανα» στο νετρίνο που τα διασχίζει ανενόχλητο, όπως ακριβώς το φως περνά μέσα από το τζάμι ενός παράθυρου. Υπολογίζεται ότι κάθε ένα δευτερόλεπτο περνούν μέσα από το σώμα μας δεκάδες δισεκατομμύρια νετρίνα, τα οποία στη συνεχεία διασχίζουν τη Γη και συνεχίζουν την πορεία τους προς άλλους γαλαξιακούς κόσμους.

Επιπλέον κι αυτό είναι επίσης πολύ σημαντικό, εκτός από τα νετρίνα που αναπαράγονται διαρκώς μέσα από τις κοσμικές εκρήξεις (ακόμη και του δικού μας άστρου του Ηλιου), το Σύμπαν είναι γεμάτο από νετρίνα που γεννήθηκαν μαζί του, τη στιγμή εκείνη της Μεγάλης Εκρηξης, για τα οποία και πιστεύεται ότι διατηρούν ανόθευτες όλες τις πληροφορίες της δημιουργίας. Ο αριθμός των νετρίνων που προέρχονται από τη Μεγάλη Εκρηξη ανέρχονται σε 300 έως 500, ανά κυβικό εκατοστό του... απείρου! Είναι αμέτρητα!

* Οι αόρατοι επισκέπτες

Το μεγάλο πρόβλημα για την παρατήρηση των κοσμικών αυτών πληροφοριοδοτών είναι ότι λόγω της σχεδόν μηδενικής τους μάζας, είναι... αόρατοι! Η μόνη ευκαιρία που έχουν οι επιστήμονες για να τους «δουν» είναι σε εκείνες τις πραγματικά σπανιότατες περιπτώσεις (που επιβεβαιώνούν τον κανόνα), όταν δηλαδή ένα νετρίνο «αντιδράσει». Φανταστείτε ότι για κάθε δέκα χιλιάδες τρισεκατομμύρια τρισεκατομμυρίων νετρίνα που φθάνουν στη Γη, μπορούμε να καταγράψουμε μόνο έναν πάρα πολύ πολύ μικρό αριθμό από αυτά, που είναι όμως ικανός, όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί επιστήμονες, ώστε να προχωρήσουμε στην Αστρονομία των Νετρίνων...

Για αυτόν ακριβώς τον σκοπό κατασκευάστηκε και ο «Νέστωρ», το πρώτο υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων, το οποίο και έχει ως κύρια «αποστολή» να ανιχνεύσει και να καταγράψει αυτήν τη σπάνια αντίδραση του σωματιδίου. Η ερώτηση που προκύπτει αυθόρμητα είναι γιατί ο «Νέστορας» χρειάζεται να κατέβει σχεδόν μία... λεύγα υπό τη θάλασσα για να παρατηρήσει το Σύμπαν;

* Ο κοσμικός θόρυβος

«Ενας από τους κυριότερους λόγους είναι ότι για κάθε νετρίνο που αντιδρά στην επιφάνεια της Γης, υπάρχουν περίπου ένα τρισεκατομμύριο άλλες επιδράσεις από άλλα σωματίδια ­ τη λεγόμενη κοσμική ακτινοβολία ­ που τυφλώνουν τους ανιχνευτές νετρίνων, όπως ο ήλιος τυφλώνει τα μάτια μας και δεν βλέπουμε άστρα στο φως της ημέρας» επισημαίνει ο κ. Λ. Κ. Ρεσβάνης και συνεχίζει: «Ο μόνος τρόπος που υπάρχει για να μετριάσεις τον "θόρυβο" της κοσμικής ακτινοβολίας, είναι να πας όσο μπορείς κάτω από την επιφάνεια της Γης ­ και τα πρώτα τηλεσκόπια νετρίνων εγκαταστάθηκαν πράγματι μέσα σε χρυσωρυχεία σε βάθος τριών χιλιάδων μέτρων. Στη συνέχεια όμως ανακαλύψαμε ότι το καλύτερο φίλτρο της κοσμικής ακτινοβολίας είναι η θάλασσα. Οσο πιο βαθιά πας τόσο το καλύτερο. Και σε αυτό το σημείο μπορώ να πω ότι σταθήκαμε τυχεροί διότι εδώ στην Ελλάδα βρίσκεται και το βαθύτερο σημείο της Μεσογείου, που φθάνει ως τα 5.200 μέτρα στο Ιόνιο Πέλαγος νοτιοδυτικά της Πύλου».

Οπως τονίζει ο καθηγητής, οι πρώτες μετρήσεις που έγιναν στο βάθος των 4.200 μέτρων κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας έδειξαν ότι ο «θόρυβος» της κοσμικής ακτινοβολίας μειώνεται εντυπωσιακά πολύ. Από τις περίπου ένα τρισεκατομμύριο κοσμικές «παρεμβολές» που καταγράφονται στην επιφάνεια της γης, στον βυθό φθάνουν μόνο ένα εκατομμύριο από αυτές ­ αριθμός σχετικά μικρός καθώς υπάρχουν οι κατάλληλες τεχνικές να μειωθούν κατά πολύ περισσότερο.

