Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ ἐλέησόν με - Ὑπεραγία Θεοτόκε, σῶσον ἡμᾶς
Αναθεωρημένο όραμα για Κυπριακό - Αποκαλυπτικός ο Νταβούτογλου για τις τουρκικές προθέσεις • Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
Ημερομηνία : 04 Ιουν 2020, 05:36


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Αναθεωρημένο όραμα για Κυπριακό - Αποκαλυπτικός ο Νταβούτογλου για τις τουρκικές προθέσεις
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 08 Ιούλ 2012, 21:10 
Φιλουμενάτος
Φιλουμενάτος
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 20 Ιουν 2012, 15:00
Δημοσ.: 957
Thanks:
Thanked:
time στο post
Του Κώστα Βενιζέλου costas.venizelos@phileleftheros.com


Η τουρκική πλευρά παίζει σε τρεις άξονες: υδρογο- νάνθρακες,υδάτινοι πόροι και εναέ- ριος χώρος. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ περιγράφει πώς«θα αλλάξουμε τον τροχό» Αναθεωρημένο όραμα» για το Κυπριακό, που είναι προσαρμοσμένο στα νέα δεδομένα και θεμελιώνεται στις διαχρονικές επιδιώξεις της στην Κύπρο και την περιοχή, παρουσιάζει η Άγκυρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του «Φ», την τελευταία περίοδο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, αναπτύσσει μια θεωρία στο Κυπριακό, η οποία παραπέμπει μεν στο πολύκροτο σχέδιο Β΄, ουσιαστικά όμως δι’ ενός οδικού χάρτη επιχειρεί να οδηγήσει βαθμηδόν στην εκπλήρωση των τουρκικών στόχων. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ, όπως συναφώς προκύπτει από συζητήσεις που είχε πρόσφατα με ξένους αξιωματούχους, κινείται σε τρεις άξονες, που συνδέονται με στρατηγικούς στόχους της Άγκυρας στην ευρύτερη περιοχή: υδρογονάνθρακες, υδάτινοι πόροι και εναέριος χώρος. Και τα τρία αυτά ζητήματα παραπέμπουν στην εδραίωση της τουρκικής παρουσίας στην περιοχή και διά αυτών υπηρετούνται πλήρως και οι σχεδιασμοί στην Κύπρο.

Ο Αχμέτ Νταβούτογλου υποδεικνύει με νόημα προς τους συνομιλητές του ότι θα πρέπει στο Κυπριακό «να αλλάξουμε τον τροχό» και περιγράφει μια άλλη διαδικασία.

Στόχος, όπως σημειώνει, είναι μια διευθέτηση ( σ.σ. όχι λύση), που θα προκύψει κατόπιν διαπραγμάτευσης που θα λαμβάνει υπόψη τις ιδρυτικές συντακτικές εξουσίες των «δύο λαών» και «συνδιοκτητών» του νησιού. Ο τελευταίος όρος, της συνιδιοκτησίας, επανήλθε στο τουρκικό πολιτικό λεξικό, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις με την έναρξη από την Κυπριακή Δημοκρατία των ερευνών για εξόρυξη φυσικού αερίου και πετρελαίου στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου. Είναι σαφείς και πρόδηλες οι επιδιώξεις.

Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που ο Νταβούτογλου υπογραμμίζει σε όλες τις συζητήσεις του ότι στόχος είναι ο διαμοιρασμός του φυσικού αερίου, η συνεργασία στους υδάτινους πόρους (πα ραπέμπει στη μεταφορά νερού από την Τουρκία στα κατεχόμενα), και η συνδιαχείριση του κυπριακού FΙR από τα «δύο κράτη στην Κύπρο» μέσω της διαίρεσής του.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, εξηγεί στους συνομιλητές του ότι η διαδικασία των απευθείας διαπραγματεύσεων έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. Υπήρχαν, όπως εξηγεί, δύο άξονες που λειτουργούσαν στη διαδικασία αυτή: Οι απευθείας διαπραγματεύσεις, οι οποίες όμως δεν προχώρησαν, καθώς «οι Ελληνοκύπριοι απέρριψαν κατ’ επανάληψη τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης». Ο δεύτερος άξονας είναι η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, που έχουν ως στόχο, όπως υποστηρίζει «την ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο πλευρών». Νοουμένου, εξηγεί ο Νταβούτογλου, ο πρώτος άξονας έχει βαλτώσει, μπορεί να αξιοποιηθεί ο δεύτερος, αυτός των τεχνικών επιτροπών. Με βάση, πάντα, τη λογική «της συνεργασίας των δύο οντοτήτων».

Είναι σαφές πως οι εξελίξεις σήμερα ευνοούν πλήρως την εφαρμογή των σχεδιασμών αυτών. Μετά από μια περίοδο αδράνειας, η διαδικασία επαναρχίζει με λειτουργία μόνο του δεύτερου άξονα, αυτού των τεχνικών επιτροπών. Όπως δηλαδή, καθορίζει η τακτική της Άγκυρας. Και όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στις τεχνικές επιτροπές, οι οποίες, ως εκ της φύσεως και της αποστολής τους παραπέμπουν «στη συνεργασία δύο κρατών» με σκοπό την ομαλοποίηση σχέσεων.

