Φιλούμενος - Ενάντια στην Νέα Τάξη Πραγμάτων
https://filoumenos.com/forum/

Τουρκικός "δάχτυλος" πίσω από τις αναταραχές στη Δυτική Κίνα
https://filoumenos.com/forum/viewtopic.php?f=116&t=2129
Σελίδα 1 από 1

Συγγραφέας:  Διογένης [ 09 Ιούλ 2009, 10:26 ]
Θέμα δημοσίευσης:  Τουρκικός "δάχτυλος" πίσω από τις αναταραχές στη Δυτική Κίνα

Τουρκικός "δάχτυλος" πίσω από τις αναταραχές στη Δυτική Κίνα;


Εικόνα

Εκνευρισμό έχουν προκαλέσει στο Πεκίνο οι δηλώσεις της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας σχετικά με τα γεγονότα που διαδραματίζονται τις τελευταίες ημέρες στην επαρχία Xinjiang, στη Δυτική Κίνα, όπου διαβιεί ευάριθμη μειονότητα μουσουλμάνων Ουιγούρων.

Οι τελευταίοι μετά από υποτιθέμενη ειρηνική διαδήλωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (sic) διαπάστηκαν σε μικρές ομάδες και κατόπιν σχετικών εντολών μέσω διαδυκτίου (!) προκάλεσαν αιματηρές ταραχές κατά των Κινέζων Χαν της περιοχής, κατά τις οποίες έχασαν την ζωή τους τουλάχιστον 156 άτομα και τραυματίστηκαν άλλα 1000.

Η επέμβαση της κινεζικής αστυνομίας προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Άγκυρας, η οποία κάλεσε τον επιτετραμμένο της κινεζικής πρεσβείας στο υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας τη «μεγάλη ενόχληση της Τουρκίας» για τα όσα διαδραματίζονται στην Κίνα και πρόσθεσαν ότι «δεν μπορούν να μείνουν σιωπηλοί» καθώς υπάρχουν «συγγενικοί δεσμοί» του τουρκικού λαού με τους Ουιγούρους (βλ. τη γνωστή θεωρία του παντουρανισμού).

Ο Recep Tayip Erdoğan κάλεσε την Κίνα να «σταματήσει αυτό το έγκλημα» και πρόσθεσε ότι οι εικόνες που έρχονται στο φως της δημοσιότητας προκαλούν τη λύπη όχι μόνο στην Τουρκία αλλά σε όλον τον κόσμο.

Η κυβέρνηση της Κίνας έχει σαφείς ενδείξεις για συμμετοχή Τούρκων υπηκόων στα επεισόδια, οι οποίοι έχουν παρεισφρήσει στην κινεζική επικράτεια από τις παρακείμενες ασιατικές Δημοκρατίες της πρώην ΕΣΣΔ, κλιμακώνοντας επικίνδυνα την αυτονομιστική δραστηριότητα των Ουιγούρων.
Στη φωτογραφία, Τούρκοι και Ουιγούροι διαδηλωτές τον Απρίλιο του 2008 έξω από το γενικό προξενείο της Κίνας στην Κωνσταντινούπολη.


Πηγή: www.strategy-geopolitics.com

Σελίδα 1 από 1 Όλοι οι χρόνοι είναι UTC [ DST ]
Powered by phpBB © 2000, 2002, 2005, 2007 phpBB Group
http://www.phpbb.com/