* Η ακτινοβολία Τσερένκοφ

«Επιπλέον κι αυτό είναι είναι επίσης πολύ σημαντικό» τονίζει ο κ. Ρεσβάνης, «αν ένα νετρίνο αντιδράσει μέσα στη θάλασσα, με πολύ μεγάλη πιθανότητα, από την αλληλεπίδραση αυτή με τα άτομα του νερού (τα πρωτόνια) παράγεται στιγμιαία ένα μπλε φως ­ η λεγόμενη ακτινοβολία Τσερένκοφ. Αυτήν τη στιγμιαία λάμψη ­ ακτινοβολία ­ αναζητούμε και θα προσπαθήσουμε να καταγράψουμε».

Μια λεπτομέρεια αρκετά εντυπωσιακή, είναι ότι το υποβρύχιο τηλεσκόπιο θα ανιχνεύει τα νετρίνα εκείνα που θα φθάνουν στον βυθό από την... πίσω πλευρά του πλανήτη μας, στα τελευταία χιλιόμετρα δηλαδή που θα διανύουν πριν εγκαταλείψουν τη Γη κι όχι εκείνα που θα έρχονται από τον ουρανό στη θάλασσα. Παράλληλα (κι αυτό επίσης ακούγεται για τους μη.. μυημένους στη Φυσική ως επιστημονική φαντασία), θα στέλνονται επιπλέον νετρίνα για «παρατήρηση» στο υποβρύχιο τηλεσκόπιο από τους ειδικούς επιταχυντές του CERN ( του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πυρηνικών Ερευνών που βρίσκεται στη Γενεύη)!

Ποιο είναι τελικά αυτό το μεγάλο μυστικό που περιμένουμε να μας αποκαλύψουν τα νετρίνα; «Το πιο σημαντικό που θα μάθουμε είναι αυτό που δεν μπορώ να σας περιγράψω... Ξέρουμε ότι τα νετρίνα που θα πάρουμε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών από τους ουράνιους επιταχυντές θα μας δώσουν πληροφορίες για τον μικρόκοσμο» αναφέρει ο κ. Ρεσβάνης και εξηγεί: «Από το πώς έγινε η Μεγάλη Εκρηξη, ποιες είναι οι διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα και γύρω από μια μαύρη τρύπα, τι συμβαίνει μέσα στο εσωτερικό των αστεριών κι αλλά πολλά τέτοια αιώνια ζητούμενα. Αλλά το πιο ενδιαφέρον, το πιο εντυπωσιακό που πιστεύουμε ότι θα μας αποκαλύψουν τα νετρίνα, είναι αυτό που δεν ξέρουμε ακόμη και δεν μπορώ να σας περιγράψω... Αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να ανοίξουμε ένα παράθυρο σε μια γωνιά του Σύμπαντος που κανένας ως σήμερα δεν έχει κοιτάξει. Είμαι βέβαιος ότι τελικά τα φαινόμενα που θα δούμε, θα είναι κάτι πολύ παραπάνω από αυτό που περιμένουμε. Κι αυτό είναι που πραγματικά μας συναρπάζει».
ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ Οι εταίροι του προγράμματος

Το πρόγραμμα «NESTOR» (Neutrino Extended Submarine Telescope whith Oceanographic Research) χρηματοδοτείται από τη Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Για την υλοποίησή του συνεργάζονται περισσότεροι από 70 επιστήμονες από Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ρωσίας και της Ιαπωνίας. Συγκεκριμένα από την Ελλάδα: Το Ινστιτούτο Τεχνολογιών και Ερευνών Βαθείας Θαλάσσης και Αστροσωματιδιακής Φυσικής Νετρίνων (το οποίο έχει και τον συντονισμό όλων των Ερευνών, με επικεφαλής τον καθηγητή Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Λ. Κ. Ρεσβάνη), το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Τμήμα Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου Πάτρας, το Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνίας και το Ινστιτούτο Πυρηνικής Φυσικής από το Εθνικό Κέντρο Ερευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Εθνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών και το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών. Ο ΟΤΕ παραχώρησε την τεχνογνωσία και το πλοίο του «Θαλής» για την εγκατάσταση στον βυθό ενός καλωδίου οπτικών ινών που θα συνδέει τον «Νέστορα» με την ξηρά.