Αυτό το «νέο όραμα της Τουρκίας» για το Κυπριακό δεν προέκυψε την τελευταία περίοδο. Η παρούσα διαδικασία, όπως ξεκίνησε το 2008 και εξελίχθηκε στη συνέχεια, οδήγησε προοδευτικά στο τουρκικό σχέδιο Β΄. Η τουρκική πλευρά έχει ήδη αρχίσει να εξηγεί το «τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό» και το «νέο όραμα» που θα προσφέρει διεξόδους. Η ελληνοκυπριακή πλευρά εκείνο που φαίνεται να προσπαθεί είναι να μη διακοπεί η διαδικασία, για να μην επωμισθεί την ευθύνη της αποτυχίας. Παράλληλα, στην ελληνοκυπριακή πλευρά εκτιμούν πως η συνέχιση της διαδικασίας, έστω και στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών, μειώνει τις πιθανότητες εντάσεων.

Με δική του πρωτοβουλία στο Σ.Α.

ΜΕ δική του πρωτοβουλία, ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, θα ενημερώσει αύριο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Μαζί του θα είναι και η ειδική αντιπρόσωπος του ΟΗΕ στην Κύπρο, Λίζα Μπάντεχαϊμ, η οποία θα ενημερώσει το Σ.Α. για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ θα επιχειρήσει να δώσει μια γενική εικόνα της διαδικασίας, θα αναδείξει τα προβλήματα, τις αδυναμίες και θα φθάσει στο διά ταύτα: Θα δώσει τη συνταγή των τεχνικών επιτροπών ως τη μόνη διέξοδο για συνέχιση της διαδικασίας. Είναι πρόδηλο ότι η Γραμματεία του Διεθνούς Οργανισμού κάνει σχεδιασμούς πλέον για την επόμενη ημέρα των προεδρικών εκλογών του 2013.

Στο προσκήνιο τα οφέλη Τ/κ από υδρογονάνθρακες

ΕΠΑΝΕΡΧΕΤΑΙστο παρασκήνιο αλλά και στο προσκήνιο το θέμα της συγκρότησης ταμείου για τους υδρογονάνθρακες, ώστε να επωφελούνται και οι Τουρκοκύπριοι. Το θέμα άνοιξε, ως γνωστό, η Λευκωσία διά του Προέδρου Χριστόφια, ο οποίος μίλησε επί του θέματος τούτου και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών. Είχε αναφέρει, επίσης, πέρσι σε Τούρκους δημοσιογράφους πως «θα εξεταστεί στην ώρα του από την ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας», σημειώνοντας παράλληλα πως ακόμη και αν δεν υπάρξει λύση, θα βρεθεί τρόπος να ωφεληθούν από τα έσοδα και οι Τουρκοκύπριοι.

Πολλοί ξένοι, οι οποίοι συνηθίζουν να δραστηριοποιούνται στο Κυπριακό και στα ευρωτουρκικά, επιχειρούν να συντηρήσουν τις τοποθετήσεις της Λευκωσίας, ώστε να δημιουργήσουν, όπως υποστηρίζουν, κίνητρα για τους Τουρκοκυπρίους αλλά και για την Τουρκία. Μια τέτοια προσέγγιση έχουν οι Αμερικανοί και θα φανεί κατά πόσο θα θέσει το ζήτημα τούτο και ο Υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, ο οποίος θα επισκεφθεί την Κύπρο τις επόμενες ημέρες.

Πρώτο βιολί σε αυτό το σενάριο παίζουν οι Βρετανοί. Ακόμη και προχθές ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για θέματα Ευρώπης Ντέιβιντ Λίτινγκτον, στη διάρκεια συζήτησης στη βρετανική Βουλή για τις σχέσεις Ηνωμένου Βασιλείου - Τουρκίας, αναφέρθηκε στο ζήτημα τούτο. Επικαλούμενος τη δήλωση του Προέδρου Χριστόφια ότι από το φυσικό αέριο θα επωφεληθούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού, έκανε ένα ακόμη βήμα: Εξέφρασε την άποψη «ότι η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα προχωρήσει περισσότερο εκδηλώνοντας στους Τ/κ τη θέση ότι και αυτοί έχουν σαφή λόγο για την αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου».

_________________
.\n.\n.\n\nΕικόνα


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 

Παραπλήσια θέματα
Γρίφος Νταβούτογλου για την Κύπρο
Δ. Συζήτηση: Η Κύπρος
Συγγραφέας: georgekemkas
Απαντησεις: 0
Η λύση στο αδιέξοδο είναι ένα εναλλακτικό πολιτικό όραμα για μια καλύτερη δημοκρατία!
Δ. Συζήτηση: Η Δική μας Αντίσταση
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 1
Εντυπωσιασμένες οι ... τουρκικές υπηρεσίες από την επίδειξη ισχύος των ΕΕΔ!
Δ. Συζήτηση: Ελληνοτουρκικά
Συγγραφέας: Spartan
Απαντησεις: 0
Καλά μας κάνουν! Το Κυπριακό κράτος προσέλαβε Τουρκοκύπριο, με πτυχίο του ψευδοκράτους!
Δ. Συζήτηση: Η Κύπρος
Συγγραφέας: Φιλούμενος
Απαντησεις: 1
Χωρίς αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις οι «προγραμματικές» της τσεχικής προεδρίας
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο την Ελλάδα
Συγγραφέας: Λέων
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr