ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

1
Η Milliyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Συνάντηση στη Σμύρνη ‘για λύση στο Αιγαίο'» καταχωρεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι οι πιέσεις, τις οποίες ασκούν οι ΗΠΑ έναντι της Ελλάδας την τελευταία περίοδο, είχαν ως συνέπεια Τούρκοι και Έλληνες αρμόδιοι την επόμενη εβδομάδα να καθίσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, στο Αρχηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη, προκειμένου να βρουν μια λύση στους αιθέρες του Αιγαίου, όσον αφορά τις «αερομαχίες».

Ο ανταποκριτής γράφει ότι, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ, οι συνομιλίες θα διεξαχθούν υπό την αιγίδα του Αμερικανού Διοικητή του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη McFann, στις 21 - 22 Ιουλίου, με τη συμμετοχή Τούρκων και Ελλήνων στρατιωτικών ειδικών των αεροπορικών δυνάμεων.
Στην ανταπόκριση σημειώνεται ότι η Ελλάδα αναγκάστηκε να αποδεχθεί το στρατιωτικό αυτό διάλογο, τον οποίο μέχρι σήμερα ηρνείτο, κατόπιν «έντονων πιέσεων των ΗΠΑ».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι ο πολιτικός διάλογος, ο οποίος δεν έχει μέχρι σήμερα αποδώσει κάποια απτή λύση όσον αφορά τη διένεξη στο Αιγαίο, με τη συνάντηση της Σμύρνης θα αφήσει τη θέση του στο στρατιωτικό διάλογο.
Αναφέρεται, επίσης, ότι η αμερικανική διοίκηση, αναζητώντας μια λύση στην ένταση που συνεχίζεται στους αιθέρες του Αιγαίου, και στις διενέξεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας, υπέβαλε στην ελληνική κυβέρνηση μια μυστική έκθεση με εισηγήσεις του τύπου: «Οι διεθνείς συμφωνίες, οι οποίες ρυθμίζουν το καθεστώς του Αιγαίου, πρέπει να επανεξεταστούν».
****
Η Cumhuriyet στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Το Αιγαίο τίθεται επί τάπητος» καταχωρεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι το κουβάρι των προβλημάτων μεταξύ Τουρκίας - Ελλάδας στο Αιγαίο, το οποίο τον τελευταίο καιρό ολοένα και διογκώνεται, μετά από πρωτοβουλίες των ΗΠΑ τίθεται επί τάπητος. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ελληνικών ΜΜΕ, όπως είχε συμβεί και παλαιότερα, τα προβλήματα θα συζητηθούν πρώτα με συνομιλίες, οι οποίες θα διεξαχθούν μεταξύ των στρατιωτικών. Στρατιωτικοί αρμόδιοι των δύο χωρών μεταξύ 21 - 22 Ιουλίου θα συναντηθούν στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Σμύρνης, προκειμένου να συζητήσουν στο πλαίσιο των ΜΟΕ τι είδους νέα μέτρα μπορούν να ληφθούν. Στις συναντήσεις αυτές πρόκειται να παρευρεθούν αρμόδιοι των ΗΠΑ ως παρατηρητές. Στις αναμενόμενες συνομιλίες θα καταβληθούν προσπάθειες για την εξάλειψη των προβλημάτων που υπάρχουν κυρίως μεταξύ των δύο Αεροπορικών Δυνάμεων.
Το θέμα της λαθρομετανάστευσης από στρατιωτικής σκοπιάς θα συζητηθεί περιορισμένα. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών των στρατιωτικών θα διαβιβαστούν στους διπλωμάτες, προκειμένου να εξασφαλισθεί η συζήτησή τους από αρμοδίους των ΥΠΕΞ.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας ΕΘΝΟΣ, υπονοείται ότι η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη μπορεί να μην μεταβεί στην Τουρκία. Αναφέρεται, επ' αυτού, ότι η κ. Μπακογιάννη λόγω των τουρκικών παραβιάσεων στο Αιγαίο έφερε στο προσκήνιο και το θέμα της επανεξέτασης της επίσκεψης, την οποία θα πραγματοποιούσε στην Τουρκία μεταξύ 16 - 17 Αυγούστου. Όμως, διπλωματικοί κύκλοι της Αθήνας προσεγγίζουν την είδηση αυτή με αμφιβολίες.
Ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας, αναφορικά με τις "δήθεν" παραβιάσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, επέδωσε Νότα στο Τ/ΥΠΕΞ στον Υφυπουργό Χαϊντάρ Μπερκ. Από την άλλη πλευρά, ο Μπαρό, Επίτροπος της Ε.Ε. επί θεμάτων Δικαιοσύνης, Ασφάλειας και Ελευθερίας, θα φέρει τα προβλήματα λαθρομετανάστευσης, που αντιμετωπίζουν η Ελλάδα, η Κύπρος, η Ιταλία και η Μάλτα, στην ημερήσια διάταξη των εργασιών του Συμβουλίου ΥΠΕΣ.
Η κυβέρνηση Καραμανλή, την τελευταία περίοδο, και με τον ισχυρισμό ότι το πρόβλημα των λαθρομεταναστών πηγάζει από τη χαλαρή στάση, την οποία τηρεί η Τουρκία, καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες προκειμένου το θέμα αυτό να μεταφερθεί στα διεθνή φόρα. Για το σκοπό αυτό, οι διεθνείς συναντήσεις που πραγματοποιούνται τόσο στα Η.Ε., όσο και στην Ε.Ε., μετατρέπονται σε πλατφόρμες, στις οποίες με πρωτοβουλίες της Ελλάδας και της "ε/κ διοίκησης" συζητείται το θέμα των προβλημάτων της λαθρομετανάστευσης.
****
Η Sabah στις εσωτερικές της σελίδες με τον τίτλο «Ένταση πτήσεων και πάλι στο Αιγαίο» καταχωρεί ανταπόκριση από την Αθήνα, στην οποία αναφέρεται ότι τα ελληνικά ΜΜΕ, εδώ και μια βδομάδα, με αυξανόμενο ρυθμό στις σελίδες τους αφιερώνουν όλο και περισσότερο χώρο στις χαμηλές πτήσεις, τις οποίες πραγματοποιούν τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη πάνω από τα νησιά. Την περασμένη Δευτέρα, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Άγκυρα Φωτής Ξύδας διαβίβασε στο Τ/ΥΠΕΞ τις ανησυχίες της ελληνικής κυβέρνησης. Όμως, την Τρίτη, σύμφωνα με ισχυρισμούς των ελληνικών Αρχών, παρατηρήθηκαν ακόμη περισσότερες χαμηλές πτήσεις, με συνέπεια τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων να καλύπτονται με την αεροπορική κρίση στο Αιγαίο. Ευρείας έκτασης έτυχαν οι δηλώσεις των Ελλήνων αρμοδίων αναφορικά με τις χαμηλές πτήσεις, τις οποίες πραγματοποίησαν τα τουρκικά αεριωθούμενα πάνω από το Αγαθονήσι και το Φαρμακονήσι.
Το ΕΘΝΟΣ σε πρωτοσέλιδο δημοσίευμά του έγραψε: «Τα τουρκικά αεριωθούμενα πραγματοποιούν εικονικό βομβαρδισμό πάνω από το Φαρμακονήσι. Οι Τούρκοι εξαντλούν την υπομονή μας». Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ελληνικές πηγές και μετά τις τελευταίες εξελίξεις που σημειώθηκαν, αναφέρεται ότι η Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη σκέπτεται «να θέσει στο περιθώριο» την επίσημη επίσκεψη, την οποία είχε προγραμματίσει να πραγματοποιήσει στην Άγκυρα τον προσεχή Αύγουστο.
Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ Οζούγκεργκιν, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το θέμα αυτό, ανέφερε: «Το Αιγαίο είναι μια μάζα νερού που μας ενώνει».
****
Η Radikal στις εσωτερικές της σελίδες με τίτλο «Ισχυρισμός για εικονικό βομβαρδισμό στο Αιγαίο» γράφει ότι στην Αθήνα ξέσπασαν φωνασκίες πως τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη δήθεν πραγματοποιούν άσκηση «εικονικού βομβαρδισμού» πάνω από το Φαρμακονήσι, το Αγαθονήσι και τους Φούρνους.
Σύμφωνα με ισχυρισμούς των ελληνικών ΜΜΕ, την Τρίτη τέσσερα τουρκικά F-16 πραγματοποίησαν μια ανάλογη πρωτοβουλία με συνέπεια να αποσταλούν στην περιοχή ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και επί 5΄ να διεξαχθούν «αερομαχίες». Οι ελληνικές εφημερίδες παρουσιάζουν το γεγονός γράφοντας ότι «η Τουρκία έχει ξεπεράσει τα όρια κάθε είδους πρόκλησης». Σημειώνουν, επίσης, ότι υπήρξαν πρωτοβουλίες στο πλαίσιο του Τ/ΥΠΕΞ και υπογραμμίζουν ότι η υπάρχουσα κατάσταση μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την επίσκεψη στην Άγκυρα της Ντόρας Μπακογιάννη τον Αύγουστο.
Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ Οζούγκεργκιν, αφού διευκρίνισε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν μόνον εφόσον οι δύο χώρες δουν η μια την άλλη «ως δύο μελλοντικούς εταίρους» και εντός του πλαισίου της Ε.Ε., πρόσθεσε: «Εμείς βλέπουμε το Αιγαίο ως μια μάζα νερού, η οποία μας ενώνει».
****
Σύμφωνα με τηλεγράφημα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu από την Αθήνα με τίτλο «Ανακοίνωση ‘για το Αιγαίο' από το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας», ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Γιώργος Δελαβέκουρας, σε γραπτή δήλωσή του αναφέρει: «Οι υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών, οι οποίες πραγματοποιούνται πάνω από το Αιγαίο, δεν συνάδουν με τις καλές προθέσεις των κυβερνήσεων Ελλάδας και Τουρκίας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης των σχέσεών μας. Τέτοιου είδους πρακτικές δεν πρόκειται να επηρεάσουν το καθεστώς του Αιγαίου. Η μοναδική ξεκάθαρη και απλή λύση είναι η εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου με σεβασμό στο σχετικό με το Αιγαίο διεθνές συμβατικό πλαίσιο, καθώς και το Δίκαιο της Θάλασσας, όπως αυτό αποτυπώνεται στη Σύμβαση των Η.Ε. του 1982, στο σύνολό του. Συνεχίζουμε τις διερευνητικές επαφές στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επαναλαμβάνουμε την ετοιμότητά μας για παραπομπή του θέματος οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Στο πλαίσιο του σεβασμού των ανωτέρω, το Αιγαίο μπορεί πράγματι να αποτελέσει μια θάλασσα ειρήνης και γέφυρα φιλίας μεταξύ των χωρών μας».
Στο τηλεγράφημα σημειώνεται, επίσης, ότι σύμφωνα με δημοσιεύματα του ελληνικού Τύπου υπάρχουν ισχυρισμοί πως «η αύξηση των παραβιάσεων στο Αιγαίο» εκ μέρους των τουρκικών αεροσκαφών μπορεί να δημιουργήσει «ένα θερμό επεισόδιο». Παράλληλα, υπήρξαν ισχυρισμοί ότι τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη «διενεργούν ασκήσεις βομβαρδισμών» πάνω από τα ελληνικά νησιά. Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με ανακοίνωση που αναρτάται στην ιστοσελίδα του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας, ελληνικά μαχητικά παρενόχλησαν χθες τέσσερις φορές τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, τα οποία εκτελούσαν εκπαιδευτικές πτήσεις στο διεθνή εναέριο χώρο του Αιγαίου.

