Τουρκικό σκάφος στην Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο

1
Εφαρμόζεται η μυστική ατζέντα με τον Ερντογάν για τα πετρέλαια του Αιγαίου;
Από τις 05:20 το ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος σκάφος «Τσεσμέ» (Α599 TCG Çeșme) πλέει βόρεια της Σαμοθράκης, σε μια κίνηση που κρίνεται ως απάντηση στις δηλώσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος και κλιματικής Αλλαγής κ. Μανιάτη πως η Αθήνα προχωράει στην έναρξη ερευνών για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους.
Χαρακτηριστικό της αντίδρασης της Άγκυρας είναι ότι το «Τσεσμέ» το συνόδευαν δύο τουρκικά πολεμικά τα οποία όμως αποχώρησαν όταν το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό έστειλε την κανονιοφόρο P 51 «Πολεμιστής».
Το σκηνικό «ξυπνάει» μνήμες από το «Χόρα» του 1976 και το «Σισμίκ» του ‘87 καθώς στην Άγκυρα έχει τεθεί σε ισχύ εδώ και ένα χρόνο διάταγμα που εξουσιοδοτεί την Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) να πραγματοποιεί έρευνες στην περιοχή εκτός των τουρκικών χωρικών υδάτων σε μια νοητή γραμμή (διαχωρισμός του Αιγαίου στον 25ο μεσημβρινό) που ξεκινά από την Κύπρο, θα περνά από το Καστελόριζο, τα Ίμια, τη Λαδόξερα της Σαμοθράκης που αναβλύζει πετρέλαιο και θα καταλήγει στην Θράκη, οδηγώντας σε μια ιδιότυπη ελληνοτουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο.
Στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Πρωθυπουργού στην Αθήνα, διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν ότι το θέμα της «συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου» έχει ήδη τεθεί στο τραπέζι.
Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μανιάτη, είναι θέμα λίγων εβδομάδων να παρθεί η νομοθετική πρωτοβουλία για τη δημιουργία Ανώνυμης εταιρείας με μία μετοχή, που θα ανήκει στο Δημόσιο, η οποία θα προσδιορίσει τις περιοχές (τα λεγόμενα «οικόπεδα») και θα προκηρύξει Διαγωνισμό για την προσέλκυση επενδυτών που θα αναλάβουν την έρευνα «και μετά θα προχωρήσουμε, σε διάστημα ενός έτους το αργότερο, σε ανάθεση ερευνών».
Δείτε και αυτό: http://www.antinews.gr/?p=41942
Σε επιφυλακή βρίσκονται τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας με αφορμή τη δραστηριότητα τουρκικού ερευνητικού σκάφους στο Βόρειο Αιγαίο και από την πλευρά του ΥΠΕΞ τονίζεται η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.
Συγκεκριμένα, σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Γρηγόρης Δελαβέκουρας τόνισε ότι «εντοπίστηκε το τουρκικό υδρογραφικό και ωκεανογραφικό σκάφος “Τσεσμέ” στη θαλάσσια περιοχή του Βορείου Αιγαίου, μεταξύ της ηπειρωτικής ακτής της Θράκης και της Σαμοθράκης, σε περιοχή εκτός ελληνικών χωρικών υδάτων, εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας».
«Σύμφωνα με τα σήματα του ναυτικού κώδικα που ανήρτησε χθες, το σκάφος πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος και γνωστοποίησε ότι τα δύο υπουργεία έχουν προβεί σε διάβημα προς την τουρκική πλευρά, προκειμένου να ζητήσουν εξηγήσεις για τη δραστηριότητα του πλοίου.
«Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας», ξεκαθάρισε.
Καταλήγοντας, ο κ. Δελαβέκουρας υπογράμμισε ότι «από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».
Ενημέρωση για το συμβάν ζητά η ΝΔ
«Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, διότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”», διεμήνυσε εκ μέρους της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το συμβάν και να προβεί άμεσα σε έντονη διαμαρτυρία, ενημερώνοντας συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διότι αντίστοιχες παράνομες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας στο παρελθόν, έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης».
«Η ελληνική πλευρά δεν θα ανεχθεί, όπως και στο παρελθόν, έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.
http://www.antinews.gr/?p=51981
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.

Re: Τουρκικό σκάφος στην Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο

2
King Minos έγραψε:Ενημέρωση για το συμβάν ζητά η ΝΔ
«Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, διότι “η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”», διεμήνυσε εκ μέρους της ΝΔ ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Κάλεσε ακόμα την κυβέρνηση «να ενημερώσει άμεσα τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για το συμβάν και να προβεί άμεσα σε έντονη διαμαρτυρία, ενημερώνοντας συγχρόνως την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, διότι αντίστοιχες παράνομες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας στο παρελθόν, έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα σύρραξης».
«Η ελληνική πλευρά δεν θα ανεχθεί, όπως και στο παρελθόν, έρευνες της Τουρκίας στο Αιγαίο, μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας», κατέληξε ο κ. Αβραμόπουλος.
Ώπα κ. ΑΒραμόπουλε....χαλάρωσε λίγο,μην είσαι τόσο επιθετικός!
Από λόγια και διαβήματα χορτάσαμε "κύριοι"!!!
Ο Έλληνας θέλει ΕΡΓΑ και προάσπιση της Εθνικής μας Κυριαρχίας και τών Εθνικών μας συμφεροντών!!
Μας κουράσατε!!
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...

