Η αναπόφευκτη οικονομική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας

1
Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: Αναπόφευκτη η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας

Η σύγκρουση της Google με την Κίνα αφορά κάτι πολύ μεγαλύτερο από το μέλλον μιας ισχυρής εταιρείας. Η απόφαση της Google να αποσυρθεί από την Κίνα αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει την πολιτική της στο θέμα της λογοκρισίας αποτελεί προάγγελο των όλο και πιο θυελλωδών σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.



Ο λόγος για τον οποίο η υπόθεση της Google είναι τόσο σοβαρή, γράφει ο Γκίντεον Ράχμαν στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, είναι πως ενδεχομένως να αποδείξει ότι τα επιχειρήματα στα οποία βασίστηκε η αμερικανική πολιτική μετά τη σφαγή της πλατείας Τιαν Ανμέν ήταν λανθασμένα.

Οι Αμερικανοί δέχθηκαν την ανάδυση της Κίνας ως μιας γιγαντιαίας οικονομικής δύναμης επειδή θεώρησαν ότι αυτό θα οδηγούσε σε πολιτική φιλελευθεροποίηση στη χώρα αυτή.

Αν αυτή η υπόθεση διαψευστεί, μπορεί να αλλάξει και ολόκληρη η αμερικανική πολιτική απέναντι στην Κίνα.

Διότι άλλο είναι να ενθαρρύνεις μια γιγάντια ασιατική οικονομία προκειμένου να μετατραπεί σε μια φιλελεύθερη δημοκρατία και άλλο να ενθαρρύνεις ένα λενινιστικό μονοκομματικό κράτος που είναι και ο μοναδικός σοβαρός γεωπολιτικός αντίπαλός σου.

Αν αυτή η διαπίστωση συνδυαστεί και με τη διψήφια ανεργία στις ΗΠΑ, που αποδίδεται εν πολλοίς στους νομισματικούς χειρισμούς της Κίνας, τότε δεν θα πρέπει να εκπλαγεί κανείς με μια αντικινεζική έκρηξη.

Τόσο ο Κλίντον όσο και ο Τζορτζ Μπους ήταν πεισμένοι ότι το ελεύθερο εμπόριο και η κοινωνία της πληροφορίας θα καθιστούσαν αναπόφευκτη την πολιτική αλλαγή στην Κίνα.

Αλλά και ο Τόμας Φρίντμαν, ο γνωστός αρθρογράφος των Νιου Γιορκ Τάιμς και συγγραφέας δημοφιλών βιβλίων για την παγκοσμιοποίηση, έκανε κάποτε την εξής τολμηρή πρόβλεψη: «Χάρις στην παγκοσμιοποίηση, η Κίνα θα αποκτήσει ελεύθερα μέσα ενημέρωσης».

Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Ράιτ, έναν από τους γνωστότερους συμβούλους του Κλίντον, αν η Κίνα εμπόδιζε την ελεύθερη πρόσβαση στο Διαδίκτυο, δεν θα μπορούσε να αποφύγει την οικονομική καταστροφή.

Μέχρι τώρα, τα γεγονότα αρνούνται να επιβεβαιώσουν τη θεωρία.

Η Κίνα εξακολουθεί να λογοκρίνει τα παλιά και τα νέα μέσα, χωρίς να έχει καταδικαστεί σε «οικονομική καταστροφή».

Αντίθετα, η χώρα αυτή είναι σήμερα η δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη και η πρώτη εξαγωγική χώρα.

Κι αυτό συνοδεύεται από μεγαλύτερη καταστολή.

Ο Λιου Σιαομπό, ένας εξέχων διαφωνών, καταδικάστηκε πρόσφατα σε κάθειρξη 11 ετών για συμμετοχή στη σύνταξη της Χάρτας 08 που ζητά δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις.

Η απόφαση της Google να συγκρουστεί με τους Κινέζους δείχνει ότι οι Αμερικανοί έχουν κουραστεί να ασχολούνται με τον κινεζικό αυταρχισμό.

Οι μεγαλύτερες πιέσεις, όμως, αναμένεται να ασκηθούν από πολιτικούς, όχι από επιχειρηματίες.

Η τυχόν αποχώρηση της Google δεν θα συνοδευτεί ασφαλώς από κύμα και άλλων αποχωρήσεων: για τις περισσότερες μεγάλες εταιρείες, η κινεζική αγορά παρουσιάζει τόσο μεγάλα πλεονεκτήματα ώστε δεν μπορούν να την αγνοήσουν.

Η πίεση για μια βαθμιαία απεμπλοκή θα προέλθει από ακτιβιστές, γεράκια της ασφάλειας και πολιτικούς.

Ο ίδιος ο Ομπάμα, μετά τη λογοκρισία της ομιλίας του από την κινεζική τηλεόραση και την περιπέτεια της Κοπεγχάγης, ίσως να μην αισθάνεται πια το ίδιο θερμά απέναντι στο Πεκίνο.

Ακόμη κι αν η αμερικανική κυβέρνηση δεν αλλάξει γραμμή, επισημαίνει ο βρετανός αρθρογράφος, είναι βέβαιο ότι οι φωνές για μια σκληρότερη πολιτική απέναντι στην Κίνα θα δυναμώσουν στο Κονγκρέσο.

Εκτός από τα προβλήματα ασφαλείας που επισήμανε η Google, ανησυχία προκαλεί και η ανάπτυξη κινεζικών πυραυλικών συστημάτων που απειλούν την αμερικανική ναυτική κυριαρχία στον Ειρηνικό.

Ενταση δημιουργεί και η επικείμενη πώληση αμερικανικών όπλων στην Ταϊβάν.

Την ίδια ώρα, ο προστατευτισμός κερδίζει έδαφος στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκαλώντας εκνευρισμό στην Κίνα.

Ενας εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, βέβαια, δεν είναι και το καλύτερο που θα μπορούσε να περιμένει κανείς.

Αν γίνει κάτι τέτοιο, ευθύνη θα έχουν και οι δύο πλευρές.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, επειδή έκαναν αφελείς συνδέσεις ανάμεσα στο ελεύθερο εμπόριο και τη δημοκρατία.

Η Κίνα, επειδή ακολουθεί προκλητική στάση στα θέματα του νομίσματος και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

(Πηγή: Financial Times)
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
''...δεν είναι η πάλη ημών εναντίον εις αίμα και σάρκα, αλλ' εναντίον εις τας αρχάς, εναντίον εις τας εξουσίας, εναντίον εις τους κοσμοκράτορας του σκότους του αιώνος τούτου, εναντίον εις τα πνεύματα της πονηρίας εν τοις επουρανίοις''\n[/align]

Re: Φαϊνάνσιαλ Τάιμς: Αναπόφευκτη η σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας

3
Αργά η γρήγορα θα γίνει και αυτό,ιδιαίτερα τωρα που η Κινα τα τελευταια χρονια έχει εντυπωσιακη αναπτυξη
Caer está permitido, levantarse es obligatorio....."Επιτρέπεται να πέσεις, επιβάλλεται να σηκωθείς"
Xαμένη μάχη,είναι αυτή που φοβήθηκες να δώσεις
Πριν γράψεις σκέψου! Πριν κατακρίνεις περίμενε! Πριν προσευχηθείς συγχώρα! Πριν παραιτηθείς προσπάθησε!
Καλό είναι το να υπάρχεις …μα το να ζεις εν Χριστώ είναι άλλο πράγμα !

Το ΔΝΤ έριξε βόμβα και δεν το κατάλαβε κανείς! Το 2016 λήγει η «εποχή της Αμερικής» και αναλαμβάνει η Κίνα

