Κύριε Ἰησοῦ Χριστέ, Υἱὲ τοῦ Θεοῦ ἐλέησόν με - Ὑπεραγία Θεοτόκε, σῶσον ἡμᾶς
Η κρυφή κάμερα επιτρέπεται για τους πολίτες αλλά απαγορεύεται για τους Πολιτικούς • Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
Ημερομηνία : 14 Απρ 2021, 04:55


Πρόσφατα Θέματα

Tελευταία άρθρα του blog


Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 
Συγγραφέας Μήνυμα
 Θέμα δημοσίευσης: Η κρυφή κάμερα επιτρέπεται για τους πολίτες αλλά απαγορεύεται για τους Πολιτικούς
ΔημοσίευσηΔημοσιεύτηκε: 22 Απρ 2010, 07:49 
Διαχειριστές
Διαχειριστές
Άβαταρ μέλους
Κατάσταση:
Εγγραφη: 11 Απρ 2009, 11:31
Δημοσ.: 693
Thanks:
Thanked:
time στο post

Η κρυφή κάμερα επιτρέπεται για τους πολίτες αλλά απαγορεύεται για τους Πολιτικούς

Εν μέσω αποκαλύψεων για τη δράση του «Επαναστατικού Αγώνα» και της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, μία είδηση που αφορά στη χρήση κρυφής κάμερας για την παρακολούθηση των πολιτών από την Αστυνομία πέρασε στα ψιλά. Με τη θετική γνωμοδότηση της Ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η λειτουργία του συστήματος παρακολούθησης των πολιτών μέσω τηλεοπτικών καμερών, τελικά γίνεται νομικά αποδεκτή. Το άλλοθι ή το πρόσχημα αφορά στην προστασία της κοινωνίας από τις ένοπλες ομάδες, την προστασία του κράτους, ζητήματα εθνικής ασφαλείας κλπ.

Την ίδια ώρα, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της χώρας με απόφασή του απαγορεύει τη χρήση κάμερας από τους πολίτες ή δημοσιογράφους, προκειμένου να αποκαλυφθεί παράνομη δραστηριότητα πολιτικών, που αφορά, μάλιστα, στο δημόσιο συμφέρον. Με την απόφαση της Τετάρτης 21 Απριλίου, το ΣτΕ στερεί από το δημοσιογραφικό «οπλοστάσιο» ένα μέσο που θα μπορούσε να αποτυπώσει συνδιαλλαγές πολιτικών, υποθέσεις διαφθοράς ή διαπλοκής και άλλα στοιχεία που καταδεικνύουν παράνομη συμπεριφορά πολιτικών προσώπων.

Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας εξεδόθη με αφορμή προσφυγή του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, για καταδίκη του σε μεγάλα πρόστιμα σχετικά με την υπόθεση παράνομου τζόγου, τα περιβόητα «φρουτάκια», που αφορούσε στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αλ. Χρυσανθακόπουλο.

Η υπόθεση

Ως γνωστόν, η κάμερα τον είχε «συλλάβει» να παίζει «φρουτάκια» σε μαγαζί της Πάτρας. Ο τότε πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, τον απέπεμψε πάραυτα. Έτσι, έληξε και η πολιτική του καριέρα. Αρκετά χρόνια μετά έρχεται ανώτατη δικαστική αρχή όχι μόνο να τον δικαιώσει, αλλά και να επιβάλει ένα γενικότερο σκεπτικό, που αφορά δημοσιογραφικές αποκαλύψεις για παράνομες συμπεριφορές πολιτικών. Όντως, η απόφαση αυτή είναι μνημειώδης και λαμβάνεται σε μία περίοδο όπου κυριαρχεί η αναμπουμπούλα της οικονομικής κρίσης και η επικοινωνιακή πανδαισία με την εξάρθρωση του «Επαναστατικού Αγώνα».

Το χρηματικό πρόστιμο, ύψους 200.000, επιβλήθηκε στον σταθμό ALPHA για τις εκπομπές του Μ. Τριανταφυλλόπουλου που παρουσίασαν τον Αλ. Χρυσανθακόπουλο, πρόεδρο τότε της διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τα ηλεκτρονικά παιχνίδια, να εισέρχεται σε κατάστημα τυχερών παιχνιδιών στην Πάτρα και να παίζει «φρουτάκια», ενώ ήταν αυτός που είχε εισηγηθεί την απόσυρση όλων των τυχερών παιχνιδιών.

Σήμερα, έρχεται το Συμβούλιο της Επικρατείας και αποφαίνεται ότι οι περιορισμοί στο συνταγματικό δικαίωμα της πληροφόρησης είναι δικαιολογημένοι, εφόσον η πληροφόρηση αφορά την ιδιωτική ζωή των πολιτών. Για το λόγο αυτό μπορούν να επιβληθούν διοικητικές κυρώσεις από το ΕΣΡ για τη μετάδοση είδησης με τη χρήση κρυφής κάμερας.

Η απόφαση του ΣτΕ

Με την υπ’ αρ.1213/2010 απόφασή της η Ολομέλεια του ΣτΕ, παρότι αναγνωρίζει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην «ελευθερία εκφράσεως», βασική εκδήλωση της οποίας είναι η δυνατότητα του καθενός να διαδίδει μέσω του Τύπου, της ραδιοφωνίας και της τηλεόρασης ειδήσεις, σχόλια και απόψεις, θεωρεί ότι μπορούν να δικαιολογηθούν περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος του πληροφορείν, όταν η είδηση έχει ως κύρια πηγή την εικόνα που έχει καταγραφεί με κρυφή κάμερα.

