Σήκωσαν μπαϊράκι στο Αιγαίο

1
Τη δημιουργία τετελεσμένων και την κατοχύρωση ντε φάκτο «κεκτημένων» στο Αιγαίο επιχειρεί η Τουρκία, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις την παραμονή της έλευσης Ερντογάν στην Αθήνα και την ώρα που η κυβέρνηση... θυμήθηκε να θέσει στην Ε.Ε. την απειλή της λαθρομετανάστευσης που προέρχεται από την Τουρκία.

Επειτα από μία σειρά ενεργειών που πυροδοτούν το κλίμα, χθες η Αγκυρα προχώρησε σε τριπλή πρόκληση στο Αιγαίο, στρεφόμενη όχι μόνο εναντίον της Ελλάδας αλλά και της ίδιας της Ε.Ε., εκμεταλλευόμενη την πρωτοφανή και αμήχανη απραξία με την οποία το υπουργείο Εξωτερικών παρακολουθεί την κατάσταση.

Η κλιμάκωση των προκλήσεων εκ των πραγμάτων εκθέτει την ελληνική κυβέρνηση και φέρνει σε δύσκολη θέση τον κ. Καραμανλή ο οποίος θα υποδεχθεί αύριο το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου τον κ. Ερντογάν, με φρέσκιες τις δηλώσεις του για την «τουρκική μειονότητα» στη Θράκη και με ακόμη πιο νωπές τις εικόνες από τα τουρκικά αεροσκάφη να υπερίπτανται ελληνικών νησιών.

Η τουρκική Πολεμική Αεροπορία επιχείρησε χθες το πρωί να παρεμποδίσει αποστολή εναέριας ευρωπαϊκής περιπολίας στην ευαίσθητη περιοχή μεταξύ Φαρμακονησίου και Αγαθονησίου και εν συνεχεία οκτώ τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη έκαναν χαμηλές πτήσεις πάνω από τα δύο ελληνικά νησιά!

Συγκεκριμένα, με το πρώτο φως της ημέρας ένα ελαφρύ αεροσκάφος τύπου CESSNA της Σλοβακίας, ενώ εκτελούσε περιπολία επιτήρησης κατά μήκος των ευρωπαϊκών συνόρων στην περιοχή της Δωδεκανήσου στο πλαίσιο ευρωπαϊκής αποστολής, FRONTEX για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών, δέχτηκε παρατήρηση από τον τουρκικό επίγειο σταθμό (ραντάρ) για άμεση απομάκρυνση από την περιοχή, με τον ισχυρισμό ότι πετούσαν χωρίς άδεια εντός του τουρκικού εναερίου χώρου!

Φυσικά δεν ήταν η πρώτη φορά που η τουρκική Πολεμική Αεροπορία παρεμποδίζει εναέρια μέσα επιτήρησης της Ε.Ε. που επιχειρούν κατά μήκος των ελληνοτουρκικών συνόρων για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών και προσφάτως είχε συμβεί ανάλογο περιστατικό στον Εβρο με ελικόπτερο της FRONTEX.

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα ότι το χθεσινό επεισόδιο προκλήθηκε όταν στις Βρυξέλλες η Ελλάδα δήλωνε ότι θα επιδιώξει ενίσχυση της FRONTEX και διασύνδεση της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας με την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Επανεισδοχής λαθρομεταναστών.

Ωστόσο, χθες το πρωί, μετά την παρεμπόδιση του σλοβακικού αεροσκάφους, στις 10.58 οκτώ τουρκικά μαχητικά (τέσσερα F-4 και τέσσερα F-16) μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών νοτίως της Σάμου.

Στις 11.02 δύο από αυτά (F-4) πέταξαν στα 1.500 πόδια πάνω από το στρατιωτικό φυλάκιο Φαρμακονησίου, ενώ τα υπόλοιπα έξι στις 11.03 πετούσαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 2.500 ποδών! Το απόγευμα, λίγο μετά τις 17.00, άλλα οκτώ τουρκικά μαχητικά μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών και πέταξαν πάνω από τους Φούρνους σε ύψος 7.000 ποδών.

Πέραν αυτών, δεν πρέπει να υποτιμάται η νέα δήλωση του εκπροσώπου του τουρκικού ΥΠΕΞ κ. Μ. Οζουγκεργκίν την Τετάρτη, όπου με αφορμή τις διαμαρτυρίες της Κύπρου για τις τουρκικές ασκήσεις βορείως του νησιού, προειδοποίησε ότι η Τουρκία «έχει νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα δυτικά της συντεταγμένης 32ο 16 18 και θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να τα προστατεύσει...».

