Οι επιστήμονες βρίσκουν τρόπο να υπολογίζουν την πραγματική ηλικία των ανθρώπων

1
Οι επιστήμονες βρίσκουν τρόπο να υπολογίζουν την πραγματική ηλικία των ανθρώπων











Αν προτιμάτε να κρύβετε την ηλικία σας, αργά ή γρήγορα θα έχετε πρόβλημα, γιατί δεν θα μπορείτε πια να το κάνετε. Αν, πάλι, συμβαίνει για κάποιο λόγο να μην ξέρετε την ακριβή ηλικία σας, πλησιάζει η ώρα να την μάθετε. Οι ερευνητές των γονιδίων πιστεύουν ότι πλέον πλησιάζουν στο στόχο: να μάθουν την ακριβή ηλικία κάποιου εξετάζοντας μια σειρά από ενδείξεις στο DNA του με βάση ορισμένους βιοχημικούς δείκτες.
Θα είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που οι γιατροί θα είναι σε θέση να εκτιμήσουν απολύτως αντικειμενικά την ηλικία κάποιου, χωρίς να χρειάζεται να τον ρωτήσουν ή να εξετάσουν πώς νιώθει και πώς δείχνει εξωτερικά.
Η ανακάλυψη αυτή βασίστηκε σε γονιδιακές έρευνες γήρανσης πάνω σε μικρά σκουλήκια, καθώς και σε πολύπλοκους αλγόριθμους υπολογιστών, και έγινε από αμερικανούς επιστήμονες του Ινστιτούτου Ερευνών γήρανσης Μπακ στην Καλιφόρνια υπό τον Σίμον Μέλοφ. Η έρευνα θα μπορούσε, μεταξύ άλλων, να λύσει το μυστήριο γιατί ορισμένοι 70χρονοι δείχνουν και λειτουργούν σαν 50 χρονοι, ενώ άλλοι γερνάνε πριν την ώρα τους.







Σύμφωνα με τους ερευνητές, προς το παρόν έχουν γίνει τα πρώτα βήματα και μπορούν να προβλέψουν την ηλικία των ζώων με ακρίβεια σε ποσοστό 70%, υψηλότερο από κάθε άλλη φορά στο παρελθόν.
Οι αιτίες γήρανσης είναι πολλές και περιλαμβάνουν τη γενετική κληρονομιά, το στιλ ζωής και τη διανοητική κατάσταση. Ο καθορισμός της χρονολογικής ηλικίας είναι απλός: απλώς μετρά κανείς από τη στιγμή της γέννησης μέχρι τώρα. Όμως ο προσδιορισμός της λεγόμενης φυσιολογικής ή βιολογικής ηλικίας παραμένει υποκειμενικός και βασίζεται, προς το παρόν, σε κριτήρια όπως το πώς νιώθει κάποιος ή πόσο δραστήριος είναι. Η χρονολογική και η φυσιολογική ηλικία σπάνια ταυτίζονται σε έναν άνθρωπο.
Οι αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν, για πρώτη φορά, στο DNA των σκουληκιών δείκτες εκτίμησης τόσο της χρονολογικής όσο και της φυσιολογικής ηλικίας. Η σχετική εργασία τους δημοσιεύεται στο περιοδικό "Aging Cell" (Γηράσκον Κύτταρο). Τα επόμενα βήματα της έρευνάς τους θα είναι να την επεκτείνουν στα ποντίκια και τελικά στους ανθρώπους.


Όπως δήλωσε ο υπεύθυνος Σ.Μέλοφ, «η έρευνα στη βιολογία της ανθρώπινης γήρανσης έχει μέχρι τώρα παρεμποδιστεί από την έλλειψη αδιαμφισβήτητων σχετικών βιοδεικτών», ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του ότι «κάποια στιγμή θα υπάρξει μια μη υποκειμενική μέθοδος προσδιορισμού της ηλικίας κάποιου με υψηλό βαθμό αξιοπιστίας». Η μέθοδος αυτή θα βοηθήσει στην μελλοντική υλοποίηση πιο αποτελεσματικών φαρμάκων και άλλων θεραπευτικών τεχνικών αντιγήρανσης για τους ανθρώπους.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Yγεία”

cron