Re: Τουρκικό σκάφος στην Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο

3
Σε τροχιά έντασης κινδύνευσαν να μπουν αιφνιδίως και για τουλάχιστον 36 ώρες οι ελληνοτουρκικές σχέσεις εξαιτίας ερευνών που πραγματοποίησε σε περιοχή ελληνικής υφαλοκρηπίδας στο Βόρειο Αιγαίο ερευνητικό σκάφος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού.

Η δραστηριότητα του τουρκικού υδρογραφικού και ωκεανογραφικού σκάφους «Τσεσμέ», που αναπτύχθηκε στα διεθνή ύδατα μεταξύ θρακικών ακτών και Σαμοθράκης, σταμάτησε χθες το απόγευμα και ενώ είχε προηγηθεί διάβημα στην Αγκυρα, με το οποίο η Αθήνα ζήτησε εξηγήσεις για το είδος των ερευνών καθώς και απομάκρυνση του σκάφους.

Η αντίδραση της Αθήνας _ που κινήθηκε ιδιαίτερα προσεκτικά _ ήταν αυτονόητη: το Διεθνές Δίκαιο απαγορεύει οποιαδήποτε έρευνα επί της υφαλοκρηπίδας (του βυθού δηλαδή) άλλης χώρας. Αντίθετα στα διεθνή ύδατα επιτρέπεται θαλάσσια έρευνα στην επιφάνεια π.χ. για μόλυνση, σύνθεση υδάτων κ.λπ. Μάλιστα για να έχει εικόνα από πρώτο χέρι για το είδος των ερευνών, το υπουργείο Αμυνας έστειλε στην περιοχή την κανονιοφόρο «Πολεμιστής», η οποία όμως δεν κατάφερε να διαπιστώσει αν οι έρευνες γίνονταν επί του βυθού (για πετρέλαιο ή φυσικό αέριο) _ για την ακρίβεια δεν διαπιστώθηκαν καλώδια για σεισμικές έρευνες. Τα ναυτικά σήματα που είχε πάντως αναρτήσει έδειχναν καθαρά ότι πραγματοποιεί θαλάσσιες έρευνες.

Η Αγκυρα απαντώντας στο διάβημα _ και μέσω αρκετών διπλωματικών διαύλων που άνοιξαν _ ισχυρίστηκε ότι οι εργασίες που έκανε το «Τσεσμέ» δεν σχετίζονται με την υφαλοκρηπίδα, ενώ για την αποφυγή της να εκδώσει σχετική ειδοποίηση ανέφερε ότι δεν χρειαζόταν διότι με τις εργασίες αυτές δεν κινδύνευε η ναυσιπλοΐα...

Οπως άφηναν να εννοηθεί χθες διπλωματικές πηγές, η τουρκική θεώρηση για το τι συνέβη δεν έγινε πιστευτή από την Αθήνα, η οποία συνέχισε την παρακολούθηση της κίνησης του σκάφους «με γνώμονα, όπως αναφέρθηκε σε σχετική ανακοίνωση του υπ. Εξωτερικών, την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».

«Από επιλογή, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως, κανένας, προειδοποιεί στη συνέχεια, να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα».

Αναλυτές σημείωναν χθες ότι η τουρκική κίνηση ενδεχομένως να αποτελεί απάντηση σε πρόσφατη (24/6) ανακοίνωση του υφυπουργού Περιβάλλοντος κ. Μανιάτη ότι η Ελλάδα πρόκειται να αρχίσει την έρευνα για πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε χρονικό ορίζοντα ενός έτους. Οπως και ότι πολύ σύντομα θα δημιουργηθεί κρατική εταιρεία, η οποία θα προκηρύξει διαγωνισμούς για προσέλκυση επενδυτών που θα κάνουν τις έρευνες.


Τα ΝΕΑ


Υ.Γ. το αιφνιδίως μου αρεσε!
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Τουρκικό σκάφος στην Σαμοθράκη ερευνά για πετρέλαιο

4
το ξέφραγο αμπέλι η Ελλάδα οι Τούρκοι κάνουν ότι θέλουν με την ανοχή των κοιμισμένων πολιτικών μας.
Εικόνα
Νήφε και μέμνησα απιστήν
(Να παραμένεις νηφάλιος
και να θυμάσαι να δυσπιστείς)…
και ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν
εφησυχασμένο

Επίμαχος φιλόσοφος από την Κω
Νήφε και μέμνησα απιστήν\n(Να παραμένεις νηφάλιος\nκαι να θυμάσαι να δυσπιστείς)…\nκαι ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν\nεφησυχασμνο\nΕπίμαχος φιλόσοφος από την Κω
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”