Από τη Γερμανία: Το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και το Πανεπιστήμιο του Κιέλου. Από τη Ρωσία: Το Ινστιτούτο Πυρηνικών Ερευνών της Ρωσικής Ακαδημίας Επιστημών και το Τμήμα Προκεχωρημένων Μελετών του Ινστιτούτου Ωκεανογραφίας. Από την Ελβετία: Το Πανεπιστήμιο της Βέρνης και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN). Από την Ιταλία: Το Πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας. Από την Αμερική: Το Πανεπιστήμιο της Χαβάης, το Εθνικό Εργαστήριο Μπέρκλεϊ του Πανεπιστημίου Καλιφόρνιας, το Πανεπιστήμιο του Wisconsin. Και από την Ιαπωνία το Πανεπιστήμιο Tohoku.
ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ Μία λεύγακάτω από τη θάλασσα

Ο «Νέστορας», το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων, δεν είναι μια απλή συσκευή με ιδιαίτερες ικανότητες ή προδιαγραφές. Στην πραγματικότητα δεν έχει καμία ομοιότητα με τα τηλεσκόπια που γνωρίζουμε ως σήμερα ότι υπάρχουν, εκτός βέβαια από το ότι προορίζεται να ανιχνεύει κοσμικά σωματίδια. Πρόκειται για μια υποβρύχια τεράστια κατασκευή, η οποία και σταδιακά μέσα στα προσεχή χρόνια αναμένεται να αποτελέσει το πρώτο υποθαλάσσιο εργαστήριο νετρίνων.

Το ίδιο το τηλεσκόπιο νετρίνων, που ποντίζεται και δοκιμάζεται αυτόν το καιρό στα βάθη της θάλασσας της Πύλου, είναι ένας εξαγωνικός πύργος δώδεκα ορόφων! Κάθε όροφος του «Νέστορα» έχει σχήμα μεταλλικού αστερία με διάμετρο 33 μέτρα. Στις έξι άκρες κάθε μεταλλικού αστερία θα τοποθετούν μέσα σε γυάλινες σφαίρες υπερευαίσθητοι φωτοπολλαπλασιαστές (που θα ανιχνεύουν για τις σπάνιες αντιδράσεις των νετρίνων με τα πρωτόνια του νερού), ενώ στο κέντρο θα τοποθετηθούν μέσα σε μεγάλες σφαίρες από τιτάνιο τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα του κάθε «ορόφου».

Οι «όροφοι» του τηλεσκοπίου θα τοποθετηθούν ο ένας πάνω στον άλλον σε απόσταση περίπου 30 μέτρων, γεγονός που σημαίνει ότι το συνολικό ύψος του πύργου στον βυθό θα ξεπερνά εκείνο του πύργου του Αϊφελ - υπολογίζεται ότι θα είναι περίπου 330 μέτρα!

Κι όλα αυτά είναι μόνο η αρχή. Φανταστείτε ότι μέσα στα προσεχή χρόνια σχεδιάζεται να εγκατασταθούν γύρω από τον πρώτο κεντρικό «πύργο» του «Νέστορα» και σε απόσταση 200 με 300 μέτρων άλλοι έξι πύργοι και στη συνέχεια άλλοι έξι μετά, ως ότου καλυφθεί η επιφάνεια ενός τετραγωνικού χιλιομέτρου!

Σε αυτήν τη φάση του προγράμματος έχουν ποντιστεί οι δύο αστερίες στο βυθό με τους οποίους και έγιναν όλες οι «αναγνωριστικές» μετρήσεις και δοκιμές. Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει. Μέσα στους επόμενους μήνες ο «Νέστωρ» θα αρχίσει να ρίχνει τις... πρώτες κλεφτές ματιές στο Σύμπαν. Η «επιχείρηση... Νετρίνα» μόλις άρχισε. Αν όλα πάνε καλά ίσως αυτά που θα αποκαλυφθούν στο μέλλον να προκαλέσουν ένα δεύτερο «Big-Bank» που θα ανατρέψει τη λογική για τη δημιουργία του κόσμου μας!

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2& ... z0ptvfWW8B
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ «ΝΕΣΤΩΡ»

2
Ψαρεύοντας νετρίνα...



Αποστολή των 12.000 αισθητήρων του υποβρύχιου ολλανδικού τηλεσκόπιου ΚΜ3ΝeΤ (ανοιχτά της Πελοποννήσου) θα είναι να εντοπίζουν νετρίνα, πολύ δύσκολα στην ανίχνευση υποατομικά σωματίδια που μπορούν να μας δώσουν απαντήσεις σε πολλά από τα αινίγματα του Σύμπαντος.
Εικόνα
Επιτέλους, έπεσε ο αέρας. Η ώρα είναι εννιά το πρωί και ο Χανς βαν Άρεν, φορώντας παντελόνι και μακό μπλουζάκι, είναι όρθιος στην καμπίνα του καπετάνιου του Πελαγία. Αυτό το ερευνητικό σκάφος πλέει οχτώ χιλιόμετρα ανοιχτά της Πελοποννήσου. Η θέα από εκεί που στέκεται ο Χανς είναι μαγευτική: μπορεί να δει κανείς τα βουνά και τα χωριά της ηπειρωτικής Ελλάδας - αυτός όμως έχει μάτια μόνο για τα σφαιρικά αντικείμενα που κρέμονται από μια τροχαλία πάνω στο κατάστρωμα. Είναι μια συγκινητική στιγμή για τον αρχηγό της αποστολής του Ολλανδικού Βασιλικού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών.

