Σελίδα 1 από 1

Την άμεση απόσυρση στρατευμάτων και την επιστροφή της Αμμοχώ

Δημοσιεύτηκε: 11 Φεβ 2010, 16:43
από emman
Την άμεση απόσυρση στρατευμάτων και την επιστροφή της Αμμοχώστου






ZHTA TO EYΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Την άμεση απόσυρση των στρατιωτικών δυνάμεων από την Κύπρο και την επιστροφή της Αμμοχώστου, ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, από την Τουρκία, με ψήφισμα που ενέκρινε σήμερα...



... Με σχετικό ψήφισμα το ΕΚ καλεί την Τουρκία να διευκολύνει τη δημιουργία πρόσφορου κλίματος για τις διαπραγματεύσεις αρχίζοντας αμέσως την απόσυρση των στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο, αντιμετωπίζοντας το ζήτημα του εποικισμού της νήσου με τούρκους πολίτες και επιτρέποντας να επιστραφεί το αποκλεισμένο τμήμα της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του, σύμφωνα με την απόφαση 550 (1984) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ».

Το ΕΚ καλεί επίσης την Τουρκική κυβέρνηση να πάψει να παρεμποδίζει τα μη στρατιωτικά πλοία που κάνουν έρευνες για πετρέλαιο για λογαριασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ανατολική Μεσόγειο.



troktiko.blogspot.com

Re: Την άμεση απόσυρση στρατευμάτων και την επιστροφή της Αμμοχώ

Δημοσιεύτηκε: 11 Φεβ 2010, 20:20
από dominique
Επιτελους μια καλη είδηση για την Κυπρο,βεβαια ημερομηνία δεν υπάρχει,σε κάποια στιγμη στο μέλλον...και βέβαια οι Τουρκοι δεν θα το αφήσουν έτσι.

Re: Την άμεση απόσυρση στρατευμάτων και την επιστροφή της Αμμοχώ

Δημοσιεύτηκε: 12 Φεβ 2010, 16:14
από dominique
Τι λέγαμε?


Σφόδρα ενοχλήθηκαν οι Τούρκοι από την παρέμβαση της ΕΕ στην τουρκική κατοχή της Κύπρου και την έκκληση που απηύθυνε προς την τουρκική ηγεσία.

Αναφερόμαστε στην έκθεση του Ευρωκοινοβουλίου που καλεί την Τουρκία για αποχώρηση των 35 χιλιάδων Τούρκων στρατιωτών από την Κύπρο και την παραχώρηση της Αμμοχώστου στην ελεύθερη Κύπρο.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός στο γεύμα που παρέθεσε, χθες, στους πρέσβεις των κρατών της ΕΕ δήλωσε ότι η έκκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου «δημιούργησε απογοήτευση» στην τουρκική πλευρά, τόνισε μάλιστα θορυβημένος πως «η ΕΕ λειτουργεί ως εκπρόσωπος των Ελληνοκυπρίων».

Διαστρεβλώνοντας συνειδητά τα γεγονότα, δήλωσε ακόμη :« η πλευρά που αποφεύγει τις συνομιλίες στην Κύπρο είναι η ελληνοκυπριακή και η Ελλάδα, και πως η ΕΕ αγνοεί τις προσπάθειες των τουρκοκυπρίων".

Σε ανακοίνωσή, εξάλλου, του τουρκικού υπουργείου εξωτερικών αναφέρεται χαρακτηριστικά:
«η στάση του Ευρωκοινοβουλίου προκάλεσε απογοήτευση. Ο ρόλος του δεν πρέπει να είναι ρόλος εκπροσώπου της Ελληνοκυπριακής πλευράς. Έχουν παραβλεφθεί τελείως οι εποικοδομητικές προσπάθειες της τουρκοκυπριακής πλευράς που στοχεύουν στη λύση»

Η ανακοίνωση θα καταλήξει χαρακτηριστικά:
«Η Τουρκία, παρόλο την αρνητική στάση και τις προσπάθειες ορισμένων κύκλων να παρεμποδίσουν την πορεία της, θα συνεχίσει να υποστηρίζει τα κεκτημένα δικαιώματά της και θα πορευθεί αποφασιστικά στοχεύοντας την ένταξή της στην ΕΕ»

Υπενθυμίζεται ότι το ψήφισμα αφορούσε την «πρόοδο της Τουρκίας», μια πρωτοβουλία της Ολλανδής ευρωβουλευτή Ρία Όμεν Ρούγτεν και εγκρίθηκε από το σώμα του Ευρωκοινοβουλίου με ανάταση χειρός.

Το ψήφισμα κάνει έκκληση στην Τουρκία να αποσύρει την απειλή «casus belli» εναντίον της Ελλάδας σε περίπτωση διεύρυνσης των χωρικών υδάτων και να σταματήσει τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και να μην παρεμποδίζει τα κυπριακά πλοία που διενεργούν έρευνες για κοιτάσματα πετρελαίου στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Απο Άρθρα και σκέψεις