Μπορεί η μυρωδιά του να σας απωθεί αλλά θα σας εκπλήξουν οι ιδιότητές του. Σκόρδο...

1
Εικόνα
Το σκόρδο έχει υψηλή συγκέντρωση σε ενώσεις θείου, οι οποίες αποτελούν τις ενεργές ουσίες. Οι κύριες ουσίες που περιέχει το σκόρδο είναι η αλιίνη και η αλιινάση. Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται στο σκόρδο ξεχωριστά και δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο αυτές ουσίες ενώνονται και δημιουργείται η αλλισίνη.

Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη. Σύμφωνα με έρευνες, η αλλισίνη είναι τοξική για τα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, τα οξέα του στομάχου και η θερμότητα εμποδίζουν την ενζυμική δράση της αλιινάσης, με αποτέλεσμα να σχηματίζεται μικρότερη ποσότητα αλλισίνης και κατά συνέπεια, το σκόρδο σε μαγειρεμένη μορφή να έχει λιγότερο ισχυρή θεραπευτική δράση.

Επίσης, περιέχει φλαβονοειδή που διεγείρουν την παραγωγή γλουταθειάνης η οποία βοηθάει την αποβολή τοξινών και άλλων βλαβερών ουσιών που έχουν συσσωρευθεί. Είναι πλούσιο σε μαγγάνιο, βιταμίνη Β6 και βιταμίνη C, ενώ θεωρείται και καλή πηγή σεληνίου.

Οι αντιμικροβιακές, αντιθρομβωτικές και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του σκόρδου, καθώς και η ιδιότητά του να μειώνει τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, έχουν αποδοθεί στην ουσία αλλισίνη. Οι αντινεοπλασματικές ιδιότητες είναι πιθανόν να οφείλονται στις ενώσεις θείου ή σε άλλα συστατικά αγνώστου χημικής σύστασης και δομής.

Η αλλισίνη έχει αντι-βακτηριδιακές δράσεις. Έχει μάλιστα την ιδιότητα να θανατώνει επικίνδυνα βακτηρίδια στο στομάχι. Επίσης μειώνει τον κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης από επικίνδυνα μικρόβια.

Λειτουργεί ως αντιπηκτικό, αραιώνοντας το αίμα και αποτρέποντας τη λειτουργία των επικινδύνων θρόμβων.

Προστατεύει την καρδιά: Βοηθά στη διατήρηση της ελαστικότητας των αγγείων μας και παρεμποδίζει την οξείδωση της «κακής» χοληστερίνης – μια διαδικασία που θεωρείται η πλέον καθοριστική για τη δημιουργία της αθηρωματικής πλάκας στα αγγεία.
Μειώνει την πίεση και τη χοληστερίνη: Συμβάλλει στη μείωση της υψηλής χοληστερίνης και της πίεσης. Επίσης σε μελέτη διαπιστώθηκε ότι μειώνει και τα τριγλυκερίδια κατά 12%.

Είναι αντικαρκινικό: Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία συμπεριλαμβάνει το σκόρδο στις τροφές με αντικαρκινικές ιδιότητες. Μάλιστα, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» διαπιστώθηκε ότι η συστηματική κατανάλωση σκόρδου, καθώς και κρεμμυδιού, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου.

Όπως αναφέρει ο Τζον Μιλλερ, ερευνητής των ιδιοτήτων του σκόρδου στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβανία, το σκόρδο δείχνει ότι αναστέλλει την ανάπτυξη του καρκίνου σε όλους τους ιστούς, συμπεριλαμβανόμενων των ιστών του μαστού, του ήπατος και του εντέρου. Επίσης είναι πλέον σαφές ότι το σκόρδο μπορεί όχι μόνο να προστατέψει τους ανθρώπους από τον καρκίνο, αλλά και να παρατείνει σημαντικά τη ζωή αυτών που έχουν ήδη προσβληθεί από την νόσο.


Είναι και αντιβιοτικό: Η αλισίνη του σκόρδου θεωρείται ένας ισχυρός αντιμικροβιακός παράγοντας που, σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C που περιέχει, ενισχύει την αντιβακτηριακή του δράση.
Προστατεύει από το έλκος: Σύμφωνα με μελέτες το σκόρδο καταπολεμά και το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που ενοχοποιείται για το έλκος του στομάχου.

Αναζωογονεί τον εγκέφαλο και το ανοσοποιητικό σύστημα . Εντυπωσιακές νέες έρευνες που πραγματοποιήθηκαν σε πειραματόζωα στην Ιαπωνία αποκάλυψαν ότι η κατανάλωση σκόρδου μπορεί να αποκαταστήσει σε φυσιολογικά επίπεδα την λειτουργία του εγκέφαλου και του ανοσοποιητικού συστήματος σε ηλικιωμένους αρουραίους, αφού είναι γνωστό ότι η λειτουργία του εγκεφάλου και του ανοσοποιητικού συστήματος επιδεινώνονται με την αύξηση της ηλικίας.
Συμφώνα με τον Δρα Χιροσι Σαιτο καθηγητή φαρμακευτικών επιστήμων στο πανεπιστήμιο του Τόκιο οποίος έχει εξετάσει δεκάδες φυσικά και συνθετικά προϊόντα, αναζητώντας νέα φάρμακα για την γεροντική άνοια, το σκόρδο μπορεί ακόμη και να συμβάλει στην αποτροπή η την αναστροφή της «άνοιας» τύπου Αλτσχαιμερ. Ο Δρ Σαιτο παρατήρησε και κατέγραψε ότι το εκχύλισμα σκόρδου καταστέλλει την καταστροφή των κυττάρων του εγκέφαλου (των νευρώνων) και κατά τρόπο ακόμη πιο εντυπωσιακό διεγείρει την ανάπτυξη δικτύων νέων νευρώνων του εγκεφάλου.
Έτσι, όπως αναφέρει ο Δρ Σαιτο, το σκόρδο διασφαλίζει την επιβίωση των κυττάρων του εγκεφάλου και «οδηγεί στην νευρωνική αναζωογόνηση του εγκεφάλου» που σημαίνει ότι καθιστά τους γερασμένους εγκεφάλους και πάλι νέους. Πράγματι, ο Δρ Σαιτο βρήκε ότι το σκόρδο ενδυνάμωσε και αναζωογόνησε τους εγκεφάλους των ηλικιωμένων ποντικών. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν σκόρδο πέτυχαν καλύτερες αποδώσεις στα τεστ μνήμης και μάθησης στα όποια υποβλήθηκαν σε σχέση με τα ηλικιωμένα ποντίκια στα οποία δεν χορηγήθηκε σκόρδο. Τα ποντίκια που κατανάλωσαν σκόρδο, παρήγαν επίσης, περισσότερα αντισώματα και λεμφοκύτταρα που είναι τα λευκοκύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και τον καρκίνο.

Ο καλύτερος τρόπος είναι το σκόρδο να τρώγεται ωμό. Όταν ψηθεί το σκόρδο, χάνει την ικανότητα να δημιουργεί την δραστική ουσία allicin, η οποία είναι υπεύθυνη για τις ευεργετικές του επιδράσεις.
Η συνιστώμενη ημερήσια δόση είναι 4 γραμμάρια (1-2 κομμάτια) ωμό σκόρδο ανά ημέρα ή μια ταμπλέτα σκόνης σκόρδου 300mg, 2 έως 3 φορές ανά ημέρα, ή 7.2 γραμ. εκχύλισμα σκόρδου
Επίσης καλό είναι να καταναλώνετε ΜΟΝΟ ΒΙΟΛΟΓΙΚΟ και φυσικά ΜΟΝΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ όχι Κινέζικο.

Μην διατηρείτε το σκόρδο σε λάδι. ΌΧΙ στο σπίτι. Ανεξαρτήτως της ισχυρής του γεύσης, το σκόρδο είναι λαχανικό χαμηλής οξύτητας. Το pH μιας σκελίδας σκόρδου συνήθως ποικίλει από 5.3 μέχρι 6.3. Όπως και με όλα τα λαχανικά χαμηλής οξύτητας, το σκόρδο υποστηρίζει την ανάπτυξη και την επακόλουθη παραγωγή τοξινών από το βακτήριο Clostridium botulinum, όταν βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες. Οι συνθήκες αυτές περιλαμβάνουν εσφαλμένη κονσερβοποίηση στο σπίτι και λανθασμένη προετοιμασία και αποθήκευση του μείγματος λαδιού με τα φρέσκα χορταρικά και το σκόρδο.
Η υγρασία, η θερμοκρασία δωματίου, η έλλειψη οξυγόνου και οι συνθήκες χαμηλής οξύτητας συμβάλλουν στην ανάπτυξη του Clostridium botulinum . Καθώς αυξάνεται, αυτό το βακτήριο παράγει μια ιδιαίτερα ισχυρή τοξίνη που προκαλεί την ασθένεια της βοτυλίασης. Αν δεν θεραπευτεί σύντομα, είναι δυνατό να επέλθει θάνατος μέσα σε λίγες μέρες από την κατανάλωση του τοξικού φαγητού.