Μπάλες θαλάσσης με οπτικούς αισθητήρες

Οι σφαίρες αυτές αντιπροσωπεύουν στην πραγματικότητα μήνες δουλειάς, όπως και η περίπλοκη κατασκευή από την οποία είναι εξαρτημένες. Η κάθε μια από αυτές έχει το σχήμα μιας μεγάλης μπάλας θαλάσσης και στο εσωτερικό της έχουν τοποθετηθεί οπτικοί αισθητήρες των οποίων η αποστολή είναι να ανιχνεύουν πολύ ισχνά φωτεινά σήματα στο σκοτεινό βυθό του ωκεανού. Οι αισθητήρες αυτοί είναι καλυμμένοι από παχύ κρύσταλλο, ικανό να αντέξει την τεράστια πίεση του νερού. Ωστόσο, μαζί με το σκάφος, οι σφαίρες ταλαντεύονται και συχνά δέχονται χτυπήματα από τα κύματα, με αποτέλεσμα το κρύσταλλο που περιέχουν να διατρέχει κίνδυνο: ένα δυνατό χτύπημα και η σφαίρα μπορεί να σπάσει σαν μια μπάλα χριστουγεννιάτικου δέντρου.
Ο Βαν Άρεν παρατηρεί από το κατάστρωμα τους άντρες του να ρίχνουν απαλά στο νερό τις κρυστάλλινες σφαίρες. Χτες είχε άνεμο έντασης 6 μποφόρ, ενώ σήμερα το πρωί μόνο δύο, γι’ αυτό πρέπει να εκμεταλλευτούν την ηρεμία της θάλασσας, για να βυθίσουν τις μπάλες, πριν ξανασηκώσει αέρα. Ο Βαν Άρεν πιάνει το γουόκι-τόκι και προστάζει: «Κατεβάστε το!». Είναι ο αρχηγός μιας ομάδας, μέλος της οποίας είναι και η φυσικός Ελς ντε Γουλφ, που κανονικά δουλεύει στη στεριά, στο Εθνικό Ινστιτούτο Υποατομικής Φυσικής Νίκχεφ, στο Άμστερνταμ. Η Ντε Γουλφ έχει ειδικευτεί στο φαινόμενο που αποκαλείται «κοσμική βροχή»: το ευφάνταστο αυτό όνομα αναφέρεται στην πτώση διαστημικών σωματιδίων στη Γη.

Ταξιδεύουν χωρίς να αλλάζουν ποτέ κατεύθυνση

Κάποια από τα σωματίδια που πέφτουν από τον ουρανό είναι ορατά με γυμνό μάτι, όπως ο μετεωρίτης μεγέθους ενός μπιζελιού που χτύπησε ένα Γερμανό μαθητή πριν από δύο χρόνια, περνώντας ξυστά από το χέρι του και δημιουργώντας στη συνέχεια με την πτώση του στο έδαφος έναν κρατήρα μεγέθους 50 εκατοστών.

Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να πέσει πάνω σου ένα «διαστημικό σκουπίδι» είναι σχεδόν μηδαμινές, αλλά τα σωματίδια που αποτελούν το αντικείμενο της έρευνας της Ντε Γουλφ, τα νετρίνα, μας διαπερνούν χωρίς να το καταλαβαίνουμε με εντυπωσιακή συχνότητα. Αυτά τα αόρατα σωματίδια περνούν εκατομμύρια φορές το δευτερόλεπτο από μέσα μας με την ταχύτητα του φωτός, σαν να ήμασταν σουρωτήρια. Και δεν διαπερνούν μόνο εμάς, αλλά και ολόκληρο τον πλανήτη, με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που οι ακτίνες του ήλιου διαπερνούν μια κρυστάλλινη σφαίρα. «Πρόκειται για σωματίδια αφάνταστα μικροσκοπικά, με μάζα σχεδόν μηδενική», εξηγεί η Ντε Γουλφ. «Άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους», συνεχίζει, «είναι αφενός η απουσία ηλεκτρικού φορτίου, εξαιτίας της οποίας τίποτα δεν μπορεί ούτε να τα προσελκύσει ούτε να τα απωθήσει, και αφετέρου, από τη στιγμή που δημιουργούνται και τίθενται σε κίνηση, δεν αλλάζουν ποτέ κατεύθυνση».
Εικόνα
Αυτό το τελευταίο χαρακτηριστικό είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους τα νετρίνα παρουσιάζουν τόσο μεγάλο ενδιαφέρον για τους επιστήμονες: από τη στιγμή της γέννησής τους στο εσωτερικό ενός αστεριού, τα σωματίδια αυτά ταξιδεύουν μέσα στο διάστημα, πάντα σε ευθεία γραμμή, σε κάποιες περιπτώσεις για δισεκατομμύρια χρόνια. «Χάρη στα τηλεσκόπια νετρίνων, μπορούμε να ταξιδέψουμε στο χρόνο και να φτάσουμε μέχρι τα αρχέγονα αστέρια, ώστε να μελετήσουμε, για πρώτη φορά, τι συνέβαινε στο εσωτερικό τους». Και προσθέτει: «Μέσω των νετρίνων, θα μπορέσουμε να ανακαλύψουμε, για παράδειγμα, τι είδους άστρα παράγουν αυτά τα κοσμικά σωματίδια που με τόσο ισχυρή ενέργεια διασχίζουν το σύμπαν, και πώς το κάνουν».

Ακολουθώντας το φωτεινό μονοπάτι

Από τη σύγκρουση των νετρίνων με το νερό, προκύπτει ένα νέο σωματίδιο: το μιόνιο. Αυτό αρχίζει να κινείται στην ίδια κατεύθυνση με το νετρίνο από το οποίο προέκυψε, αλλά, αντίθετα με εκείνο, είναι ορατό, γιατί, στην επαφή του με το νερό, το μιόνιο εκπέμπει φως. Δεν είναι βέβαια παρά μια αμυδρή αναλαμπή γαλάζιου χρώματος, αλλά σε ένα σκοτεινό περιβάλλον, όπως ο βυθός της θάλασσας, ίσως είναι δυνατόν να το αντιληφθεί κανείς με γυμνό μάτι. Και φυσικά, όσο περισσότερο νερό υπάρχει, τόσο περισσότερες συγκρούσεις μεταξύ νετρίνων και μορίων νερού γίνονται και, κατά συνέπεια, τόσο περισσότερες φωτεινές αναλαμπές παρατηρούνται, που μας φανερώνουν την παρουσία νετρίνων.

Γι’ αυτό, μια ομάδα Ευρωπαίων επιστημόνων προτίθεται να κατασκευάσει το τηλεσκόπιο νετρίνων ΚΜ3 Neutrino Telescope ή ΚΜ3ΝeΤ, ένα υποβρύχιο τηλεσκόπιο που προβλέπεται να τεθεί σε λειτουργία το 2015. Θα έχει μέγεθος περίπου ένα κυβικό χιλιόμετρο και θα τοποθετηθεί στη Μεσόγειο, γιατί τα νερά της προσφέρουν ιδανικές συνθήκες για την παρατήρηση των αναλαμπών των μιονίων. Επιπλέον, στη Μεσόγειο δε χρειάζεται να απομακρυνθεί κανείς περισσότερο από μερικά χιλιόμετρα από την ακτή, για να φτάσει σε απίστευτα μεγάλο βάθος. Το ηλιακό φως διεισδύει μόνο μερικές εκατοντάδες μέτρα στο νερό της θάλασσας - από εκεί και πέρα, βασιλεύει το σκοτάδι. Και εκεί ακριβώς σκοπεύουν να τοποθετήσουν το τηλεσκόπιο οι επιστήμονες. Ο λόγος; Εφόσον το ηλιακό φως δε φτάνει εκεί κάτω, υποθέτουν πως, αν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν μια ακτίνα φωτός, θα πρέπει να έχει προέλθει από τη σύγκρουση ενός νετρίνου με το νερό.

Θα είναι όμως αποτελεσματικό αυτό το υποβρύχιο τηλεσκόπιο; Για να το διαπιστώσουν, οι επιστήμονες διεξάγουν δοκιμαστικές μελέτες με το Ανταρές, ένα τηλεσκόπιο τοποθετημένο κοντά στις γαλλικές ακτές. Το μέγεθός του είναι 20 φορές μικρότερο από αυτό που θα έχει το ΚΜ3ΝeΤ, αλλά είναι βασισμένο στην ίδια αρχή. Η φυσικός Ντε Γουλφ θυμάται χαρακτηριστικά τη στιγμή που έφτασαν οι πρώτες εικόνες από το τηλεσκόπιο στην οθόνη του υπολογιστή της, το 2007, και πώς καθόταν και τις παρατηρούσε χωρίς να ξέρει τι να σκεφτεί: «Τις κοίταζα μπερδεμένη. Οι αισθητήρες είχαν αντιληφθεί πολύ ξεκάθαρα τις αναλαμπές, όμως αυτές δεν έμοιαζαν καθόλου με την εικόνα που είχαμε προβλέψει ότι θα παρουσίαζαν. Έμοιαζαν με ένα μεγάλο φωτισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο!».

