Τα οικονομικά της Εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

1
Στην εκστρατεία του Mεγαλέξανδρου οι αμοιβές στο στράτευμα ήταν ευθύνη των οικονομολόγων της εποχής, όπου θα έπρεπε να μελετούν το επιχειρησιακό (business plan) όπως και οικονομικό πλάνο (master plan) της χρηματοροής αυτής.

Έκαναν τις αναλύσεις ταμειοροής (cash flow), την λογιστική ανάλυση (accounting), τις επενδύσεις σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο (investments), την κατανομή της φορολογίας στους πολίτες (taxation), κλπ. Ένα έργο το οποίο ακόμη και σήμερα κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί !

Το αρχικό στράτευμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αριθμούσε πενήντα περίπου χιλιάδες ανθρώπους (50.000) από τους οποίους οι σαράντα τρεις χιλιάδες ήταν οι πεζοί, οι έξη χιλιάδες ήταν οι ιππείς και χίλιοι οι έφιπποι ανιχνευτές (Διόδωρος XVII 17,4).

Από αυτούς, το μηχανικό στράτευμα του Μεγαλέξανδρου αριθμούσε πέντε χιλιάδες αποτελούμενο από επιστήμονες, τεχνίτες και εργάτες. Οι μισθοφόροι ήταν δώδεκα χιλιάδες κατά την αρχή της εκστρατείας. Ενώ υπήρχαν και τα στρατεύματα με τα βοηθητικά σώματα.

Ο κάθε μαχητής εκτός των όπλων κουβαλούσε και ένα σύνολο προσωπικών αντικειμένων που ξεπερνούσε τα είκοσι κιλά.

Το μηχανικό είχε αρχηγό τον Διάδη και περιελάμβανε μηχανικούς (Χαρίας, Γόργος, Κράτης), μηχανουργούς (Δεινοκράτης, Αθηναίος, Πολυείδης), σιδηρουργούς, μαραγκούς, τσαγκάρηδες, ταμπάκηδες, θωρακοποιούς, δεματάδες, γεφυροποιούς, καραβομαραγκούς, σκαπανείς, πηγαδάδες, ράπτες, αρχιτέκτονες, πολεοδόμους, μηχανολόγους, τέχναι τέκτονες, πλάσται, χαλκοτύποι, λιθουργοί, βαφείς χρυσού, μαλακτήρες ελέφαντος, ζωγράφοι, ποικιλταί, τορνευταί, πομποί, κομιστήρες, αμαξοπηγοί, ζευγοτρόφοι, ηνίοχοι, καλωστρόφοι, λινουργοί, σκυτοτόμοι, οδοποιοί, μεταλλείς, κλπ. Δηλαδή κάθε γνωστή τεχνική ειδικότητα που υπάρχει και σήμερα

Τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου των 50.000, ακολουθούσε ένας άλλος αριθμός ανθρώπων που έφθανε και αυτός τις 50.000 ψυχές κάνοντας μία συνολική μάζα 100.000 ανθρώπων στην ξηρά και 50.000 στην θάλασσα, η οποία ουδέποτε μετατράπηκε σε μπουλούκι.

Αυτός ο κόσμος που ακολουθούσε αποτελούνταν από διερμηνείς (με αρχηγό τον Φαρνούχη), κατάσκοπους, βηματιστές (τοπογράφους όπως οι Διόγνητος, Αμύντας, κλπ), γραμματείς (Δίνων, Κάρδανος), ταχυδρόμους, μάντεις (όπως οι Αρίστανδρος ο Τελμησέας, Κλεομένης, Πειθαγόρας, Πυθαγόρας, κα μαζί με μάντεις Αιγύπτιους, Χαλδαίους, Εβραίους, Φοίνικες, Βαβυλώνιους, κα), διανοούμενους και σοφούς (όπως Καλλισθένης, Ανάξαρχος, Ονησίκριτος, κα), γεωλόγους, βοτανολόγους, ζωολόγους, γιατρούς (Φίλιππος, Κριτόδημος, Γλαυκίας, Αριστοτέλης, Παυσανίας, κα), γεωπόνους (όπως Αρπαλος), ταριχευτές, ομίλους ηθοποιών (όπως Θέσσαλος, Πασικράτης, Λύκων, Αριστόνικος, Σεραπίων, Λεονάτος, Νικοκρέων, Αθηνόδωρος, κα), γελωτοποιοί (Αθηνοφάνης), κλόουν και τσίρκα, ασματοποιοί (όπως 'Αγις, Χοιρίλος, Κλέων, Στέφανος, κα), σατυρικοί ποιητές (όπως Πρωτέας, Πράνιχος, Πιερίων, Στασικράτης, κα), γλύπτες (όπως Λύσιππος, Λεωχάρης), χαράκτες, νομισματοποιοί, αθλητές (Διώξιππος), ζωγράφοι (όπως Φιλόξενος ο Ερετριεύς, Απελλής, Θεόφιλος, κα).

