Δαίδαλος και Ίκαρος

1
Δαίδαλος και Ίκαρος







Το πολύπλευρο και εφευρετικό ταλέντο του Δαίδαλου έφτασε στην επινόηση και κατασκευή των φτερών που θα τους βοηθούσε να πετάξουν μακριά από τη φυλακή τους και να Γίνουν οι πρώτοι άνθρωποι που "πέταξαν" στον ουρανό.
Δαίδαλος, Αθηναίος τεχνίτης, καταγόταν από τη βασιλική οικογένεια του Κέκροπα , του πρώτου βασιλιά της Αθήνας. 'Ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης : γλύπτης, αρχιτέκτονας και ακόμα ένας πρωτοποριακός Εφευρέτης της εποχής.


Κάποτε ο πολυτάλανδος αυτός τεχνίτης έκανε ένα έγκλημα από ζήλια για τον ανιψιό και μαθητή του Τάλο. Ο Τάλος που είχε δώσει δείγματα πως θα εξελισσόταν σε ικανότατο τεχνίτη εφεύρε το πριόνι μια μέρα, καθώς παρακολουθούσε, ένα φίδι πως χρησιμοποιούσε τα σαγόνια του. Ο δαίδαλος τυφλωμένος από την ζήλια τον γκρέμισε από την Ακρόπολη . Όταν μαθεύτηκε το έγκλημα , ο Αρειος Πάγος τον καταδίκασε σε εξορία.
Έτσι βρέθηκε ο Δαίδαλος στην Κρήτη κοντά στον Μίνωα, όπου μεταξύ των άλλων κατασκευασμάτων έφτιαξε και τον περίφημο Λαβύρινθο, ένα ανάκτορο που οι διάδρομοί του ήταν τόσο περίπλοκοι που κανείς δεν μπορούσε να προσανατολιστεί. Εκεί μέσα ο Μίνωας έκλεισε το Μινώταυρο.
Στο διάστημα της εκεί παραμονής του ο Δαίδαλος απόκτησε ένα γιο, τον Ίκαρο από μια σκλάβα του παλατιού που λεγόταν Ναυκρατη.
Όταν ο Θησέας έφθασε στην Κρήτη με σκοπό να σκοτώσειI τον Μινώταυρο, ο Δαίδαλος υπέδειξε στην Αριάδνη πώς να συμβουλέψει τον ήρωα για να μπει και να βγει από το Λαβύρινθο.
Όταν το έμαθε ο Μίνωας, θύμωσε τόσο, που έκλεισε τον καλλιτέχνη και το γιο του στο Λαβύρινθο. Μέσα στη φυλακή του ο Δαίδαλος δεν έπαψε να σκέφτεται πώς θα τα καταφέρει να δραπέτευση μακριά από την Κρήτη. Ώσπου Επινόησε τα φτερά, τα κόλλησε με κερί και τα προσάρμοσε στους ώμους τους.
Πατέρας και γιος ξεκίνησαν γι' αυτή την ασύλληπτη πτήση. Ο νεαρός Ίκαρος όμως, δεν ακολούθησε τις συμβουλές του πατέρα. Του είχε πει να μην πετά χαμηλά ώστε να βραχούν τα φτερά από τα κύματα, ούτε όμως και ψηλά για να μην τα ζεστάνει πολύ ο ήλιος. Ο Ίκαρος όμως από αλαζονεία πετούσε ψηλά, ώσπου το κερί που σύνδεε τα φτερά έλιωσε από τον ήλιο και έπεσε στη θάλασσα η οποία από τότε ονομάστηκε Ικάριο Πέλαγος.
«Γνώσεσθε την αλήθειαν και η αλήθεια ελευθερώσει υμάς»
Απάντηση

Επιστροφή στο “Ελληνική μυθολογία”

cron