Πλάσματα των σκοταδιών

Δε χρειάστηκε πολύς καιρός για να ανακαλύψει η Ντε Γουλφ και οι συνάδελφοί της από πού προερχόταν όλο αυτό το φως: από πλάσματα του βυθού της θάλασσας σε κατάσταση διέγερσης. Κάποια είδη ψαριών έχουν τη δυνατότητα να εκπέμπουν φως, φαινόμενο στο οποίο έχει αποδοθεί το όνομα «βιοφωταύγεια». Πότε και γιατί το κάνουν; Όταν θέλουν να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, να κυνηγήσουν ένα θήραμα ή αντίθετα να τρομάξουν ένα διώκτη, για να του ξεφύγουν. Τους συμβαίνει όμως, προφανώς, και όταν βρεθούν πρόσωπο με πρόσωπο με έναν ανιχνευτή. «Τα ρεύματα του βυθού έσπρωχναν ολόκληρα κοπάδια ψαριών προς το τηλεσκόπιο. Τελικά, καταφέραμε να βελτιώσουμε το λογισμικό, ώστε να μπορεί να διακρίνει ξεκάθαρα τα νετρίνα από τα βιοφωταυγή θαλάσσια πλάσματα», εξηγεί η φυσικός.
Και έτσι, αυτό που στην αρχή έφερε σε αμηχανία τους ειδικούς, αποδείχτηκε τελικά προτέρημα, αν όχι για τους αστροφυσικούς, τουλάχιστον για τους βιολόγους, που τους δόθηκε μια μοναδική ευκαιρία να παρακολουθούν απευθείας τις κινήσεις μικρών ζώων στο βυθό της θάλασσας, ένα μέρος κατεξοχήν δύσβατο για έναν ερευνητή. «Κι έτσι, το τηλεσκόπιό μας μετατράπηκε ξαφνικά σε έναν εξαίσιο ανιχνευτή θαλάσσιας ζωής σε μεγάλα βάθη», σχολιάζει η Ντε Γουλφ γελώντας.

Πόντιση του «εκτοξευτήρα»

Αποστολή του ΚΜ3ΝeΤ είναι, μέσω των 12.000 αισθητήρων φωτός που διαθέτει, να αναλύσει έναν όγκο θαλασσινού νερού ίσο με το περιεχόμενο 500.000 πισίνων ολυμπιακών διαστάσεων. Αυτό όμως θα καταστεί δυνατό μόνο με μια γρήγορη τεχνική πόντισης των αισθητήρων. Αυτός είναι ο λόγος που οι ερευνητές ρίχνουν σήμερα στο νερό 20 αισθητήρες μαζί. Τους έχουν τοποθετήσει όλους μαζί σε μια μεταλλική κατασκευή, που μοιάζει με ένα τεράστιο τσαμπί σταφύλι. Η συσκευή αυτή ονομάζεται launcher (διανομέας).

Στο σόναρ (ηχοεντοπιστικό σύστημα που χρησιμοποιεί υπέρηχους, για να εντοπίσει υποβρύχια σώματα ή να μελετήσει τις ανωμαλίες του βυθού της θάλασσας) του Πελαγία, ο αρχηγός της αποστολής, Βαν Άρεν, μας εξηγεί ότι οι σφαίρες βρίσκονται σε 800 μέτρα βάθος. Τριγυρισμένος από απόλυτο σκοτάδι, ο εκτοξευτήρας είναι στερεωμένος με ένα μεγάλο γάντζο σε μια κατασκευή από μπετόν, ακουμπισμένη στο βυθό της Μεσογείου.

Έχει φτάσει η κορυφαία στιγμή του πειράματος: ο διανομέας πρέπει να ανασυρθεί στην επιφάνεια ανάμεσα σε δύο καλώδια. Στην ανοδική πορεία του, κάθε 30 μέτρα θα αποβάλλει από μια σφαίρα με έναν αισθητήρα στο εσωτερικό της, ώστε, όταν φτάσει στην επιφάνεια, να έχει αφήσει πίσω του δύο καλώδια με «κόμπους»: πάνω στον κάθε κόμπο, θα είναι στερεωμένος και από ένας αισθητήρας.

Στη γέφυρα του σκάφους, ο Βαν Άρεν μιλά πάλι στο γουόκι-τόκι: «Λύσ’το!». Στο κατάστρωμα, ένας τεχνικός εισάγει κάποιους κωδικούς σε ένα μαύρο κουτί και, μόλις πατάει το command, αρχίζουν τα υποβρύχια ακροβατικά, 800 μέτρα κάτω από τα πόδια του.

Η επιχείρηση στέφεται με απόλυτη επιτυχία: ακούγονται κραυγές χαράς, η σαμπάνια ρέει άφθονη. Σε μια οθόνη, ο Βαν Άρεν και η ομάδα του παρακολουθούν το όλο εγχείρημα σε επανάληψη. Μια υποβρύχια κάμερα, εξοπλισμένη με έναν ισχυρό προβολέα, κατέγραψε την άνοδο του εκτοξευτήρα από το βυθό προς την επιφάνεια. «Με τις υπάρχουσες τεχνικές, θα μας είχε πάρει έναν αιώνα να κατασκευάσουμε ένα τηλεσκόπιο του μεγέθους του ΚΜ3ΝeΤ!», εξηγεί ο Βαν Άρεν. Και προσθέτει: «Σήμερα αποδείξαμε ότι μπορούμε να ποντίσουμε πολλούς αισθητήρες ταυτόχρονα. Στο επόμενο πείραμα, ο στόχος είναι πιο φιλόδοξος: η τοποθέτηση 15 διανομέων με 300 συνολικά σφαίρες. Με αυτόν τον τρόπο, θα βελτιώνουμε όλο και περισσότερο την τεχνική μας, ώστε να μπορέσουμε να κατασκευάσουμε το τηλεσκόπιο μέσα σε τρία χρόνια».

