Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

1
Κάνω την αρχή με νηστίσιμα που έχει διατηρήσει η παράδοση σε τόπους ολόκληρης της Ελλάδας :

Το Λούπινο (Lupinus spp.), - λουπινάρι, πικροκουκιά ή λούμπουνος και λουμπούνι στην Κρήτη -
όπως όλα τα όσπρια είναι πολύ θρεπτικό , έχει πολύ πρωτεΐνη και δεν χρειάζεται προεργασία μαγειρέματος.

Οι επιτραπέζιες Ελιές

Είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπαρών οξέων (ελαϊκό οξύ) και δεν χρειάζεται προεργασία μαγειρέματος.

Ο χαλβάς
Κλασικό σπιτικό, γρήγορο και εύκολο γλυκό ιδιαίτερα αγαπητό την περίοδο της νηστείας.

Το ψωμί
Ειδικά το πολύσπορο είναι πολύ θρεπτικό σε σχέση με το λευκό. Αυτό σημαίνει ότι καταναλώνοντας της ίδια ποσότητα ο οργανισμός λαμβάνει περισσότερα θρεπτικά στοιχεία τα οποία είναι απαραίτητα τις περιόδους νηστείας.

Αυγοτάραχο
Πλούσιο σε Ωμέγα λιπαρά οξέα, από τα ποιο αγαπημένα εδέσματα της Σαρακοστής , κοσμεί το τραπέζι σαν συνοδευτικό.

Χταποδάκι
πλούσιο σε πρωτεΐνη αναμφίβολα αντικαθιστά το κρέας σε ολόκληρη την Σαρακοστή. Μεζές γευστικός αλλά και ακριβώς, ενδείκνυται για τη παρέα.


_________

σας άνοιξε η όρεξη ; Προσθέστε τα αγαπημένα σας Σαρακοστιανά εδώ να πάρουμε ιδέες !
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

2
Καλαμάρια γεμιστά
Μια σαρακονιαστή και όχι μόνο συνταγή με πολλή νοστιμιά! Ακολουθήστε πιστά τα βήματα και θα μας θυμηθείτε! Συνοδεύει τέλεια μεζέδες και λευκά ποτά όπως ούζο, τσίπουρο και άλλα!

Σουτζουκάκια νηστίσιμα (με ρεβίθια)

Σουτζουκάκια νηστίσιμα σκεφτήκατε πώς μπορείτε να φτιάξετε; Μια νόστιμη και νηστίσιμη παραλλαγή τους είναι με ρεβίθια.

Λαζάνια με κάρυ

Λαζάνια με κάρυ. Το απόλυτο πάντρεμα Ιταλικής και Ινδικής κουζίνας.


Φασόλια γίγαντες τουρσί

Aπολαύστε τους πολύ θρεπτικούς και γευστικούς γίγαντες φασολια.


Μελιτζανοσαλάτα αγιορείτικη

Μελιτζανοσαλάτα : Κλασσική συνταγή με φανατικούς λάτρεις, η συγκεκριμένη συνταγή είναι φημισμένη και δοκιμασμένη εκτενώς!


Γαρίδες σαγανάκι


Πεντανόστιμος ουζομεζές είναι οι γαρίδες σαγανάκι, με μπόλικη κόκκινη σάλτσα και τυρί φέτα, κίτρινο τυρί ή άλλα τυριά της αρεσκείας σας.

Ντολμαδάκια γιαλατζή με αμπελόφυλλα
Ντολμαδάκια γιαλαντζί με αμπελόφυλλα : η γεύση συναντά τις ρίζες και δημιουργείται ένας μαγευτικός γαστριμαργικός συνδυασμός.

Μιας και κοντευούμε στην 25η Μαρτίου...

Κροκέτες μπακαλιάρου

Κροκέτες μπακαλιάρου, νηστίσιμος μεζές για την γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

sidages.gr


Δεν νομίζω να σας άνοιξε η όρεξη :blue :D
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

3
μιαμ μιαμ αν και εμένα οι γαρίδες μου αρέσουν μακαρονάδα με μπόλικη τομάτα και μαϊντανό όπως και όλα τα θαλασσινά

γαριδομακαρονάδα σουπιά μακαρονάδα (με το μελάνι) χταπόδι μακαρονάδα
καλαμάρι μακαρονάδα
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

4
συνεχίζω με μερικά προϊόντα που έχουν επίσης θρεπτικό και ενεργειακό ενδιαφέρον:

Ταχίνι


Το ταχίνι είναι πλούσιο σε θερμίδες, περιέχει ακόρεστα λιπαρά οξέα, είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες, βιταμίνες (Ε, Β1, Β2, νιασίνη κ.α., αμινοξέα και υδατάνθρακες. Ο συνδυασμός με το μέλι είναι ιδανικός για την παρασκευή νηστίσιμου γλυκίσματος.