Ανιχνεύσεις
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

2
Οι Αμερικανοί το χαβά τους....αλλά δεν θα τους βγει το σχέδιο,ευτυχώς υπάρχουν και Ελληνες ξύπνιοι.

Ο εκπρόσωπος του Τ/ΥΠΕΞ Οζούγκεργκιν, αφού διευκρίνισε ότι τα προβλήματα στο Αιγαίο μπορούν να λυθούν μόνον εφόσον οι δύο χώρες δουν η μια την άλλη «ως δύο μελλοντικούς εταίρους» και εντός του πλαισίου της Ε.Ε., πρόσθεσε: «Εμείς βλέπουμε το Αιγαίο ως μια μάζα νερού, η οποία μας ενώνει».
Ως μια μάζα νερού??? :119

Για αυτό το Αιγαίο δεν θα γίνει πότέ δικό τους!
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: ΔΙΧΟΤΟΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΡΟΩΘΟΥΝ ΟΙ ΗΠΑ

3
ΝΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Κάτω από πέπλο σιωπής, αλλά υπό τον ήχο των τουρκικών μαχητικών, που τη Τρίτη στις 22/7, εκτός από τις συνήθεις υπερπτήσεις σε μικρά ελληνικά νησιά, πέταξαν ακόμα και πάνω από την Ικαρία, ολοκληρώθηκαν στο ΝΑΤΟικό στρατηγείο της Σμύρνης οι διαπραγματεύσεις για διασύνδεση των ραντάρ Ελλάδας και Τουρκίας και την ενοποίηση του εναέριου χώρου τους στο Αιγαίο, σύμφωνα με τις ανάγκες και τις κατευθύνσεις της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Όπως συνήθως συμβαίνει σε αυτού του είδους τις επαφές, τα αποτελέσματα γίνονται γνωστά αργότερα, όταν δρομολογείται η εφαρμογή των συγκεκριμένων διευθετήσεων.