Υπήρχαν ακόμη μουσικοί, μασέρ, αρωματοποιοί, μάγειροι, εταίρες, παλλακίδες, γυναίκες των μαχητών και τα παιδιά τους, μεσίτες, έμποροι, λαθρέμποροι, έμποροι όπλων, τραπεζίτες, τοκογλύφοι, χρηματιστές, σύμβουλοι επενδύσεων.

Ακόμη και οικονομολόγοι (όπως οι Αρπαλος Μαχαίτας, Αντιμένης ο Ρόδιος, Κλεομένης ο Ναύκρατης, Οφέλας ο Ολύνθιος, Φιλόξενος ο Μακεδών, Κοίρανος ο Βεροιαίος, Μένης ο Πελλαίος, Νικίας, Μίθρης, Νεεμίας, Φιλόξενος ο Πελλαίος, Πυθοκλής ο Αθηναίος, κλπ).

Ακόμη και ενδυματοποιοί, ράπτες, αγγειοπλάστες, αλλά και απατεώνες, τυχοδιώκτες, κλέφτες και άνεργοι από όλες τις βαλκανικές φυλές που αναζητούσαν "γήν και ύδωρ" σε μία οικονομική ευκαιρία με τους βαρβάρους.

Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες που ακολούθησαν την εκστρατεία ξεπερνούσαν τις 7.000 από τις οποίες 23.000 μετέφεραν μαζί τους και τα μικρά παιδιά τους που έγιναν άνδρες στην πορεία, ή ακόμη ήταν έγκυοι και γεννούσαν κατά την μεγάλη πορεία των 18.000 χιλιόμετρων.

Ανάλυση των συμμετεχόντων γίνεται από τον Διόδωρο στο XVII 17,35.

Πεζοί Ιππείς

Μακεδόνες 12.000 Μακεδόνες 1.500 Σύμμαχοι 7.000 Θεσσαλοί 1.500 Μισθοφόροι 5.000 Άλλοι Έλληνες 600 Οδρύσαι, Τριβάλλοι, Ιλλυριοί 5.000 Θράκες και Παίονες 900 Αγριάνες και τοξότες 1.000

Σύνολο 30.000 Σύνολο 4.500

Σύμφωνα με τον Αρριανό (Ινδική 19) ο στρατός των 50.000 έφτασε τελικά τους 120.000 στρατιώτες, όπως και Κούρτιος VIII,5,4 (CXX milia armatorum erant).

Ο Πλούταρχος (Αλέξανδρος 66,56) ανεβάζει το στράτευμα στους 135.000 στρατιώτες. Ανάλογα υπήρξε αύξηση και σε αυτούς που ακολουθούσαν το στράτευμα.

Οι απαιτήσεις του στρατεύματος δεν ήταν συνήθεις και είχαν κάποια ποιότητα, για παράδειγμα αναφέρουμε, ότι τα βλήματα από μολύβι είχαν απάνω επιγραφές όπως "άρπα την", κλπ, που γίνονταν μετά από παραγγελίες των σφεντονιστών του στρατεύματος στους γλύπτες κι τους ζωγράφους.

Την ανθρώπινη μάζα των 100.000 ψυχών ακολουθούσε και ένα άλλο πελώριο κοπάδι που μυκόταν, γάβγιζε και βέλαζε που το συγκρατούσαν με δυνατές φωνές.

Ήταν τα βόδια, τα πρόβατα, οι κατσίκες, τα σκυλιά, τα μουλάρια, τα γαϊδούρια, οι κότες, οι χοίροι, τα ελάφια και ένα σωρό άλλα ζώα.

Αυτά τα ζώα έπρεπε όχι μόνο να τρέφονται, αλλά και να αναπαράγονται κανονικά έχοντας και καθημερινή κτηνιατρική παρακολούθηση, έτσι ώστε να υπάρχει συνεχή τροφοδοσία της ανθρωπομάζας σε ζωικά τρόφιμα.

