ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΓΓΑΙΟ

1
  
 
Εικόνα
  
Εικόνα
 
Εικόνα
 
Εικόνα
 
Εικόνα
 
Εικόνα
 
Εικόνα
 
Εικόνα
 
Εικόνα
TO ΧΡΥΣΟΦΟΡΟ ΠΑΓΓΑΙΟ

Από τα πιο όμορφα βουνά της χώρας μας το όρος Παγγαίο στην Βόρεια Ελλάδα, αιώνιο και ακατάλυτο από τον χρόνο, προκαλεί τους επισκέπτες του αν μη τι άλλο να υποκλιθούν στο μεγαλείο της φύσης. Γενικότερα η περιοχή του Παγγαίου, ήταν σπουδαίο θρησκευτικό κέντρο με αρχαία μυθολογική παράδοση, αλλά και σημαντικός οικονομικός παράγοντας με μεγάλα δάση και πλούσια μεταλλεία, που συνετέλεσαν στην ακμή του Μακεδονικού Βασιλείου. Για αιώνες, τα πλούσια μεταλλεία του Παγγαίου παρείχαν σε μεγάλη αφθονία τον χρυσό και τον άργυρο, η αναζήτηση των οποίων αποτελούσε το πιο σπουδαίο ζήτημα για την περιοχή, στη διάρκεια των αιώνων. Οι θρακικές φυλές αποτελούσαν ήδη από τα αρχαϊκά χρόνια, το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Παγγαίου από το 1800 πχ, ενώ το 1500 πχ εμφανίζονται οι Πελασγοί και το 1400 πχ οι Φοίνικες, όπου ο Βασιλιάς τους Κάδμος ανακάλυψε πρώτος το χρυσό του Παγγαίου και σύμφωνα με την παράδοση που αναφέρει ο Πλίνιος, εκεί κόπηκαν τα πιο αρχαία νομίσματα της περιοχής με διονυσιακές παραστάσεις. Η ακμή της Μακεδονικής δυναστείας, στηρίχθηκε εξ ολοκλήρου στην εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων του Παγγαίου, ενώ το Βασιλικό νομισματοκοπείο που ήταν εγκατεστημένο στους Φιλίππους, έκοβε μέχρι και χίλια χρυσά και ασημένια νομίσματα την ημέρα. Όπως αναφέρει και ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, ο Βασιλιάς Φίλιππος Β΄, από την συστηματική εκμετάλλευση των χρυσωρυχείων βγάζει τόσο χρυσό, ώστε να μπορεί να πραγματοποιήσει όλους τους στόχους του, να ετοιμάσει μισθοφορικό στρατό και να προετοιμάσει το έδαφος για τη μεγαλειώδη πορεία του γιού του Αλέξανδρου στην ιστορία, του οποίου η εκστρατεία στην Ασία, χρηματοδοτείται ακριβώς από τα ίδια μεταλλεία.



ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ


Στην ανατολική πλευρά του Παγγαίου, στην περιοχή ''Δύο Καστανιές'', δημιουργήθηκε ένα πανέμορφο σαλέ το ''Δασικό Χωριό'', που προσφέρει στους επισκέπτες υπέροχες στιγμές, μέσα στο φυσικό περιβάλλον σπάνιας ομορφιάς. Το ''Δασικό Χωριό'', περιβάλλεται από μια δασώδη έκταση σαράντα στρεμμάτων, όπου μπορεί να βρει κανείς μοναδικά μονοπάτια για περιπάτους στην αγκαλιά της φύσης και γενικότερα στο βουνό που αγάπησαν οι Θεοί. Ας μην ξεχνούμε ότι το Παγγαίο, εκτός από το χρυσάφι του, συνδέεται με έναν θησαυρό μύθων που αφορούν δύο σημαντικές όψεις του αρχαίου κόσμου, τη Διονυσιακή θρησκεία και τον Ορφισμό. Η πρόσβαση στο ''Δασικό Χωριό'', πραγματοποιείται από το χωριό Ακροβούνι στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης-Ελευθερούπολης-Καβάλας.


ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΜΕΤΑΛΛΕΙΟ


Ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια που μπορεί να περιηγηθεί ο κάθε επισκέπτης στην περιοχή του ''Δασικού Χωριού'', είναι αυτό που οδηγεί στην στοά ενός από τα αρχαία μεταλλεία του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Η πρώτη μας επίσκεψη, πραγματοποιήθηκε τον Ιούνιο του 2005 όπου αντικρίσαμε το σπήλαιο σε άθλια κατάσταση, αφού είχε μετατραπεί σε αχυρώνα και η δυσοσμία ήταν τέτοια που δύσκολα μπορούσες να εισχωρήσεις. Στη δεύτερη επίσκεψη μας μέσα στο 2009, ευτυχώς κάποιοι είχαν φροντίσει να έχει αλλάξει η κατάσταση. Το σπήλαιο φωτίστηκε ως ένα μέρος και καθαρίστηκε ώστε να είναι προσβάσιμο στον κάθε περιηγητή. Ο εσωτερικός χώρος που σήμερα είναι επισκέψιμος, είναι η πρώτη κεντρική αίθουσα όπου το σταλαγμιτικό της υλικό αποτελείται από Ελικτίτη. Στα τοιχώματα, υπάρχουν χαραγμένα ονόματα προγενέστερων αλλά και σύγχρονων επισκεπτών, ενώ στο τέλος της αίθουσας υπάρχει ένα μικρό τούνελ που έχει κλειστεί με πέτρες, ώστε να μην μπορείς να εισχωρήσεις στο εσωτερικό του. Τέλος, στην είσοδο του σπηλαίου και συγκεκριμένα στις πλάκες που έχουν τοποθετηθεί ώστε να κρατούν τα αναχώματα δεξιά και αριστερά από την είσοδο, υπάρχουν σκαλισμένα ένας διπλός πέλεκυς και ένα διπλό Ε, που όπως δείχνει το χρώμα του σκαλίσματος, φαίνεται να είναι σχετικά πρόσφατο.




ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΤΣΟΥΚΑΛΑΣ. ΓΡΑΦΕΙ ΝΕΜΕΑ

https://enterstarcircle.blogspot.com/
Απάντηση

Επιστροφή στο “Θεματολογία περί Μέγα Αλέξανδρου”

cron