Με την Τουρκία να έχει επιβάλει τη δική της ατζέντα, με ενέργειες που δοκιμάζουν τις αντοχές της ελληνικής κυβέρνησης και κινούνται στο όριο της διεθνούς νομιμότητας, δημιουργούνται σοβαρότατα ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα της αυριανής συνάντησης του κ. Καραμανλή με τον Τ. Ερντογάν.

Μία συνάντηση για την οποία δεν είχε υπάρξει επαρκής προετοιμασία από το υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο μέχρι τώρα συνεχίζει να στέλνει αντιφατικά μηνύματα στην άλλη πλευρά του Αιγαίου.

Μόνο άκουγε
Το γεγονός ότι στις δύο τελευταίες συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών η κ. Μπακογιάννη επέλεξε να μην εγείρει το θέμα της κλιμάκωσης των τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο, ενώ αντίθετα άκουγε τον κ. Μπαμπατζάν να της εξηγεί τα περί αμοιβαιότητας στη Θράκη, δίνει ίσως μία εξήγηση για την αποθράσυνση της τουρκικής πλευράς.

Οπως και η διαπίστωση από τουρκικής πλευράς ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εξωτερικών (καθώς η υπηρεσιακή δομή είναι πλέον εξουδετερωμένη) είναι αποφασισμένη να δείξει τη μεγαλύτερη δυνατή ανεκτικότητα προκειμένου να αποφύγει να εμπλακεί στη σύγκρουση στην οποία οδηγείται η σχέση της Τουρκίας με την Ε.Ε., η οποία όμως αφορά άμεσα και καίρια την Ελλάδα και τα εθνικά συμφέροντα.

Και είναι απολύτως προβληματικό ότι πέντε χρόνια μετά την τελευταία επίσκεψη του κ. Ερντογάν στο Μέγαρο Μαξίμου, ο κ. Καραμανλής και η κ. Μπακογιάννη ακόμη περιμένουν να υλοποιήσει τη δέσμευση που είχε αναλάβει τότε για επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης (θέμα που φυσικά δεν είναι καν διμερές) για την οποία ζητάει τώρα ανταλλάγματα στη Θράκη.

ΝΙΚΟΣ ΜΕΛΕΤΗΣ - ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ



ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ
Γενικόλογες οι διατυπώσεις στο κείμενο των «27»

Ο πρωθυπουργός έθεσε μεν το μείζον για τη χώρα μας ζήτημα της λαθρομετανάστευσης, προσέκρουσε όμως σε ώτα μη ακουόντων. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην πλειοψηφία τους δεν έδειξαν να... συγκινούνται από την παρέμβαση του Ελληνα πρωθυπουργού και -καθώς οι περισσότεροι δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα στις χώρες τους- δεν φαίνονται διατεθειμένοι όχι μόνο να χρηματοδοτήσουν συγκεκριμένες δράσεις κατά της λαθρομετανάστευσης, που θα ανακούφιζαν τις χώρες του Νότου (Ελλάδα, Ιταλία, Μάλτα, Κύπρος), αλλά ούτε και να επιδείξουν την απαιτούμενη πολιτική βούληση προκειμένου να πιέσουν πραγματικά την Τουρκία, όπως φιλοδοξούσε η ελληνική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός επεδίωξε χθες βράδυ στη διάρκεια του δείπνου να αποσπάσει τη συναίνεση των εταίρων για:

* Πιέσεις της ΕΕ στην Αγκυρα για επανεισδοχή λαθρομεταναστών.
* Ενισχυμένη παρουσία στο Αιγαίο του Οργανισμού για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων στην Ευρώπη (Frontex).
* Επιμερισμό του κόστους φύλαξης των συνόρων.

Ωστόσο τα μηνύματα δεν είναι καθόλου αισιόδοξα. Στο τελικό κείμενο των συμπερασμάτων το θέμα της λαθρομετανάστευσης θα περιορίζεται σε μια γενικόλογη διατύπωση - ευχή, όπως τουλάχιστον διαφαινόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Ο Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) επανέλαβε την ανάγκη ευρωπαϊκής αντιμετώπισης του ζητήματος, χωρίς, πάντως, να δείχνει και σίγουρος για την αποτελεσματικότητα της παρέμβασής του στους «27». «Χρειάζονται κοινές, άμεσες δράσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης», είπε ο πρωθυπουργός, χαρακτηρίζοντας το θέμα ευρωπαϊκών διαστάσεων.

ΓΙΑΝΝΑ ΜΠΑΛΗ, Γ. ΔΑΡΑΤΟΣ

Έθνος
Έλληνες Αμύνεσθαι Περί Πάτρης,Ελευθερία ή Θάνατος!Μετά από μια εθνοεπανάσταση χρειάζεται και μια εθνοκάθαρση...
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”