4
Εικόνα
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έριξε μια «βόμβα» που μάλιστα πέρασε απαρατήρητη, λέει το πρακτορείο MarketWatch.
Ο διεθνής οργανισμός για πρώτη φορά, έδωσε το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα λήξει η «εποχή της Αμερικής» και η οικονομία της Κίνας θα κρατήσει τα ηνία. Αυτή η εποχή θα είναι πιο νωρίς απ’ όσο περιμένουμε!
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επίσημες προβλέψεις από το ΔΝΤ, η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει την αμερικανική σε πραγματικά μεγέθη το 2016, σε μόλις πέντε χρόνια.
Η έκθεση περιέχει μια οδυνηρή προοπτική για την διαμάχη περί του προϋπολογισμού που εκδηλώνεται στην Ουάσιγκτον.
Εγείρει μεγάλα ερωτήματα για το πώς θα μοιάζει το διεθνές σύστημα ασφαλείας μέσα σε δύο χρόνια. Και βάζει ένα τεράστιο σύννεφο πάνω από το δολάριο και την τεράστια αγορά αμερικανικών ομολόγων,
που επί δεκαετίες άκμαζαν χάρη στο προνομιακό καθεστώς των ενεργητικών της ηγεμονικής δύναμης του πλανήτη και τώρα κινδυνεύουν με υποβάθμιση, αφού η S&P υποβάθμισε τις προοπτικές των ΗΠΑ για πρώτη φορά στην ιστορία του οίκου, μετά δηλαδή από σχεδόν έναν αιώνα!
Σύμφωνα με την πρόβλεψη του ΔΝΤ, όποιος κι αν εκλεγεί πρόεδρος των ΗΠΑ το επόμενο έτος, θα είναι ο τελευταίος που θα ηγηθεί της ισχυρότερης οικονομίας του πλανήτη.

Για αυτή την εξέλιξη, ωστόσο ελάχιστοι άνθρωποι είναι προετοιμασμένοι. Δεν γνωρίζουν καν ότι η στιγμή είναι τόσο κοντά. Οι πλέον απαισιόδοξοι πιστεύουν ότι θα γίνει γύρω στο 2025, αναφέρει το δημοσίευμα.

Όμως δεν μετρούν σωστά, γιατί υπολογίζουν τα ΑΕΠ των δύο χωρών, με τρέχουσες συναλλαγματικές ισοτιμίες. Αλλά οι συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλάζουν ταχύτατα. Η ανάλυση του ΔΝΤ κάνει τις συγκρίσεις με βάση ορατά σενάρια για τις συναλλαγματικές ισοτιμίες.

Το κυριότερο, κάνει τις συγκρίσεις με βάση την πραγματική εικόνα των οικονομιών, με άξονα τις «ισοτιμίες αγοραστικής δύναμης» («purchasing power parities»), δηλαδή συγκρίσεις για το τι κερδίζουν και τι δαπανούν οι πολίτες, σε πραγματικούς όρους.

Με βάση τον άξονα PPP, η κινεζική οικονομία θα διευρυνθεί από 11,2 τρισ. δολ. φέτος σε 19 τρισ. δολ. το 2016. Η αμερικανική οικονομία θα διογκωθεί από 15,2 τρισ. δολ. σε 18,8 τρισ. δολ.
Το μερίδιο της Αμερικής στην παγκόσμια παραγωγή θα διολισθήσει στο 17,7%, το χαμηλότερο ποσοστό της σύγχρονης ιστορίας. Το μερίδιο της Κίνας θα φτάσει στο 18% και θα συνεχίσει να ανεβαίνει.

Η ισορροπίες αλλάζουν με ραγδαίους ρυθμούς, ενώ η μάχη για τη χώρα που θα επικρατήσει στον παγκόσμιο ιστό βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Γουάν και δολάριο είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης και στη μέση βρίσκεται το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Ο παγκόσμιος νομισματικός πόλεμος, φαίνεται να έχει περάσει, ωστόσο, οι διεθνείς εξελίξεις μαρτυρούν ότι όλα παραμένουν ρευστά

Εύστοχο σχόλιο:

το 2016 είναι πολύ αισιόδοξη πρόβλεψη.Η Αμερική έχει ήδη καταρρεύσει.Τα ομόλογα τους δεν τα αγοράζει κανένας.

http://olympia.gr/2011/04/26/το-δντ-έρι ... ατάλαβε-κ/

ΣΗΜ: Η Ο.Ε.Α. ΠΡΟ-ΕΙΔΕ & ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΓΙΑ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 10 ΧΡΟΝΙΑ, ΟΤΑΝ Ο ΡΟΚΦΕΛΕΡ ΑΡΧΙΖΕ ΚΑΙ "ΜΕΤΑΒΙΒΑΖΕ" ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΚΙΝΑΣ ΜΕ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΩΝ ΑΡΧΙΡΑΒΒΙΝΩΝ ΤΟΥ, ΚΑΙ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΛΙΜΑΝΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ ΟΠΩΣ ΤΟΥ ΛΟΝΓΚ ΜΠΙΤΣ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΧΑΡΙΖΟΝΤΑΝ ΣΤΗΝ COSCO ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΚΙΝΕΖΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ...ΑΜΑΧΗΤΙ.

ΚΑΛΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥΡΙΑ ... !!!
ΣΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΤΟΝ ΚΟΡΦΟ ΩΣ ΠΟΤΕ ΘΑ ΦΩΛΙΑΖΟΥΝ ΗΓΕΤΕΣ ΠΡΟΔΟΤΕΣ.\nΟΥ ΠΟΣΟΙ ΑΛΛΑ ΠΟΥ.

Re: Το ΔΝΤ έριξε βόμβα και δεν το κατάλαβε κανείς! Το 2016 λήγει η «εποχή της Αμερικής» και αναλαμβάνει η Κίνα

5
Όταν έλθουν οι Κινέζοι στα πράγματα, ελπίζω να λάβουν υπ'όψιν τους ότι εγώ δεν έγραψα άσχημα πράγματα γι'αυτούς σε αυτό το φόρουμ ! :cooll
Η γνώμη είναι σαν την κ*λ*τρυπίδα...Όλοι έχουν από μία! Κι οι εξουσιαστές...αυτοί που διαμορφώνουν τις απόψεις της μάζας...έχουν προωθήσει την ιδέα ότι "κάθε άποψη είναι σεβαστή"...Κι έπεισαν τον κάθε ηλίθιο στον πλανήτη, να ταμπουρωθεί πεισματικά και με φανατισμό...πίσω από την υποβολιμιαία..."προσωπική" του άποψη ! 

Re: Το ΔΝΤ έριξε βόμβα και δεν το κατάλαβε κανείς! Το 2016 λήγει η «εποχή της Αμερικής» και αναλαμβάνει η Κίνα

6
Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες επίσημες προβλέψεις από το ΔΝΤ, η κινεζική οικονομία θα ξεπεράσει την αμερικανική σε πραγματικά μεγέθη το 2016, σε μόλις πέντε χρόνια.

Και οι μεν και οι δε, εχουν πραγματικα μεγέθη και δεν ξερω?


Η πρώτη φούσκα της Αμερικής έχει αρχισει εδω και χρόνια να ξεφουσκωνει,η δε Κινα ίσως να μην προλαβει να ξεφουσκωσει διότι θα σκάσει απο το πολύ το φούσκωμα!

Re: Το ΔΝΤ έριξε βόμβα και δεν το κατάλαβε κανείς! Το 2016 λήγει η «εποχή της Αμερικής» και αναλαμβάνει η Κίνα

7
KostasL έγραψε:Όταν έλθουν οι Κινέζοι στα πράγματα, ελπίζω να λάβουν υπ'όψιν τους ότι εγώ δεν έγραψα άσχημα πράγματα γι'αυτούς σε αυτό το φόρουμ ! :cooll
Διαφωνείς δλδ με τους αρχ.ελληνες που τους ειχαν συνώνυμο του γενοκτόνου-ληστη-αρπαγα-εξολοθρευτη...και οτι το Γιουναν(Ιωνία Ασίας) εμεινε μονο ως τοπωνύμιο στο χάρτη!
μάλιστα!!!
νομιζεις θα σε λυπηθουν οι Τζεγκις ΧΑΝ επειδη δεν ειπες κακες λεξουλες γι'αυτους?
καημενουλη........
πηρες ηδη μια γευση ολα αυτα τα χρονια απο την εβραιομογγολικη διοιήκηση...τωρα που αλλαζει η σκυταλη και παμε για την τελικη ευθεια θα γευστεις και την πληρη ισχυ της καθαρης κιτρινης μποτας..

Re: Το ΔΝΤ έριξε βόμβα και δεν το κατάλαβε κανείς! Το 2016 λήγει η «εποχή της Αμερικής» και αναλαμβάνει η Κίνα

9
Γελάστε ...γελάστε...καντε πλακιτσες ...ο τυπικός ψευτομαγκάκος νεοέλληνας με τις πλακίτσες του..
τουλάχιστον θα πατε προς τον κυριο σας με το χαμογελο στα χειλη... κατι ειναι και αυτο..
Απάντηση

Επιστροφή στο “Παγκόσμια - Ελληνική Οικονομία”