Διάφορα αρθρα...

1
Κράτησαν μυστική τουρκική πρόκληση στην Άνδρο




19 Δεκεμβρίου 2008




Σκηνικό θερμού επεισοδίου με επικίνδυνη πτήση τουρκικών F-16 δίπλα σε 16 ελληνικές φρεγάτες και πυραυλακάτους που εκτελούσαν βολές με πραγματικά πυρά στον αέρα ανοιχτά της Άνδρου, επιχείρησε να στήσει η Άγκυρα την περασμένη Τρίτη, αλλά κρατήθηκε μυστικό από την κυβέρνηση!

Για την απομάκρυνση των δύο F-16 που είχαν εισβάλει στο δεσμευμένο από την Ελλάδα Πεδίο Βολής Άνδρου δημιουργώντας συνθήκες ατυχήματος, ενεργοποιήθηκε η «κόκκινη γραμμή» εκτάκτου ανάγκης μεταξύ των στρατηγείων των δύο Πολεμικών Αεροποριών, ενώ ειδοποιήθηκε και το ΝΑΤΟ.

Η τουρκική πρόκληση, που έγινε την επομένη της ΝΑΤΟϊκής άσκησης στον Άγιο Ευστράτιο την οποία δεν ήθελε η Άγκυρα, συνεχίστηκε χθες με ιδιαίτερα χαμηλή πτήση τεσσάρων F-16 πάνω από το Φαρμακονήσι και ενώ την ίδια ώρα επισκεπτόταν την Κω ο υφυπουργός Άμυνας κ. Γ. Πλακιωτάκης, για τα «χρόνια πολλά» με τους στρατιώτες! Μάλιστα, ο κ. Πλακιωτάκης επρόκειτο να επισκεφθεί το Φαρμακονήσι αλλά η επίσκεψη ματαιώθηκε μερικές ώρες νωρίτερα, λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Για την υπερπτήση έγινε αμέσως διάβημα από το υπουργείο Εξωτερικών.


Το χρονικό
Η πρόκληση στην Άνδρο σημειώθηκε στις 15.20 με την εισβολή των δύο F-16 στο νοτιοανατολικό μέρος του Πεδίου Βολής και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη από το πρωί βολές πυροβόλων 7 φρεγατών και 9 πυραυλακάτων σε ανεμούριο που έσερνε αεροσκάφος με αλλεπάλληλες πτήσεις. Για τη χρήση του Πεδίου και την άσκηση με πραγματικά πυρά από ελληνικής πλευράς είχε γίνει εγκαίρως διεθνής αναγγελία. Όταν ο υπεύθυνος αεράμυνας στο Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα είδε την επικίνδυνη κατεύθυνση των F-16 και ενώ διαγραφόταν ορατός ο κίνδυνος να στραφούν στη συνέχεια μέσα στην «καυτή» ζώνη, χρησιμοποίησε την τηλεφωνική γραμμή εκτάκτου ανάγκης και ειδοποίησε το αντίστοιχο Κέντρο Επιχειρήσεων της τουρκικής αεροπορίας. Για 5 λεπτά που κράτησε η πτήση μέσα στο δεσμευμένο Πεδίο Βολών, τα νεύρα όλων ήταν τεντωμένα, παρ' όλο που τα αεροσκάφη πετούσαν αρκετά ψηλά. Όλοι θυμήθηκαν τις προ 4ετίας και 3ετίας αντίστοιχες προκλήσεις όταν τα τουρκικά μαχητικά είχαν κατέβει στα 30-40 μέτρα πάνω από τους ιστούς των πλοίων και είχαν εγκλωβίσει με πυραύλους ελληνική φρεγάτα! Τέτοιες ημέρες του 2005 η εισβολή δύο οπλισμένων τουρκικών F-16 στην ίδια περιοχή είχε γίνει αφορμή να διακοπεί και μίνι άσκηση του ΝΑΤΟ.

Οι επαναλαμβανόμενες τουρκικές προκλήσεις στο Πεδίο Βολής Άνδρου τα τελευταία χρόνια έχουν ως στόχο, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές, τη δημιουργία τετελεσμένων για χρήση της περιοχής και από την τουρκική αεροπορία καθώς δεσπόζει στο Κεντρικό Αιγαίο. Ήδη για τον Ιανουάριο το έχουν δεσμεύσει για αρκετές ημέρες απαιτώντας μάλιστα τα αεροσκάφη τους να πετάξουν στον εθνικό εναέριο χώρο, μεταξύ 6 και 10 ναυτικών μιλίων από την Άνδρο και τη βραχονησίδα Καλόγεροι. Η Ελλάδα έχει ήδη απορρίψει την τουρκική αναγγελία επιτρέποντας τις πτήσεις έξω από τα 10 ν.μ.

«Λάιτ» σενάριο
Στο ελληνικό «Πεντάγωνο» υπάρχει έντονος προβληματισμός για τη διπλή τουρκική πρόκληση και το ενδεχόμενο συνέχισης. Ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ηγεσία του ΓΕΕΘΑ δεν απέκλειε ξαφνική έξαρση των προκλήσεων μετά τη μη αντίδραση της Άγκυρας κατά την πραγματοποίηση της ΝΑΤΟϊκής άσκησης στον Άγιο Ευστράτιο, ενώ στο παρελθόν είχε προκαλέσει την αναβολή της 3 φορές.