Μείγματα σκόρδου σε λάδι που μένουν αποθηκευμένα σε θερμοκρασία δωματίου παρέχουν τις κατάλληλες συνθήκες για την παραγωγή της τοξίνης της βοτυλίασης (χαμηλή τοξικότητα, χωρίς ελεύθερο οξυγόνο στο λάδι και ζεστή θερμοκρασία). Ο ίδιος κίνδυνος ισχύει και για το ψημένο σκόρδο που αποθηκεύεται σε λάδι. Προσοχή λοιπόν. Μπορείτε να καθαρίζετε σκελίδες από σκόρδα και να τα αποθηκεύετε σε γυάλινο βάζο στο ψυγείο για την χρήση 10-15 ημερών.

Επίσης μπορείτε να βάλετε στο λάδι μερικές σκελίδες σκόρδο με δεντρολίβανο, φύλλα δάφνης, λίγα πιπέρια σε κόκκους, και μικρές Cayenne (πιπεριά καγιέν). Αφήστε να ανακατευτούν τα αρώματα και οι γεύσεις, 8 ώρες, και να το χρησιμοποιήσετε αμέσως ή πάρα πολύ γρήγορα.

Το μυστικό
Για να μη μυρίζει η ανάσα σας σκόρδο μασήστε λίγο μαϊντανό ή λίγο καφέ, πιείτε λίγο σιρόπι λάιμ.
.\n.\n.\n\n
Εικόνα

Re: Μπορεί η μυρωδιά του να σας απωθεί αλλά θα σας εκπλήξουν οι ιδιότητές του. Σκόρδο...

2
Σκόρδο το ελληνικόν,σκόρδο το φλογοβόλον !!! (Από 3:30 έως 5:38)

phpBB [video]




Το μυστικό του..."μυστικού" :
Για να μη μυρίζει η ανάσα σας σκόρδο μασήστε λίγο μαϊντανό ή λίγο καφέ, πιείτε λίγο σιρόπι λάιμ.
Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι αυτά μπορεί να σε γλιτώσουν.Εκτός αν μερικές φορές το παρα-παρα-έκανα !!!....
ΙΔΙΑ ΦΥΛΛΑΤΤΕ-ΕΧΘΡΟΥΣ ΑΜΥΝΟΥ-ΘΝΗΣΚΕ ΥΠΕΡ ΠΑΤΡΙΔΟΣ\n\n-Δάσκαλε γιατί με διδάσκεις πολεμικές τέχνες και παράλληλα μου μιλάς για ειρήνη; \n-Γιατί καλύτερα να είσαι μαχητής σε κήπο παρά κηπουρός σε μάχη…

Re: Μπορεί η μυρωδιά του να σας απωθεί αλλά θα σας εκπλήξουν οι ιδιότητές του. Σκόρδο...

4
Το φαρμακείο της φύσης και χωρίς παρενέργειες...λίγο σκόρδο την ημέρα τον φαρμακοβιομήχανο τον κάνει πέρα.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Μπορεί η μυρωδιά του να σας απωθεί αλλά θα σας εκπλήξουν οι ιδιότητές του. Σκόρδο...

5
Εγώ πάντως την έκανα και σήμερα την κακοκαιρινή μου "ατασταλία" (λόγω σκόρδου), με μια ωραιότατη δική μου "συνταγή".