Στην απόφαση αναφέρεται πως «η άσκηση τόσο του δικαιώματος του πληροφορείν όσο και του δικαιώματος στην πληροφόρηση τελεί υπό την επιφύλαξη της τήρησης, των κανόνων δικαίου που κατοχυρώνουν δικαιώματα και ελευθερίες άλλων». Για το λόγο αυτό, οι σύμβουλοι επικρατείας έκριναν ότι «η καταγραφή, με κρυφά μέσα, εικόνας, η οποία έχει ως κύριο ή ως μοναδικό θέμα συγκεκριμένο πρόσωπο, συνιστά, κατ’ αρχήν, προσβολή του δικαιώματος του προσώπου τούτου επί της εικόνας του, το δικαίωμα δε αυτό προστατεύεται από τα άρθρα 9 του Συντάγματος και 8 της Ε.Σ.Δ.Α., ως ιδιαίτερη έκφανση του δικαιώματος στο σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Επομένως, η μετάδοση δια της τηλεοράσεως ειδήσεως, της οποίας αποκλειστική ή κύρια πηγή αποτελεί εικόνα συγκεκριμένου προσώπου, καταγραφείσα με κρυφά μέσα, δεν μπορεί, κατ’ αρχήν, να θεωρηθεί ως θεμιτή άσκηση του δικαιώματος του πληροφορείν, εφ’ όσον η μεταδιδόμενη είδηση έχει ληφθεί υπό συνθήκες που στοιχειοθετούν προσβολή του δικαιώματος τρίτου επί της εικόνας του. Ως εκ τούτου, η μετάδοση της εν λόγω ειδήσεως μπορεί, κατ’ αρχήν, να δικαιολογήσει την επιβολή από το Ε.Σ.Ρ. διοικητικής κυρώσεως».

Σύμφωνα με την απόφαση του ΣτΕ, «η μετάδοση από την τηλεόραση της εικόνας που ελήφθη με κρυφά μέσα αποτελεί περιορισμό του συνταγματικώς προστατευόμενου δικαιώματος του εικονιζόμενου προσώπου επί της εικόνας του, κατά πολύ εντονότερο του περιορισμού που συνιστά για το εν λόγω δικαίωμα η απλή μετάδοση της ειδήσεως που έχει ως πηγή την επίμαχη, κρυφίως ληφθείσα εικόνα».

Με αυτό το σκεπτικό το ΣτΕ επικύρωσε τα πρόστιμα, ύψους 200.000, ευρώ, που επιβλήθηκαν στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha με αποφάσεις του Εθνικού Ραδιοτηλεοπτικού Συμβουλίου και του υπουργού Τύπου, το 2002.

Από zougla online


Κορυφή
 Προφίλ  
Thanks          Απάντηση με παράθεση  

pros

Τελευταίες δημοσιεύσεις:  Ταξινόμηση κατά  
Δημιουργία νέου θέματος Απάντηση στο θέμα  [ 1 δημοσίευση ] 

Παραπλήσια θέματα
Η Κάστα των Περιούσιων και πώς παντρεύονται μεταξύ τους!
Δ. Συζήτηση: Το παγκόσμιο δίχτυ του Σιωνισμού
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0
Το μυστηριώδες πείραμα του Μόντρεαλ και η εφαρμογή του στην Ελληνική αλλά και στην παγκόσμια οικονομική κρίση
Δ. Συζήτηση: Βιομηχανία υποταγής συνειδήσεων
Συγγραφέας: KostasL
Απαντησεις: 0
Μήνυμα Πανθρησκείας από τους θρησκευτικούς ηγέτες - "Κάντε φίλους από όλες τις θρησκείες"
Δ. Συζήτηση: Οικουμενισμός - Πανθρησκεία
Συγγραφέας: dominique
Απαντησεις: 1
Ali Khamenei: “Ετοιμάστε τους πυραύλους, θα έχουμε πόλεμο μέχρι τον Οκτώβριο!”
Δ. Συζήτηση: Παγκοσμιοποίηση και γεωπολιτική
Συγγραφέας: King Hercules
Απαντησεις: 5
"Tα έδωσαν όλα" και υποδύονται τους ήρωες! - Ανακοίνωση-κόλαφος από Λ.Παπαδήμο
Δ. Συζήτηση: Ειδησεις απο την Ελλάδα
Συγγραφέας: georgekemkas
Απαντησεις: 0


Μελη σε συνδεση

Μέλη σε αυτή την Δ. Συζήτηση: Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένα μέλη και 2 επισκέπτες


Δεν μπορείτε να δημοσιεύετε νέα θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να απαντάτε σε θέματα σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επεξεργάζεστε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να διαγράφετε τις δημοσιεύσεις σας σε αυτή τη Δ. Συζήτηση
Δεν μπορείτε να επισυνάπτετε αρχεία σε αυτή τη Δ. Συζήτηση

Αναζήτηση για:
Μετάβαση σε:  
cron
Powered by phpBB © 2010-2011 phpBB Group.
Violaceous by: Matt
Ευχαριστούμε την ομάδα του phpbbgr.com
All rights reserved. Copyright © 2009-2017 filoumenos.com.

Μετάφραση Jorfan και phpBB2.gr