Τον Ιππόδρομο της Αρχαίας Ολυμπίας εντόπισαν Γερμανοί επιστήμονες

1
Αθήνα




Στα ίχνη του Ιπποδρόμου της Αρχαίας Ολυμπίας, που βρίσκεται κάτω από το έδαφος, βρίσκονται Γερμανοί γεωλόγοι και ειδικοί ύστερα από 134 χρόνια ανασκαφών.

Σύμφωνα με τα Νέα, ο Ιππόδρομος, που θεωρείτο χαμένος, δεν παρασύρθηκε από τον Αλφειό, όπως πίστευαν, αφού εντοπίστηκε στη διάρκεια γεωφυσικών και γεωμαγνητικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν σε μια έκταση 10,5 εκταρίων για πρώτη φορά από Γερμανούς επιστήμονες σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αρχαίας Ολυμπίας.

Ο Ιππόδρομος βρίσκεται θαμμένος μέσα σε επιχώσεις σε μέγιστο βάθος 4,5 μ. νοτιοανατολικά του Σταδίου προς την Ολυμπιακή Ακαδημία. Υπολογίζεται ότι ο Ιππόδρομος έχει μήκος ενός χιλιομέτρου, πλάτος 64 μέτρων και το μόνο που λείπει είναι η ανασκαφική επιβεβαίωση του ευρήματος με το άνοιγμα τομών στα σημεία όπου έχουν υποδειχθεί από τους επιστήμονες.

Η έφορος Αρχαιοτήτων Ολυμπίας Γεία Χατζή διατηρεί τις τυπικές επιστημονικές επιφυλάξεις: «Χωρίς την ανασκαφική επιβεβαίωση δεν μπορούμε να πούμε ακόμη ότι βρέθηκε ο Ιππόδρομος της Αρχαίας Ολυμπίας. Υπάρχουν όμως κάποιες σοβαρές πρώτες ενδείξεις».

Όσο για το πότε θα ξεκινήσει η ανασκαφή, ο υποδιευθυντής του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου δρ Ζενφ επισημαίνει:

«Έχουμε ζητήσει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού για να πραγματοποιήσουμε μερικές πραγματικές ανασκαφικές τομές τον ερχόμενο Απρίλιο. Και τότε, μόλις απομακρυνθούν τα χώματα, θα ξέρουμε».

«Τα γεω-ραντάρ και οι γεωμαγνητικοί ανιχνευτές μπορούν να ερευνήσουν το υπέδαφος σε βάθος 4-5 μέτρα. Είναι μια πολύ δύσκολη έρευνα, γιατί είναι γνωστό από την αρχαιότητα ότι ο χώρος πλημμύριζε και επιχώθηκε μέχρι ύψους 7 μέτρων. Κατόπιν ο Αλφειός άλλαξε πορεία και παρέσυρε ένα πολύ μεγάλο μέρος από αυτές τις επιχώσεις. Έτσι επικράτησε η άποψη ότι το ποτάμι παρέσυρε και τον Ιππόδρομο. Το έδαφος στα ανώτερα στρώματα είναι γεμάτο πηγάδια, κανάλια και ίχνη από τις καλλιέργειες. Υπάρχουν ενδείξεις ότι σε ορισμένα τουλάχιστον σημεία το αρχαίο στρώμα έχει μείνει άθικτο κάτω από τις επιχώσεις σε βάθος 1,5- 2 μ.» προσθέτει ο δρ Ζενφ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι λεπτομερείς γεωσκοπήσεις με γεωραντάρ και οι λεπτομερείς μαγνητομετρήσεις υπέδειξαν την ύπαρξη ενός μεγάλου αποθέτη με πλούσιο υλικό, θραύσματα γλυπτών, αρχιτεκτονικών μελών και κεραμικής των αρχαϊκών και κλασικών χρόνων.

Newsroom ΔΟΛ
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Αρχαιολογία - Προιστορία και σχετικές ανακαλύψεις”