Για να μάθετε πιο πολλά
http://www.km3net.org/
Τα πάντα για το τηλεσκόπιο, τους στόχους του και τα στάδια εξέλιξης της κατασκευής του.
http://www.nioz.nl/
Ιστοσελίδα, στα αγγλικά, του Ολλανδικού Βασιλικού Ινστιτούτου Θαλασσίων Ερευνών.
http://www.pylos.gr/index.php?option=co ... &Itemid=69
Ιστοσελίδα του Δήμου Πύλου με πληροφορίες για το πρόγραμμα ΝΕΣΤΩΡ.
http://www.nestor.noa.gr/
Ιστοσελίδα του Ινστιτούτου ΝΕΣΤΩΡ (στα αγγλικά)


http://hellenicrevenge.blogspot.com/201 ... _6987.html
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ «ΝΕΣΤΩΡ»

3
Εικόνα
Η αρχή λειτουργίας ενός υποβρυχίου τηλεσκοπίου νετρίνων. Νετρίνα πολύ υψηλών ενεργειών αλληλεπιδρούν με την ύλη που περιβάλει τον ανιχνευτή και παράγουν μιόνια πολύ υψηλής ενέργειας. Τα μιόνια κατά τη διέλευση τους από την ευρύτερη περιοχή του ανιχνευτή παράγουν ακτινοβολία Cherenkov εκπεμπόμενη σε χαρακτηριστική γωνία. Η ενεργοποίηση των Οπτικών Στοιχείων του τηλεσκοπίου σε διαδοχικές χρονικές στιγμές θα οδηγήσει τελικά στην ανακατασκευή της τροχιάς του μιονίου.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ «ΝΕΣΤΩΡ»

4
Το τηλεσκόπιο νετρίνων "Νέστωρ" βρίσκεται 4000 μ κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας στη Μεθώνη του Ιόνιου Πελάγους. Τα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων σημάτων πιθανώς από μιόνια, που κινούνται προς τα κάτω, διαβιβάζονται στο σταθμό στις ακτές της Μεθώνης μέσω ενός καλωδίου οπτικών ινών 30 km, που βρίσκεται στον πυθμένα της θάλασσας. Είναι η πρώτη φορά που συνεχή, σε πραγματικό χρόνο, στοιχεία "φυσικής" έχουν ληφθεί από ένα τέτοιο βάθος, και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό βήμα προς έναν ανιχνευτή νετρίνων μεγέθους ενός κυβικού χιλιομέτρου.


Το NESTOR (Neutrino Extended Submarine Telescope with Oceanographic Research), που είναι ένα υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων, θα αποτελείται τελικά από έναν πύργο με 12 πατώματα διαμέτρου 32 m, που θα χωρίζονται κατά κάθετα διαστήματα 30 m. Κάθε πάτωμα έχει ανιχνευτές - φωτοπολλαπλασιαστές (PMT) διαμέτρου 12,38 cm σε ζεύγη, που κοιτάζουν προς τα πάνω και προς τα κάτω, στα άκρα έξι βραχιόνων σχήματος αστέρα από τιτάνιο.


Τα PMT ανιχνεύουν το φως Cerenkov που ακτινοβολείται από τα μιόνια που παράγονται από τις αλληλεπιδράσεις των νετρίνων υψηλής ενέργειας κοντά στον ανιχνευτή. Τα ηλεκτρονικά και τα μηχανήματα ελέγχου στεγάζονται σε μια σφαίρα τιτανίου στο κέντρο του αστέρα. Με ένα συνολικό ύψος 410 m από τον πυθμένα της θάλασσας, καθένας πύργος θα έχει μια ενεργή περιοχή δράσης περίπου 20.000 m 2 για τα νετρίνα των 10 TeV.


Η περιοχή επέκτασης στη Μεθώνη είναι ένα υποθαλάσσιο οροπέδιο 65 km 2 μέσου βάθους 4000 m. Αυτή η βαθιά θάλασσα, βασική για την ύπαρξη ενός χαμηλού κοσμικού υποβάθρου μιονίων, είναι πάρα πολύ κοντά στις ακτές, μόνο 7.5 ναυτικά μίλια από το νησί Σαπιέντζα και 11 ναυτικά μίλια από τη Μεθώνη. Το υποβρύχιο τηλεσκόπιο νετρίνων του NESTOR είναι μέρος του επιστημονικού προγράμματος του ιδρύματος του NESTOR, στην πόλη Πύλος στον κόλπο του Ναυαρίνου, 11 κm βόρεια της Μεθώνης.