Εκτός από τον χερσαίο στρατό και τους ακολουθούντες η ιστορία μας παραγνωρίζει ένα μεγάλο τμήμα της εκστρατείας του Μεγαλέξανδρου, αυτό που αφορά τους πεζοναύτες.

Το Ελληνικό ναυτικό που συγκεντρώθηκε στην Αμφίπολη την άνοιξη του 334 π.Χ αριθμούσε 182 πολεμικά πλοία (Ιουστίνος ΙΧ 6,2) όπου επέβαιναν 37.000 ναυτικοί, κωπηλάτες, στρατιώτες φτάνοντας σχεδόν αμέσως τα 200 πολεμικά πλοία και ένα σύνολο 50.000 ανθρώπων, όσο δηλαδή και ο στρατός της ξηράς.

Και όμως η ιστορία σήμερα τους αναφέρει ελάχιστα αν και έγραψαν και αυτοί σελίδες δόξας για την Ελλάδα.

Σύγκριση των παραπάνω στοιχείων μας δίνει οικονομικά αλλά και τεχνικά συμπεράσματα που πραγματικά μας εκπλήττουν.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Τα οικονομικά της Εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

2
Για παράδειγμα οι ταχυμεταφορές την εποχή της εκστρατείας έκαναν την απόσταση Εκβάτανα-Πέλλα σε 31 ημέρες, διασχίζοντας μία διαδρομή 50 χιλιομέτρων την ημέρα.

Σήμερα για την ίδια υπηρεσία το κόστος της ταχυμεταφοράς ανέρχεται σε μερικές χιλιάδες δραχμές ανάλογα το ταχυδρομικό βάρος, ενώ την εποχή εκείνη κόστιζε η ίδια υπηρεσία μόνον 125 δρχ, όσο δηλαδή η μηνιαία αμοιβή του ταχυδρόμου.

Ακόμη γνωρίζουμε ότι ο Φίλιππος αγόρασε για τον Μεγαλέξανδρο τον Βουκεφάλα τρία τάλαντα, δηλαδή 78.000 δρχ, σύμφωνα με τον Πλούταρχο (Βίοι, Αλεξάνδρου 6,1), ενώ τα σημερινά άλογα των ιπποδρομιών κοστίζουν εκατομμύρια.

Και όπως είπε ο Σωκράτης "ο καλός οικονόμος είναι αυτός που γνωρίζει και τους εχθρούς να χρησιμοποιεί έτσι ώστε να επωφελείται από αυτούς" (Ξενοφών Λόγος Οικονομικός 15).

Η αμοιβή στην Αρχαία Αθήνα το 330 π.Χ. για μία ολόκληρη ημέρα εργασίας ήταν δύο δραχμές σύμφωνα με τους λογαριασμούς της Ελευσίνας. Οι αμοιβές στο στράτευμα της νίκης ήταν ως εξής.

Κάθε εταίρος της έφιππης φρουράς μπορούσε να υπολογίζει σε ημερήσιο μισθό 16 δραχμές και 4 οβολούς, ενώ ο κάθε εταίρος της φρουράς των πεζών είχε ημερομίσθιο 5 δραχμές και ο κάθε ξένος μισθοφόρος 3 ή 4 δραχμές ημερομίσθιο ανάλογα με την εμπιστοσύνη και την δυναμική του.

Αυτό δείχνει και το μεγάλο οικονομικό ενδιαφέρον που είχε η εκστρατεία του Μεγαλέξανδρου για τους νέους άνεργους της Αρχαίας Ελλάδος στο να στρατευτούν εκούσια στον στρατό της νίκης.

Όταν η υπόσχεση ενός σίγουρου καθημερινού μισθού από τέσσερις έως και δεκαπέντε φορές μεγαλύτερου από τον μισθό των καλύτερα αμειβομένων Ελλήνων εργατών της εποχής.

Και σε αυτές τις αμοιβές δεν υπολογίζουμε τις πρόσθετες αμοιβές, τα δώρα, τα πρίμ, τα λάφυρα και το εμπόριο.

Οι αμοιβές εμφανίζονται και στον Αρριανό Ανάβαση Ζ,23,3 και 4.

Η αγοραστική αξία των νομισμάτων αυτών ήταν μεγάλη. Οι 166 δραχμές τον μήνα της μακεδονικής φάλαγγας πληρώνονταν στην Ασία με ΧΡΥΣΟ.

Η αναλογία ήταν οχτώμισι στατήρες και ο κάθε στατήρας ζύγιζε 8,55 γραμμάρια σε χρυσό. Οι βαθμοφόροι εισέπρατταν 10 έως και 17 στατήρες.