Έφτιαξα μια ωραία σκορδαλιά (εδώ απηχώ τα γνωστά για αυτού του είδους σκορδαλιά - εμένα αυτή η σκορδαλιά μαρέσει χεχε) στα γρήγορα με συστατικά "Βρεγμένο και καλά στιμένο ψωμί", Ξύδι, Εξαιρετικό Παρθένο Αγνό Ελαιόλαδο και ΣΚΟΡΔΟ (μη με ρωτήσετε "ποσότητες", εγώ την φτιάχνω "με το μάτι").
Το Ψωμί (κατά προτίμηση μπαγιάτικο (και αν έχετε χειροποίητο ζυμωτό ψωμί με Προζύμι - από αυτό που όσο μπαγιατίζει ...τόσο πιο νόστιμο γίνεται - θα πάθετε μεγάλο "ταράκουλο"...χεχε) διότι γίνεται πιο νόστιμη η σκορδαλιά) το βρέχουμε και το στίβουμε καλά. Μετά το τρίβουμε με τα χέρια μας σε ένα πιάτο.
Ρίχνουμε διαδοχικά λάδι και ξύδι (και λίγο αλατάκι ίσως) και ανακατέβουμε με ενα πηρούνι τρίβοντας ταυτόχρονα το ψωμί (πως πατάμε τις πατάτες γιαχνί για να τις κάνουμε πουρέ...χεχε). (δεν χρειάζεται η σκορδαλιά να είναι "αλοιφή" ούτε να χτυπηθεί σε μπλέντερ. Προσωπικά την προτιμώ πιο "χοντροκομένη" - όπως δηλαδή προκύπτει από το τριψιμο με τα δάκτυλα και το πάτημα και ανακάτεμα με το πηρούνι). Στην συνέχεια βάζουμε στον τρίφτη σκόρδου μια σκελίδα σκόρδου και την πατάμε να λιώσει και το ρίχνουμε μέσα για να γίνει η σκορδαλιά μας (*φροντίζουμε να "πάει παντού"/να απλωθεί το σκόρδο και η νοστιμιά του χεχε). (μια σκελίδα σκόρδου μεσαία είναι αρκετή για ένα πιάτο πιστεύω - δεν θα σκοτώνετε κουνούπια με την αναπνοή σας - αλλά ο καθένας με τα γούστα του. Βάλτε ΟΣΟ θέλετε ελεύθερα...χεχε)

Ε, αφού ανακατέβουμε όλα αυτα για να γίνει η σκορδαλιά, εγώ (στην δική μου συνταγή) προσθέτω και "Θυμάρι", "Ρίγανη", "Βασιλικό", "Μαιντανό", "Δεντρολίβανο" και στο τέλος πάω στον κήπο, κόβω μια ωραία φρέσκια Τοματούλα και την ψιλοκόβω μέσα στη γεμάτη όμορφα αρώματα και υγιεινότατη "σκορδαλιά" μου....!!! (μπορείτε να βάλετε και παραπάνω ποσότητα από τομάτα άμα θέλετε βέβαια)
Ανακατέβουμε και ...έτοιμη...!!!! (Σήμερα έβαλα και αγγούρι μέσα και βγήκε ωραίο πάλι).
Το παραπάνω το τρώμε και με συνοδεία ψωμιού άμα γουστάρουμε (εγώ έτσι το τρώω).

SUPER λέμε...!!!! (για να μη βρωμάει πολύ, βάζω μόνο μια σκελίδα σκόρδο, και η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί σε ένα πιάτο από την συνταγή μου - πχ. το μεσημεριανό).

Ξέρω οτι "οπτικα" και "σαν ιδέα", θα σας φανεί λίγο περίεργη, αλλά πραγματικά σας λέω,.....δοκιμάστε το...!!! (όσοι ξέρετε να κάνετε την κλασσική σκορδαλιά που περιγράφω, τα υπόλοιπα είναι εύκολα).
Αν μάλιστα έχετε και φρέσκα βιολογικά υλικά από τον κήπο σας (χωρίς φάρμακα κλπ), τότε ακόμα καλύτερα...!!!
Δροσερό και απολαυστικό γεύμα, ΥΓΙΕΙΝΟΤΑΤΟ (και πολύ γρήγορο στην ετοιμασία)...!!!!

Υστερόγραφο: Που να το δοκιμάσετε και με Μπακαλιάρο Τηγανιτό με κουρκούτι....!!! Ααχχχ..!!!! Αυτά είναι φαγητά λέμε....!!!!
«Όσο κι αν είναι λίγοι αυτοί όπου διατηρούν την ευσέβεια, αυτοί είναι η Εκκλησία» (Αγ.Νικηφόρος)\n\n«Μὴ φοβοῦ τὸ μικρὸν ποίμνιον· ὅτι εὐδόκησεν ὁ πατὴρ ὑμῶν δοῦναι ὑμῖν τὴν βασιλείαν.» (Λουκ.ιβʼ32)
Απάντηση

Επιστροφή στο “Γενικά θέματα”