Ψάχνοντας τα μυστικά του Σύμπαντος στο βυθό της Πύλου


Κάποτε, πριν 15 δισεκατομμύρια χρόνια, μια έκρηξη αδιανόητης ισχύος --το Big Bang -- υπήρξε η αρχή της δημιουργίας του Σύμπαντος. Τότε δημιουργήθηκε και το νετρίνο, ένα μυστηριακό σωματίδιο φάντασμα, που κινείται με ταχύτητα σχεδόν την ταχύτητα του φωτός 300.000 km το δευτερόλεπτο και με μια σχεδόν μηδενική μάζα.

Κάθε στιγμή δισεκατομμύρια νετρίνα κυκλοφορούν ασταμάτητα, διασχίζουν τη Γη και συνεχίζουν ανενόχλητα το ιλιγγιώδες ταξίδι τους. Οι ενέργειες που μεταφέρουν, είναι σε θέση να δώσουν πολλές πληροφορίες για το παρελθόν αλλά και το μέλλον του Σύμπαντος λόγω της φύσεως αυτών των περίεργων σωματιδίων. Όπως είναι προφανές, η ανίχνευση τους απαιτεί την κατασκευή ενός νέου είδους "τηλεσκοπίου" νετρίνων.

Στην Πύλο, βυθισμένο στα 4.000-5.000 m υπό την θάλασσα, φτιάχτηκε το πρώτο υποβρύχιο τηλεσκόπιο Νετρίνων, διάστασης 1Km³ . Αυτό είναι απαραίτητο για να απορροφήσει το νερό την ανεπιθύμητη κοσμική ακτινοβολία υποβάθρου, που επίσης αφθονεί στο Σύμπαν και που δυσκολεύει την ανίχνευση των νετρίνων.

Η ελπίδα είναι ότι κάποια από τα νετρίνα θα αντιδράσουν με το θαλάσσιο νερό, και η αντίδραση αυτή θα καταγραφεί από τις πειραματικές συσκευές.

Στο βυθό της θάλασσας τώρα θα φτιαχτούν δέκα τουλάχιστον, δωδεκαόροφοι "πύργοι" με συνολικό ύψος μεγαλύτερο από τον πύργο του ΄Αιφελ. Το δάπεδο του κάθε ορόφου έχει σχήμα εξαγώνου, με ευαίσθητους φωτοπολλαπλασιαστές στην κάθε του γωνία. Είναι αυτοί που θα ανιχνεύσουν τη φωτεινή λάμψη όταν το νετρίνο αλληλεπιδράσει με τα άτομα του νερού. Στο κέντρο του εξαγώνου μία σφαίρα από τιτάνιο θα περικλείει τα πολύπλοκα ηλεκτρονικά του πειράματος, που θα δέχονται τα σήματα των ανιχνευτών. Με ένα καλώδιο οπτικών ινών πρωτοποριακής τεχνολογίας τα σήματα θα μεταδίδονται στη στεριά.


Αυτά τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα έγιναν στο πλαίσιο της επιστημονικής ομάδας του Εργαστηρίου Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών και των προγραμμάτων ΝΕΣΤΩΡ και ΛΑΕΡΤΗΣ που συνχρηματοδοτούνται απο την ΓΓΕΤ και την Ευρωπαϊκή Ένωση।

Η σημασία της ανίχνευσης των νετρίνων


Γνωρίζουμε πως η παραδοσιακή αστρονομία βασίζεται στην ακτινοβολία, ορατή και αόρατη. Δηλαδή στο φωτόνιο. Το μόνο όμως διαφορετικό σωματίδιο που είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί είναι το νετρίνο, διότι έτσι μπορούμε να δούμε πολύ μακριά στο Σύμπαν και βαθιά μέσα στα άστρα.


Στις εκρήξεις των supernova συγκεκριμένα παράγονται αμέτρητα νετρίνα, που προδίδουν την εκδήλωση των φαινομένων που ακολουθεί την έκρηξη. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι τα υπερσυμμετρικά σωματίδια συλλαμβάνονται από πολύ μεγάλα αστρικά σώματα. Επομένως, διερευνώντας, εάν, όντως, είναι πηγές νετρίνων, ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να απαντήσουν κατά πόσον οι σχετικές θεωρίες είναι σωστές ή όχι.


Αυτό είναι δύσκολο να γίνει με επίγειους επιταχυντές. Επίσης, ελπίζουν να δώσουν απάντηση στο ερώτημα ποια είναι η πηγή των κοσμικών ακτίνων στο Σύμπαν. Στο ερώτημα αυτό δεν έχουν δοθεί ακόμη ικανοποιητικές εξηγήσεις.

http://pylos-navarino.blogspot.com
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: ΤΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΗΛΕΣΚΟΠΙΟ «ΝΕΣΤΩΡ»

5
phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]


phpBB [video]
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”