Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ ἐλέησόν με - Ὑπεραγία Θεοτόκε, σῶσον ἡμᾶς
Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση και το κομπόστ; • Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
Ημερομηνία : 08 Απρ 2020, 08:40


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 4 δημοσιεύσεις ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση και το κομπόστ;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2010, 10:55 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 21 Σεπ 2009, 21:41
Δημοσ.: 3380
Thanks:
Thanked:
time στο post
Μειώνουμε τα σκουπίδια μας παράγοντας χρήσιμο λίπασμα.
Η οικιακή κομποστοποίηση αποτελεί έναν αποτελεσματικό τρόπο μείωσης 70-80% των οργανικών της κουζίνας (υπολείμματα τροφών, χαρτί κουζίνας, οικιακά κλαδέματα κ.α.) και του κήπου (κλαδέματα, γκαζόν κτλ.). Η διαδικασία της οικιακής κομποστοποίησης περιλαμβάνει την χρήση ειδικών κάδων – κομποστοποιητών σε κατοικίες, πολυκατοικίες και μπαλκόνια, στους οποίους τοποθετούνται τα οργανικά υλικά της κουζίνας και μετατρέπονται σε πολύ καλής ποιότητας λιπάσμα – κομπόστ, που μπορεί να διατεθεί στο ίδιο το νοικοκυριό στον κήπο ή τις γλάστρες του κ.α. Το κομπόστ παράγεται μέσα από την αποσύνθεση των οργανικών υλικών, έχει πολύ καλά ποιοτικά χαρακτηριστικά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κάθε είδους καλλιέργεια.

Ποια υλικά μπορούμε να κομποστοποιήσουμε;
ΝΑΙ

Φλούδια και κοτσάνια από λαχανικά ή χορταρικά (π.χ. πατάτες, μελιτζάνες, πιπεριές, ντομάτες, κολοκυθάκια, κρεμμύδια, χόρτα κ.λπ.)

- Υπολείμματα από σαλάτες, αφού στραγγιστούν από υγρά

- Φλούδες ή υπολείμματα από διάφορα φρούτα (π.χ. καρπούζια, πεπόνια, κατά προτίμηση κομμένα σε μικρά κομματάκια κ.α.)

- Φυτικά υπολείμματα όπως κλαδέματα των φυτών μας, ξερά φύλλα, βλαστοί από γλάστρες, κομμένο γκαζόν κ.λ.π.

- Οργανικά λιπάσματα: κοπριές, καστανόχωμα, φυλλόχωμα κ.λ.π.

- Στάχτη π.χ. από τζάκι (ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο)

- Τσόφλια αβγών κατά προτίμηση θρυμματισμένα (ασβέστιο)

- Χαρτιά της κουζίνας (π.χ. χαρτοπετσέτες, ρολό κουζίνας, σκισμένες μαλακές σακούλες) σε μικρές ποσότητες ή σε μεγαλύτερες ποσότητες εάν είναι υγρό το μίγμα

- Πριονίδι, ιδιαίτερα αν έχουμε πολύ υγρό κομπόστ και θέλουμε ένα μίγμα πιο ισορροπημένο και με καλύτερο αερισμό

- Υπολείμματα βοτάνων από ροφήματα και κατακάθια καφέ ή και φίλτρα γαλλικού καφέ

ΟΧΙ

Ανακυκλώσιμα υλικά όπως: Μεταλλικά αντικείμενα ή συσκευασίες, αλουμινόχαρτο, γυαλιά, πλαστικά, χαρτιά (εφημερίδες περιοδικά ιδίως χρωματιστά), χοντρά κομμάτια ξύλου, κ.λ.π.

