Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
https://filoumenos.com/forum/

Ένα όμορφο έργο τέχνης δρα και σαν αναλγητικό: Η σημασία της αισθητικής...
https://filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=67&t=441
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  emman [ 14 Νοέμ 2008, 13:25 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Ένα όμορφο έργο τέχνης δρα και σαν αναλγητικό: Η σημασία της αισθητικής...

Ένα όμορφο έργο τέχνης δρα και σαν αναλγητικό: Η σημασία της αισθητικής στα νοσοκομεία


Ένας ωραίος πίνακας ζωγραφικής, ένα όμορφο γλυπτό ή οποιοδήποτε άλλο ποιοτικό έργο τέχνης είναι γνωστό ότι έχει τη δύναμη να θεραπεύει συναισθηματικά τραύματα. Όμως τώρα μια νέα επιστημονική έρευνα διαπίστωσε ότι προσφέρει και ανακούφιση από τον φυσικό πόνο.

Έτσι, οι ερευνητές από τη μονάδα νευροφυσιοπαθολογίας του πανεπιστημίου του Μπάρι στην Ιταλία, υπό τη νευρολόγο καθηγήτρια Μαρίνα ντε Τομάσο, έρχονται να δικαιώσουν τις διοικήσεις των νοσοκομείων και τους γιατρούς, που συχνά κατηγορούνται για σπατάλη, όταν στους χώρους των ιατρείων και αναμονής τοποθετούν έργα τέχνης.
Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι οι εθελοντές ένοιωθαν λιγότερο πόνο και είχαν μειωμένη ηλεκτρική δραστηριότητα στην αντίστοιχη περιοχή του εγκεφάλου, όταν κοιτούσαν ωραίους πίνακες. Αν και είναι γνωστό, από ανάλογες έρευνες, ότι η μουσική μειώνει τον πόνο των ασθενών, είναι η πρώτη φορά που πειραματικά επιβεβαιώνεται ότι και οι υπόλοιπες τέχνες μπορούν να έχουν ανάλογο απτό αποτέλεσμα, βοηθώντας έτσι στη γενικότερη θεραπευτική διαδικασία.


"Τα νοσοκομεία έχουν σχεδιασθεί να είναι λειτουργικά, όμως η αισθητική θα πρέπει να ληφθεί επίσης υπόψη", δήλωσε η ντε Τομάσο, σύμφωνα με το New Scientist και τον Independent, και πρόσθεσε ότι "η ομορφιά προφανώς προσφέρει έναν ευχάριστο περισπασμό, που οι άσχημοι πίνακες δεν μπορούν να προσφέρουν. Πάντως δεν υπάρχει ένδειξη ότι το άσχημο περιβάλλον κάνει τον πόνο χειρότερο".
Τα ευρήματα αυτά, σύμφωνα με την ιταλίδα νευτρολόγο, δείχνουν ότι χρειάζεται περισσότερη επιστημονική έρευνα σχετικά με το πώς ένα όμορφο περιβάλλον μπορεί να απαλύνει τα δεινά των ασθενών.

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/