Πάντως τόσο η υιοθέτηση του σεναρίου ως άσκησης από το ΝΑΤΟ όσο και η μη αντίδραση της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της άσκησης που περιελάμβανε τον Άγιο Ευστράτιο, οδήγησε αρκετούς αναλυτές στην εκτίμηση ότι πιθανόν να υπήρξαν παζάρια μεταξύ Αθήνας - ΝΑΤΟ - Άγκυρας και συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Στο πλαίσιο αυτό ενέτασσαν και το «λάιτ» σενάριο που αυτήν τη φορά δεν περιελάμβανε τον Άγιο Ευστράτιο ως «στόχο» βομβαρδισμού αλλά ως απλό σημείο συνάντησης στον αέρα 24 αεροσκαφών πριν αυτά κατευθυνθούν για εικονικό χτύπημα προς τη Χρυσούπολη Καβάλας.

Κώδικας:http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&c ... Id=4492987
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Διάφορα αρθρα...

2
Σε εύφλεκτη καμπή τα ελληνοτουρκικά




7 Δεκεμβρίου 2008






Tου Aλεξη Παπαχελα

Οι επόμενες εβδομάδες και μήνες θα απαιτήσουν λεπτούς και προσεκτικούς χειρισμούς στο τρίγωνο Αθήνα - Λευκωσία - Αγκυρα. Ολα δείχνουν πως ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν έχει εκχωρήσει εδώ και αρκετό καιρό τον χειρισμό όλων των θεμάτων εθνικής ασφαλείας στο στρατιωτικό κατεστημένο ή άλλως αποκαλούμενο βαθύ κράτος της Αγκυρας. Πληροφορίες από Δυτικούς διπλωμάτες αλλά και Τούρκους παρατηρητές αναφέρουν πως ο κ. Ερντογάν έκανε αυτήν την παραχώρηση στο πλαίσιο ενός εσωτερικού συμβιβασμού κατά τη διάρκεια της σκληρής διελκυστίνδας εξουσίας που είχε με τους στρατηγούς - πασάδες.

Ο πρωθυπουργός κ. Καραμανλής είχε ήδη αντιληφθεί αυτήν την πραγματικότητα κατά τις επαφές που είχε με τον κ. Ερντογάν, ο οποίος ουδέποτε έδειξε προθυμία να μπει στον πυρήνα των ελληνοτουρκικών εκκρεμοτήτων. Βεβαίως, ο Τούρκος πρωθυπουργός έχει φροντίσει για τη διατήρηση του καλού κλίματος και συνέβαλε ο ίδιος προσωπικά στην άψογη διεξαγωγή της ιστορικής επίσκεψης του κ. Καραμανλή στην Αγκυρα. Αυτήν τη στιγμή όμως ουδείς, στο Μέγαρο Μαξίμου ή στο υπουργείο Εξωτερικών, τρέφει ψευδαισθήσεις για την πιθανότητα επίτευξης συμφωνίας με την Αγκυρα για το Αιγαίο. Αλλά και στη Λευκωσία ο πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας έχει αντιληφθεί πως οι καλές προθέσεις του ίδιου και του κ. Ταλάτ προσκρούουν στον τοίχο των σκληρών απόψεων του τουρκικού στρατού και της διπλωματικής υπηρεσίας.

Πέραν τούτου όμως έμπειροι διπλωματικοί παρατηρητές, οι οποίοι έχουν μάθει να διαβάζουν τα «σημάδια» μιας πιθανής κρίσης με την Τουρκία, ανησυχούν. Η Αγκυρα αμφισβητεί, όχι με νομικά επιχειρήματα αλλά με τον «τσαμπουκά» του ισχυρού της περιοχής, το δικαίωμα της Κύπρου να δίνει παραχωρήσεις για έρευνες στη δική της Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη. Στο Αιγαίο διενεργεί έρευνες αμφισβητώντας εμπράκτως και τυπικώς το αν και πόση υφαλοκρηπίδα έχουν ορισμένα νησιά, όπως το Καστελλόριζο. Και, τέλος, αντιδρά έντονα στην προσπάθεια της Ελλάδας να διαπραγματευθεί με την Αίγυπτο την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας.

Οσο τεχνικά και αν ακούγονται αυτά τα ζητήματα κρύβουν σοβαρούς κινδύνους ανάφλεξης, γιατί ουδείς γνωρίζει πόσο θα θελήσει να «χοντρύνει» το παιχνίδι η Αγκυρα. Γεγονός πάντως είναι πως τα συμφέροντα είναι πλέον σημαντικά, καθώς πληθαίνουν οι ενδείξεις για την ύπαρξη κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου, τουλάχιστον νοτίως της Κύπρου. Οι Τούρκοι στρατηγοί είναι λογικό να θελήσουν κάποια στιγμή να ανεβάσουν τους τόνους για να ενισχύσουν τη θέση τους έναντι του κ. Ερντογάν και να αποδείξουν ότι χρειάζονται τα τεράστια κονδύλια που απορροφούν από τον τουρκικό κορβανά. Οι διεκδικήσεις τους είναι σαφώς παράλογες στις περισσότερες περιπτώσεις, αλλά οι ίδιοι θεωρούν πως όποια και αν είναι η έκβασή τους θα βγουν κερδισμένοι. Αν η Ελλάδα ή η Κύπρος υποχωρήσουν θα έχουν επιβάλει τη λογική του ισχυροτέρου στην περιοχή. Αν πάλι προκληθεί μια κρίση θα αποδείξουν ότι έχουν ρόλο στη σημερινή Τουρκία.

Χρειάζεται πάντως προσοχή. Γιατί, αν μην τι άλλο, από τον Σεπτέμβριο του 1955 και μετά έχει αποδειχθεί ότι οι κρίσεις με την Τουρκία προκαλούνται συνήθως όταν η Ελλάδα δοκιμάζεται από πολιτική ή άλλη κρίση.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Με τα ίδια μου τα μάτια διάβασα ελάχιστες ημέρες πριν τα Ίμια τον ίδιο δημοσιογράφο να ...προαναγγέλει την τότε ελληνοτουρκική κρίση...
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνοτουρκικά”