Σελίδα 1 από 1

Η υγιεινή ζωή βάζει φρένο στην κυτταρική γήρανση

Δημοσιεύτηκε: 13 Νοέμ 2008, 23:50
από emman
Η υγιεινή ζωή βάζει φρένο στην κυτταρική γήρανση










Η τελομεράση επιμηκύνει τα τελομερή, προστατευτικές δομές στα άκρα των χρωμοσωμάτων.





Λονδίνο: Η υγιεινή διατροφή, σε συνδυασμό με ήπια άσκηση και μεθόδους διαχείρισης του άγχους, αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα της τελομεράσης, ενός ενζύμου που συνδέεται στενά με τη γήρανση, υποδεικνύει μελέτη Αμερικανών ερευνητών.

Η τελομεράση, γνωστή και ως «ένζυμο της αθανασίας», επιμηκύνει και σταθεροποιεί τα τελομερή, προστατευτικές δομές στα άκρα των χρωμοσωμάτων. Όσο μικρότερο είναι το μήκος των τελομερών, τόσο πιο γερασμένο, και ανίκανο να πολλαπλασιαστεί, είναι κάθε κύτταρο. Τα κοντά τελομερή φαίνεται επίσης να συνδέονται με εμφάνιση καρκίνου.

«Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι είναι δυνατή η αύξηση της τελομεράσης με οποιονδήποτε τρόπο. Αν υπήρχε κάποιο νέο φάρμακο που είχε αποδειχθεί ότι μπορεί να το κάνει αυτό, θα ήταν φάρμακο-χρυσωρυχείο. Είναι όμως κάτι που ο κόσμος μπορεί να κάνει μόνος του» δήλωσε στο Reuters ο Ντιν Όρνις, επικεφαλής των ερευνητών στο Ερευνητικό Κέντρο Προληπτικής Ιατρικής στην Καλιφόρνια και διάσημος διαιτολόγος.

Στη μικρή μελέτη που δημοσιεύεται τη Δευτέρα στην επιθεώρηση Lancet Oncology, 30 άνδρες με καρκίνο του προστάτη χαμηλού ρίσκου ακολούθησαν για τρεις μήνες πρόγραμμα διατροφής, άσκησης και χαλάρωσης. Το πρόγραμμα περιλάμβανε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, όσπρια και σόγια, ήπια άσκηση, για παράδειγμα περπάτημα για μισή ώρα κάθε μέρα, καθώς και ασκήσεις κατά του άγχους, όπως ο διαλογισμός, για μία ώρα κάθε μέρα.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πειράματος, τα επίπεδα της τελομεράσης στα κύτταρά τους είχαν αυξηθεί κατά 29% κατά μέσο όρο.

Αν και τα αποτελέσματα αυτά είναι εντυπωσιακά, παραμένει αναπόδεικτο κατά πόσο η αύξηση της τελομεράσης μεταφράζεται σε παράταση της ζωής ή προστασία από τον καρκίνο.

Πάντως προηγούμενη μελέτη στην ίδια ομάδα ανδρών είχε δείξει ότι η υγιεινή ζωή επηρεάζει τη δραστηριότητα περίπου 500 γονιδίων, με τη λειτουργία προστατευτικών γονιδίων να αυξάνει και τη δραστηριότητα γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου να πέφτει σημαντικά.




Πηγή: news.in.gr