Κάθε ιππέας στο τέλος του 330 π.Χ έλαβε ειδική αποζημίωση μετά τον θάνατο του Δαρείου ένα τάλαντο δηλαδή έξη χιλιάδες δραχμές και ο κάθε πεζός χίλιες δραχμές. Ενώ όλοι έλαβαν και ένα πριμ (οδοιπορικά σήμερα) μαζί με τον τελευταίο μισθό τους, για να γυρίσουν στις εστίες τους.

Οποίος έκανε δήλωση ότι θα συμμετείχε σε απροσδιόριστο αριθμό εκστρατειών διάρκειας επτά χρόνων (συμβόλαιο παροχής έργου) του πρόσφεραν τρία τάλαντα (18.000 δραχμές).

Όταν απολύθηκαν στην Σογδιανή (Ουζμπεκιστάν) οι απόμαχοι εισέπραξαν διπλό μισθό. Κάθε Μακεδόνας ιππέας έλαβε δύο τάλαντα (12.000 δραχμές) και ο κάθε μισθοφόρος πεζός 3.000 δραχμές.

Όταν οι πέρσες παρέδωσαν τα χρήματα στην Βαβυλώνα ο κάθε Μακεδόνας ιππέας έλαβε επιπλέον εξακόσιες δραχμές, ο κάθε σύμμαχος Έλληνας ιππέας πεντακόσιες δραχμές και ο κάθε πεζός Μακεδόνας διακόσιες δραχμές, ενώ ο κάθε μισθοφόρος πήρε και αυτός πριμ έναν επιπλέον μισθό, δηλαδή 83125 δραχμές.

Κόιντος Κούρτιος V 1,45 ... Ex pecunia deinde Babyloniae tradita Macedonum equitibus sesceni denarii tributi; peregrinus eques quingenos accepit; duceni ... pedes trium stipendium mensum.

Οι ιππείς είχαν πάντα οικονομικά προβλήματα μία και εκτός από την συντήρηση του αλόγου τους έπρεπε να αμείβουν και τον ιπποκόμο τους, ενώ ζούσαν πολυτελή ζωή, έτσι ώστε μόνο το ένα τρίτο του μισθού τους περίσσευε για τους ίδιους.

Υπήρξε διαταγή του Μεγαλέξανδρου η οποία απαγόρευε τα γλεντοκόπια που κόστιζαν περισσότερο από 10.000 δραχμές (Πλούταρχος Αλέξανδρος 23, 10).

Ο Έλληνας για να επιβιώσει άνετα στην Αρχαία Ελλάδα έπρεπε να έχει εισόδημα τουλάχιστον μία δραχμή (έξη οβολούς).

Όταν λοιπόν κάποιος αμειβόταν στην εκστρατεία με 16 δραχμές είναι κατανοητό το τι ποιότητα και τρόπο ζωής προσδοκούσε ο κάθε μαχητής.

Το αρχικό στράτευμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου αριθμούσε πενήντα περίπου χιλιάδες ανθρώπους (50.000) από τους οποίους οι σαράντα τρεις χιλιάδες ήταν οι πεζοί, οι έξη χιλιάδες ήταν οι ιππείς και χίλιοι οι έφιπποι ανιχνευτές (Διόδωρος XVII 17,4).

Υπολογίζοντας το μηνιαίο μισθό που θα έπρεπε να καταβάλει ο Μεγαλέξανδρος στο στράτευμα έχουμε ένα ποσόν της τάξεως των 60,5 ταλάντων δηλαδή 362.000 δραχμές.

Το τρομακτικό αυτό ποσό γίνεται κατανοητό αν σκεφτούμε ότι πολλές πόλεις στην Ελλάδα, όπως πχ η Ωπη, το Δημόσιο Ταμείο είχε έσοδα (AEΠ) ποσά της τάξεως των 6.000 ταλάντων ετησίως.

Αν υπολογίσουμε συνολικά το κόστος των 50.000 στρατεύσιμων μαχητών σε όλη την διάρκεια της εκστρατείας σε σταθερή βάση (δηλαδή χωρίς αυξήσεις, πληθωρισμό, αύξηση στρατιωτών, κλπ) φθάνουμε στο αστρονομικό ποσό των 8.712 ταλάντων.

Το κάθε τάλαντο είχε την εποχή εκείνη αξία 6.000 δραχμών και αποτελούταν από βάρος εικοσιπέντε (25) κιλά χρυσάφι, άρα το συνολικό κόστος της εκστρατείας σε σταθερές τιμές 334 π.Χ ήταν περίπου 52.128.000 δραχμές.

Ο στρατός των 50.000 ανθρώπων είχε κάθε μήνα κόστος 60,5 τάλαντα (362.000 δραχμές) με σύνολο εκστρατείας σε σταθερές τιμές τα 8.712 τάλαντα (52.128.000 δραχμές)

Η αναλογία αυτή μας δίνει ότι το μηνιαίο κόστος της εκστρατείας σε χρυσό εκείνη την εποχή, μόνο για μισθοδοσία των στρατεύσιμων, έφθανε τα 149,16 κιλά και για όλη την περίοδο της εκστρατείας τα 21.479 κιλά χρυσού ή τους 21,48 τόνους χρυσού.

Στην εκστρατεία ξοδεύτηκαν τουλάχιστον 200 τόνοι χρυσού και 1.500 κιλά ασήμι, άρα το κόστος των στρατεύσιμων (μισθοδοσίες, πρίμ, κλπ) κάλυπτε το 10,74% του συνολικού κόστους της εκστρατείας σε χρυσό.
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Re: Τα οικονομικά της Εκστρατείας του Μεγάλου Αλεξάνδρου

3
Εκτός την μισθοδοσία υπήρχε και το κόστος της τροφοδοσίας των 50.000 στρατεύσιμων. Καθημερινά έπρεπε να παραχθούν, σε σταθερές τιμές 100.000 μερίδες.

Με κόστος ανά μερίδα δύο οβολούς (0,3 δραχμές), έχουμε ένα σταθερό ημερήσιο κόστος τροφοδοσίας 30.000 δραχμών, που για 365 ημέρες, για 12 χρόνια, έχουμε ένα χρηματικό κόστος 131.400.000 δραχμών, που αντιστοιχεί σε 54.143 κιλά χρυσού (54,14 τόνους χρυσού) ή 27,07% του συνολικού κόστους της εκστρατείας σε χρυσό.

Λόγω του υψηλού αυτού κόστους τροφοδοσίας την εκστρατεία ακολουθούσαν τα τροφεία (ζώα, καλλιέργειες, κλπ) όπου με την βοήθεια των οικονομολόγων, κτηνιάτρων, γεωπόνων, κλπ επιστημόνων, το συνολικό αυτό κόστος το μείωναν έως και 6575%.

Αποτέλεσμα για όλη την διάρκεια της εκστρατείας και σε σταθερές τιμές και κατά μέσο όρο αναλώθηκε ίδιο κόστος με αυτό της μισθοδοσίας.

Το συνολικό κόστος των στρατεύσιμων σε μισθοδοσίες, πρίμ, έκτακτες αμοιβές, κλπ, μαζί με την τροφοδοσία τους έφθανε τελικά το 21,48% του συνολικού κόστους της εκστρατείας σε χρυσό.

Οι διακόσιοι τόνοι χρυσού έφθαναν το ποσόν των 433.235.128 δραχμών σαν κόστος σε χρυσό της εκστρατείας σε σταθερές τιμές έτους 334 π.Χ.

Στο κόστος αυτό θα πρέπει να προστεθεί και η αξία των 1.500 τόνων σε ασήμι που την εποχή εκείνη οι νομισματική ισοδυναμία μεταξύ χρυσού και ασημιού στην Αρχαία Ελλάδα ήταν ένα προς δέκα και στην Ασία ένα προς δεκατρία (Ηροδότου Ιστορίαι Γ,95).

Άρα οι 1.500 τόνοι ασημιού που ξοδεύθηκαν στην εκστρατεία ισοδυναμούσαν με 150 τόνους χρυσού, ή 54.155 τάλαντα, ή με 324.926.346 δραχμές.

Σύμφωνα λοιπόν με τα παραπάνω το συνολικό κόστος (total cost) όλης της εκστρατείας στην Ασία του Μεγαλέξανδρου σε σταθερές τιμές έτους 334 π.Χ. έφθανε στο ποσόν των 758.161.474 δραχμών (δηλαδή 126.360 τάλαντα ή 2.274.484.422 νομίσματα γράμματα).

Με την σημερινή αξία χρυσού, υπολογίζοντας και προσθέτοντας τον πληθωρισμό των τελευταίων 2.329 χρόνων, δηλαδή από το 334 π.Χ. έως το 1995 μ.Χ, μπορούμε να υπολογίσουμε το σημερινό κόστος της εκστρατείας !

Τα ΕΞΟΔΑ της εκστρατείας ήταν τα εξής :

Κόστος τόνοι τάλαντα δραχμές

Σε χρυσό 200 54.155 324.972.346 Σε ασήμι 1.500 72.205 433.235.128

Σύνολο 126360 758.161.474

Τα έσοδα της εκστρατείας σε χρυσό μεταφέρθηκαν από την Περσέπολη με 5.000 γκαμήλες και 20.000 μουλάρια σύμφωνα με τον Διόδωρο (XVII 71,14). Αυτό το διαβάζουμε και στον Πλούταρχο (Βίοι 37,45).

Στον Κόιντο Κούρτιο V 6,9 αναφέρεται (Ceterum aut de aliis quoque dubitabimus aut credemus in huius urbis gaza fuisse C et XX milia talentum. Ad quae vehenda namque ad usus belli secum portare decreverat iumenta et camelos et a Susis et a Babylone contrahi iussit).

Τελικά συγκεντρώθηκε το σύνολο των θησαυρών της Ασίας το 331 π.Χ στην Ακρόπολη στα ΕΚΒΑΤΑΝΑ όπου έφθασε τελικά τα 180.000 τάλαντα, δηλαδή τις 1.080.000.000 δραχμές, βλέπε Αρριανός (Ανάβαση Γ,16), Γεωγραφικά του Στράβωνα (XV 3,9) και στον Κόιντος Κούρτιος στο V,2,11 "Ut vero urbem intravit, incredibilem ex thesauris summam pecuniae egessit: L milia talentum argenti non signati forma, sed rudi pondere". Αλλά ακόμη και στον Διόδωρο (XVII,66).

Μετά τον θάνατο του Δαρείου, το 330 π.Χ, προστέθηκαν άλλες 26.000 τάλαντα που συγκεντρώθηκαν, με αποτέλεσμα το ποσό αυτό να φτάσει συνολικά τα 206.000 τάλαντα (1.236.000.000 δρχ ή 3,708 δις νομίσματα γράμματα), σύμφωνα με τον Κούρτιο VI,2 10 που γράφει ... XXVI milia talentum proxima praeda redacta erant; e quis duodecim milia in congiarium militum absumpta sunt, par huic pecuniae summa custodum fraude subtracta est.

Το ένα τάλαντο (6.000 Αττικές δραχμές) είχε συνολικό βάρος εικοσιπέντε (25) κιλά σε χρυσό.

Τα συνολικά έσοδα των 206.000 ταλάντων του Μεγαλέξανδρου σε αντίστοιχο χρυσό έκαναν ένα σώμα από 5.150.000 κιλά χρυσάφι.

Η ανάλυση αυτή μας δίνει τα εξής συνολικά ποσά :

Τόπος Τάλαντα
Έως τα Σούσα 8.000 Σούσα 40.000 Σούσα (σε Δαρεικούς) 6.000 Περσέπολη 120.000 Πασαργάδες 6.000 Μετά το θάνατο Δαρείου 26.000

Σύνολο 206.000

Το ποσό αυτό αν συγκριθεί με το Αθηναϊκό Κρατικό Ταμείο της εποχής εκείνης, που είχε ετήσια έσοδα (ΑΕΠ) μόνον 2.000 τάλαντα (12.000 δραχμές) γίνεται φανερό το συνολικό κέρδος (total benefit) της εκστρατείας.

Δηλαδή όσα τα έσοδα που θα είχε μέσα σε σαράντα χρόνια το Κράτος της Αρχαίας Αθήνας κατά την περίοδο της ηγεμονίας της (Χρυσός αιώνας του Περικλή).

Και γίνεται το οικονομικό μέγεθος κατανοητό αν συγκριθεί με το μεγαλύτερο ΑΕΠ του Κράτους των Αθηνών που μόλις και μετά βίας έφτασε κατά τον χρυσό αιώνα του Περικλή τα 9.700 τάλαντα (58,2 εκατ δρχ), ενώ κατά τις παραμονές του πελοποννησιακού πολέμου ήταν 6.000 τάλαντα (36 εκατ δρχ).

Σημείωση: Βλέπε περισσότερες πληροφορίες στο βιβλίο «ΠΕΡΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ» το οποίο έχει εγκριθεί απο το Υπουργείο Παιδείας και απο το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

Γρηγόρης Ζώρζος


Πηγή cosmicnet.org
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θεματολογία περί Μέγα Αλέξανδρου”