Σχέδιο ανατροπής στο Αιγαίο

1
Πως η Αθήνα φιλοδοξεί να αλλάξει

τους συσχετισμούς με την Άγκυρα

«Ο Ερντογάν μπήκε στη συνάντηση ενθουσιασμένος και βγήκε επιφυλακτικός. Ο Παπανδρέου μπήκε επιφυλακτικός και βγήκε ικανοποιημένος», είπε με αρκετή δόση αυτοπεποίθησης καλά ενημερωμένος συνεργάτης του Έλληνα πρωθυπουργού, λίγες ημέρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών στην Κωνσταντινούπολη στις 8 Οκτωβρίου και συμπλήρωσε:
«Αυτή η συνάντηση θα αλλάξει σύντομα το κλίμα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις»…
Τη στρατηγική της επιθετικής διπλωματίας εγκαινιάζει ο πρωθυπουργός απέναντι στην Τουρκία και την ΠΓΔΜ, χωρίς φυσικά να υπονομεύσει τη μεσολάβηση του ΟΗΕ.
«Τόσο με την Άγκυρα, όσο και με τα Σκόπια, θα επιδιώξει απευθείας συνομιλίες, γιατί αποδείχτηκε ότι οι τρίτοι δεν έχουν προσφέρει τίποτε το ιδιαίτερο διαβεβαιώνει η ίδια κυβερνητική πηγή. Με απλά λόγια, ο κύριος Παπανδρέου αλλάζει την οπτική της εξωτερικής μας πολιτικής, εάν ισχύουν αυτές οι δηλώσεις του «κυβερνητικού συνεργάτη», που όμως δεν μπαίνουν σε λεπτομέρειες συζητήσεων και τοποθετήσεων του Έλληνα πρωθυπουργού και αφήνουν κάπως αίολη την εικόνα της αλλαγής της εξωτερικής πολιτικής της χώρας. Έκπληξη ιδιαίτερα μάλιστα προξενεί το «γεγονός» του σκυθρωπού Ερντογάν, από τη στιγμή που είναι γνωστή η δεδομένη απόλυτη στήριξη των ΗΠΑ προς το πρόσωπό του αλλά και προς την αναβάθμιση της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. Και πρόκειται για μία αναβάθμιση που είναι κάθετη και απόλυτη κατά των Ελληνικών συμφερόντων και δικαίων…
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες «πηγές», κυρίαρχο στοιχείο της πολιτικής που θα ακολουθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός (και ταυτόχρονα υπουργός εξωτερικών) θα είναι η ανάληψη πρωτοβουλιών για την πύκνωση των διμερών επαφών. Ωστόσο, η βάση της πολιτικής αυτής θα είναι η θέση πως για να υποχρεωθεί η Τουρκία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της, πρέπει, πρώτα απ’ όλα η χώρα μας να ενισχύσει τις συμμαχίες της στην Ε.Ε. Ακριβώς το ίδιο ισχύει και για την ΠΓΔΜ, Στον χρόνο που απομένει μέχρι τα μέσα Δεκμεβρίου για την Σύνοδο Κορυφής, ο κύριος Παπανδρέου θα συναντήσει όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες σε έναν πρωτοφανή διπλωματικό μαραθώνιο.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός, πρότεινε χωρίς περιστροφές στον κύριο Ερντογάν την επίσπευση των διερευνητικών επαφών μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, με στόχο σε εύλογο διάστημα να υπάρξουν αποτελέσματα και να γίνει προσφυγή γα την υφαλοκρηπίδα στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης και ο κύριος Ερντογάν συμφώνησε, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του κυρίου Παπανδρέου.
Τι σκοπεύει να κάνει όμως η Ελληνική πλευρά, εάν προσερχόμενη στο Δικαστήριο της Χάγης προκειμένου να συζητήσει για την υφαλοκρηπίδα, βρεθεί μπροστά σε εκπλήξεις (πράγμα που συνηθίζει να κάνει η τουρκική εξωτερική πολιτική) και ζητηθεί από την Ελλάδα να τοποθετηθεί για όλα τα θέματα του Αιγαίου (ελληνικότητα νησιών και βραχονησίδων κ.α.); Μήπως θα ήταν προτιμότερο οι Έλληνες διπλωμάτες να προετοιμάζονται για τα δυσκολότερα (και ίσως για την χειρότερη εκδοχή) τα οποία μπορεί να θέσει αίφνης η «αλεπού» Νταβούτογλου που θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί οποιαδήποτε ολιγωρία για να αποκομίσει οφέλη ενώ δεν τα δικαιούται;
Επειδή ο χρόνος μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου δεν επαρκεί, οι δύο ηγέτες δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν με εντατικό ρυθμό την προσπάθεια, ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής. Οι κύριοι Παπανδρέου και Ερντογάν, συμφώνησαν να προωθήσουν τον διάλογο των δύο κυβερνήσεων σε όλα τα επίπεδα, διπλωματικό, οικονομικό, κοινωνικό και πολιτιστικό.
Αυτό που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση στην τουρκική πλευρά, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ήταν ότι ο κύριος Παπανδρέου διαβεβαίωσε τον κύριο Ερντογάν πως εκ των πραγμάτων είναι αναγκασμένος να τηρήσει σκληρή στάση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, κυρίως στο Κυπριακό, εκφράζοντας ταυτόχρονα την δυσφορία του για τη συνεχιζόμενη προκλητική συμπεριφορά της Άγκυρας στο Αιγαίο.
«Θα είμαι πολύ απαιτητικός», φέρεται να είπε ο έλληνας πρωθυπουργός στον τούρκο ομόλογό του, γεγονός που προκάλεσε τη δυσφορία της Άγκυρας. Δημόσια, πάντως, δεν υπήρξε καμία αντίδραση.
Ωστόσο, άλλες, πιο ψύχραιμες διπλωματικές αλλά και κυβερνητικές πηγές, τονίζουν ότι αυτό που προέχει είναι να αποσαφηνιστεί πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει για προσφυγή στη Χάγη, αν προηγουμένως δεν έχει καθοριστεί το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου στο Αιγαίο.
Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, η πρωτοβουλία του κυρίου Παπανδρέου περικλείει το αυτονόητο πολιτικό ρίσκο, αλλά και η διαφορετικότητα των τοποθετήσεων των πηγών, καθιστά μάλλον επικοινωνιακή προσπάθεια ή τέχνασμα προκειμένου να δοθεί η εντύπωση του ισχυρού Παπανδρέου, ο οποίος μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα έχει κατορθώσει να αποστομώσει την προκλητική Άγκυρα…!


http://kostasxan.blogspot.com/2009/11/b ... t_541.html
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Σχέδιο ανατροπής στο Αιγαίο

3
αφου βγηκε ικανοποιημενος ο Παπανδρεου ,να περιμενουμε εξελιξεις ...
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”