Πώς οι μύγες καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη μυγοσκοτώστρα

1
Πώς οι μύγες καταφέρνουν να ξεφύγουν από τη μυγοσκοτώστρα











Ουάσινγκτον




Μέχρι να ανοιγοκλείσει τα μάτια του ο κακός άνθρωπος με τη μυγοσκοτώστρα, η μύγα όχι μόνο έχει αντιληφθεί τις προθέσεις του αλλά έχει προλάβει και να αποφασίσει την οδό διαφυγής και να ρυθμίσει τη στάση του σώματός της για απογείωση.

Οι επιστήμονες γνώριζαν ήδη ότι τα σύνθετα μάτια της μύγας αντιλαμβάνονται τα κινούμενα αντικείμενα πολύ ταχύτερα από τα ανθρώπινα μάτια. Φαίνεται όμως ότι αυτό δεν είναι το μόνο μυστικό της ταχύτατης αντίδρασής τους.

Ο Δρ Μάικλ Ντίκινσον του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Καλιφόρνια διαπίστωσε ότι τα ενοχλητικά έντομα μπορούν να ετοιμάζονται για απογείωση μέσα σε 200 χιλιοστά του δευτερολέπτου, περίπου όσο χρειάζεται ένας άνθρωπος για να ανοιγοκλείσει τα μάτια.

«Αυτές οι κινήσεις πραγματοποιούνται ταχύτατα, σε περίπου 200 millisecond περίπου, ωστόσο εντός αυτού του χρονικού διαστήματος το ζώο έχει αντιληφθεί από πού έρχεται η απειλή και έχει ενεργοποιήσει μια κατάλληλη αλληλουχία κινήσεων για τη θέση των ποδιών και των φτερών» εξήγησε στo Reuters ο Ντίκινσον.

Αν η μυγοσκοτώστρα έρχεται από μπροστά, η μύγα μετακινεί τα μεσαία της πόδια προς τα εμπρός και σηκώνει τα πίσω ώστε να απογειωθεί προς τα πίσω. Αν η απειλή έρχεται από το πλάι, η μύγα γέρνει προς την αντίθεση κατεύθυνση.

Το έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη μύγα των φρούτων Drosophila με τη χρήση κάμερας υψηλής ανάλυσης και μιας μυγοσκοτώστρας υψηλής τεχνολογίας, δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology.

Τα πειράματα προσφέρουν όχι μόνο νέα στοιχεία για το νευρικό σύστημα της μύγας, αλλά επιβεβαιώνουν και την αξία ενός γνωστού τεχνάσματος την εξολόθρευση των εντόμων.

«Καλύτερα να μην χτυπήσετε με τη μυγοσκοτώστρα στην αρχική θέση της μύγας» συμβουλεύει ο Ντίκινσον. Προτιμότερο είναι να σημαδεύει κανείς στην οδό διαφυγής και να χτυπήσει το έντομο αφού αρχίσει να πετά.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Επιστήμες”

cron