Σελίδα 1 από 1

Παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ το πρώτο κινητό με λογισμικό Google

Δημοσιεύτηκε: 14 Νοέμ 2008, 14:42
από emman
Παρουσιάστηκε στις ΗΠΑ το πρώτο κινητό με λογισμικό GoogleTo πρώτο κινητό τηλέφωνο που βασίζεται στην πλατφόρμα λογισμικού Android της Google παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Νέα Υόρκη και αναμένεται στην Ευρώπη το 2009. Το κινητό G1 της ταϊβανέζικης HTC διαθέτει οθόνη αφής και θυμίζει το iPhone, κρύβει όμως και άλλες δυνατότητες.

Η συσκευή παρουσιάστηκε σε εκδήλωση της εταιρείας κινητής τηλεφωνίας T-Mobile, η οποία θα την προσφέρει κατ΄αποκλειστικότητα από τις 25 Οκτωβρίου. Η τιμή καθορίστηκε στα 179 δολάρια με διετές συμβόλαιο, ενώ η υπηρεσία δεδομένων θα κοστίζει επιπλέον 25 δολάρια το μήνα.

Το G1 θα φτάσει στη Βρετανία το Νοέμβριο και σε άλλες ευρωπαϊκές αγορές στις αρχές του 2009.

Εκτός από τη μεγάλη οθόνη αφής και τους αισθητήρες κίνησης, το G1 είναι εξοπλισμένο με συρόμενο πληκτρολόγιο και trackball, μια σφαιρική συσκευή κατάδειξης που χρησιμοποιείται σε ορισμένους φορητούς υπολογιστές.

Το λογισμικό του τηλεφώνου παρέχει εύκολη πρόσβαση σε λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου Gmail καθώς και στους Χάρτες Google.

Εκμεταλλεύεται τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς αλλά συνδέεται και σε ασύρματα δίκτυα WiFi.

H Google προσφέρει την πλατφόρμα Android δωρεάν στους κατασκευαστές κινητών και επιτρέπει στους προγραμματιστές να αναπτύσσουν το δικό τους λογισμικό.

Το αντάλλαγμα για την εταιρεία θα είναι τα έσοδα από την προβολή διαφημίσεων μαζί με τα αποτελέσματα της ενσωματωμένης μηχανής αναζήτησης.

Στην παρουσίαση της Τρίτης εμφανίστηκαν και οι δύο συνιδρυτές της Google, Σέργκεϊ Μπριν και Λάρι Πέιτζ, οι οποίοι επισήμαναν ότι η βιομηχανία κινητής τηλεφωνίας, με πωλήσεις ενός δισ. μονάδων το έτος, ανοίγεται ως μεγάλη ευκαιρία για την εταιρεία τους.

«Είναι πολύ συναρπαστικό για μένα ως σπασίκλα των υπολογιστών να έχω ένα τηλέφωνο το οποίο τροποποιώ και το χρησιμοποιώ για καινοτομίες όπως έκανα στο παρελθόν με τους υπολογιστές» εξομολογήθηκε ο Μπριν.

Παρουσίασε μάλιστα και ένα προγραμματάκι που ανέπτυξε μόνος του για το Android, αν και δεν το συμπεριέλαβε στο βασικό πακέτο που θα φτάσει στα καταστήματα.

Το λογισμικό αξιοποιεί τους αισθητήρες κίνησης για να μετρήσει πόσο χρόνο χρειάζεται το τηλέφωνο για να προσγειωθεί όταν ο χρήστης το πετάξει στον αέρα.
Newsroom ΔΟΛ