- Κρέατα – τυριά: Προσελκύουν τρωκτικά (ποντίκια)

- Μαγειρεμένα φαγητά δηλαδή οτιδήποτε περιέχει λάδια ή σάλτσες, (προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις, ενώ το λάδι θανατώνει κάποιους μικροοργανισμούς και αποικοδομείται πολύ δύσκολα)

- Ζυμαρικά ή ψωμιά (φραντζόλες): Δημιουργούν συμπαγείς όγκους, δεν διαλύονται εύκολα, προκαλούν ανεπιθύμητες ζυμώσεις (μπλε μύκητες) και προσελκύουν τρωκτικά

Τι χρειαζόμαστε για την οικιακή κομποστοποίηση;

Ο εξοπλισμός που χρειαζόμαστε είναι απλός και περιλαμβάνει τα εξής:

- Ένα ειδικό κάδος κομποστοποίησης με λίγους γαιοσκώληκες

- Λίγο χώμα κήπου

- Εργαλεία κήπου (σκαλιστήρι, ποτιστήρι, κάποιο μακρύ ξύλο για ανακάτεμα)

- Μικρό καδάκι κουζίνας για τη συλλογή των υλικών στην κουζίνα

Ρίχνουμε στον κάδο – κομποστοποιητή τα οργανικά υλικά που μαζεύουμε στο μικρό καδάκι της κουζίνας, μαζί με φύλλα και κλαδιά από τον κήπο και λίγο χώμα. Φροντίζουμε το μίγμα να περιέχει διάφορα υλικά, ώστε να αποτελεί την κατάλληλη τροφή για τους γαιοσκώληκες που αναλαμβάνουν την αποσύνθεση των οργανικών υλικών. Τροφοδοτούμε συνεχώς τον κάδο μας με ποικιλία υλικών και ανακατεύουμε κατά διαστήματα, ώστε να εμπλουτίζεται το μίγμα με οξυγόνο. Εάν το μίγμα είναι πολύ στεγνό καταβρέχουμε με λίγο νερό, ενώ εάν είναι πολύ υγρό ανακατεύουμε πολύ καλά με μεγαλύτερη συχνότητα και τοποθετούμε περισσότερα στεγνά υλικά (κλαδέματα, πριονίδια, χαρτί κουζίνας κ.α.). Το πρώτο κομπόστ ωριμάζει σε 4 περίπου μήνες και μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε στον κήπο ή στις γλάστρες μας.

Υπάρχει κίνδυνος για την υγεία;

Φυσικά όχι. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται κατά την κομποστοποίηση φθάνουν τους 65 oC, όπου δεν επιβιώνει το σύνολο των παθογόνων οργανισμών που ενδέχεται να εισέλθει στο υπό κομποστοποίηση μίγμα.

Ποια τα οφέλη της οικιακής κομποστοποίησης για τους ΟΤΑ;

- Μειώνονται τα σκουπίδια που καταλήγουν στις χωματερές και στους ΧΥΤΑ και άρα αυξάνεται ο μέσος χρόνος ζωής τους και μειώνεται το συνολικό κόστος δημιουργίας νέων ΧΥΤΑ. Εκτιμάται ότι ένα νοικοκυριό 4 ατόμων, που κάνει συστηματικά οικιακή κομποστοποίηση, εκτρέπει από τα σκουπίδια κάθε χρόνο περίπου 450-650 κιλά οργανικά απορρίμματα και τα μετατρέπει σε κομπόστ. Η ποσότητα αυτή αντιστοιχεί στο περίπου 30-35% των συνολικών ετήσιων απορριμμάτων του νοικοκυριού.

- Ο ΟΤΑ εξοικονομεί σημαντικούς οικονομικούς πόρους αφού μειώνεται το κόστος συλλογής, μεταφοράς και τελικής διάθεσης των απορριμμάτων του. Με βάση τον ένα κάδο κήπου σε τετραμελή οικογένεια, και με ένα μέσο συνολικό κόστος διαχείρισης απορριμμάτων για τον ΟΤΑ τα 200 € ανά τόνο, προκύπτει ότι ο ΟΤΑ μπορεί να εξοικονομεί 90-130 € ετησίως ανά κάδο, που λειτουργεί αποτελεσματικά.