Χαρουπόμελο
Το μέλι από χαρούπια είναι μία νέα μόδα που κερδίζει ολοένα και περισσότερο ενδιαφέρον. Περιέχει σάκχαρα καλής ποιότητας, είναι πολύ θρεπτικό και χρησιμοποιείται ως υποκατάστατο σοκολάτας.

Ξηροί καρποί - Καρύδια , αμύγδαλα κτλ
οι ξηροί καρποί περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε καλά λιπαρά, υψηλή θρεπτική και ενεργειακή αξία. Είναι εύκολα στην μεταφορά ακόμα και στο εργασιακό περιβάλλον.

Παστέλι
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

5
Ας βάλουμε και μερικά νηστίσιμα γλυκά για τους γλυκατζήδες :D




Νηστίσιμο κέικ σοκολάτας

Εικόνα



Νηστίσιμη μηλόπιτα

Εικόνα



Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού

Εικόνα



Χαλβάς Φαρσάλων

Εικόνα




Σκαλτσούνια από αμυγδαλόπαστα γεμιστά με ταχίνι και σουσάμι

Εικόνα



Μπουρεκάκια με καρύδι

Εικόνα
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»

Re: Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

6
Μ. Τεσσαρακοστή.

Κατά τήν Μ. Τεσσαρακοστή, ἡ νηστεία εἶναι αὐστηρή, ἄνευ καταλύσεως "οἴνου καί ἐλαίου".

Λάδι καί κρασί καταλύουμε μόνο τά Σάββατα καί τίς Κυριακές (ὡς λύση τῆς νηστείας), καί κατά τήν ἑορτή τῶν ἁγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. ῎Αν κάποιοι τρῶνε λάδι Δευτέρα, Τρίτη καί Πέμπτη, αὐτό γίνεται γιά ἰδιαίτερους λόγους ἀδυναμίας ἤ ἀσθενείας, μέ τή διάκριση καί ἔγκριση τοῦ Πνευματικοῦ.

Ψάρι καταλύουμε κατά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου.

Tό μέν Σάββατο καταλύουμε "ἔλαιον καί οἶνον", τήν δέ Κυριακή τῶν Βαΐων "ἰχθύας"

Μεγάλη ῾Εβδομάδα.

Κατά τή Μεγάλη ῾Εβδομάδα, ἀπό τή Μ. Δευτέρα μέχρι καί τό Μ. Σάββατο, ὁρίζεται αὐστηρή νηστεία μέ ἀποχή ἀπό λάδι.
Εικόνα

Re: Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

7
GLADIATOR έγραψε:Μ. Τεσσαρακοστή.

Κατά τήν Μ. Τεσσαρακοστή, ἡ νηστεία εἶναι αὐστηρή, ἄνευ καταλύσεως "οἴνου καί ἐλαίου".

Λάδι καί κρασί καταλύουμε μόνο τά Σάββατα καί τίς Κυριακές (ὡς λύση τῆς νηστείας), καί κατά τήν ἑορτή τῶν ἁγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων. ῎Αν κάποιοι τρῶνε λάδι Δευτέρα, Τρίτη καί Πέμπτη, αὐτό γίνεται γιά ἰδιαίτερους λόγους ἀδυναμίας ἤ ἀσθενείας, μέ τή διάκριση καί ἔγκριση τοῦ Πνευματικοῦ.

Ψάρι καταλύουμε κατά τήν ἑορτή τοῦ Εὐαγγελισμοῦ τῆς Θεοτόκου.

Tό μέν Σάββατο καταλύουμε "ἔλαιον καί οἶνον", τήν δέ Κυριακή τῶν Βαΐων "ἰχθύας"

Μεγάλη ῾Εβδομάδα.

Κατά τή Μεγάλη ῾Εβδομάδα, ἀπό τή Μ. Δευτέρα μέχρι καί τό Μ. Σάββατο, ὁρίζεται αὐστηρή νηστεία μέ ἀποχή ἀπό λάδι.
πες μας τι καταναλώνεις να πάρουμε μία ιδέα.
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν

Re: Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

8
Εγώ πάντως τρώω κυρίως όσπρια, φρούτα και λαχανικά (χωρίς λάδι τις καθημερινές).
Μαλάκια και οστρακοειδή (ή και σαλιγκάρια - αν αρέσουν σε κάποιον) επιτρέπονται μόνο όταν επιτρέπεται το λάδι και το κρασί. Συνεπώς μόνο το Σαββατοκύριακο μπορείτε να τρώτε κάνα καλαμάρι και κάνα χταποδάκι + λάδι κλπ.

Καλή ιδέα είναι να καταναλώνετε μερικούς ξηρούς καρπούς σε κάθε γεύμα για τις πρωτεϊνες που περιέχουν.
Οι ξηροί καρποί να είναι άψητοι και χωρίς αλάτια κλπ και με μέτρο η κατανάλωση (πχ. μια χούφτα ξηροί καρποί σε κάθε γεύμα και ας είναι και διάφοροι αν θέλετε).
Μπορείτε για μεγαλύτερη απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τον οργανισμό να τους μουλιάζετε σε νερό για καμία 4-5 ώρες πριν τους καταναλώσετε.
Οπωσδήποτε να τρώτε ελιές (για την προστασία του νευρικού συστήματος, να ισσοροπείτε την έλλειψη λαδιού).
Παστέλια με σουσάμι ή ξηρούς καρπούς για γλυκάκι, ή καμιά φέτα ψωμί με μέλι η/και ταχίνι ή μαρμελάδα.

Δεν υπάρχουν και πολλά για φαγητό βασικά στο αλάδωτο.

Α, και επίσης πρέπει να δίνετε και μεγάλη προσοχή και στις ποσότητες.
Δηλαδή η νηστεία γίνεται σε όλα. Δεν έχει κανένα νόημα να τρώμε ας πούμε υπερβολικά πολύ φαγητό (επειδή είναι αλάδωτο).
Με μέτρο και με σωστές ισορροπίες πρέπει κανονικά.

Στο αλάδωτο δεν καταναλώνουμε καθόλου αλκοόλ. Το ξύδι επιτρέπεται στις σαλάτες και όπου χρειάζεται, αλλά πχ. ρετσίνα μέσα σε σάλτσα μην βάζετε για να νοστιμεύσει.

Οι συνταγές που έβαλαν τα παιδιά πιο πάνω πάντως.....για το ΣΚ που επιτρέπεται το λάδι....είναι ο,τι πρέπει... μιαμ...μιαμ..!!!

(και μια και λιγουρεύτηκα τις συνταγές, να αναφέρω οτι το σωστό είναι τα φαγητά να είναι όσο λιγότερο εύγευστα και "απλά" (χωρίς έξτρα "νοστιμιές" δηλαδή) γίνεται (αλλιώς δεν έχει νόημα η νηστεία)...πράγμα ακόμη δυσκολότερο βασικά από το "απλό αλάδωτο". Και φυσικά νηστεία χωρίς ουσιαστική αποχή από την αμαρτία, είναι μισο-δουλειά χωρίς νόημα...!!! Οπότε πρέπει να προσέχουμε και από εκεί...!!!!)

Όσοι δυσκολεύεστε με το αλάδωτο και το φοβάστε (ΑΛΑΔΩΤΟ??? Πωπω...τι θα κάνουμε τώρα...Δύσκολο...δεν μπορώ...κλπ), καλό είναι να κρατήσετε ο,τι μπορείτε τώρα στην νηστεία για το Πάσχα και να βάλετε πρόγραμμα να κρατάτε κανονικά (όπως πρέπει) από εδώ και στο εξής τις Τετάρτες και τις Παρασκευές (όταν δεν είναι νηστεία) οι οποίες κανονικά είναι και αυτές "αλάδωτες".
Έτσι αν όλο το χρόνο κρατάτε τις Τετάρτες και τις Παρασκευές όπως είναι κανονικά (αλάδωτες), όταν θα έρθει η επόμενη νηστεία για το Πάσχα ή στην επίσης αλάδωτη νηστεία για τον δεκαπεντάυγουστο, θα είστε πιο άνετοι και θα αντέχετε πιο καλά και στην στέρηση αλλά και σωματικά, διότι θα έχετε κάνει εξάσκηση στο αλάδωτο όλο το χρόνο (Τετάρτες και Παρασκευές).

Στο αλάδωτο βασικά είναι και ευκαιρία να εξασκηθούμε σε ζωή χωρίς πολλά-πολλά και χωρίς νοστιμιές ιδιαίτερες (δηλαδή τρώμε απλά φαγητά, όσο λιγότερη η κατεργασία, τόσο καλύτερα).
(Βασικά με το αλάδωτο θα έχετε κάνει και κατά κάποιον τρόπο κάποιου είδους εξάσκηση για διατροφή σε εμπόλεμες καταστάσεις (χωρίς περιποιημένα και νόστιμα φαγητά), ή για σεισμούς κλπ φυσικές καταστροφές, χεχε...!!! Μην το γελάτε, υπάρχουν πχ. άνθρωποι που δεν μπορούνε να φάνε ρύζι βραστό χωρίς κύβους νοστιμιάς και λάδι...!!! Αν μαγειρέψει κανείς ένα απλό ρύζι χωρίς λάδι και χωρίς έξτρα νοστιμιές με κύβους κλπ, δεν το τρώνε μερικοί).

Το δύσκολο βασικά στην νηστεία εγώ πιστεύω είναι πιο πολύ η αποχή από την αμαρτία και λιγότερο το τι θα φάμε...!!!

Τέλος θα ήθελα να προσθέσω οτι αν πχ. αγοράσουμε ένα προϊόν και αυτό αναγράφει οτι "μπορεί να περιέχει ίχνη από γάλα η αυγό", κλπ., δεν το τρώμε σε περίοδο νηστείας, διότι είναι αρτήσιμο.
«Όσο κι αν είναι λίγοι αυτοί όπου διατηρούν την ευσέβεια, αυτοί είναι η Εκκλησία» (Αγ.Νικηφόρος)\n\n«Μὴ φοβοῦ τὸ μικρὸν ποίμνιον· ὅτι εὐδόκησεν ὁ πατὴρ ὑμῶν δοῦναι ὑμῖν τὴν βασιλείαν.» (Λουκ.ιβʼ32)

Re: Τα νηστίσιμα της Μεγάλης Τεσσαρακοστής

9
Θα ήθελα να αναφέρω επίσης ότι οι άνθρωποι παλιά έτρωγαν τροφές οι οποίες ήταν πολύ ποιο θρεπτικές από τα σημερινά προϊόντα που κυκλοφορούν στα S/M. Παρακάτω θα παρουσιαστούν μερικά νηστίσιμα που ανήκουν στην άγρια χλωρίδα και χρησιμοποιούνται στην παραδοσιακή Ελληνική κουζίνα δίνοντας γεύση, άρωμα και πλούσια θρεπτικά στοιχεία.

Αγκινάρα Οι μικρές ανθοκεφαλές μαγειρεύονται και μπορούν να γίνουν και τουρσί

αγκινάρα σαλάτα
Αγριόχορτα (αγριοζοχός) Μαζεύεται από το Φθινόπωρο μέχρι το τέλος της άνοιξης. Η γεύση των φύλλων είναι λίγο πικρή, τρώγονται ωμά σε σαλάτες, μαγειρεύονται μόνα τους βραστά με μπόλικο λεμόνι ή σε συνδυασμό με αρνί ή κατσίκι. Τέλος χρησιμοποιούνται και σε χορτόπιτες.

Βραστά χόρτα με λεμόνι Βλίτο- Άλλες ονομασίες: Βλίστρος, γλίστρος, γλίντρος, βλιταράκι Τρώγονται βραστά με ξύδι ή λεμόνι και σε συνδυασμό με σκόρδο ή τσιγαριστά με διάφορα άλλα λαχανικά όπως οι κολοκυθοκορφάδες. Φτιάχνεται μέχρι και γιαχνί με πατάτες και χρησιμοποιείτε και για πίτες μαζί με άλλα χόρτα.

Βλίτο (η σπανάκι) με μανιτάρια Μάραθος Φασόλια με Μάραθο
1.Σοφία πάντων κάλλιστον, η δε αμάθεια πάντων κάκιστον
2. ζητεῖτε τὴν βασιλείαν τοῦ Θεοῦ, καὶ ταῦτα πάντα προστεθήσεται ὑμῖν
Απάντηση

Επιστροφή στο “Δογματική, μυστήρια και εορτές”

cron