Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
https://filoumenos.com/forum/

Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες;
https://filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=133&t=9719
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  ronyca [ 07 Νοέμ 2010, 16:49 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες;

Εικόνα


Αν χαθούν απειλούνται με εξαφάνιση πολλά είδη φυτών

Οι μέλισσες της Ευρώπης σιγά - σιγά χάνονται. Πόσες μέλισσες θα ζήσουν να δουν την άνοιξη; Μέχρι και το 70% των τροφίμων μας εξαρτώνται από τις μέλισσες και τη γύρη που μεταφέρουν και αν αυτές εξακολουθήσουν να εξαφανίζονται μαζί ίσως εξαφανισθούν και τα περισσότερα φυτά…

Στην επιτροπή Γεωργίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου πραγματοποιήθηκε στις 17 Οκτωβρίου η ψηφοφορία για την πρώτη πρόταση που κατατίθεται συγκεκριμένα για τη μελισσοκομία, με προτάσεις για την αντιμετώπιση της προοδευτικής εξαφάνισης των μελισσών.

Το ψήφισμα ζητά την εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση του προβλήματος, μεταξύ άλλων με την προώθηση γεωργικών πρακτικών και μεθόδων φιλικών προς τις μέλισσες. Ζητά επίσης περισσότερα κονδύλια για τη μελισσοκομία, την ένταξη των ασθενειών των μελισσών στην κτηνιατρική στρατηγική της Ένωσης, τη βελτίωση της ποιότητας των στατιστικών στοιχείων για τις μέλισσες και, τέλος, τη σαφέστερη σήμανση του ευρωπαϊκού μελιού, τόσο σε ότι αφορά την προέλευση όσο και την… περιεκτικότητά του σε μέλι που δεν πρέπει να πέφτει κάτω από το 50%.

Ο σλοβένος ευρωβουλευτής του ΕΛΚ, Alojz Peterle, πρώην πρόεδρος ο ίδιος της Ένωσης Μελισσοκόμων Σλοβενίας το αποτελεσματικότερο μέσο αντιμετώπισης της εξαφάνισης των μελισσών είναι η βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος: «Οι μέλισσες χάνουν την ανοσία τους λόγω της ρύπανσης. Η βελτίωση των κτηνιατρικών φαρμάκων δεν αρκεί, εκείνο που είναι απαραίτητο είναι η μείωση της χρήσης των παρασιτοκτόνων από τους γεωργούς που πρέπει να γίνουν σύμμαχοι των μελισσοκόμων».

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη εγκρίνει εθνικά προγράμματα δράσης και για τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ με στόχο την προστασία την προστασία και προώθηση των προϊόντων της μελισσοκομίας. Μεταξύ άλλων προβλέπονται ετήσια κονδύλια ύψους 26 εκατομμυρίων ευρώ για την περίοδο 2008-2010 και 32 εκατομμυρίων για το 2011-2013 και με το ψήφισμά του το ΕΚ ζητά επέκταση της στήριξης και για την περίοδο μετά το 2013.

Σημείωσε σχετικά ο ιταλός πρόεδρος της επιτροπής Γεωργίας και εισηγητής της έκθεσης, Paolo de Castro (Σοσιαλιστές), ότι τα εθνικά προγράμματα έχουν αποδειχθεί παραγωγικά και αποτελεσματικά αλλά "η εντεινόμενη εξαφάνιση των μελισσών απαιτεί επείγουσες παρεμβάσεις και μέτρα με ενίσχυση της πολιτικής για τον τομέα μετά την αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής το 2013.

Η πρόσθετη χρηματοδότηση θα πρέπει κυρίως να δοθεί για την ενίσχυση των μελισσοκόμων και τη χρηματοδότηση εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων για την αντιμετώπιση των ασθενειών που πλήττουν τις μέλισσες.

Το ζήτημα είναι πράγματι επείγον: μόνο τα δύο τελευταία χρόνια ορισμένες περιοχές της Ευρώπης καταγράφουν θνησιμότητα που υπερβαίνει το 80% αντί για το φυσιολογικό 5%, με προφανείς συνέπειες και για την παραγωγή μελιού. Βασικές αιτίες του φαινομένου οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι η μειωμένη ανοσία τους λόγω συγκεκριμένων παθογόνων όπως η Varroa Mite, η χρήση εντομοκτόνων στη γεωργία, οι κλιματικές αλλαγές, η εξαφάνιση της τροφής τους λόγω των αλλαγών στις χρήσεις γης και, ενδεχομένως, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν οι πυλώνες υψηλής τάσης και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας.


Πηγή: europarl.europa.eu

Συγγραφέας:  fogi [ 07 Νοέμ 2010, 18:58 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες;

"Βασικές αιτίες του φαινομένου οι ειδικοί εικάζουν ότι είναι η μειωμένη ανοσία τους λόγω συγκεκριμένων παθογόνων όπως η Varroa Mite, η χρήση εντομοκτόνων στη γεωργία, οι κλιματικές αλλαγές, η εξαφάνιση της τροφής τους λόγω των αλλαγών στις χρήσεις γης και, ενδεχομένως, τα ηλεκτρομαγνητικά πεδία που δημιουργούν οι πυλώνες υψηλής τάσης και οι κεραίες της κινητής τηλεφωνίας."

ή αλλιώς ψεκασμοί...

Συγγραφέας:  dominique [ 07 Νοέμ 2010, 20:27 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες;

Και το haarp,οι μέλισσες προσανατολίζονται με βάση τα μαγνητικά πεδία της γης,τόσο οι πυλώνες ,οσο και οι κεραίες μονο τοπικά μπορούν να επηρεάσουν το μαγνητικό πεδίο.Είναι πιο σταθερό κατά τη νύχτα και πιο δραστήριο την ημέρα, οπότε η ιονόσφαιρα θερμαίνεται και δημιουργούνται ηλεκτρικά ρεύματα.
Αυτό που επηρεάζει την ιονόσφαιρα είναι αποκλειστικα και μόνο το haarp.

Συγγραφέας:  King Minos [ 07 Νοέμ 2010, 20:53 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες;

Το θεμα ειναι οτι χωρις μελισσες οτι ο πλανητης εχει τεσσερα χρονια ζωης οπως εχει αναφερθει σε παλαιοτερο ποστ νομιζω :hmmm .

Συγγραφέας:  lisaa [ 28 Νοέμ 2014, 09:02 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες;

Πολύ δύσκολα έως αδύνατον να δεχτεί ο Έλληνας να μην βάζει χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά λαχανικά .
Και ειδικά στα χωριά με στης μεγάλες αυλές και στα χωράφια σπόροι στα χωριά υπάρχουν.
Οι πάνε να πεις να ξηλώσουν τα κοτέτσια οι τα ζώα που έχουν στα χωριά για το γάλα τους και το κρέας τους θα σε πάρουν με της πέτρες.

Συγγραφέας:  asterias [ 14 Νοέμ 2015, 11:39 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Re: Ένας κόσμος χωρίς μέλισσες;

King Minos έγραψε:
Το θεμα ειναι οτι χωρις μελισσες οτι ο πλανητης εχει τεσσερα χρονια ζωης οπως εχει αναφερθει σε παλαιοτερο ποστ νομιζω :hmmm .
σωστος :happy2

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/