Γεγονός, πάντως, είναι ότι η ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου είναι μέρος των στρατηγικών επιλογών που έχουν κάνει οι κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ σε σχέση με τη συμμετοχή στο ιμπεριαλιστικό σύστημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι αντικείμενο των συνομιλιών που έγιναν στη Σμύρνη, οι οποίες εξάλλου θα έχουν και συνέχεια, αποτελεί η μετεξέλιξη του ΜΟΕ (Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης) περί ανταλλαγής εικόνας μεταξύ των ραντάρ των δύο χωρών για τον εναέριο χώρο. Βέβαια, τώρα αποκτά πιο διευρυμένο περιεχόμενο, δίνοντας την εντύπωση ενός προπλάσματος μιας γενικής ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης στη βάση των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, υπό αμερικανοΝΑΤΟική επιδιαιτησία και έξω από τα όρια και τους κανόνες που θέτει το Διεθνές Δίκαιο.


Τη Τετάρτη 22/7, την ίδια περίπου ώρα που Έλληνες επιτελείς συζητούσαν στο στρατηγείο της Σμύρνης με τους Τούρκους ομολόγους τους, σχηματισμός 6 τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών τύπου F-16 μπήκε στις 16.11\' στο FIR Aθηνών, νότια της Σάμου. Ενα ζεύγος αυτού του σχηματισμού πραγματοποίησε διαδοχικά υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, σε ύψος 1.000 μέτρων, το Αγαθονήσι, σε ύψος 330 μέτρων, και τους Φούρνους, σε ύψος 1.100 μέτρων.


Το ίδιο ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών, σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, βρέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (emergency), καθώς, όπως αναφέρθηκε, υπήρξε βλάβη στο ένα από τα δύο αεροσκάφη και προκειμένου να πετάξει γρήγορα προς το πλησιέστερο τουρκικό αεροδρόμιο πήρε απότομα ύψος φθάνοντας στις 16.34\' στα περίπου 5.000 μέτρα και πάνω από το δυτικό άκρο της Ικαρίας με ανατολική πορεία. Η αναφορά αυτή, πάντως, δεν επιβεβαιώθηκε από τους Έλληνες πιλότους που είχαν σπεύσει προς αναχαίτιση στην περιοχή. Προηγήθηκε για το γεγονός αυτό ενεργοποίηση της θερμής γραμμής (HOT LINE) επικοινωνίας, μεταξύ του τουρκικού και του ελληνικού κέντρου αεροπορικών επιχειρήσεων, σε Σεχίρ και Λάρισα, αντίστοιχα.


Εάν, τελικά, προχωρήσει η διασύνδεση των εναέριων χώρων των δύο χωρών, προκύπτει άμεσα θέμα επανακαθορισμού των περιοχών επιτήρησης και αστυνόμευσης στο Αιγαίο, πράγμα που συνεπάγεται αλλαγές σε βάρος των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων. Δηλαδή, ελληνικές περιοχές ευθύνης θα περάσουν υπό τουρκικό έλεγχο, χωρίς, βέβαια, να συμβεί και το αντίστροφο, αφού σήμερα το Αιγαίο (εθνικός και διεθνής χώρος), λόγω της διασποράς των ελληνικών νησιών, τελεί υπό την αρμοδιότητα των ελληνικών αρχών (FIR Αθηνών, έρευνα και διάσωση κλπ.). Επίσης, σ\' ένα τέτοιο ενδεχόμενο, τα τουρκικά αεροσκάφη που καθημερινά μπαίνουν παράνομα στο Αιγαίο θα απεικονίζονται από τα ραντάρ του ΝΑΤΟ ως «φίλια», οπότε και οι αναχαιτίσεις εκ μέρους των ελληνικών μαχητικών θα θεωρούνται χωρίς νόημα και ενδεχομένως να απαγορεύονται από το ΝΑΤΟ.


Είναι σαφές ότι οι διαπραγματεύσεις αυτές, που διεξάγονται σε στρατιωτικό επίπεδο, γίνονται για την εφαρμογή στο Αιγαίο της νέας δομής του ΝΑΤΟ και είναι μέρος των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις ελληνικές κυβερνήσεις που διαγκωνίζονται με τις αντίστοιχες της Τουρκίας για την ανάληψη ρόλων στα πλαίσια των καταμερισμών που κάνουν τα ιμπεριαλιστικά επιτελεία. Οι εν λόγω συζητήσεις αποτελούν ένα πρόπλασμα ελληνοτουρκικής διαπραγμάτευσης για συνολική διευθέτηση των ζητημάτων του Αιγαίου, παρόλο που η επίσημη ελληνική θέση μιλάει για την ύπαρξη μόνον ενός προβλήματος, αυτού της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας.

Πηγή

http://www.xaravgi-samos.gr/issueitem.p ... eitem=2468
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”