- Εάν ληφθεί υπόψη ότι ένας κάδος οικιακής κομποστοποίησης κοστίζει στους ΟΤΑ 80-100 € (μαζί με τους γαιοσκώληκες και το ΦΠΑ) γίνεται φανερό ότι συμφέρει και οικονομικά να ξεκινήσουν οι ΟΤΑ να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν ολοκληρωμένα προγράμματα οικιακής κομποστοποίησης στις περιοχές τους με παράλληλη ενημέρωση και υποστήριξη των δημοτών τους.

Ποια τα οφέλη της οικιακής κομποστοποίησης για τους πολίτες;

- Ένα νοικοκυριό παράγοντας κομπόστ καλής ποιότητας στην κατοικία του βελτιώνει την ποιότητα του χώματος του κήπου του ή των φυτών του και παράλληλα αποφεύγει το κόστος αγοράς αντίστοιχης ποσότητας φυτοχώματος.

- Έτσι, το νοικοκυριό εξοικονομεί οικονομικούς πόρους μη αγοράζοντας φυτόχωμα ή λίπασμα για τα φυτά του. Το ετήσιο οικονομικό όφελος μιας τετραμελούς οικογένειας που κάνει οικιακή κομποστοποίηση εκτιμάται σε 30-50 € ετησίως. Ακόμη και εάν πληρώσει εξ ολοκλήρου το κόστος του κάδου μπορεί να αποσβέσει αυτό το κόστος σε περίπου 2 χρόνια και εν συνεχεία να έχει και οικονομικό όφελος.

- Μειώνοντας τα σκουπίδια του το νοικοκυριό συμβάλλει στην αντιμετώπιση του προβλήματος των απορριμμάτων στο δήμο του, στη μείωση του κόστους διαχείρισης και στην αύξηση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ της περιοχής. Έτσι, δείχνει έμπρακτα ότι μπορεί να αποτελέσει μέρος της λύσης του προβλήματος της διαχείρισης των απορριμμάτων και να ταυτόχρονα να αποτελέσει παράδειγμα προς μίμηση και για άλλους δήμους.

Αξίζει να ξεκινήσει ένας ΟΤΑ την οικιακή κομποστοποίηση και πως;

Φυσικά ναι, διότι υπάρχουν σοβαρά περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για όποιον κάνει οικιακή κομποστοποίηση, όπως ήδη αναφέρθηκε παραπάνω. Σήμερα, υπάρχουν αρκετοί ΟΤΑ, που έχουν ξεκινήσει ολοκληρωμένα προγράμματα με πολύ θετικά αποτελέσματα (βλέπε σχετικό πίνακα). Ιδιαίτερα οι ΟΤΑ, που θέλουν να εφαρμόσουν την οικιακή κομποστοποίηση, είναι χρήσιμο και αποτελεσματικό να ακολουθήσουν τα εξής τρία βήματα: α) Να μελετήσουν από τεχνικής και οικονομικής πλευράς την εφαρμογή του προγράμματος στον ΟΤΑ τους, ώστε να βεβαιωθούν για τα οφέλη και το αρχικό κόστος, β) Να ξεκινήσουν ένα πιλοτικό πρόγραμμα, όπου θα εμπλέξουν σχολεία και δημότες, και γ) Να επεκτείνουν σταδιακά την οικιακή κομποστοποίηση σε όλο το δήμο τους με ταυτόχρονη υλοποίηση συστηματικής ενημέρωσης και υποστήριξης των δημοτών τους.

Πού υπάρχουν χρήσιμες πρόσθετες πληροφορίες;

Υπάρχουν πολλές πηγές πληροφοριών για την οικιακή κομποστοποίηση. Όμως μια πολύ καλή πηγή πληροφόρησης για να ξεκινήσει κάποιος την αναζήτηση αποτελεί η ιστοσελίδα της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης (ΟΕΑ) (http://www.ecorec.gr) και τα ειδικά αφιερώματα του περιοδικού ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ της ΟΕΑ, όπου υπάρχουν όλες οι απαραίτητες πληροφορίες για πολίτες και για ΟΤΑ για την οικιακή κομποστοποίηση.

*Διευθυντής Οικολογικής εταιρείας Ανακύκλωσης.

http://www.skai.gr/

_________________
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση και το κομπόστ;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2010, 11:10 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 21 Σεπ 2009, 21:41
Δημοσ.: 3380
Thanks:
Thanked:
time στο post
Φανταστητε οτι με αυτον τον τροπο και ιδιως οσοι απο εμας εχουμε κηπους η γλαστρες στο μπαλκονι μας το ποσοστο μειωσης των οικιακων μας αποβλητων συν την ανακυκλωση συσκευασιων (μπλε καδοι) ποσο μπορουμε να βοηθησουμε σημαντικα το περιβαλλον απο μονοι μας χωρις να καθομαστε να περιμενουμε τους αθλιους,ξεφτιλισμενους πολιτικαντιδες.
Και φυσικα με πολυ μικρο κοστος αγοραζοντας μονο τον ειδικο καδο.
Αυτα τα βρηκα ετσι προχειρα και σας τα παραθετω.
( http://www.molyto.gr/ http://www.rackpoint.gr/Category.asp?ID=2058 http://veltiotiki.gr/content/blogcategory/2/2/ )

_________________
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση και το κομπόστ;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2010, 16:01 
Σκεπτόμενος
Σκεπτόμενος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 30 Σεπ 2010, 16:13
Δημοσ.: 61
Thanks:
Thanked:
time στο post
Την παραγομενη μποχα ποιος την αντεχει;;;;

_________________
Οι πρωτοι που θα τσιπαριστουν θα ειναι οι παππαδες!


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
 Θέμα δημοσίευσης: Re: Τι είναι η οικιακή κομποστοποίηση και το κομπόστ;
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Οκτ 2010, 16:16 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 14 Δεκ 2009, 16:36
Δημοσ.: 900
Thanks:
Thanked:
time στο post
warmo έγραψε:
Την παραγομενη μποχα ποιος την αντεχει;;;;


Δεν υπάρχει μπόχα στα λαχανικά θα υπήρχε εάν βάζαμε υπολείμματα φαγητών.

_________________
Νήφε και μέμνησα απιστήν\n(Να παραμένεις νηφάλιος\nκαι να θυμάσαι να δυσπιστείς)…\nκαι ιδίως απέναντι σε όσους σε θέλουν\nεφησυχασμνο\nΕπίμαχος φιλόσοφος από την Κω


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  
Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 4 δημοσιεύσεις ] 

Παραπλήσια θέματα
Η Κίνα είναι έτοιμη να αγοράσει μέρος του ελληνικού χρέους...!
Δ. Συζήτηση: Το παρακράτος και η διαβρωμένη πολιτική
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 3
Πνευματικοί λόγοι για τους οποίους η Ορθοδοξία είναι η Αληθινή Πίστη
Δ. Συζήτηση: Ιστορικά θέματα για την Εκκλησία
Συγγραφέας: emman
Απαντησεις: 6
Τί είναι η Αποστολική Διαδοχή;
Δ. Συζήτηση: Ορθοδοξία
Συγγραφέας: omg
Απαντησεις: 0
Που είναι οι αστυνομικοί??
Δ. Συζήτηση: Ο εντός των πυλών ανθελληνισμός
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 5
Ντοκουμέντο! Όλα ήταν προσχεδιασμένα..Η εξόντωση του ελληνικού λαού είναι απλά άλλη μια αναγκαία παράπλευρη απώλεια
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο τον υπόλοιπο κόσμο
Συγγραφέας: Κατερίνα Τσαφ Τσουφ
Απαντησεις: 1


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr